• No results found

Individ- och familjeomsorg

3   Uppföljning av nämndens verksamhet per verksamhetsområde

3.3  Individ- och familjeomsorg

Utefter resultaten i genomförda externa och interna undersökningar och kontroller görs

bedömningen att kvaliteten på verksamheterna inom sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder överlag är god. Inom flera kvalitetsområden har det skett

förbättringar i jämförelse med förra årets resultat. Några kvarvarande och nya utvecklingsområden har identifierats.

Barn- och ungdomsvård

Inom kvalitetsområde kunskapsbaserad verksamhet behöver befintliga metoder fortsatt implementeras även om metoderna används redan idag. Särskilda metoder behövs för utåtagerande beteende hos unga. Barns delaktighet tas tillvara inom arbetet med Västermodellen.

Avseende självbestämmande och integritet behöver verksamheterna arbeta med att inte utreda mer än vad ansökan eller anmälan kräver.

Inom området helhetssyn och samordning behöver samverkan och samordning av ärende med komplexa behov utvecklas mellan enheter och säkerställas.

Tillgänglighet ska öka genom att verksamheten ska kommunicera på ett lättförståeligt sätt genom att arbeta med ”klarspråk”.

Ekonomiskt bistånd

Sedan november 2017 påbörjades ett förändrat arbetssätt samt en omorganisation inom försörjningsstödet. Förändringen har bland annat inneburit att ett större fokus ligger på att utreda rätten till ekonomiskt bistånd och organisationen är i högre grad specialiserad utifrån klienternas behov. Självförsörjningsuppdraget syftar till att alla vuxna individer som har försörjningsstöd ska vara i någon aktivitet. I nuläget erbjuds alla klienter med behov av arbetsmarknadsinsats detta inom 24 timmar.

Verksamheterna kommer att implementera metoden LEAN med syfte att ytterligare kvalitetssäkra arbetet. Det finns också behov av att utveckla arbetet med klarspråk för att öka tillgängligheten och främja delaktigheten.

Verksamheterna har uppvisat goda resultat, antal hushåll som uppbär försörjningsstöd har stadigt sjunkit i stadsdelen, budgeten för försörjningsstödet är i balans i september 2018. Detta bidrar till att en mer jämlik stad.

Vuxna

Vuxenenheten har under perioden haft hög personalomsättning.

Inom verksamhetsområdet kunskapsbaserad verksamhet behöver befintliga metoder fortsatt implementeras även om metoderna används redan idag.

Avseende självbestämmande och integritet ska enheterna säkerställa att den enskilde blir delaktig i arbetsplaner och beslut. Vid Vuxenenheten har även vikten av att informera om rätten att delta i utskottssammanträde uppmärksammats.

Inom området helhetssyn och samordning behövs en utveckling av strukturerad Vård och Stöd-samordning och kvalitetssäkring bland annat genom Casemanagement (insats som samordnar vården för personer med allvarliga psykiska funktionshinder för att de ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt).

2016 2017 2018 Antal familjehemsplacerade flickor i grundskola

(åk 6-9) och gymnasieskola 32 iu 21

Antal familjehemsplacerade flickor som uppnår

kunskapsmålen i grund- och gymnasieskola 20 iu 12

Andel familjehemsplacerade flickor som uppnår kunskapsmålen i grund- och gymnasieskola

63 % iu 57 %

Antal familjehemsplacerade pojkar i grundskola

(åk 6-9) och gymnasieskola 44 iu 30

Antal familjehemsplacerade pojkar som uppnår kunskapsmålen i grund- och gymnasieskola

23 iu 12

Andel familjehemsplacerade pojkar som uppnår kunskapsmålen i grund- och gymnasieskola

52 % iu 40 %

Både andelen familjehemsplacerade pojkar och flickor som inte uppnår kunskapsnivån har minskat sedan 2016. Ingen mätning genomfördes 2017. I oktober finns 19 barn inom ramen för skolfam.

3.3.2 Goda exempel och utvecklingsområden

Verksamheten har under året haft UngÖst som en projektverksamhet. UngÖst riktar sig till ungdomar som har en utsatt livssituation, normbrytande beteende och som haft kontakt med polis och/eller rättsväsendet. Resultatet hittills är att 75 procent av

ungdomar kommer vidare i någon form av sysselsättning på den öppna marknaden eller studier. Verksamheten finansieras delvis av EU medel. Under förutsättning att det finns ekonomiskt utrymme kommer verksamheten att permanentas under 2019.

I både förvaltningslagen och socialtjänstlagen framgår det att man inte skall utreda mer än vad som krävs. Införandet av nya dokumentationssystem, ökade myndighetskrav och tillsyner leder till att socialsekreterare dokumenterar och utreder mer än vad som

behövs. Under hösten 2018 påbörjas ett ettårigt projekt där samtliga socialsekreterare får en arbetsmiljöutbildning i arbetsmetodik.

Ett utvecklingsområde finns inom barn och familjehemsvården där behov finns att utveckla nya metoder för att minska sammanbrott i vården.

Ytterligare ett utvecklingsområde är Casemanagement och vård och stödsamordning för personer med samsjuklighet.

Aktivitetstorget är en kostnadseffektiv verksamhet som tillgodoser behov av arbetsmarknadsinsats inom 24 timmar för de som gör en nyansökan om

försörjningsstöd. Verksamheten ger även stöd till klienter som av olika skäl inte har egen bostad. En stor del av försörjningsstödstagarna i stadsdelen har arbetslöshet som försörjningshinder. Stadsdelen behöver fortsätta att utveckla remitteringsprocessen till Kompetenscenter för att säkerställa att alla klienter med behov av

arbetsmarknadsinsatser får dessa tillgodosedda på ett likvärdigt sätt.

3.3.3 Volym- och kostnadsutveckling

2016 2017 2018

Nettokostnadsutveckling (%) 6,9 % -7,2 %

- varav nettokostnadsutveckling försörjningsstöd -5,8 % -6,4 %

Personalvolymsutveckling (%) 10,2 % -5,3 %

Antal vårddygn barn & unga, institutionsvård

(jan-okt) 17 890 20 276 15 677

Årlig förändring (%) -13,3 % -22,7 %

Antal barn och unga i familjehem (jan-okt) 282 233 171

Årlig förändring (%) -17,6 % -26,5 %

Antalvårddygn vuxna, institutionsvård (jan-okt) 4 298 4 323 3 051

Årlig förändring (%) -0,6 % -29,4 %

Antal boendedygn, Boendeverksamheten och

övrigt boende (jan-okt) 128 167 116 211 98 551

Årlig förändring (%) -10,3 % -15,2 %

Antal hushåll med försörjningsstöd (snitt rullande tolvmånadersperiod nov - okt resp jan - dec)

2 316 2 128 1 967

Årlig förändring (% -8,5 % -7,5 %

Nettokostnadsutvecklingen sjunker beroende på att antal vårddygn barn, vuxna och boendedygn minskar utifrån mer aktiva hemmaplanslösningar och kvalitetssäkring av boendebeslut.

Personalvolymsutvecklingen minskar jämfört med föregående år på grund av

ramanpassningar inför 2018 och färre antal socialsekreterare för ensamkommande barn.

Försörjningsstödets nettokostnadsutveckling sjunker beroende på att i november 2017 påbörjades ett förändrat arbetssätt samt en omorganisation inom försörjningsstödet.

Förändringen har bland annat inneburit att ett större fokus ligger på att utreda rätten till ekonomiskt bistånd. Organisationen är i högre grad specialiserad utifrån klienternas behov. Självförsörjningsuppdraget syftar till att alla vuxna individer som har försörjningsstöd ska vara i någon aktivitet. Alla klienter med behov av arbetsmarknadsinsats får erbjudande inom 24 timmar.

3.4 Funktionshinderverksamhet 3.4.1 Verksamhetens resultat

Utefter resultaten i genomförda externa och interna undersökningar och kontroller görs bedömningen att kvaliteten på verksamheterna inom sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder överlag är god. Inom flera kvalitetsområden har det skett

förbättringar i jämförelse med förra årets resultat. Några kvarvarande och några nya utvecklingsområden har identifierats.

Funktionshinder och funktionshinder psykiatri - myndighetsutövning

Inom kvalitetsområdet "Kunskapsbaserad verksamhet" kommer nuvarande metoder fortsätta implementeras. Under hösten 2018 implementeras arbetssättet IBIC

(Individens behov i centrum). Barnens synpunkter omhändertas genom Västermodellen.

Fler män än kvinnor har LSS-insats. Detta gäller samtliga insatser och kan delvis förklaras av att vissa diagnoser är vanligare bland män, som autismspektrum,

utvecklingsstörning och schizofreni. Fler män än kvinnor beviljas korttidsboende enligt SoL, vilket delvis kan förklaras av att missbruk och missbruksrelaterade sjukdomar är vanligare bland män. Fler män beviljas korttidsboende psyk. En majoritet av personerna på korttidsboenden psyk har eller har haft en samsjuklighet och flera har schizofreni och andra psykossjukdomar. Fler kvinnor än män har beviljats boendestöd enligt

SoL.Kvinnor söker i större utsträckning hjälp i tid hos sjukvården och andra

myndigheter, har ofta ett större socialt nätverk och bättre förutsättningar att klara ett eget boende.

Funktionshinder och funktionshinder psykiatri - utförarverksamheter

Inom kvalitetsområdet "Kunskapsbaserad verksamhet" arbetar alla verksamheter med beprövade och evidensbaserade metoder. Det tar lång tid att säkerställa nyttan för brukarna, men området har flera modeller för att över tid kunna mäta resultat. Av de anställda har 97 %, som lägst gymnasieutbildning och 20 % har högskoleutbildning.

Inom området "Självbestämmande och integritet" finns ett stort engagemang för arbete med brukarmakt. Olika modeller prövas för att göra brukarna delaktiga i sin vardag. För områdets 500 brukare är det endast tio personer som saknar uppdaterade

genomförandeplaner. Avseende "Trygghet och säkerhet" så har det under 2018 genomförts utbildningsinsatser gällande avvikelsehantering. Läkemedelsavvikelserna har minskat från 247 till 210. Förbättringsarbete ska ske tillsammans med hälso-och sjukvården gällande läkemedelshantering och fallprevention. I kvalitetsmätningen Kolada, gällande frågan om att hot och våld inte förekommit under de senaste sex månaderna, är detta ett försämrat resultat från 60 % 2017 till 56 % 2018. Gäller även brukare som hotar brukare. Handlingsplaner är framtagna och verksamheten har sedan många år arbetat med lågaffektivt förhållningssätt och genomför kontinuerligt

studiecirklar för att upprätthålla detta bemötande.

Gällande område "Tillgänglighet" har det genomförts en internrevision gällande IT-utveckling och digitalisering. Det saknas tekniska förutsättningar, utrustning och trådlöst nätverk i flera verksamheter, för ett optimalt användande av digitala verktyg/hjälpmedel. Medarbetarna har svarat på en enkät om kunskap gällande användning av digitala verktyg och välfärdsteknik, vilket visade att ett stort antal medarbetare saknar kompetens inom flera användningsområden. För att utveckla tekniska förutsättningar och kompetens krävs en flerårig handlingsplan.

Kostnadsnivån för utförare är låg i förhållande till behovsbedömningar jämfört med övriga staden.

3.4.2 Goda exempel och utvecklingsområden Utvecklingsområde utförarverksamheten

Välfärdsteknologi/digitalisering

Det saknas tekniska förutsättningar och tillgång till trådlöst nätverk i flera verksamheter för ett optimalt användande av digitala verktyg/hjälpmedel. Det saknas utrustning gällande digitalisering på samtliga enheter. Efter en genomförd enkät till samtliga medarbetare om befintlig kunskap gällande användning av digitala verktyg och välfärdsteknik påvisas att ett stort antal medarbetare saknar kompetens inom flera användningsområden. För att komma till rätta med de tekniska förutsättningarna och kompetensbristerna krävs en flerårig handlingsplan.

Gott exempel utförarverksamheten

Ett stort engagemang och arbete genomförs gällande brukarmakt. Olika modeller prövas för att få brukarna att äga sin vardag. För områdets 500 brukare är det endast 10

personer som saknar uppdaterade genomförandeplaner.

Utvecklingsområde myndighetsutövning

Ett utvecklingsområde inom myndighetsutövning är utvecklingen evidensbaserade metoder samt införandet av behovsinriktat och systematiskt arbetssätt genom IBIC (Individens behov i centrum). För att säkerställa barn med funktionsvariationers rätt till kvalitetssäkrad utredning och beslutsunderlag krävs en utveckling av BBIC eller IBIC, då dessa utredningsmetodiker inte är tillämpningsbara för målgruppen.

Gott exempel från myndighetsutövningen

Myndighetsutövningen har under året implementerat Västermodellen. Det innebär att barn och ungdomar som har kontakt med verksamheten blir intervjuade på ett

systematiskt sätt så att deras upplevelser och synpunkter leder till förbättringar i verksamheten.

3.4.3 Volym- och kostnadsutveckling

2016 2017 2018

Nettokostnadsutveckling (%) 5,4 % - 4,8 %

Personalvolymsutveckling (%) 3,6 % -6,2 %

Antal personer med insats enligt LSS, genomsnitt för perioden jan-okt

373 399 401

Årlig förändring (%) 7,0 % 0,7 %

Antal personer med bistånd enligt SoL, genomsnitt

per månad jan-okt 624 599 580

Årlig förändring (%) -3,9 % -3,3 %

Nettokostnadsutvecklingen funktionshinder inklusive psykiatri minskar genom

planerade anpassningar inför LOV daglig verksamhet och engångsåterbetalningar från Försäkringskassan. I jämförelse med föregående år samma period ökar kostnaderna och behov för LSS korttidsvistelse barn, avlösarservice barn och barnboende samtidigt som kostnaderna och behov minskar för korttidsboende SoL psyk (ca 10 personer) och vuxenboende psyk LSS.

Personalvolymen minskar främst på grund av att korttidsverksamheten lagts ner. Även inom assistansen minskar årsarbetartalet då en brukare med omfattande stöd avslutats och inom daglig verksamhet har det genomförts anpassningar inför ny

ersättningsmodell vid införandet av LOV.

Related documents