• No results found

5.1 Bakgrund och syfte

Trots att Svensk hälso- och sjukvård håller hög kvalitet med goda medicinska resultat, finns brister i systemet bl.a. gällande kommunikation, kontinuitet, samordning och tillgänglighet. I takt med den nationella omställningen mot en Nära vård sker, där behovsanpassning, samordning, kontinuitet och

kommunikation är käpphästarna, behöver vi utveckla och förbättra

samordningen och tillgängligheten till vårdens kompetenser och utbud genom patientens hela vårdflöde.

Den nationella uppföljningen av vårdgarantin är ett sätt att kontrollera att befolkningen får den vård de behöver inom en lagstadgad tid. Den har länge varit begränsad till ett urval av vårdutbud, som har definierats utifrån

medicinska specialiteter, operationer, åtgärder och undersökningar med fokus på läkarkontakter.

SKRs väntetidsdatabas har konstruerats utifrån den nationella vårdgarantin.

Utgångspunkten för uppföljningen i databasen har således varit vid de delar av vårdflödet som den nationella vårdgarantin omfattar, med nedslag vid fyra specifika punkter:

• Kontakt med primärvården

• Bedömning av läkare i primärvården

• Besök till läkare inom den specialiserade vården

• Operation eller annan behandling av läkare inom den specialiserade vården

Vårdgarantin är mer omfattande än så. Den gäller för besök och behandling i all planerad vård inom de verksamheter som bedriver hälso- och sjukvård.

Vårdgarantin omfattar alla yrkesgrupper och alla slags behandlingar som till exempel läkemedelsbehandling, funktions- och aktivitetsbehandling, psykologisk behandling, behandlande röntgenundersökningar, habilitering m.fl.

Den utvecklade uppföljningen av primärvården trädde i kraft den 1 januari 2019 med anledning av införandet av den förstärkta vårdgarantin med samma datum. Den utvecklade uppföljningen i primärvården omfattar nu alla typer av besök till samtliga personalkategorier, med diagnos- och åtgärdskoder.

Uppföljningen ger en totalbild över primärvårdens insatser och utvecklingen av tillgängligheten, för såväl patienter med kroniska sjukdomar som för dem med akuta besvär. Den ger även möjlighet att följa förändringar av

verksamhetsutveckling, som exempelvis ett ökat utnyttjande av digitala tjänster eller förändrade besöksmönster.

Slutrapport Projekt Tillgänglighet i specialiserad vård etapp I 14 SKR Dnr 19/01065

Uppföljningen av tillgängligheten inom den specialiserade vården har inte haft samma detaljnivå. I uppföljningen av specialiserad vård har det inte varit möjligt att följa enskilda diagnosgrupper eller skilda typer av besök, till exempel om besöken är digitala eller fysiska. Uppföljningen har omfattat operationer, men inte andra behandlingar. Det behov av detaljeringsgrad som vi ser idag har inte varit aktuellt tidigare när uppföljningen huvudsakligen har handlat om att följa vårdgarantin.

Projektets syfte har varit att tillsammans med regionerna utveckla en utökad uppföljningsmodell med fokus på att kunna redovisa alla väntande och genomförda kontakter i den specialiserade vården, såsom besök, återbesök, utredningar, operationer, behandlingar och åtgärder. Detta innebär en förbättring av tillgänglig data som ger en överblick över den specialiserade vårdens totala insatser, inklusive de som görs för patienter med kroniska sjukdomar. Det möjliggör även analys av väntetider utifrån bland annat kön och ålder.

Bild: Flödesmodellens steg och mätpunkter;

Anvisningsdokumentet

Den nya utökade uppföljningsmodellen ska ge en heltäckande bild av den specialiserade vårdens tillgänglighet. Det möjliggör en utökad uppföljning av hela vårdflödet på gruppnivå från första kontakt i primärvården till avslutad eller kroniska åtgärder och uppföljningar i den specialiserade vård. För regionerna ger det i sin tur bättre underlag för utvecklings- och förbättringsarbete av tillgängligheten och ökar möjligheterna att möta patienternas behov.

5.2 Överenskommelsen mellan Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

I överenskommelsen1 mellan Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Regioner 2019, står det att regionerna ska:

• Tillsammans med SKR delta i ett nationellt projekt med syfte att utveckla och implementera en modell för uppföljning av den specialiserade vården, i enlighet med modellen för uppföljning av primärvården

• Förbereda införandet av en utvecklad uppföljning av specialiserad vård, för att senast den 1 april 2020 kunna redovisa alla kontakter, som besök, återbesök, utredningar, operationer, behandlingar och åtgärder inom den specialiserade vården till väntetidsdatabasen. Detta innebär en markant förbättring jämfört med de data som redovisas i dag.

För att förbättra tillgängligheten i den specialiserade vården är det av stor vikt att verksamheterna får snabb tillgång till sina levererade data som underlag för analys och förbättrings-/förändringsarbete.

Baserat på den uppföljningsmodell som implementerats i primärvården var nästa steg att gå vidare med att utveckla uppföljningen av specialiserad vård.

Våren 2019 tog Sveriges Kommuner och Regioner beslutet att starta projektet

”Tillgänglighet i specialiserad vård – för ökad kunskap och stöd för verksamhetsutveckling”.

5.2.1 Tilläggsöverenskommelse efter utbrott Covid-19

I början av 2020 drabbades Sverige och övriga världen av ett nytt Coronavirus.

Viruset orsakat av covid-19, satte hälso- och sjukvården under hård press.

Regionerna har i stor utsträckning behövt ställa in elektiv vård där beslut inte medför medicinsk risk för att skapa ökat utrymme för akut vård. I mars 2020 lämnade SKR in en hemställan av tidigare överenskommelsen för Ökad tillgänglighet i sjukvården, då man såg att pandemin orsakade helt andra förutsättningar att erbjuda jämlik och jämställd vård inom vårdgarantins ramar.

Den 24 april 2020 kom SKR och Socialdepartementet överens om en

tilläggsöverenskommelse2 för året, med förmildrade förutsättningar för regionerna.

Bland annat innebar tilläggsöverenskommelsen en förlängning av projektet. I denna ska regionerna förbereda införandet av en utvecklad uppföljning av specialiserad vård, för att senast den 1 oktober 2020 kunna redovisa alla kontakter, som besök, återbesök, utredningar, operationer, behandlingar och åtgärder inom den specialiserade vården till väntetidsdatabasen.

1 Bilaga 1.1 Överenskommelsen om ny kömiljard 2019

https://www.regeringen.se/4adac8/contentassets/863b720d37a747838fb4a409a4c94737/bemyndigande-att-underteckna-en-ok-uppdaterad-komiljard-s2019_02871_fs.pdf

2 Bilaga 2.1 Tilläggsöverenskommelse

https://www.regeringen.se/498b3e/contentassets/4889cb98b54d4acb9d3e41a02379a0d0/tillaggsoverenskomm else-mellan-staten-och-sveriges-kommuner-och-regioner.pdf

Slutrapport Projekt Tillgänglighet i specialiserad vård etapp I 16 SKR Dnr 19/01065

Related documents