• No results found

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Sammanfattning

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett detaljplaneförslag för Önskemålet 7 m.fl. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra byggnation av ett nytt vårdcentrum samt bostäder. I den gällande detaljplanen är området planlagt för garage-, bensinstations- och bostadsändamål. Tanken är att ett nytt utökat vårdcentum, och bostäder bestående av främst bostadsrätter, ska byggas. En utebliven byggnation av bostäder skulle innebära att befintliga bostäder fortsatt skulle utsättas för höga trafikbullervärden. Värst utsatt är Önskemålet 3, där kommunens kartering visar att majoriteten av lägenheterna inte har tillgång till någon ljuddämpad sida. I det kommunala bostadsförsörjningsprogrammet är planområdet utpekat som förtätningsområde för bostäder på kommunal mark.

Beslutsunderlag

Samrådshandlingar på kommunens hemsida, www.jonkoping.se Miljö- och hälsoskyddskontorets tjänsteskrivelse daterad 2017-02-01

Förvaltningens förslag till miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddskontoret lämnar följande synpunkter på detaljplan över fastigheten Önskemålet 7 m.fl. Jönköpings kommun:

• Den översiktliga markundersökningen påvisar inga anmärkningsvärda föroreningar. Det kan finnas områden med fyllnadsmassor som är mer påverkade och misstänkt förorening ska anmälas till miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Miljö- och hälsoskyddsnämndens behandling 2017-02-09 Yrkande

Tjänstgörande ordförande Bert-Åke Näslund (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

Rolf Wennerhag (S) för S-gruppen och MP-gruppen yrkar avslag för del av förslaget som berör den södra delen av det föreslagna området.

Tjänstgörande ordförande konstaterar att det föreligger två förslag till beslut.

Omröstning

Tjänstgörande ordförande ställer proposition på sitt eget förslag respektive Rolf Wennerhags (S) förslag och finner det förstnämnda förslaget antaget.

Omröstning begärs. Följande propositionsordning godkänns:

Ja-röst för bifall till Tjänstgörande ordförandens förslag.

Nej-röst för bifall till Rolf Wennerhags (S) förslag.

Upprop förrättas och röster avges enligt följande:

Ledamöter Ja Nej Avstår

Berne Lorefors (KD) x

Leif Carlsson (M) x

Agneta Sundgren (C) x

Albert Söderlind (L) x

Rolf Wennerhag (S) x

Elisabeth Fransson-Malm (S) x

Anders Gustafsson (S) x

Johan Thorman (S) x

Britt-Marie Gyllensvaan (MP) x

Marcus Aronsson (SD) x

Bert-Åke Näslund (M) ordf. x

Summa 6 5

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har med 6 ja-röster mot 5 nej-röster bifallit Bert-Åke Näslunds (M) förslag.

Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut

Miljö- och hälsoskyddskontoret lämnar följande synpunkter på detaljplan över fastigheten Önskemålet 7 m.fl. Jönköpings kommun:

• Den översiktliga markundersökningen påvisar inga anmärkningsvärda föroreningar. Det kan finnas områden med fyllnadsmassor som är mer påverkade och misstänkt förorening ska anmälas till miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Reservation

Ledamöterna för S och MP reserverar sig mot beslutet till förmån för Rolf Wennerhags förslag med följande motivering:

(S) och (MP) avstyrker förslaget till bostadsbyggnation på den södra delen av de föreslagna områdena. Att bygga på mark som används som grönområde i ett redan hårt exploaterat bostadsområde får negativ påverkan för de boende.

Förslaget om vårdcentral och på den marken kompletterad med bostäder är positivt för området.

Ärende

Av kommunens trafikbullerkartering från 2012 framgår att föreslagna bostäder är utsatt för trafikbuller i nivåer mellan 60-65 dBA ekvivalent ljudnivå. Då det går att ordna en ljuddämpad sida med genomgående lägenheter har stadsbyggnadsnämnden gjort bedömningen att planområdet ändå är lämpligt för bostäder.

När förslag på utformning finns framtaget efter markanvisningstävlingen ska kommunen göra en bullerutredning. Exempel på förutsättningar för markanvisning är att bebyggelsen ska vara sluten så att bostadsgården kan dämpas från trafikbuller och att den nya bebyggelsen bidrar till att förbättra ljudmiljön för befintlig bebyggelse.

Inför byggnationen finns en framtagen översiktlig miljöteknisk markundersökning. Resultat från analyser och fältobservationer visar att föroreningsinnehållet sannolikt är litet. Risken för förekomst av eventuella hot spots mellan provpunktema kan dock inte uteslutas. Därför måste byggherten vara observant på olika tecken på föroreningar såsom avvikelser i lukt och färg.

Radonsäkert byggnadssätt rekommenderas. Detta kan göras genom att lägga slangar under grundplattan, vilka vid behov kan kopplas till en fläktanordning som ventilerar bort radonhaltig luft. Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Radon är skadligt för människors hälsa och kan endast upptäckas genom radonmätningar.

Bilparkering för bostäder ska lösas inom respektive fastighet, förslagsvis i garage under bostadsgården alternativt samordnat i parkeringshus. Enligt kommunens parkeringsnorm ska 50 % av cykelparkeringar finnas i marknivå, resten kan exempelvis placeras i bostadsbyggnadens källarplan. Det faktiska parkeringsbehovet ska bedömas vid bygglov utifrån då gällande parkeringsnorm.

Kommunens karteringar visar att ytvattnet inom planområdet samt de hårdgjorda ytorna norr om planområdet rör sig i riktning mot korsningen mellan Törnskategatan och Fiskgjusegatan. Invid den lågpunkten finns en föreslagen nedfart till källarplanet till vårdcentrum vilket kan komma att orsaka problem med översvämningar. Inför granskningskedet ska förhållandena utredas ytterligare i en separat dagvattenutredning.

Avfallshantering ska ske inom fastigheterna och för att underlätta sorteringen av avfall bör det finnas separerade kärl även i lägenheterna. Kommunen rekommenderar att det ska finnas möjlighet att sortera sitt avfall i åtta

fraktioner finns inom fastigheten. De åtta fraktionerna är; matavfall, sorterat brännbart avfall, returpapper, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, färgat glas och ofärgat glas. Utöver detta är det bra om fastighetsägaren möjliggör för insamling av elektronik och batterier.

Fastighetsnära källsortering underlättar för boende att göra rätt med hänsyn till miljön samt minimerar kostnaderna för avfallshantering.

En utebliven byggnation av bostäder skulle innebära att befintliga bostäder fortsatt skulle utsättas för höga trafikbullervärden. Värst utsatt är Önskemålet 3, där kommunens kartering visar att majoriteten av lägenheterna inte har tillgång till någon ljuddämpad sida.

Den norra bostadsbebyggelsen bör kunna medföra betydande dämpning av trafikbullernivåerna inom fastigheterna Önskemålet 3 och 5 vilket medför en förbättrad ljudmiljö för boende. Nytillkommande byggnader kommer även att skärma av utsikten mot Barnarpsvägen.

Byggnader inom fastigheterna Önskemålet 3 och 5 kan komma att påverkas av skuggning från föreslagen bebyggelse. Med anledning av att den nya bebyggelsen kommer att ligga öster om befintlig bebyggelse kommer eventuell skuggning endast ske under tidig förmiddag.

Barnkonventionen

Ärendet berör barn direkt i enlighet med FN :s konvention om barnets rättigheter. Ett genomförande av planförslaget innebär- att de barn som kommer att bo i de tilltänkta bostadskvarteren, samt de barn som bor eller vistas i närheten av området kommer att påverkas. Bostäderna ligger i närhet av mindre grönområden och grannskapsparker med lekplatser samt flera förskolor samt två grundskolor i när-området. Förslaget till bostadsbebyggelse innehåller gårdar med så kallad ”sol och lekyta” samt att bostadsgårdarna ligger i närheten av eller anslutning till grannskapsparken i väster. Detta är positivt ur ett barnperspektiv, då lekmöjligheter finns utan att barnen behöver vistas i trafiken. Samtidigt medför förslaget ett ökat transpottbehov inom området jämfört med tidigare, vilket kan innebära att närliggande vägar- belastas mer än förut. En följd av detta kan vara att barns rörelsefrihet begränsas.

Kommentar

Med anledning av inkomna synpunkter kommer detaljplaneförslaget att justeras så att den yta för bostäder som ligger söder om vändplanen, tas bort.

Detta innebär att det inte görs någon justering av gällande detaljplan för detta område utan att detaljplanen Förslag till ändring av stadsplanen för del av Råslättsområdet (Råslätts gård) ligger kvar som den gjort tidigare.

Planbeskrivningen har kompletterats med ett avsnitt om dagvattenhantering, då en dagvattenutredning har tagits fram mellan samråd och granskning.

Dagvattenutredningen kom fram till att förändringen av markanvändningen inom planområdet kommer att medföra minskade dagvattenflöden med 1 % och minskade årsmedelflöden med 1 % för ett dimensionerande 30-års regn.

Förändringen av markanvändning medför vidare minskad dagvattenbildning och därigenom ett lägre dagvattenflöde jämfört med den befintliga situationen.

Ingen fördröjning krävs för att hålla dagvattenflödet på samma nivå som för den befintliga situationen.

Utredningen föreslår ett antal åtgärder på kommunens mark för att hantera dagvattenflöden på gator. Eftersom Region Jönköpings län har justerat utformningen, från att ha varuintag, ambulansintag m.m. i källarplan till att ha de funktionerna i markplan, kommer inte de åtgärder som dagvattenutredningen föreslår inom kvartersmark att vara nödvändiga. Skulle funktionerna ändå förläggas i källarplan har dagvattenutredningen kommit fram till att det är möjligt att lösa dagvattenproblematiken med de åtgärder som föreslås i utredningen.

Related documents