• No results found

Armaturens ljuskälla skall vara LED (Light Emitting Diode). Av standard enligt Zhaga Book 3. Armaturens livslängd skall inte begränsas av ljuskällans eller drivdonets livslängd. Ljuskällan och drivdonet skall vara utbytbara.

Armaturens design och formgivning får inte ske på bekostnad av ljuskällans livslängd, värmeavledning från ljuskällan måste garanteras.

Armaturens design och formspråk skall eftersträva att förtydliga ljuskällans utbytbarhet.

Önskvärda krav

Armaturens övriga elektriska komponenter (kablar och kontakter) skall vara utbytbara.

Armaturens icke elektriska komponenter skall bestå till minst 99% av återvinningsbara material. (Återvinningsgraden sätts till 99% då det skulle kunna behövas små mängder av härdplaster i form av lim för att fixera olika maskinelement i armaturen)

8. Metoder produktutveckling

8.1 Tekniska förutsättningar för produktutveckling

8.1.1 Studier av LED-moduler enligt Zhaga Book 3

Den valda LED-modulens förutsättningar studerades för att erhålla större förståelse om hur modulen på ett utbytbart sätt skulle kunna integreras i en armatur. Syftet var att erhålla en uppfattning om hur en belysningsarmatur skall utvecklas till förmån för ljuskällan. Det vill säga (som specificerats i kravspecifikationen): Armaturens design och formgivning får inte ske på bekostnad av ljuskällans livslängd, värmeavledning från ljuskällan måste garanteras.

8.1.2 Studier av material för armatur och värmeavledning

Studier har genomförts i värmeavledande material som har rekommenderats enligt L. Sheng och L. Xiaobing i LED Packaging for Lighting Application (som studerats tidigare under förstudien) samt studier av företag som är specialiserade på kylning av LED-komponenter. Syftet var att erhålla kunskap om vilka material och vilka proportioner av dessa material som lämpar sig bäst för belysningsarmaturer med LED samt hur detta skulle komma att påverka formgivningen av en ny armatur.

8.2 Visuell konfetti – Idéinventering av alternativa infästningsmöjligheter

Hur kan en ny utbytbar ljuskälla på bästa sätt integreras i samhället? Formen för den nya ljuskällan är given enligt Zhagastandardens Book 3. Det som inte är givet är hur ljuskällan på bästa sätt kan upplevas som utbytbar och hur denna funktion blir så begriplig som möjligt för brukaren. Utförlig beskrivning av Book 3 och dess infästning i armaturer återfinns under punkt 9.1.1

En idégenerering om alternativa infästningsmöjligheter för den Zhagastandardiserade LED- modulen organiserades med syfte att utveckla, förenkla alternativt förtydliga nuvarande infästningsmöjligheter.

Idégenereringsmetoden som användes byggde på en utveckling av idégenereringmetoden;

Visuell konfetti enligt Idéagenten. Visuell konfetti är en idégenereringsmetod i grupp som utgår

från ett fokusområde samt bilder utvalda av initiativtagaren. Deltagarna skriver sedan ner sina idéer på post it-lappar. Initiativtagaren byter bild när denne märker att deltagarna börjar bli passiva48

Vid den här idégenereringen utgick deltagarna från ett fokusområde; alternativa

                                                                                                               

48Michanek, Jonas. Breiler, Andréas. Idéagenten: en handbok i att leda kreativa processer, 3. rev. uppl, (Arx, Malmö, 2012), 126-127

infästningsmöjligheter och en bild av den zhagastandardiserade LED-modulen.

Deltagarna ombads sedan att skissa ner idéer och lösningsförslag på post it-lappar, en ide per lapp. Eventuellt kunde deltagarna också styrka sina skisser med ett eller ett par ord. Deltagarna informerades om att modulen måste appliceras mot en värmeavledande yta, däremot

informerades inte deltagarna om att kylpasta måste appliceras mellan dessa ytor. Detta för att inte begränsa idégenereringen inom fokusområde allt för mycket.

 

Fig nr 15: Philips Fortimo LED SLM Gen 3, enligt Zhaga Book 3

Sju deltagare inklusive initiativtagaren var närvarande och aktiva i idégenereringen. Idegenereringen pågick under femton minuter.

8.3 Imagesboards

Som inledning till och som inspirationskälla för idéskissning av belysningsarmaturer och armaturkoncept togs en imagesboard över existerande inspirerande belysningsarmaturer fram, en imagesboard för material och form samt en imagesboard för kommunicerbar vridbarhet. Bildkollagen kan tjäna till att förmedla och bibehålla en känsla, den känsla som

produktutvecklaren/ designern vill ge den nya produkten som är under utveckling. I detta fallet en belysningsarmatur

8.4 Idéskisser – Armaturer och armaturdetaljer

Att tänka med en penna i handen kan vara ett effektivt verktyg när designern skall skissa ner, utveckla och visualisera sina idéer. Med hjälp av denna visualisering tvingar designern sina lösa tankar att ta form. Designern kan då få en bättre överblick av sina idéer, vad som är bra och vad som behöver utvecklas49. Framarbetning av armaturer och armaturdetaljer skedde med

idéskisser. Utgångspunkt för idéerna togs i kravspecifikation och imagesboardssamt med resultat från 9.2 Konceptualisering - alternativ infästning och 9.1 Teknisk bakgrund för

produktutveckling.

                                                                                                               

49 Österlin, Kenneth. ”Visualisering”, Design i fokus för produktutveckling, (Kenneth Österlin och Liber AB, Malmö, 2003), 59

9. Produktutveckling

I produktutvecklingen har designutmaningar identifierats och behandlats för att nå arbetets tekniska mål och designmål. Utmaningarna har varit enligt följande:

Utveckla en teknisk lösning för att göra Zhagamodulen enligt Book 3 så smidigt och användarvänligt utbytbar som möjligt. Utveckla en form som kommunicerar denna lösning.

Utveckla en golvarmatur enligt arbetets kravspecifikation och målsättningar.

Till hjälp för att lösa dessa utmaningar har vidare studier av Zhgagamodulens egenskaper och krav studerats. För att utveckla användarvänlig utbytbarhet av modulen har idéinventering i grupp genomförts, utvärderats och konceptualiserats. Vidare har visualisering av idéer skett med hjälp av idéskissning och inspiration från imagesboards som utvecklats bland annat utifrån ovanstående punkter.

9.1 Teknisk bakgrund för produktutveckling

Under punkt 9.1.1 och 9.1.2 redovisas information om LED-moduler enligt Zhaga Book 3 samt dess tekniska och materiella krav som utvecklingen av den nya belysningsarmaturen enligt kravspecifikationen skulle ta hänsyn till.

9.1.1 LED-moduler enligt Book 3

Book 3 enligt Zhaga specificerar standarden för Spot Light LED-modul innehållande en eller flera lysdioder utan internt driftdon. Standarden reglerar bland annat mekaniska, elektriska och termiska gränssnitt. Basmåtten på modulen är; höjd 7.2 mm och diameter 50 mm. Modulen fästs med två stycken M3-skruvar. Book 3 offentliggjordes av Zhaga i oktober 2012. Nedan (fig nr: 16) följer en enkel beskrivning av modulens mått samt maxstorlek för modulens ljusemitterande yta50.