• No results found

4 Teoretisk och empirisk analys

5.5 Är identitet viktigt för alla?

En logotyp är som tidigare diskuterat det mest väsentliga i den visuella identiteten. När vi studerat detta ämne har vi förstått att identiteten har många olika delar. För att förstå ett företags visuella identitet kan vi likna den med en kostym. Vi ställer oss frågan om vi är det här företaget med dessa vantar eller dem där skorna? När vi justerar företagets identitet är det viktigt att veta vilka vi vill vara och hur vi vill uppfattas av allmänheten.

Därav väljer vi om en viss skjorta passar till den där slipsen i vår kostym. Budskapet om hur företaget vill bli uppfattade kan endast tolkas genom kundernas upplevelser. Därför bör företag aldrig framstå som något de senare inte kan leva upp till, då det är starkt kopplat till kundens upplevda trovärdighet av företaget. Dolhem nämner tidigare att företag har svårt att överleva utan en genomtänkt visuell identitet. Av detta resonemang kan vi tänka oss att trovärdighet endast kan uppnås genom inneha en utformad visuell identitet. Om vi istället föreställer oss ett mindre lokalt företag utan intresse för expansion finner vi inte samma användning för en visuell identitet jämfört med ett nationellt bolag. För en skomakare i en liten stad fungerar verksamheten förmodligen lika bra med en handskriven skylt utanför affären. Detta pekar på att en visuell identitet har olika betydelse beroende på verksamhetens mål.

6 Slutsats

I detta kapitel presenterar vi vår syfte, forskningsfråga och slutsats. Slutsatsen tar utgångspunkt i diskussionskapitlet och avser att leda till att besvara forskningsfrågan.

Vi redovisar även de huvudingredienser en bra logotyp bör innehålla, samt presenterar en teori för hur den visuella identitetens delar är sammankopplade, framtagna utav oss författare.

Som analyskapitlet antyder finns generella otydligheter om hur en logotypsförändring påverkar företagets visuella identitet. Vi kommer i detta kapitel att besvara vår frågeställning, som formats efter vårt syfte. För tydlighetens skull upprepar vi nedan vårt syfte och därefter vår frågeställning:

Syftet med uppsatsen är att utreda vilken roll logotyper har inom den visuella identiteten och kartlägga möjliga anledningar som motiverar företag att förändra deras logotyp. Arbetet ska även klargöra hur den visuella identitetens olika delar påverkar varandra och hur dessa är sammankopplade.

Uppsatsen har för avsikt att besvara följande forskningsfråga:

Hur kan en logotypsförändring bidra till förbättrad visuell identitet?

Med underlag av uppsatsens teoretiska och empiriska analys drar vi slutsatsen att företag idag inte kan överleva utan en logotyp. Vi anser emellertid att logotypen bara är en del av den visuella identiteten. Med dagens informationssamhället är det viktigt att företag är väl medvetna om hur deras organisation ser ut och vilken position de vill inneha. De företag som identifierat och har bra kontroll på deras visuella identitet har visat sig vara mer lönsamma. Däremot är det svår att härleda om lönsamheten är en konsekvens av den enskilda logotypsförändringen, då det inte är mätbart i sammanhanget. Under vår forskning har vi kommit fram till att företags storlek, geografisk placering och verksamhetens mål är tre signifikanta faktorer som avgör den visuella identitetens betydelse. Detta syftar till att mindre lokalt förankrade företag inte påverkas lika mycket av en bristfällig visuella identitet till skillnad från ett stort nationellt bolag. Däremot blir den visuella identiteten avgörande för de mindre företag med målet att expandera.

Vidare krävs det att företagets identitet ska spegla hela verksamheten. De som inte förstår att den att den visuella identiteten måste reflektera företagets helhet tenderar att ge ett osäkert intryck och blir till följd mindre riskbenägna. Eftersom att dessa företag inte har egna tydliga riktlinjer blir det istället naturligt för dem att efterlikna deras konkurrenter. Detta resulterar i att dessa företag inte väljer att sticka ut, vilket vi tror är en konkurrenskraftig nackdel i sammanhanget.

Vår forskning har fastställt att det finns tre ingredienser i en logotyp som bidrar till en förbättrad visuell identitet; tydlighet, trovärdighet och igenkänning. En bra logotyp ska vara tydlig i bemärkelsen att den är konkret samt enkel i dess design och formgivning.

Med dessa attribut ska logotypen även kunna exponeras väl i olika medier och plattformar. Vidare ska logotypen förmedla ett budskap som inger trovärdighet i dess uttryck. Detta budskap ska överensstämma med varumärkets kärnvärden för att verka övertygande. Utöver detta ska logotypen vara igenkännande och ha lätt för att fastna i människors medvetande. Dessa tre stöttepelare utgör grunden för en bra logotyp i strävan efter en förbättrad visuell identitet.

Slutligen för att svara på vår forskningsfråga vill vi återkoppla till diskussionen där vi liknade den visuella identiteten med en kostym. Vi föreställer den visuella identiteten som en komplett kostym där kostymens olika delar representerar de visuella

komponenterna. Exempelvis där hatten motsvarar logotypen, skjortan motsvarar den grafiska profilen, rocken motsvarar den visuella profilen et cetera. Teorin bygger på att varje visuell komponent måste ha rätt passform för företaget och samtidigt behöva passa till resterande komponenter som helhet. En skjorta som sitter bra behöver inte nödvändigtvis matcha med resten av kostymens delar. Målet för varje företag är att plocka ihop den perfekta kostymen för sitt företaget. Vi forskare har valt att uppkalla denna teori för Identitetens visuella passform, även förkortat IVP. Svaret på forskningsfrågan blir därför att en enskild logotypsförändring behöver inte bidra till en förbättrad visuell identitet. Däremot om den nya logotypen matchar kostymens övriga delar kommer den med säkerhet att förbättra företagets visuella identitet.

Related documents