• No results found

6 Mål

6.1 Påverkansdiagram för att identifiera huvudaktiviteter

Vad behöver vi jobba med och utveckla för att närma oss effektmålen? Hur ska vi göra det? Projektledningen SKR har använt metodiken bakom påverkansdiagram för att identifiera vilka områden projektet behöver arbeta med för att nå projekt-och effektmålen. Dessa områden kom att beskrivas som målområden,

aktivitetsmål att nå projektmålen under genomförandet av projektet. Ett antal huvudaktiviteter som förutsätter att projektet når aktivitets- projekt- och effektmålen identifierades också och har varit en del av aktivitetsplanen.

Projektmålen ska möjliggöra att man närmar sig det övergripande effektmålet.

Nedanstående påverkansdiagram3 beskriver de huvudaktiviteter som avses att genomföras per målområde kopplat till uppsatta projekt- och effektmål.

Effektmålet ska leda till förbättrad tillgänglighet på sikt. Påverkansdiagrammet illustrerar de målområden som varit centrala vid implementeringsarbetet av ny uppföljningsmodell i nationella väntetidsdatabasen. Tillsammans illustrerar de VAD projektledningen avsåg att utveckla i under projektet. Frågan om HUR detta ska omsättas i praktiken i regionerna var dock lokal.

6.2 Effektmål

3 Påverkansdiagram är ett effektivt verktyg för att synliggöra tankekedjor – vilka områden som är viktiga att

Det övergripande effektmålet är att samtliga regioner använder framtagen uppföljningsmodell i syfte att utveckla och förbättra tjänste- och servicekvalitet till patienter med fokus på tillgängligheten i den specialiserade vården.

6.3 Projektmål

Uppdraget ska leda till att det vid projektets slut finns en kvalitetssäkrad nationell modell för uppföljning av den specialiserade vårdens tillgänglighet ur flera perspektiv t.ex. olika yrkesgrupper.

Modellen ska vara implementerad i samtliga regioner samt ska kvalitetssäkrade produktionsdata vara klara senast 2020-10-01 för leverans till nationella

väntetidsdatabasen.

6.4 Målområden/Aktivitetsmål

Projektets målområden under genomförandet har varit följande:

 Utvecklad nationell modell för uppföljning av tillgänglighet inom specialiserad vård

 Kommunicerad och förankrad uppföljningsmodell

 Implementerad kvalitetssäkrad uppföljningsmodell

 Återförda resultat som underlag för analys

6.5 Tidplan

Genomförandet av projektet har pågått under tiden 2019-06-27 – 2020-12-17.Den ursprungliga, överenskomna projekttiden skulle avslutas 2020-05-31.

Tilläggsöverenskommelsen innebar bl.a. förlängd projekttid på grund av pandemin. Samtliga regioner tog tacksamt emot den förlängda projekttiden, då mycket fokus och resurser har fått omfördelas för att ta hand om det akuta pandemiläget.

6.6 Kommunikationsplan och dess aktiviteter

Under större delen av projektets gång har behovet varit stort att tydliggöra syftet med den utökade uppföljningen, nyttan för regionerna och den presumtiva patientnyttan. Dialog kring varför valda poster och indikatorer ska rapporteras, hur och på vilket sätt har pågått under hela projekttiden.

Strategin för kommunikationen4 har varit att bygga framgången i projektet på ett aktivt arbete i regionerna i samarbete med SKR. Regionernas projektledare har erbjudits införandestöd från SKR och möjlighet till erfarenhetsutbyte på olika sätt.

Inom SKR har projektet behövts sättas in i ett tydligt sammanhang och kopplas till andra pågående arbeten för att ge en bredare bas för kommunikationen.

4 Bilaga 4.1 Kommunikationsplan

Slutrapport Projekt Tillgänglighet i specialiserad vård etapp I 18 SKR Dnr 19/01065

Förutom att beskriva överenskommelsen och dess innebörd och syfte, har viljeinriktningen varit att kommunikationen ska bidra till att målgrupperna ser nyttan med den nya registreringen, bästa återkopplingen från det som registreras och de som behöver, veta hur de praktiskt ska gå tillväga.

Budskap och dess innehåll har varierat beroende på målgrupp. De regionala projektledarna, IT, informatiker och analysledare har behövt mer detaljerad information, medan Hälso- och sjukvårdsledningar och relevanta aktörer inom SKR har behövt mer övergripande information.

6.6.1 Huvudbudskapen för projektet

 Den utökade uppföljningen ska bidra till att öka tillgängligheten i vården

 Den utökade uppföljningen ska ge en bättre behovsbild av utvecklingen av tillgängligheten

 Bättre möjligheter att redogöra för fakta kring tillgänglighet i vården

 Regionerna får extra pengar för genomförandet, men förutsättningarna förmildrades med tilläggsöverenskommelsen

 Det är det lokala och regionala arbetet som är avgörande för att överenskommelsens mål ska uppfyllas.

 Den bredare bild av tillgängligheten som den fördjupade uppföljningen ger är till nytta för verksamheten för att bättre kunna möta patientgruppers behov.

 Automatisk leverans av data underlättar och resultatet kommer tillbaka till verksamheten.

SKR projektledning valde initialt att använda sig av Projectplace som digital samverkansyta för att dela information, filer och dokument. Under projektets gång visade det sig att Samarbetsrum, en digital plattform inom SKR fungerade bättre i syftet. Alla regionala projektledare och vid behov, deras projektgrupp har fått behörighet till Samarbetsrummet. Vidare har information, frågor och svar gått ut via webbplatsen SKR.se/tillgänglighet, webbsändningar, möten, nätverk, digitala möten, nyhetsbrev SKR och support-vantetider@skr.se.

7.1 PPS-Praktisk Projektstyrning som metod

Projektledningen har valt att tillämpa PPS, som är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda ett projekt. En av grundtankarna i modellen är att arbeta med tydliga och förankrade mål på alla nivåer samt att dokumentera resultat. Även en regional projektledare har utsetts som genomfört och lett projektet lokalt.

Under projektets gång har regionernas utvecklingsarbete dokumenterats i statusrapporter som också utgjort ett underlag till beslut för styrgruppen.

Styrgruppen har fattat de beslut som varit nödvändiga för att föra arbetet framåt.

I PPS finns givna beslutspunkter5 där styrgruppen aktivt tagit beslut om mål, utvärderat projektet under resans gång och avslutat projektet.

7.2 Förberedelsearbetet SKR och nationellt

2019-05-02 – 2020-06-27

Förberedelsefasen bestod av att ta fram projektdirektiv, projektplan och material för införandestöd Under denna period togs även projektets styrgrupp fram.

Under förberedelsearbetet identifierades några förutsättningar för att underlätta för projektets genomförande;

 Framtagen modell för uppföljning av tillgänglighet till primärvård ska ligga till grund för utveckling av uppföljningsmodellen för den specialiserade vården

 Reviderad teknisk struktur för uppföljning av tillgänglighet finns framtagen

 Befintliga kodverk ska användas

 Använda etablerade strukturer/nätverk i den mån de finns

Projektledningen kunde inte identifiera några inberoenden för att kunna starta projektet. Däremot såg man nyttan av att stämma av projektet med andra pågående arbeten inom SKR som Patientkontrakt, Kunskapsstyrning, KPP och SVF.

Arbetet fortlöpte och förbereddes i väntan på att årets överenskommelse skulle bli klar. Under början av hösten 2019 påbörjades det nationella förberedelsearbetet med att informera samtliga målgrupper och etablerade nätverk för området.

Information och dialog om syftet och målen med projektet, överenskommelsens betydelse och hur SKR valt att leda och genomföra projektet. Regionerna ombads

5 Bilaga 3.1 Beskrivs i projektplanen

Slutrapport Projekt Tillgänglighet i specialiserad vård etapp I 20 SKR Dnr 19/01065

Related documents