• No results found

indikativa mätningar utförs i regional bakgrund av det totala nedfallet av arsenik, kadmium, kvicksilver, nickel, bens(a)pyren och andra polycykliska

13 Kostnader för kontrollen – idag och enligt förslaget till ny förord-

Bilaga 3 – Förordningsförslag

7. indikativa mätningar utförs i regional bakgrund av det totala nedfallet av arsenik, kadmium, kvicksilver, nickel, bens(a)pyren och andra polycykliska

aromatiska kolväten i enlighet med artikel 4.9 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/107/EG om arsenik, kadmium, kvicksilver, nickel och polycykliska aromatiska kolväten i luften.

Bef nr Nuvarande lydelse Nya nr Ny föreslagen lydelse

13 § För kontrollen av att miljökvalitetsnormerna uppfylls får Naturvårdsverket meddela närmare föreskrifter om mätmetoder, beräkningsmodeller, utvärde- ringsmetoder, redovisning av mätresultat och godkännande av mätutrustning.

27 § För kontrollen av miljökvalitetsnormerna i 5, 7 samt 9-17 §§ får Naturvårds- verket meddela närmare föreskrifter om mätmetoder, beräkningsmodeller, ut- värderingsmetoder och redovisning av mätresultat.

28 § första stycket

Naturvårdsverket får besluta om vilka mätsystem som får användas vid kontroll av miljökvalitetsnormer för utomhusluft.

28 § andra stycket

Naturvårdsverket ska genom Internet eller på annat lämpligt sätt tillhanda- hålla information om beslut enligt första stycket.

29 § Naturvårdsverket ansvarar för att samordna de gemenskapsprogram för kvalitetssäkring som organiseras av EU-kommissionen.

14 § Om kontrollen enligt 10-12 och 13 §§ visar att en föroreningsnivå som anges i miljökvalitetsnormerna kan antas komma att överskridas i en kommun, ska kommunen omedelbart underrätta Naturvårdsverket och berörda länsstyrelser. Förordning (2007:771).

30 § första stycket

Om kontrollen enligt 23-25 samt 27-28 §§ visar att en föroreningsnivå som anges i miljökvalitetsnormerna kan antas komma att överskridas i en kommun, ska kommunen omedelbart underrätta Naturvårdsverket och berörda länsstyrel- ser.

30 § andra stycket

Naturvårdsverket får meddela närmare föreskrifter om vad en underrättel- se enligt första stycket ska innehålla.

Åtgärdsprogram Säkerställande av luftkvaliteten

Åtgärdsprogram

15 § Efter en underrättelse enligt 14 § skall Naturvårdsverket undersöka behovet av ett åtgärdsprogram enligt 5 kap. miljöbalken. Naturvårdsverket skall även under-

31 § Efter en underrättelse enligt 30 § ska Naturvårdsverket undersöka behovet av ett åtgärdsprogram enligt 5 kap. miljöbalken. Naturvårdsverket ska även under-

Bef nr Nuvarande lydelse Nya nr Ny föreslagen lydelse söka behovet av ett åtgärdsprogram om kontrollen enligt 12 b § visar att en

föroreningsnivå som anges i miljökvalitetsnormerna avseende ozon kan antas komma att överskridas eller om sådana förhållanden som avses i artikel 7 i direktiv 2002/3/EG föreligger. Om Naturvårdsverket finner att ett åtgärdspro- gram behövs skall verket i en rapport till regeringen föreslå att ett förslag till åtgärdsprogram upprättas och ange vem som bör upprätta förslaget.

söka behovet av ett åtgärdsprogram om kontrollen enligt 26 § punkterna 1-3 visar att en föroreningsnivå som anges i miljökvalitetsnormerna kan antas kom- ma att överskridas. Om Naturvårdsverket finner att ett åtgärdsprogram behövs ska verket i en rapport till regeringen föreslå att ett förslag till åtgärdsprogram upprättas och ange vem som bör upprätta förslaget.

15 a § Om det är lämpligt skall åtgärdsprogram för en miljökvalitetsnorm samordnas med åtgärdsprogram för andra miljökvalitetsnormer och med program som framtagits eller skall framtas i enlighet med förordningen (2003:65) om nationella utsläppstak. Förordning (2004:661).

32 § Om det är lämpligt ska åtgärdsprogram för en miljökvalitetsnorm samordnas med åtgärdsprogram för andra miljökvalitetsnormer och med program som framtagits eller ska framtas i enlighet med förordningen (2003:65) om nationella utsläppstak.

33 § I ett åtgärdsprogram ska utöver vad som följer av 5 kap 6 § miljöbalken anges de uppgifter som framgår av Bilaga 3.

16 § En myndighet eller kommun som till följd av bestämmelserna i 5 kap. 5 § miljö- balken fastställt ett åtgärdsprogram skall sända en kopia av programmet till Naturvårdsverket och andra myndigheter och kommuner som berörs. Förord- ning (2004:661).

34 § En myndighet eller kommun som till följd av bestämmelserna i 5 kap. 5 § miljö- balken fastställt ett åtgärdsprogram ska sända en kopia av programmet till Naturvårdsverket och andra myndigheter och kommuner som berörs.

Handlingsplaner 35 §

första stycket

Om det i ett visst kontrollområde finns risk för att föroreningsnivån kom- mer att överskrida ett eller flera tröskelvärden för larm enligt bilaga 2, avseende svaveldioxid och kvävedioxid, ska länsstyrelsen upprätta och fastställa en handlingsplan där det anges vilka åtgärder som ska vidtas på kort sikt för att minska risken för överskridanden och deras varaktighet.

Bef nr Nuvarande lydelse Nya nr Ny föreslagen lydelse

35 § andra stycket

Om det i ett visst kontrollområde finns risk för att det tröskelvärde för larm för ozon som anges i bilaga 2 kommer att överskridas, ska Naturvårdsver- ket upprätta och fastställa en handlingsplan där det anges vilka åtgärder som ska vidtas på kort sikt för att minska risken för överskridanden och deras varaktighet om det, med hänsyn till geografiska, meteorologiska och ekonomiska förhållanden, finns goda förutsättningar för att minska risken för, varaktigheten av eller graden av ett sådant överskridande. Naturvårds- verket ska vid upprättandet beakta beslut 2004/279/EG.

35 § tredje stycket

Handlingsplaner i första och andra stycket får, beroende på omständighe- terna i det enskilda fallet, omfatta effektiva åtgärder för att begränsa och vid behov tillfälligt avbryta verksamhet som bidrar till risken för att trös- kelvärde för larm kommer att överskridas. Handlingsplanerna får omfatta åtgärder som avser motorfordonstrafik, byggnadsarbeten, fartyg som ligger i hamn och användningen av industrianläggningar eller industripro- dukter samt uppvärmning av bostäder. Särskilda bestämmelser om bilför- bud finns i lagen (1990:1079) om tillfälliga bilförbud samt förordningen (1990:1080) om tillfälliga bilförbud. Särskilda bestämmelser om åtgärder vid olyckor finns i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor.

36 § Behörig myndighet enligt 35 § första och andra stycket ska vid val av åtgärder enligt 35 § tredje stycket samråda med annan behörig myndighet eller kommun, i de fall sådan finns.

37 § Naturvårdsverket ansvarar för det samarbete som ska ske med andra länder i enlighet med artikel 25 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/50/EG om luftkvalitet och renare luft i Europa om ett tröskelvärde för larm eller en miljökvalitetsnorm överskrids på grund av betydande luftför- oreningar eller ozonbildande ämnen som är gränsöverskridande.

Bef nr Nuvarande lydelse Nya nr Ny föreslagen lydelse

Information om föroreningsnivåer Information om luftkvaliteten

17 § första stycket

Kommunerna ska genom Internet eller press eller på annat lämpligt sätt informera om koncentrationerna av kvävedioxid och kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly, bensen, partiklar, arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren. Informationen ska alltid innehålla uppgifter om

1. överskridanden av de föroreningsnivåer som anges i miljökvalitetsnormerna, 2. överskridanden av tröskelvärden för information avseende svaveldioxid och kvävedioxid,

3. vilken bedömning som kommunerna gör i fråga om överskridanden, och 4. eventuella följder för människors hälsa.

38 § första stycket

Kommunerna ska kostnadsfritt genom Internet eller andra lättillgängliga media tillhandahålla information om koncentrationerna av kvävedioxid, sva- veldioxid, kolmonoxid, bly, bensen, partiklar, arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren. Informationen ska alltid innehålla uppgifter om

1. eventuella överskridanden av de föroreningsnivåer som anges i miljökvali-