• No results found

SSAB (org,nr. 556016-3429), med säte i Stockholm, bildades 1978, är ett publikt bolag. Verksamheten bedrivs under svensk lagstiftning och i synnerhet aktiebolagslagen (2005:551).

Bolagets verksamhetsföremål och syfte

Föremålet för Bolagets verksamhet är att - direkt eller indirekt - äga och förvalta fast och lös egendom, utveckla, framställa, förädla och sälja samt i övrigt idka handel och driva näring med produkter av järn, stål och andra metaller samt idka annan därmed förenlig verksamhet.

Sammanfattande beskrivning av verksamheten

SSAB är en världsledande leverantör av höghållfasta stål. Produkter tillverkade av höghållfasta stål kan göras lättare och starkare än produkter tillverkade av standardstål, samtidigt som produkternas livslängd ökar.. SSAB marknadsför och säljer produkter som är utvecklade i nära samarbete med kunderna.

Koncernens stålrörelse består av tre geografiska affärsområden SSAB EMEA; Europa, Mellanöstern och Afrika, SSAB Americas; Nord- och Latinamerika samt SSAB APAC; Asien, Australien och Nya Zeeland.

SSAB bildades 1978 genom en sammanslagning av Domnarvets Järnverk i Borlänge, Oxelösunds Järnverk och Norrbottens Järnverk i Luleå. Sedan dess har koncernen framgångsrikt arbetat med en nischorientering mot höghållfasta stål. I juli 2007 förvärvade SSAB den nordamerikanska stålkoncernen IPSCO Inc. (”IPSCO”) och sålde sedermera rörverksamheten inom IPSCO under andra kvartalet 2008.

Världens stålmarknader präglades av osäkerhet under 2012. Återhämtningen efter den finansiella krisen 2008 är fortsatt långsam och efterfrågan från slutkunder har ännu inte nått upp till nivåerna före krisen. Samtidigt präglas den europeiska stålindustrin av överkapacitet och arbetar med att anpassa sig till marknadsutvecklingen.

Globalt ledarskap inom höghållfasta stål

SSAB har utvecklat en specialistkompetens inom höghållfast tunnplåt och kylda stål inom grovplåt som ger slutkunderna produktivitets- och miljöfördelar. Denna nisch har uppvisat högre tillväxt och lönsamhet än stålbranschen som helhet. Den underliggande drivkraften är ökade krav på energi- och resurshushållning och kostnadseffektivitet. SSAB arbetar aktivt för att bredda användningen av höghållfasta stål och därmed vidga marknaden.

Hög kompetens

Företaget har utvecklat en hög kompetens om hur det höghållfasta stålet kan skapa miljö- och produktivitetsfördelar hos kunden och slutanvändaren. SSAB samarbetar med kunderna i utveckling och formgivning av nya produkter. Det skapar förutsättningar för långvariga relationer och ökad försäljning av SSABs produkter.

Nya marknader

SSAB arbetar kontinuerligt med att identifiera nya sektorer och marknader där höghållfasta stål kan användas. Utvecklingsprojekt som genomförts för en kund i en sektor överförs till andra sektorer. På liknande sätt överförs kunskap om nya tillämpningsområden mellan företagets olika marknader.

Förvärvet av IPSCO har skapat en stark plattform för att utöka nischverksamheten i Nordamerika.

Ledande på två hemmamarknader

SSAB har två hemmamarknader: Norden och Nordamerika. Där har företaget en stark och bred marknadsnärvaro och kan tillvarata de kostnadsfördelar som produktion nära kunderna ger. I Norden är SSAB den ledande leverantören av tunnplåt och genom dotterbolaget Tibnor den marknadsledande fullsortimentsdistributören. I Nordamerika är SSAB en av de ledande grovplåtleverantörerna med stark position inom flera viktiga marknadssegment.

SSAB är moderbolag i koncernen. Bolaget är inte beroende av andra företag inom SSAB koncernen Moderbolagets aktier och

andelar i dotterbolag

Organisationsnr. Säte %

Plannja AB 556121-1417 Luleå 100

SSAB EMEA AB 556313-7933 Oxelösund 100

Tibnor AB 556004-4447 Stockholm 100

SSAB Technology AB 556207-4905 Stockholm 100 SSAB Americas Holding AB 556858-6654 Stockholm 100 SSAB APAC Holding AB 556858-6647 Stockholm 100

Oy SSAB Svenskt Stål AB Finland 100

SSAB Svensk Stål A/S Norge 100

SSAB Swedish Steel GmbH Tyskland 100

SSAB Swedish Steel SA Frankrike 100

SSAB US Holding Inc. USA 100

SSAB Swedish Steel SL Spanien 100

SSAB Central Inc Kanada 100

SSAB Direct Inc Kanada 100

SSAB Sales Inc Kanada 100

Western Steel Limited Kanada 100

SSAB Finance Belgium Belgien 100

Utländska rörelsedrivande dotterbolag:

Svenska rörelsedrivande dotterbolag:

Källa SSABs årsredovisning 2012 Finansiella mål

SSABs strategi syftar till att säkra företagets långsiktiga utveckling och därmed skapa värde för aktieägare och övriga intressenter. SSAB har som mål att vara ett av världens mest lönsamma stålföretag.

Kapitalstruktur

Koncernens verksamhet är konjunkturberoende. Målet är att soliditeten långsiktigt ska uppgå till cirka 50 procent och nettoskuldsättningsgraden långsiktigt till 30 procent. Per 31 december 2012 uppgick soliditeten till 49 (49) procent och nettoskuldsättningsgraden till 54 (60) procent.

Utdelning

Utdelningen ska anpassas till den genomsnittliga resultatnivån över en konjunkturcykel och långsiktigt utgöra cirka 50 procent av vinsten efter skatt. Kortsiktigt måste dock nettoskuldsättningsgraden beaktas. Utdelning ska även kunna användas för att anpassa kapitalstrukturen. Styrelsens förslag för utdelning för 2012 uppgår till 1,00 (2,00) kronor per aktie.

Lönsamhet

Med beaktande av soliditetskravet och utdelningspolitiken är målet att räntabiliteten på sysselsatt kapital över en konjunkturcykel ska överstiga 15 procent. Under 2012 var räntabiliteten på sysselsatt kapital 0 (5) procent.

Information om tendenser

Inga väsentliga negativa förändringar har ägt rum i Bolagets framtidsutsikter sedan den senaste reviderade finansiella rapport offentliggjordes.

Förvaltnings- och ledningsorgan

För att kontakta styrelse och ledning hänvisas till SSABs huvudkontor, kontaktuppgifter återfinns på sidan 44.

Styrelse

Sverker Martin-Löf (1943) Tekn. Lic. dr h.c. Ordförande. Styrelseledamot och ordförande

sedan 2003. Styrelseordförande i Industrivärden och SCA. Vice ordförande i Ericsson.

Styrelseledamot i Handelsbanken och Skanska. Tidigare bl.a. VD och koncernchef i SCA.

Anders G Carlberg (1943) Civ.ek. Styrelseledamot sedan 1986. Styrelseordförande i

Höganäs. Styrelseledamot i bl.a. Axel Johnson, Mekonomen, Beijer Alma, Sweco, Investment AB Latour och Sapa. Tidigare bl.a. VD och koncernchef i Nobel Industrier, Axel Johnsson International och J.S. Saba samt vVD i SSAB.

Jan Johansson (1954) Jur. kand. Styrelseledamot sedan 2011. VD och koncernchef i SCA.

Styrelseledamot i SCA och Handelsbanken. Tidigare VD och koncernchef i Boliden AB samt ledningsbefattningar i bl.a. Vattenfall och Shell-koncernen.

Martin Lindqvist (1962) Civ.ek. VD och koncernchef i SSAB sedan 2011. Styrelseledamot i

Indutrade och Industrarbetsgivarna. Tidigare bl.a. Affärsområdeschef för SSAB EMEA, Divisionschef i SSAB Strip Products, Ekonomi och Finansdirektör i SSAB AB, Ekonomichef i SSAB Tunnplåt AB samt Chefscontroller i NCC.

Annika Lundius (1951) Jur. kand. Styrelseledamot sedan 2011. vVD i Svenskt Näringsliv.

Styrelseledamot i AMF Pension. Tidigare bl.a. Rättschef och Finansråd i Finansdepartementet och VD i Försäkringsförbundet och Försäkringsbranschens Arbetsgivarorganisation.

Matti Sundberg (1942) Bergsråd, ekon. mag., ekon. och fil. dr h.c. Styrelseledamot sedan

2004. Styrelseordförande i Chempolis och Finska Skidförbundet. Styrelseledamot i Boliden, Skanska och Grängesberg Iron och FIS. Tidigare bl.a. VD och koncernchef i Valmet/ Metso och Ovako Steel.

John Tulloch (1947) Bachelor of Agricultural Science, Master of Science. Styrelseledamot

sedan 2009. Tidigare bl.a. Executive Vice President, Steel & Chief Commercial Officer i IPSCO och Executive Vice President i SSAB & President Division IPSCO.

Lars Westerberg

(1948) Civ.ing. och civ.ek. Styrelseledamot sedan 2006.

Styrelseordförande i Husqvarna.Styrelseledamot i Sandvik,Volvo, Stena och Meda. Tidigare bl.a. VD och koncernchef i Autoliv och Gränges.

Pär Östberg (1962). Civ.ek.. Styrelseledamot i Skanska och Ericsson. Tidigare bl.a. vVD i

Volvo och andra ledningsbefattningar inom Volvokoncernen samt CFO i Renault Trucks.

Peter Holmer (1958) Ingenjör, SSAB EMEA. Arbetstagarrepresentant sedan 2012.

Uno Granbom (1952) Tekniker, SSAB EMEA. Arbetstagarrepresentant sedan 2008.

Sture Bergvall (1956) Elektriker, SSAB EMEA. Arbetstagarrepresentant sedan 2005.

Bert Johansson (1952) Elektriker, SSAB EMEA. Arbetstagarrepresentant sedan 1998 (suppleant).

Ola Parten (1953) Ingenjör, SSAB EMEA. Arbetstagarrepresentant sedan 2005 (suppleant).

Patrick Sjöholm (1965) Systemkonstruktör SSAB EMEA. Arbetsgivarrepresentant sedan 2011 (suppleant).

Ledning

Martin Lindqvist (1962), VD och koncernchef. Medlem i koncernledningen sedan 2001. Utbildning:

Civ.ek., Uppsala. Universitet Bakgrund: anställd i SSAB sedan 1998. Tidigare divisionschef SSAB Tunnplåt, finansdirektör i SSAB, ekonomichef i SSAB Tunnplåt, chefscontroller i NCC.

Jonas Bergstrand (1965), Chefsjurist. Medlem i koncernledningen sedan 2006. Utbildning:

Jur.kand., Uppsala Universitet. Bakgrund: anställd i SSAB sedan 2006. Tidigare bolagsjurist inom ABB, OM Gruppen, Ericsson Radio Systems.

Monika Guten (1975), Personaldirektör. Medlem i koncernledningen sedan 2011. Utbildning: Civ.

ek., Stockholms Universitet. Bakgrund: anställd i SSAB sedan 2007. Tidigare personalchef för affärsområdet SSAB EMEA, chef för affärsutveckling SSAB.

Melker Jernberg (1968), Affärsområdeschef SSAB EMEA. Medlem i koncernledningen sedan 2011.

Utbildning: Civ.ing., Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Bakgrund: anställd i SSAB sedan 2011. Tidigare ansvarig för bussverksamheten Scania, produktionschef motorverkstaden, Scania.

Gregoire Parenty (1962) Marknadsdirektör. Medlem i koncernledningen sedan 2012. Utbildning:

Maitrise de Sciences Economiques, Sorbonne Universitet (Frankrike), MBA, Dallas University (USA).

Tidigare ansvarig för marknad inom affärsområdet EMEA, befattningar inom ArcelorMittal.

Martin Pei (1963), Affärsområdeschef SSAB APAC. Medlem i koncernledningen sedan 2007.

Utbildning: Tekn. Dr., Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Bakgrund: anställd i SSAB sedan 2001. Tidigare chef för forskning och utveckling; direktör för stålämnesproduktionen inom SSAB Plate.

Karl Gustav Ramström (1954), Teknisk direktör. Medlem i koncernledningen sedan 2008.

Utbildning: Civ. ing., MBA, Uppsala Universitet. Bakgrund: anställd i SSAB sedan 2007. Tidigare divisionschef för SSAB Plate, divisionschef för Process Automation inom ABB Sverige.

Charles Schmitt (1959) Affärsområdeschef SSAB Americas. Medlem i koncernledningen sedan 2011. Utbildning: B.Sc. in Business Administration, University og Texas, tvåårigt stipendium på American Iron and Steel Institute. Bakgrund: Anställd i IPSCO Inc sedan 1990. Tidigare befattningar inom US Steel Corporation, ansvarig i Latinamerika inom SSAB Americas.

Helena Stålnert (1951), Informationsdirektör. Medlem i koncernledningen sedan 2007. Utbildning:

Journalisthögskolan, Stockholm Bakgrund: Anställd i SSAB sedan 2007. Tidigare kommunikationsdirektör på Saab, ansvarig utgivare Aktuellt, SVT.

Håkan Folin (1976), Ekonomi- och Finansdirektör. Medlem i koncernledningen sedan 2013.

Utbildning: Civ.ing., Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Bakgrund: Anställd i SSAB sedan 2006. Tidigare Ekonomichef SSAB APAC; Ekonomichef Tibnor; chef för affärsutveckling SSAB..

Intressekonflikter inom förvaltnings-, lednings- och kontrollorgan

Det finns ingen befintlig eller potentiell intressekonflikt mellan Bolagets styrelseledamöter och/eller koncernledningens åligganden gentemot SSAB AB och deras privata intressen.

Martin Lindqvist är operativt verksam i Bolaget och anses därför inte som oberoende av Bolaget enligt

”Svensk kod för bolagsstyrning” (”Koden”). John Tull och var VD i IPSCO och är därför inte heller att anses som oberoende av Bolaget. Sverker Martin-Löf är ordförande i Industrivärden och Pär Ästberg är vVD i Industrivärden som är SSABss största aktieägare. De är därigenom inte oberoende i förhållande till Bolagets större aktieägare. Övriga styrelseledamöter är oberoende av Bolaget och de större ägarna.”

Styrelsens arbetsformer Styrelsens ansvar

Styrelsen har som övergripande uppgift att förvalta Bolagets angelägenheter för aktieägarnas räkning på bästa möjliga sätt. Styrelsen ska fortlöpande bedöma koncernens ekonomiska situation samt utvärdera den operativa ledningen. I styrelsen avgörs bland annat frågor avseende koncernens strategiska inriktning och organisation samt beslutas om väsentliga investeringar (överstigande 50 Mkr) och åtaganden. Styrelsen ska varje år upprätta förslag till riktlinjer för bestämmande av lön och annan ersättning till verkställande direktören och andra personer i Bolagets ledning för beslut vid årsstämman.

Styrelsens arbetsordning

Styrelsen fastställer årligen en arbetsordning inkluderande en VD-instruktion som bland annat reglerar arbetsfördelningen mellan styrelsen och verkställande direktören. Arbetsordningen reglerar vidare hur styrelsearbetet fördelas mellan styrelsens ledamöter, hur ofta styrelsen ska sammanträda och hur arbetet ska fördelas på styrelseutskott. Arbetsordningen anger att det ska finnas ett ersättningsutskott och ett revisionsutskott. Inför varje styrelsemöte erhåller styrelseledamöterna en skriftlig dagordning och ett fullödigt beslutsunderlag. Vid varje styrelsemöte sker en genomgång av aktuellt affärsläge, koncernens resultat och finansiella ställning samt utsikter. Övriga frågor som behandlas är bland

annat konkurrens- och marknadssituationen. Styrelsen följer också regelbundet upp hälso- och säkerhetsarbetet inklusive olycksfallsstatistiken i koncernen.

Styrelsens arbete 2012

Under 2012 hölls åtta protokollförda sammanträden och styrelsen var alltid beslutför. Sekreterare i styrelsen var SSABs chefsjurist, som inte är ledamot i styrelsen. Styrelsen i SSAB har under året arbetat med att söka motverka de negativa effekter på Bolagets verksamhet och finansiella situation som den makro ekonomiska osäkerheten i värden medförde. Styrelsen har särskilt fokuserat på de problem som föreligger med anledning av låg efterfrågan i kombination med stor installerad produktionskapacitet i framförallt den europeiska stålindustrin. Lönsamheten i rörelsen bevakas genom noggrann kostnadskontroll och minimerad kapitalanvändning. Vidare har styrelsen följt upp de större anläggningsinvesteringar som färdigställdes under året samt påbörjandet av produktleveranser från dessa anläggningar. Styrelsen följer också prisutvecklingen på de för bolaget viktigaste råvarorna järnmalm och kol. Bolagets övergripande strategi diskuterades ingående vid ett särskilt styrelsemöte i september

Ersättningsutskott Arbetsuppgifter

Jämte styrelsens ordförande ska ersättningsutskottet bestå av en eller flera av bolagsstämman valda styrelseledamöter, vilka normalt ska vara oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen.

Bland ersättningsutskottets ledamöter skall erforderlig kunskap och erfarenhet i frågor om ersättningar till ledande befattningshavare finnas. Verkställande direktören ska i egenskap av föredragande närvara vid utskottets sammanträden. Ersättningsutskottets arbetsuppgifter anges i styrelsens arbetsordning. Ersättningsutskottet lämnar förslag till styrelsen om verkställande direktörens lön och övriga anställningsvillkor, fastställer löner och anställningsvillkor för övriga koncernledningen samt ger ramar för löner och anställningsvillkor för övriga ledande befattningshavare. Bland ersättningsutskottets uppgifter ingår i övrigt att bereda styrelsens beslut i frågor om ersättningsprinciper, att bereda styrelsens förslag till riktlinjer för bestämmande av lön och annan ersättning till VD och övriga bolagsledningen samt att följa och utvärdera tillämpningen av dessa.

Ersättningsutskottet ska också följa och utvärdera program för rörliga ersättningar till bolagsledningen.

Arbetet 2012

Under 2012 hade ersättningsutskottet tre protokollförda sammanträden. Ersättningsutskottet utgjordes av Sverker Martin-Löf (ordförande), John Tulloch och Lars Westerberg. Verkställande direktören är adjungerad till utskottet men deltar inte vid behandlingen av egen lön och anställningsvillkor.

Revisionsutskott Arbetsuppgifter

Revisionsutskottet skall enligt styrelsens arbetsordning bestå av minst tre bolagsstämmovalda styrelseledamöter. Revisionsutskottets ledamöter får inte vara anställda av Bolaget. Majoriteten av ledamöterna skall vara oberoende i förhållande till Bolaget och bolagsledningen. Minst en av ledamöterna som är oberoende i förhållande till Bolaget och bolagsledningen skall även vara oberoende i förhållande till Bolagets större ägare samt ha redovisnings- eller revisionskompetens.

Utskottet väljer inom sig en ordförande som inte får vara styrelsens ordförande. Revisionsutskottets arbetsuppgifter anges i styrelsens arbetsordning. Ordföranden i revisionsutskottet ansvarar för att styrelsen i sin helhet fortlöpande hålls informerad om utskottets arbete samt, vid behov, förelägger styrelsen ärenden för beslut. Revisionsutskottets huvuduppgift är att understödja styrelsen i arbetet med att kvalitetssäkra den finansiella rapporteringen. Utskottet träffar fortlöpande Bolagets revisorer, utvärderar revisionsinsatserna samt fastställer riktlinjer för vilka tilläggstjänster Bolaget får upphandla från Bolagets revisor. Sådana tilläggstjänster upp till maximalt 100 tkr per uppdrag ska på förhand godkännas av Bolagets ekonomi och finansdirektör. Uppdrag som överstiger 100 tkr ska på förhand godkännas av revisionsutskottets ordförande. Alla tilläggstjänster ska redovisas för revisionsutskottet varje kvartal. Det finns en etablerad riskhanteringsprocess i företaget som är uppbyggd på produktionens processer och flöden. Revisionsutskottet tar del av de riskområden som identifierats (både affärsrisker och risker för fel i den finansiella rapporteringen) i denna process och beaktar dessa. Baserat på utfallet i den interna och externa riskbedömningen analyserar utskottet löpande revisionens inriktning och omfattning med Bolagets externa och interna revisorer. Revisionsutskottet fastställer årligen en internrevisionsplan som bland annat är baserad på de risker som framkommit i riskhanteringsprocessen som är beskriven ovan. Revisionsplanen diskuteras med de externa

revisorerna för att effektivisera och kvalitetsförbättra det löpande revisionsarbetet. Utskottet analyserar och belyser dessutom väsentliga redovisningsfrågor som koncernen påverkas av samt biträder valberedningen vid framtagande av förslag till revisorer samt arvodering av dessa.

Arbetet 2012

Under 2012 vidareutvecklade och förbättrade revisionsutskottet presentationen av den externa finansiella rapporteringen. Revisionsutskottet tog del av, och analyserade tillsammans med de externa revisorerna, den riskanalys och revisionsplan som revisorerna upprättat som underlag för den lagstadgade revisionen. Revisionsutskottets ledamöter utgjordes av Anders G Carlberg (ordförande), Sverker Martin-Löf samt Annika Lundius. Under 2012 hade revisionsutskottet fem protokollförda sammanträden.

Bolagsstyrning

SSAB är noterat på Nasdaq OMX Stockholm och lyder under dess regelverk och tillämpar Svensk kod för bolagsstyrning (bolagskoden).

Aktiekapital och största Aktieägare

Antalet aktier vid 2012 års slut uppgick till 323 934 775 fördelat på 240 765 832 A-aktier och 83 168943 B-aktier, vilket är oförändrat jämfört med den 31 december 2011. Varje aktie av serie A berättigar till en röst och av serie B till en tiondels röst. Kvotvärdet per aktie är 8,80 kronor. Vid slutet av 2012 var SSABs tre kapitalmässigt största ägargrupperingar Industrivärden, Swedbank Robur Fonder och LKAB. Det bör noteras att utländska ägare har sina innehav i SSAB förvaltarregistrerade.

Antalet aktieägare i SSAB uppgick i slutet av 2012 till 65 962, en minskning med cirka 4 200 under 2012. De tio största identifierade ägarna ägde sammanlagt knappt 40 procent av kapitalet och 47 procent av rösterna. Det utlandsregistrerade ägandet i SSAB ökade under 2012 och uppgick i slutet av december 2012 till cirka 27 procent av kapitalet.

Andel av Andel av Ägare den 31 december 2012 kapital, % röster, %

Industrivärlden 17,6 22,6

Swedabnk Robur Fonder 6 5,7

LKAB 3,8 5

Handelsbanken Fonder 2,5 3

AMF-Försäkring och Fonder 2,5 2,7

Alecta Pensionsförsäkring 1,6 1,8

Skandia Fonder 2,2 1,7

Folksam 1,3 1,6

Andra AP-fonden 1,1 1,4

SEB Investment Management 1,2 1,2

Danske Capital Sverige 0,8 1

Utlandsregistrerade aktieägare 26,6 27,1

Övrig aktieägare 32,8 25,2

Totalt 100,0 100,0

Källa: SSABs årsredovisning 2012 Kreditvärdering (Rating)

Bolaget har erhållit lång kreditrating BB+(neg) för Bolagets långa upplåning. S&P bekräftade ratingklassificeringen BB+ (neg) den 2 maj 2013.

Standard & Poor’s är etablerat inom EU innan 7 juni 2010 och har registrerats i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1060/2009 av den 16 september 2009, ändrad genom förordning (EU) nr 513/2011 av den 11 maj 2011 om kreditvärderingsinstitut.

De tre största kreditbedömningsinstituten är Moody’s (www.moodys.com), Standard & Poor’s (www.standardandpoors.com) och Fitch (www.fitchratings.com) en närmare förklaring om innebörden i ett visst kreditvärdighetsbetyg kan erhållas från respektive instituts hemsida. Ett kreditvärdighetsbetyg utgör inte en rekommendation om att köpa, sälja eller inneha värdepapper. Det är vars och ens skyldighet att inhämta information om aktuell rating då den kan vara föremål för ändring.

Related documents