• No results found

Idéinventering Alternativ infästning 1 Resultat Visuell konfett

50 Zhaga Zhaga Interface Specification – Book

9.2 Idéinventering Alternativ infästning 1 Resultat Visuell konfett

Idegenereringen som utgick från fokusområdet; alternativ infästning för LED-modul enligt

Zhagastandard Book 3 och en bild av en LED-modul enligt denna standard (se fig nr: 15)

resulterade i ett femtiotal idéskisser. Nedan (fig nr: 23) syns ett urval och bearbetade tolkningar av dessa skissidéer, originalskisserna som togs fram under idégenereringen återfinns i bilaga 5.

Fig nr 23: Bildkollage, (från vänster) Skiss 1: Modulen kläms med skruvkorksfunktion. Skiss 2: Modulen kläms fast med fjädrade sprintar i modulens skruvhål. Skiss 3: Modulen kläms fast

med kakformsprincip. Skiss 4: Modulen kläms fast med utanpåliggande klämma/ stålsprint.

förutsättningar samt antogs att vara de lättaste för brukaren att förstå studerades närmre. (se fig 23)

9.2.2 Urval

Fig nr 24: Modulen pressas fast med ”skruvkork” mellan kork och flaskmynning.

Fig nr 25: Samma princip som ”skruvkork” där armaturens reflektor gängas mot och spänner fast modulen.

De skissidéer som förekom i flera snarlika varianter och som upplevdes som extra intressanta var de idéer som på något sätt infattade modulen med ett vridmoment. Exempel på dessa skissidéer på vridmoment syns ovan (se fig: 24 och 25) Anledningen till att detta är intressant är att vanliga glödlampor med skruvsockel eller bajonettsockel infästes med i armaturer med ett vridmoment. En infästning med vridmoment skulle kunna utgöra en länk mellan gammal och ny standard/ teknik. Vridmomentsidéerna är också att förespråka jämfört med Skiss 2-4, (se fig nr:

23) då de skulle behöva bestå av fler och mindre komponenter (till exempel metallfjädrar),

vilket kan öka risken för slitage och utmattning i materialet i synnerhet i de mindre

komponenterna. Färre antal komponenter kan också antas bidra till lägre produktionskostnader vid tillverkning.

9.2.3 Skruvkorksinfästning

Utifrån resonemanget under Urval 9.2.2 sammanfattades och utvecklades två nya skruvkorksidéer.

Fig nr 26: 3D-rendering, Skruvkorksinfästning 2. Med gängad infattning.

Fig nr 27: 3D-rendering, Skruvkorksinfästning 1. Med trepunkts bajonettinfattning.

Fig nr 28: Försluten skruvkorksinfästning.

Vid det här skedet i konceptualiseringen för alternativ infästning av LED-modulen enligt Zhaga

Book 3 gjordes inga fler val och båda idéerna togs med som alternativ för belysningsarmaturen.

9.3 Imagesboards

Nedan följer en imagesboard över belysningsarmaturer, en imagesboard för hållbart och

framtidssäkert koncept och en imagesboard för material och form. Den huvudsakliga funktionen för dessa ”boards” var att tjäna som inspirationskälla för framtagning av nya idéer och koncept för en ny belysningsarmatur.

9.3.1 Imagesboard – Belysningsarmaturer

Fig nr 29: Imagesboard, inspiration från andra belysningsarmaturer.

Imagesboarden Belysningsarmaturer skapades för att försöka finna en känsla för vad som är tidlös design i samband med belysningsarmaturer och på så sätt inspirera idéskissningen i samband med 9.5 Utformning av armatur, 9.6 Utformning av vridbart lock och 9.7 Utformning

av armaturfot och stativ. Flera av armaturerna har varit i tillverkning under många decennier.

Det gemensamma för armaturerna är att de överlag består av runda former med enkla formspråk. Det framför allt tilltalande är att armaturerna inte innehar delar som inte fyller en funktion. Funktionslösa delar kan i bästa fall upplevas som utsmyckande, i sämre fall kan funktionslösa delar upplevas som förvirrande och ge ett intryck av att armaturen har funktioner som inte finns eller funktioner som inte tjänar något syfte. Avsaknad av onödiga detaljer är något som skulle kunna upplevas eftersträvansvärt vid utvecklingen av en belysningsarmatur med ett eftersökt tidlöst formspråk och ett formspråk som inte eftersträvar att vara någonting annat än vad det är.

9.3.2 Imagesboard – Material och form

Fig nr 30: Imagesboard, inspiration för material och form.

Imagesboarden Material och form skapades för att inspirera idéskissningen med att försöka förmedla en känsla för vad som är enkelt och hållbart, med både material och form i åtanke. Det som syns i de enkla formerna i kollaget är i första hand inte att de upplevs som tilltalande, utan att de i första hand inte upplevs som frånstötande och störande. Detta bör vara goda egenskaper att inspireras av och ta tillvara på vid eftersträvan att skapa tidlös design. Materialen som återfinns i bildkollaget är flera än aluminium, men aluminium är det enda material som funnits i åtanke, detta då materialet har ett långt liv och kan återvinnas nästan i oändlighet utan att materialets egenskaper försämras.

Imagesboarden Material och form användes också den i samband med idéskissningen för 9.5

Utformning av armatur, 9.6 Utformning av vridbart lock och 9.7 Utformning av armaturfot och stativ.

9.3.3 Imagesboard – Vridbart lock (för infästning av LED-modul)

Fig nr 31: Imagesboard, inspiration från lock

Imagesboarden Vridbart lock handlar om att få en uppfattning om vad som kommunicerar vridbarhet för ett lock med någon typ av skruvinfästning. Detta för att inspirera specifikt idéskissningen i samband med 9.6 Utformning av lock för infästning av LED-modul. Imagesboarden består av olika typer av lock med skruvinfästning och symboler som kan kommunicera en vridbar riktning.

Vad symboliserar egentligen ett lock? Samtliga symboler och vridbara lock i kollaget skvallrar otvivelaktigt om en rörelse. Finns det en gemensam minsta nämnare, eller är lockets funktion så djupt rotat i våra medvetande att det bara är självklart. Den minsta gemensamma nämnare kan förmodligen inte bestämmas till annat än att ett vridbart lock generellt har en cirkulär form.

9.4 Armaturvalet

Redan efter inventeringen av LED-armaturer inför förstudien sattes målet att

produktutvecklingsfasen i arbetet skulle resultera i en ny golvarmatur med utbytbar LED- ljuskälla. Eftersom som den valda LED-modulen var utvecklad för spotlight-armaturer reflekterades givetvis valet av armatur på nytt. Valet låg dock fast med ett par saker i åtanke. Om LED-modulen skulle användas i andra armaturer än spotlight-armaturer skulle det vara extra viktigt att utforma armaturen så att den skulle kunna motverka bländning, då det

framkommit under förstudien att punktformade LED-ljuskällor lätt kan uppfattas som bländande. Då LED-modulen enligt Zhaga Book 3 i sig själv har en begränsad

ljusspridningsvinkel vid 120° var det också viktigt att undersöka om ljusspridningsvinkel i modulen med armaturens hjälp skulle kunna ökas och optimeras.

Ett effektivt sätt att motverka problemet med bländning är att placera ljuskällan ovanför ögonhöjd och rikta ljuskällan uppåt, på så vis låts också taket bli en förlängd reflektor och ljusspridare till armaturen. Beslut togs därför om att golvarmaturen skulle utvecklas med uplight-belysning.

Försök med att leda ljuset från LED-modulen genom en frostad/ diffuserad lins för att på så vis försöka öka ljusspridningsvinkeln beslutades också att genomföras.