• No results found

6. Resultat och analys

6.3. ICAs värdeord

Den andra frågeställningen berör om och hur respondenterna uppfattar ICAs värdeord i ansökningssidan i förhållande till vad ICA vill kommunicera med sina värdeord. Detta bemöts i resultatet och analysen som presenteras nedan.

6.3.1.

Resultat

Efter att ha etablerat att ICAs UX-design är mindre optimal är det intressant att framföra resultatet om ansökningssidan ändå lyckades kommunicera ICAs värdeord i interaktionen med ansökningssidan. Detta för att kunna etablera närvaron av ICAs varumärke i form av

ICAs vision enligt respondenterna trots en mindre optimal UX-design. Materialet som tas upp är taget från intervjuerna efter användartestet och presenteras nedan. Värdeorden, vars ändamål är att öka tydligheten av ICA gruppen som företag, är som tidigare introducerat enkelhet, engagemang och entreprenörskap.

Huruvida ansökningssidan gav ett intryck av att vara enkel varierade. Tre respondenter tyckte att webbsidan var enkel. Respondent 3 och 4 var dock mer osäkra på detta. Respondent 4 sa att det fanns enkelt formulerade frågor men att processen inte var enkel och respondent 3 uppskattade designen, t.ex. att färgerna passade ICAs varumärke samt att det fanns många igenkännbara designmönster. Respondent 3 kommenterade dock också på att det även flera gånger blev ett stopp i flödet vilket gjorde respondenten nervös. Två respondenter tyckte inte ansökningssidan var enkel.

“Knapparna de använder, man har ju sett allt hundra gånger om, för att de använder sig av samma symboler som man ser på andra hemsidor. På det sättet är det ju enkel design. Men jag vet inte om processen, flödet genom processen var ganska simpelt också, man fyllde i sina värden och sedan så tryckte man sig vidare. Men det var kanske vissa saker som stoppade upp flödet lite och gjorde mig som användare lite mindre engagerad och mer nervös.” - Respondent 3

Engagemang var inte något som respondenterna förutom respondent 7 kunde notera i interaktionen. Både respondent 3 och 6 uppgav att ett stort skäl var att det inte fanns någon möjlighet att lämna ett personligt brev och därmed fanns inte chansen att visa upp sig och engagera sig. Respondent 3 uppgav även att respondenten inte fick upplevelsen av att ICA håller koll på eller kontrollerar sin hemsida vilket gör att respondenten inte heller känner sig engagerad att hålla sin profil på sidan underhållen.

“Kanske inte den enklaste och mest engagerande ansökningsprocessen mest för att den är lite opersonlig. Och att de inte håller koll på eller kontrollerar sin hemsida. Och ifall de nu är så att mina upplevelser inte bara var egna företeelser så känns det ju som att jag kanske inte är så engagerad i att hålla min profil underhållen.” - Respondent 3

Entreprenörskap var inget respondenterna kopplade till ansökningssidan. Respondent 4 kommenterade:

“Entreprenörigt tycker jag kanske inte att det var, det var lite rörigt och det var ju inte en upplevelsegrej, utan det var ju lite som vilken ansökningssida som helst, ​det var ju inte så nytänkande.” - Respondent 4

Liknande åsikter nämndes av de andra respondenterna.

6.3.2.

Analys

Det tidigare presenterade resultatet om och hur respondenterna uppfattade ICAs vision i ansökningssidan analyseras i detta avsnitt. Vad som konstateras i tidigare resultat är att respondenterna har både skilda och liknande åsikter om och hur de upplever att de tre värdeorden kommuniceras i ansökningssidan. Vad som kan påverka detta undersöks i följande avsnitt.

Som teorin om kodning/avkodning lär ut kan det stor skillnad på vad ICA som avsändare kodar in, samt vad respondenterna som mottagare kodar av i ansökningssidan. I studien antas att ICA i någon form velat koda in och kommuniceras sin vision, dvs, värdeorden eftersom ansökningssidan är en plattform som är menad att användas av potentiellt nya anställda och ICAs vision har potentiella anställda som en målgrupp. Speciellt bör den vara närvarande eftersom ICA verkar sträva efter en monolitisk varumärkesidentitet utifrån dess utformade vision (Cornelissen 2017).

När det kom till värdeordet ​enkelt skilde det sig om respondenterna avkodade konceptet av enkelhet i ansökningssidan. Respondent 5, 6 och 7 gjorde en hegemonisk avkodning då de upplevde ansökningssidan som enkel (Hall 1993). Detta sker i enlighet med deras tidigare erfarenheter av och förståelse av ansökningsprocesser i deras konceptuella karta (Hall, 1997).

Det kan även ha att göra med tidigare förståelse av ICA. Två av de tre respondenterna som hade en mer negativ syn på ICA som företag gjorde en hegemonisk avkodning av värdeordet enkel i ansökningssidan (Hall 1993). Detta skulle kunna förklaras genom att båda dessa respondenter hade låga förväntningar på ICAs prestationer utifrån tidigare erfarenheter och därför hade lägre krav för att ansökningssidan skulle anses enkel. Vilket skulle underbygga att deras konceptuella karta är avgörande för deras avkodning (Hall, 1997). Underlaget är dock för litet för att dra någon definitiv parallell. Respondenter 3 och 4 gjorde istället en förhandlande avkodning då de upplevde delar av ansökningssidan som enkel som designen

och hur frågor var formulerade men ansökningssidan i sin helhet tyckte de inte var det. Till sist gjorde respondenterna 1 och 2 en oppositionsavkodning då de inte tyckte ansökningssidan var enkel alls. Dessa två var bland de tre respondenter som hade haft mest personlig kontakt med ICA, vilket kan peka på att de hade en konceptuell karta med förväntningar om en högre effektivitet av en plattform kopplad till företaget (Hall, 1997).

Överlag var det en således ganska delade åsikter om ansökningssidan lyckades kommunicera enkelhet.

Förutom respondent 7 gjorde respondenterna i majoritet en oppositionsavkodning på värdeordet engagemang i koppling till användarsidan. Som tidigare etablerat, var ett stort skäl till detta brist på personligt brev och möjlighet att framhäva sig själv i processen. Till värdeordet entreprenörskap gjordes endast en oppositionsavkodning av respondenterna (Hall 1993).

Ett möjligt skäl till att de senare två värdeorden engagemang och entreprenörskap inte uppfattades var att användarsidan är en process som bygger på funktioner och det är lättare att dra kopplingen till ord som “enkelt”; som har att göra med själva funktionaliteten hellre än mer “mjuka” ord som handlar om upplevelser. Vilket skulle kunna utnyttjas som argument för att användarsidan visar brist på optimal UX-design då UX-design handlar inte bara om en bra funktionalitet men även om att skapa en bra upplevelse för användaren som gör att denna ska känna tillfredsställelse av att använda produkten.

Vad som även bör noteras att ICA gruppens definition av t.ex. engagemang är fokuset på att företaget ska engagera sig i kunderna, inte i möjligheten att skapa möjligheter för engagemang till kunderna på det sätt som majoriteten av respondenterna verkar tolka värdeordet. Redan i själva uppfattningen av värdeorden finns det därmed en skillnad i kodning/avkodning eftersom orden enkel, engagemang och entreprenörskap är indexikala tecken och ambitiösa till sin natur (Hall, 1997).

I slutända verkar respondentern tveksama kring att upplevelsen av att ICA lyckades kommunicera sina värdeord och därmed sin företagsidentitet på sin ansökningssida. Vilket kan ses som relativt obetydligt. ​Kanalerna som ett företag kan kommunicera sin

företagsidentitet på är ofta många och varierande i sin influens. Eftersom ansökningssidan oftast inte är första kontakten med företaget kan dess vikt som kanal för att dela ICAs vision diskuteras. Men oavsett är ansökningssidan en möjlighet att fördjupa positiva åsikter om ICA hos kunder och potentiella framtida medarbetare. Vilket gör dess potentiella korrelation med en mindre optimal UX-design intressant att notera.

Related documents