• No results found

Hyresgästföreningen är Råslätts största förening med över 460 medlemshushåll.

På området finns en organiserad lokal Hyresgästförening som har en återkommande dialog med hyresgäster, fastighetsägare, kommunala aktörer och ideella föreningar. Vi arbetar för närvarande tillsammans med Vätterhem

Våra synpunkter, som är förankrade i detta visionsarbete är som följer:

Rörande byggnation

Hyresgästföreningen är positiva till att ett nytt vårdcentrum uppförs på Råslätt. Det kommer förbättra servicekvaliten i området och gynna nuvarande hyresgäster positivt. Att denna uppförs utan att förstöra uppskattade grönytor är också bra. Dessutom leder detta till att fler nya hyresrätter kan skapas i den

”gamla” vårdcentralen, vilket är positivt med tanke på den stora bristen på hyresrätter.

Utöver vårdcentralens fastighet planeras också byggnation söder om densamma.

Den norra delen av denna planerade bostadsproduktion (Önskemålet 7, 8 och Råslätt 6: 1) kommer att störa nuvarande hyresgäster minst. Här upptas inte grönytor nämnvärt och Hyresgästföreningens inställning till denna byggnation är därför positiv. Detta dock förutsatt att hänsyn tas till vidare synpunkter rörande grönytor och trafik.

Den södra tilltänkta byggnationen är mer problematisk. Här bebyggs grönytor som idag är uppskattade av befintliga hyresgäster. Parkytorna på Råslätt är redan idag begränsade, delvis genom att vara planlagda för bebyggelse (se Önskemålet 1 och 2 nordväst om detaljplanområdet), men också genom kommunal misskötsel (rörande mark vid Björkkullen och Råslätts Skogspark).

Det vore olyckligt om byggnation här sker varför vi säger nej till detta förslag.

Önskvärt är att ändra planen för Önskemålet 1 och 2 till park för att säkerställa att denna yta kvarstår som park och inte bebyggs. Likaså borde kommunen ta sitt ansvar och säkerställa att Råslätts skogspark med omliggande områden är i anständigt skick och se till att begränsa och bötfälla den trafik som idag förstör grönytorna vid Björkkullen. Hyresgästföreningen har återkommande gjort påstötningar om detta.

Hyresgästföreningen är positiv till att ha lokaler för både butik och ”bokal”

i anslutning till de fastigheter som byggs. Viktigt är dock, som vi vidhåller, att dessa lokaler inte stör de grönområden som finns på området. Vidare vill Hyresgästföreningen påtala att fritidslokaler, som hyresgäster kan nyttja för gemensamma aktiviteter är oerhört viktiga för både föreningsliv och sammanhållningen i ett område. Tyvärr är detta lokaler som i dagens byggnationer ofta prioriteras bort, men vi önskar att detta är en aspekt som kan vara med i den urvalsprocess som sker när ett vinnande förslag skall tas fram.

Både skuggning och bullerproblem bör beaktas i detta fortsatta planarbetet.

Rörande trafik

Råslätt är idag ett område som bortsett från tillfälliga entreprenörer och färdtjänst är bilfritt. All nybyggnation måste ta hänsyn till att bibehålla denna kvalitetsaspekt i området. Hyresgästföreningen förordar en sammanhållen byggnation utmed Fiskgjusegatan i öster, inom de områden som kallas Råslätt 6:1, Önskemålet 7 och Önskemålet 8.

Hyresgästföreningen har synpunkter på försörjningen av parkeringsplatser.

Särskilt gällande platser för funktionshindrade till den fastighet som idag heter Önskemålet 3. Hur tillgodoses ett maximalt avstånd av 25 meter för de som

I den bifogade parkeringsutredningen finns också olyckliga formuleringar som vi hoppas att Jönköpings kommun inte delar. Det talas om ”närliggande villagator med gratis gatumarksparkering” i motsatt förhållande till Råslätts avgränsade parkeringsmöjligheter, där det mellan raderna tycks hävdas att Råslätt ska ta ett större trafikansvar än villamattorna - trots ett redan lägre bilinnehav. Vår ståndpunkt är att de nödvändiga trafikbegränsningar som framtiden kräver ska delas av hela kommunens invånare, och inte enbart av de som valt att bo i hyresrätt.

En vidare aspekt är att Vätterhem under samrådsmötet uttalar att de i framtiden ämnar riva ytterligare delar av parkeringsbeståndet för att bygga nya bostäder.

Möjligen kommer alltså de parkeringsplatser som nuvarande detaljplan hänvisar till som ersättningsplatser att rivas. Har detta tagits i åtanke?

Ett annat problem är att det kommer saknas P-platser för de hyresgäster som i dag parkerar på den P-plats som den nya Vårdcentralen skall byggas på. Detta bör beaktas för att inte belasta de P-platser som är avsedda för handel och verksamhet i Råslätts centrum. Att hänvisa till P-platser och P-däck långt i från den boendes adress är inte hållbart.

Rörande grönytor och GC-väg

Hyresgästföreningen är måna om att Råslätt ska bibehålla sin profil som ett grönt och lummigt område. Det är en kvalité som uppskattas av de boende och det är många som dagligen promenerar och befinner sig på de ytor som finns mellan och intill de fastigheter som idag utgör Råslätt.

Vi vill därför påtala att det är viktigt att grönytor får en god skötsel och prioriteras av den fastighetsägare som slutligen sköter fastigheten. Vi litar också till att kommunen tillgodoser att de gång- och cykelstråk som idag knyter an till Råslätt flyter väl genom området.

Det vi kraftigt vill protestera mot är nybyggnation av fastigheter/lägenheter på det som idag är park/grönytor. Råslätt är ett av kommunens mest tättbefolkade bostadsområden. Boende på Råslätt har lägre inkomster, högre arbetslöshet, lägre biltäthet än övriga områden i Jönköping. Området är bebott av ett stort antal barnfamiljer. Ingen har tillgång till egen villaträdgård, få har tillgång till sommarhus och få har ekonomiska möjligheter till semesterresor. Detta gör att Råslättsborna är beroende av de grönytor som finns på Råslätt. De utnyttjas flitigt som grillplatser, lekplatser, strövområden och samlingsplatser, speciellt på sommaren. Området är mångkulturellt och grönytorna är samlingsplatser för flera kulturer att mötas, vilket gynnar integrationstanken. Det finns ingen forskning på att en förtätning av tättbefolkade områden skulle gynna integrationen, oavsett upplåtelseform. Men man vet att många människor på samma yta ofta leder till problem. Råslätt har i många år kämpat för att få en positiv utveckling. Grönytorna är en stor del i en positiv utveckling.

Då grönytorna i och omkring Råslätt är hyresgästernas ”trädgårdar” vore det olyckligt om man stängde kolonilotterna på det södra området utmed Kärrhöksgatan. Om det i dag ser skräpigt ut så är det väl bättre att bringa reda i denna fråga genom ett åliggande med bättre ordningsregler för den koloniförening som finns i detta område.

Avslutande

Hyresgästföreningen förstår att en växande stad alltid förtätas och att bostadsbehovet är stort - särskilt gällande hyresrätter. Med detta i åtanke anser vi att kommunen borde se att tilltänkta byggnation inte enbart bör bli bostadsrätter, utan att också hyresrätter behöver tillkomma. Råslätt är ett populärt bostadsområde hos både äldre människor och människor som för första gången flyttar hemifrån. Detta till följd av sin gröna profil, sin goda service och goda kommunikationer. För bägge dessa grupper är hyresrätten ett rörligare alternativ än bostadsrätten.

Vi vill också påtala att Råslätt idag är ett av Jönköpings mest tätbefolkade område med sina 4 469 inv/km2, och att det ekologiska fotavtrycket hos invånarna boende i hyresrätt är betydligt lägre än för de med ägt boende.

Vill kommunen framstå som seriösa så borde den tilltänkta förtätningen ske i områden som idag är betydligt glesare än Råslätt. Har kommunen dessutom ambitionen att nå sina miljömål så borde vi snarare sträva efter att bygga hyresrätter i glesbebyggda områden istället för att bygga det ägda boendet bland hyresrätter.

Kommentar

Med anledning av inkomna synpunkter kommer detaljplaneförslaget att justeras så att den yta för bostäder som ligger söder om vändplanen, tas bort.

Detta innebär att det inte görs någon justering av gällande detaljplan för detta område utan att detaljplanen Förslag till ändring av stadsplanen för del av Råslättsområdet (Råslätts gård) ligger kvar som den gjort tidigare.

Synpunkten om kommunens skötsel av Råslätts skogspark har vidarebefordrats till kommunens kontaktcenter så att ärendet kan skickas till rätt avdelning på kommunen. Frågan om trafik vid Björkkullen har vidarebefordrats till avdelningen för utveckling och trafik.

Inom detaljplaneförslaget kan möteslokal av det slag som efterfrågas anordnas på området markerat som BC (bostad och centrumverksamhet) utmed gång- och cykelstråket. Inom användningen ”centrumverksamhet” ryms möteslokaler, café, mindre handel, restaurang m.m. Detaljplanen kräver dock inte att en sådan lokal anordnas utan möjliggör för det. Information har lämnats till intressenterna i markanvisningen att det finns önskemål från boende om fritidslokaler.

Skuggning av befintliga bostäder i den östra delen av bostadshuset på Önskemålet 3 kommer att skuggas under tidig förmiddag av föreslagen bebyggelse. En trafikbullerutredning har gjorts till granskningen och resultatet bifogas till planbeskrivningen.

De handikapparkeringsplatser som påverkas av detaljplaneförslaget ska ersättas inom 25 meter ifrån aktuell entré på Vätterhem AB:s fastighet. Parkeringsplatser för boende ska, enligt kommunens riktlinjer, anordnas inom egen fastighet, vilket innebär att Vätterhem AB ska tillhandahålla handikapparkering inom deras fastighetsbestånd. Parkeringsplatserna som tas i anspråk för vårdcentrum och bostäder ligger på fastigheter som ägs av kommunen och är således en kommunal parkering som inte är avsedd för boendeparkering.

Parkeringsutredningen är gjord av en fristående konsult. Skrivelsen om framtida efterfrågan på bilparkering som konsulten tagit fram är inget stadsbyggnadskontoret har efterfrågat.

Parkeringsutredningen beställdes av Vätterhem AB och förslaget till omlokalisering av parkeringsplatser från Önskemålet 7 och 8 till parkeringshuset i söder och parkeringen under Råslätt centrum har gjorts i dialog med Vätterhem AB. Skulle det i framtiden finnas planer på att göra om parkeringshuset i framtiden så att parkeringsplatserna inte kan vara kvar ska dessa ersättas på annan plats. I samrådshandlingen står det att parkeringsplatsen framför Råslätt centrum kan samutnyttjas för att ersätta en del av parkeringsplatserna inom Önskemålet 7 och 8. Detta stämmer inte med parkeringsutredningen, då den kommit fram till att det är parkeringsplatsen under Råslätt centrum som har kapacitet för samutnyttjning. Detta har korrigerats i granskningshandlingen.

Frågan om att bebygga koloniområdet i söder väcktes av deltagare på samrådsmötet och inte av representanter från Jönköpings kommun. Det finns inga planer i dagsläget från stadsbyggnadskontorets sida att bebygga något koloniområde på Råslätt. Marken för den södra kolonin ägs av Jönköpings kommun och arrenderas för odlingslotter av Vätterhem AB. Finns det synpunkter på skötseln av området ska dessa synpunkter vändas till den aktuella koloniföreningen, om det finns en sådan, alternativt Vätterhem AB.

Kommunen har i dagsläget inga planer på byggnation av hyresrätter på Råslätt.

Detaljplaneförslaget uppmuntrar bostadsrätter, men kräver det inte, vilket skulle kunna innebära att det kan bli hyresrätter.

Related documents