• No results found

Ett antal faktorer påverkar och kan komma att påverka SSAB liksom de MTN som ges ut inom ramen för MTN-programmet. Risker finns beträffande både sådana förhållanden som har anknytning till Bolaget och de MTN som ges ut under MTN-programmet och sådana som saknar specifik anknytning till Bolaget och MTN.

Nedan lämnas en redogörelse för vissa riskfaktorer som SSAB bedömer har betydelse för Bolagets verksamhet eller MTN. Riskfaktorerna nedan är inte rangordnade och gör inte anspråk på att vara uttömmande. Utöver nedan angivna riskfaktorer och andra förekommande risker, bör läsaren också noggrant beakta övrig information i Grundprospektet och de specifika risker som framgår av de specifika Slutliga Villkor som anknyter till varje Lån.

Bolagsspecifika risker

Arbetet med att identifiera och analysera risker samt beslut om hur och i vilken mån riskerna ska behandlas är ett prioriterat område. Koncernens risk manager samarbetar med -affärs-områdenas ansvariga vad gäller risker avseende anläggningar och processer. Till stöd för arbetet finns en utarbetad Risk Management Policy.

Risker och osäkerhet i omvärlden

Koncernens resultat och finansiella ställning påverkas av ett stort antal faktorer av vilka flera ligger utanför den egna kontrollen. De allmänna politiska och ekonomiska förutsättningarna som påverkar marknaderna för stål är exempel på sådana faktorer. Med de senaste årens dramatiska utveckling på de globala finansiella marknaderna följer en ökad allmän osäkerhet, vilket även medför risker och osäkerheter i verksamheten. De huvudsakliga risker och osäkerhetsfaktorer som koncernen möter med anledning av detta är relaterade till konjunkturens påverkan på efterfrågan, befintlig finansiering och möjligheter till framtida finansiering samt värdeförändring på anläggningstillgångar och rörelsetillgångar. En svag efterfrågan leder till en låg lageromsättningshastighet vilket ökar risken för fysisk inkurans i lagren.

Risk och osäkerhet i koncernens verksamhet

Ståltillverkning sker i en kedja av olika processer där störningar i någon del av kedjan snabbt kan få allvarliga konsekvenser. Avbrott i verksamheten förklaras till största del av dels transporthinder, dels av skador på tillgångarna genom exempelvis eldsvådor, explosioner och andra typer av olyckor. Resultatet av dylika avbrott är kostsamma. Även tillgången på och prissättningen av för Koncernen väsentliga insatsvaror, t ex järnmalm, kol, legeringar och energi, innebär stora risker. Vid ofördelaktigt utfall kan Koncernens resultat påverkas negativt. Vidare kan Koncernens rykte snabbt erodera om säkerheten, miljöansvaret och etiken ifrågasätts. Kompetensutveckling och inte minst chefsutveckling är därför prioriterade områden.

Finansiella risker

I en internationell verksamhet som SSABs uppkommer därutöver ett antal finansiella risker i form av finansierings-, likviditets-, ränte-, valuta- och kreditrisker.

Refinansieringsrisk (Likviditetsrisk)

SSAB är, med nuvarande finansiella mål, nettolåntagare. Således uppkommer en refinansieringsrisk i samband med förlängningar av befintliga lån och upptagandet av nya lån. Denna risk består i att den generella tillgången på krediter av någon anledning inte är tillgänglig för SSAB, eller att en långivare inte är villig att förlänga sitt låneåtagande. Från tid till annan kan också ett utökat lånebehov uppstå när Koncernens kapitalbindning ökar, t ex genom att kundfordringar blir fördröjda eller att lagervolymer stiger. Eventuellt kan rådande läge på kreditmarknaderna då komma att medföra väsentligt sämre lånevillkor för SSAB. Därtill måste de dagliga betalningsåtaganden SSAB har mot sina långivare och leverantörer beaktas. Långivarna består främst i banker och investerare på kapitalmarknaderna. Bland leverantörerna är det främst globala producenter av metallurgiskt kol, järnmalm, legeringsämnen, skrot, energi och IT som de största betalningsåtagandena uppkommer. Därtill är transport relaterade kostnader betydande utgiftsposter.

I den mån Koncernens likviditet inte är tillräcklig för att betala låneförfall och/eller leverantörsfakturor så uppstår risken att någon kreditgivare förklarar lånet i default eller krediten på obestånd.

Ränterisk

Koncernens ränterisk är hänförlig till förändringen i marknadsräntor och deras påverkan på skuldportföljen och koncernens resultat eller finansiella ställning. I den mån Koncernens lån löper med rörlig ränta, alternativt att de kortfristiga lånens referensränta stiger vid omsättning, så påverkas Koncernens totala räntekostnad negativt.

Valutarisk

SSABs rapporteringsvaluta är Svenska Kronor, SEK. Därför är SSABs valutaexponering till stor del relaterad till omräkningsrisken av nettotillgångar i utländska dotterbolag. Dessa nettotillgångar består främst i den nettoinvestering som gjorts i USD i Nordamerika. SSABs valutaexponering avseende transaktionsrisk är till största del relaterad till kol- och malminköp som sker i USD, samt den försäljning som sker till EUR området. Således är Koncernens största transaktionsexponering förhållandet mellan EUR och USD. Därtill så finns en överskjutande exponering mot förhållandet mellan EUR och SEK samt mellan CAD och SEK. En ogynnsam valutakursförändring i dessa valutor kan få en negativ påverkan på Koncernens omsättning, finansiella ställning och resultat.

Kreditrisk

De finansiella motparterna är utvalda både utifrån av Standard & Poor’s och Moody’s gällande rating för långfristig upplåning och med beaktande av koncernens ömsesidiga affärsutbyte med respektive motpart. Risken består i att SSAB’s fordran på någon motpart äventyras när en finansiell motpart inte fullgör sina förpliktelser. Utöver detta finns kreditrisker i kundfordringar och övriga fordringar, där en betalningsinställelse kan resultera i en kreditförlust för SSAB som kan leda till en negativ effekt på Koncernens omsättning, finansiella ställning och resultat.

Risk för nedskrivning av goodwill

SSAB’s goodwill återfinns till allra största del i koncernens nordamerikanska verksamhet. Skulle Koncernen för denna affärsenhet prognosticera en försämrad tillväxttakt i kassaflödesgenereringen eller högre diskonteringsräntor, skulle detta medföra ett lägre värde på goodwill. En nedskrivning av goodwill har negativ påverkan på Koncernens balans- och resultaträkning.

Utsläppsrätter

Moderbolagets finansfunktion ansvarar för hanteringen av eventuellt under- eller överskott av utsläppsrätter. Detta sker via extern handel med godkända motparter. I den mån Koncernen har ett under- eller överskott av utsläppsrätter så uppstår en risk att värdet på dessa rätter förändras, vilket påverkar koncernens finansiella ställning och resultat. Systemet med utsläppsrätter för koldioxid har inneburit nya spelregler för stålindustrins aktörer. Som systemet idag fungerar skapar det en snedvriden konkurrens genom att en stor del av världens stålproducerande länder står utanför.

Risk och osäkerhet i stålindustrin

Stålindustrin påverkas starkt av konjunkturutvecklingen både vad gäller produkterna och vad gäller de viktigaste råvarorna. Den höga andelen fasta kostnader på grund av de stora investeringar som kännetecknar stålindustrin ökar också känsligheten vid konjunktursvängningar. Därtill krävs stora investeringar i befintlig och ny produktionskapacitet för att underhålla och utveckla produktionen.

Övergången mot mer kortfristiga avtal för inköp av råvaror innebär en ökad volatilitet avseende kostnaderna. Detta bidrar också till en risk för ökad cyklikalitet i branschen.

Externa risker

Det finns en stor mängd omvärldsfaktorer som påverkar hela stålindustrin och därigenom SSAB.

Exempel på detta är införandet av olika handelshinder, utvecklingen av energipriserna samt ökade miljökrav.

Lånespecifika risker Kreditrisk

En investerare i MTN måste bedöma kreditrisken på Bolaget och MTN. Om utsikterna för Koncernen skulle försämras finns det risk att Bolaget inte kan fullfölja sina betalningsförpliktelser under MTN.

Försämrade utsikter för Koncernen kan även leda till en nedgång i marknadsvärdet för MTN.

Marknadsrisk och löptidsrisk

Marknadsriskerna varierar beroende på lånekonstruktion och löptid. Det finns risk för att förändringar i ränteläget kan påverka värdet på ett MTN negativt. Risken i en investering i ett MTN ökar ju längre löptid ett MTN har, orsaken till detta är att kreditrisken i ett längre MTN är svårare att överblicka än för ett MTN med kortare löptid. Utöver detta så ökar även marknadsrisken med ett MTN:s löptid då fluktuation i ett MTN:s pris blir större för ett MTN med längre löptid än ett MTN med kort löptid.

Valutarisk

Bolaget kan emittera MTN denominerade i såväl SEK som EUR. Ett MTN denominerad i annan valuta än investerarens egen medför risk relaterad till valutaomräkning. Detta inkluderar såväl risken för kraftiga valutakursförändringar, inkluderande devalvering och revalvering, som valutaregleringar. En förstärkning av den valuta MTN är denominerad i jämfört med investerarens egen valuta minskar värdet på MTN för investeraren.

Andrahandsmarknaden

MTN som emitteras under MTN-programmet kommer inte nödvändigtvis att innehas av flera Fordringshavare och inte heller nödvändigtvis handlas i någon större omfattning. Notering av en serie MTN på reglerad marknad kommer inte att ha föregåtts av någon ordnad handel för MTN. Det kan därför inte garanteras att en fungerande andrahandsmarknad för MTN kommer att uppstå eller kvarstå. Efter en notering av MTN kan volym och pris påverkas av en rad faktorer av vilka endast några omnämns i detta avsnitt Riskfaktorer. Transaktionskostnaderna för handel i MTN kan även visa sig vara höga. Fordringshavare riskerar därför att inte kunna handla med MTN till för dem acceptabla villkor. En investering i MTN ska därför endast göras av investerare som kan stå risken att en fungerande andrahandsmarknad inte uppstår och därför kan behöva inneha MTN till Återbetalningsdagen.

Emissionsinstituten

Emissionsinstituten, inklusive Ledarbanken, har i vissa fall haft och kan komma att ha andra relationer med Koncernen än de som följer av deras roller under MTN-programmet. Ett Emissionsinstitut kan till exempel tillhandahålla tjänster relaterade till annan finansiering än sådan genom MTN-programmet.

Följaktligen kan det inte garanteras att intressekonflikter inte finns eller inte kommer att uppstå i framtiden.

Clearing och avveckling i VPC-systemet

Bolagets MTN är anslutna och kommer fortsättningsvis att vara anslutna till Euroclear Swedens kontobaserade system (”VPC-systemet”), varför inga fysiska värdepapper ges ut. Clearing och avveckling vid handel sker i VPC-systemet liksom utbetalning av ränta och återbetalning av kapitalbelopp. Investerarna är därför beroende av funktionaliteten i VPC-systemets för att kunna erhålla betalning under MTN.

Ändrad lagstiftning

Detta Grundprospekt samt Allmänna Villkor för MTN-programmet är baserade på svensk lag som gäller vid datumet för detta Grundprospekt. Nya och ändrade lagar, förordningar, föreskrifter och praxis kan komma att påverka MTN och inga garantier kan lämnas i detta avseende.

Related documents