• No results found

Import och export

In document Beskrivning av SASM (Page 41-43)

5. Data och specifikationer

5.5 Efterfrågan av jordbruksprodukter

5.5.3 Import och export

Den efterfrågan som upplevs av producenterna påverkas även av möjligheten att exportera och importera produkter. SASM kan inte beräkna de priser som gäller eller som kommer att gälla på de internationella marknaderna. Dessa priser är indata till SASM. Det behövs ett pris vid export och ett lite högre för import. Mellanskillnaden i pris speglar transportkostnaderna till och från de länder vi handlar med och några andra transaktionskostnader.

För närvarande är det 12 produkter som kan importeras eller exporteras i SASM; brödsäd, fodersäd, oljeväxter, potatis, ost, smör, mjölkpulver, nötkött, griskött, lammkött, kyckling och ägg. All internationell handel antas gå via hamnar i södra Sverige eller via Öresundsbron. Vid import till Stockholm eller norrut antas varorna först komma till en hamn i södra Sverige och därefter transporteras norrut genom interregional handel. Omvänt antas produkter som exporteras först transporteras ner till södra Sverige och sedan lämna landet via någon hamn där eller via Öresundsbron.

Priserna vid import och export har avgörande betydelse för utfallen i olika scenarier. Merparten av jordbruksprodukterna har antingen en betydande import eller en stor export och då blir de internationella priserna styrande för hela den svenska marknaden (se exempel i avsnitt 4.6).

De internationella priserna är ofta en del av de antagande som skapar respektive scenario. Som standard används annars priser som bygger på den officiella svenska prisstatistiken. För produkter som har betydande export läggs ett exportpris som ligger i nivå med det genomsnittliga priset på den svenska marknaden och i importpriset läggs en kostnad för en transport på 2000 kilometer in. För importerade produkter är det istället importpriset som läggs i nivå med det svenska marknadspriset. Exportpriset räknas ner med transportkostnaden för 2000 kilometer. En komplikation är att flera av produkterna går i internationell handel efter viss förädling. I detta led saknas officiella prisdata. Därför räknas priserna i jordbruksledet om med den för- ädlingskostnad som ligger i SASM (se 5.5.4).

5.5.4 Förädling

Viss förädling ingår som aktiviteter i SASM. Marknaderna för mjölkråvara och för levande djur är ganska lokal. Merparten av de transporter som sker inom Sverige och till och från andra länder sker efter viss förädling. Det behövs därför vissa förädlingsaktiviteter för att spegla de regionala mark- naderna för slaktdjur och mjölk på ett användbart sätt. Det behövs också förädlingsaktiviteter för att kunna beräkna förbrukningen av spannmål till utsäde och tillgången på svenskt proteinfoder. Biprodukterna från fram- ställningen av rapsolja är viktiga proteinfodermedel.

Mejerierna har den mest omfattande representationen. Första ledet är intransport av mjölken och separering av fett och skummjölk. I andra ledet framställs konsumtionsmjölk, grädde, ost, smör och mjölkpulver med olika proportinner av skummjölk och mjölkfett. Behovet av råvaror ligger som givna koefficienter. När SASM skapades gjordes en detaljerad insamling av data från branschen för att få fram korrekta koefficienter för utbytet av pro- dukter från mjölkens båda delar. Kostnaderna för de olika förädlingsdelarna skattades också med hjälp av data från branschen.

Det har inte varit möjligt att få tillgång till motsvarande data vid senare upp- dateringar av modellen. Koefficienterna har istället kalibrerats så att utfallet i form av priser och volymer stämmer med de data som finns tillgängliga. Koefficienterna för produktutbytet har kalibrerats genom att volymerna stämts av mot den industristatistik som Jordbruksverket tar fram årligen i den jordbruksstatistiska sammanställningen (Jordbruksverket 2017b). Kost- nadsdata i förädlingsledet har kalibrerats genom att de beräknade priserna vid export och import av ost, smör och torrmjölk har stämts av mot de marknadspriser som OECD/FAO anger för dessa produkter på EU-marknaden. Priserna för konsumtionsmjölk och grädde bestäms helt endogent i modellen. Dessa produkter antas inte vara aktuella för internationell handel i sådan omfattning att priserna påverkas. Kostnadsdata har då stämts av mot det fåtal prisuppgifter som har gått att få fram. En komplikation är att priserna för konsumtionsmjölk och grädde vid helt fri konkurrens skulle hamna på en nivå som ger samma betalningsförmåga för mjölkråvaran som vid pro- duktion av ost, pulver eller smör. Mejerierna har emellertid en såpass kraftig marknadsposition att de kan omfördela pengar så att vissa produkter är mer lönsamma än andra. Detta speglas i SASM genom en intern omfördelning där en intern avgift på konsumtionsmjölk med en krona per liter och på grädde med åtta kronor per liter det tas. De pengar som denna avgift generar används för att höja mjölkpriset till jordbrukaren. Priset blir därmed lite högre än vad det hade blivit om de internationella priserna för mjölkpulver, smör och ost skulle styra betalningsförmågan helt. Återföringen är beroende av proportionerna mellan de olika produkterna i varje beräkning men ligger vanligtvis mellan 50 och 60 öre per kilo invägd mjölk. Koefficienterna beräk- nades när det fortfarande fanns prisstatistik för förädlade produkter.

De har sedan kalibrerats löpande med ledning av de fåtal prisuppgifter som är tillgängliga.

Det är även svårt att få tillgång till aktuella och relevanta data för övriga förädlingsaktiviteter. Kostnaderna för slakt skattades när det fanns mer prisstatistik. De beräknades då som mellanskillnaden i pris till respektive från slakteriet. Det innebär att kostnaden egentligen är ett netto där värdet av biprodukter i form av hudar, talg, grisöron med mera har beaktats. Koefficienterna har därefter kalibrerats löpande för att få samstämmighet mellan svenska avräkningspriser till producenterna och de marknadspriser som OECD/FAO anger på EU-marknaden.

Framställning av utsäde är en aktivitet där ett ton spannmål blir ett ton utsäde. Kostnaden för detta har beräknats som mellanskillnaden i pris för utsäde och för levererad spannmål. Framställningen av rapsolja är en aktivitet som här enbart är intressant för att få fram volymen proteinfoder. Koefficienter för utbytet har hämtats från branschen. Kostnadsdata har också hämtats från branschen. Priser för oljefröerna styrs dock av de internationella priserna vid import och export. Förädlingsaktiviteten har därför obetydlig påverkan på priset till bonden.

In document Beskrivning av SASM (Page 41-43)