• No results found

Begreppet inkomst av kapital är kapitalintäkterna minskade med avdrags-gilla kostnader. Överskott eller underskott av kapital beräknas genom att intäktsposterna minskas med kostnadsposterna (41 kap. 12 § IL).

Avkastningen av det kapital som investerats i olika slags tillgångar deklare-ras som inkomst av kapital. Det kan röra sig om ränteinkomster, utdelning-ar, inkomster vid uthyrning av privatbostäder och andra inkomster på grund av innehav av tillgångar samt kapitalvinster. Dessa ska tas upp som intäkt, om inte något annat anges i 8 eller 42 kap. IL (42 kap. 1 § IL).

Utgifter för att förvärva och bibehålla inkomster ska dras av som kostnad, om inte något annat anges i 9, 42 eller 60 kap. IL. Ränteutgifter och kapitalförluster ska dras av även om de inte är sådana utgifter (42 kap. 1 § IL).

Inkomst av kapital regleras främst i 41 och 42 kap. IL. Kapitel 41 handlar om grundläggande bestämmelser för inkomstslaget kapital och kapitel 42 om vad som ska tas upp och vad som får dras av i inkomstslaget.

Intäkter

Exempel på vad som räknas som inkomst av kapital är

• ränta på bankmedel, obligationer och andra fordringar

• utdelning på aktier och andelar

• ersättning vid uthyrning av privatbostad

• kapitalvinst vid försäljning av fastighet, bostadsrätt, aktier, andelar i aktiefonder eller blandfonder och annan lös egendom.

Schablonintäkt enligt 47 kap. 11 b § IL beräknas som intäkt av kapital för den som har ett uppskovsbelopp. Det ska dock inte räknas som inkomst när det gäller bostadsbidrag (97 kap. 5 § SFB).

Avdragsgilla kostnader

Exempel på vad som räknas till avdragsgilla kostnader är

• ränteutgift för skuldräntor

• avdragsgill ränta vid avbetalningsköp

• tomträttsavgäld

• kostnad vid återbetalning av lån i förtid

• kapitalförluster på marknadsnoterade andelar i räntefonder

• förvaltningskostnader till den del de överstiger 1 000 kronor

• omkostnader för intäkternas förvärvande

• kapitalförluster.

6.5.1 Inkomst av kapital som räknas med i BGI

Den som ansöker om bostadsbidrag och har inkomster av kapital ska beräkna vilket överskott eller underskott han eller hon förväntas få i inkomstslaget under det eller de kalenderår som bidrag söks för.

Vid beräkning av BGI ska överskottet i inkomstslaget kapital ökas med gjorda avdrag i inkomstslaget. Det kan röra sig om avdrag för kostnader för bankfack och liknande. Följande avdrag i inkomstslaget kapital ska dock inte öka överskottet utan beaktas vid beräkning av BGI:

• avdrag för kapitalförluster till den del de motsvarar kapitalvinster som tagits upp som intäkt enligt 42 kap. 1 § IL

• avdrag för uppskovsavdrag vid byte av bostad enligt 47 kap. IL

• avdrag för negativ räntefördelning enligt 33 kap. IL.

Underskott i inkomstslaget kapital ska minskas med gjorda avdrag i inkomstslaget, med undantag för vad som anges i punkterna ovan. Om det uppkommer ett överskott vid beräkningen ska detta minskas med schablon-intäkt enligt 47 kap. 11 b § IL.

Allt detta framgår av 97 kap. 5 § SFB.

De avdrag som får göras i inkomstslaget kapital i samband med inkomst-deklarationen ska med andra ord läggas tillbaka när bostadsbidrag beräknas, utom i tre fall:

1. Kapitalförlust som kvittas mot kapitalvinst ska inte återläggas.

Kapitalförlust kan uppstå vid avyttring av till exempel värdepapper eller bostad.

2. Uppskovsavdrag vid byte av bostad ska inte heller återläggas.

Nya uppskovsregler vid försäljning av bostad gäller från och med den 1 januari 2008. En person som säljer sin permanentbostad och köper en ny bostad kan få uppskov med beskattningen av vinsten (47 kap. 6 § IL).

Förutsättningar för att en person ska få uppskovsavdrag är att

• uppskovsbeloppet är minst 50 000 kronor. Beloppet gäller varje delägare för sig

• bostaden är en privatbostadsfastighet eller privatbostadsrätt

• bostaden som säljs är en permanentbostad

• personen har köpt en ny bostad och har bosatt sig där inom en viss tid.

Om kostnaden för den nya bostaden är minst lika med ersättningen för den sålda bostaden kan man få uppskov med beskattningen av hela vinsten. Men om kostnaden för den nya bostaden är lägre kan man få uppskov med en del av vinsten. Maximalt uppskovsbelopp är 1 600 000 kronor x den egna andelen i procent av den sålda fastigheten. För mer information om upp-skovsavdrag se på www.skatteverket.se.

3. Negativ räntefördelning ska inte återläggas till BGI:n. Anledningen är att intäkten beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. Om den läggs tillbaka till inkomstslaget kapital skulle den ingå dubbelt i BGI.

6.5.2 Barns inkomster av kapital som räknas med i BGI Hemmavarande barns inkomster av kapital ska räknas med i BGI. Däremot räknas tidvis boende barns eller familjehemsplacerade barns inkomster av kapital inte med i BGI. Inte heller för föräldrar som får bostadsbidrag på grund av särskilda skäl, räknas barnets inkomster av kapital med i BGI (97 kap. 11 § SFB).

Varje barn kan ha kapitalinkomster upp till 1 000 kronor utan att det påverkar bostadsbidraget. Belopp som överstiger 1 000 kronor ska läggas till den bidragsgrundande inkomsten. Beloppet fördelas lika mellan makar,

vilket innebär att beloppet alltid fördelas mellan makarna oavsett om det är en förälder, styvförälder eller förordnad vårdnadshavare till barnet. (97 kap.

11 och 12 §§ SFB)

Vid beräkning av barns överskott i inkomstslaget kapital tillämpas 97 kap.

5 § SFB (97 kap. 11 § SFB).

Ett barns inkomster av kapital påverkar bostadsbidraget oavsett när under kalenderåret barnet får sådan inkomst. Det beror på att bidragsgrundande inkomst avser samma kalenderår som bostadsbidraget och anses jämnt fördelad under kalenderåret (97 kap. 3 § SFB).

Anette bor tillsammans med två hemmavarande barn, 13 och 18 år gamla. Anettes BGI har fastställts till 200 000 kronor. Under juni flyttar 18-åringen hemifrån och ingår därför inte längre i hushållet från och med juli månad. Senare på hösten får 18-åringen en kapitalvinst om 44 000 kronor. Den här inkomsten räknas med i BGI de månader som 18-åringen ingick i hushållet. Det beror på att han fick kapital-vinsten under det kalenderår som bostadsbidrag betalats ut. BGI kommer därför att fastställas till två olika belopp i samband med beslut om slutligt bostadsbidrag. För perioden januari–juni fastställs BGI till 243 000 kronor (200 000+44 000-1000) och för perioden juli–

december till 200 000 kronor, vilket också kommer att framgå av transaktionskod 661 AVS i TP-systemet. Se även KRNJ mål nr 4200-2006.

6.5.3 Deklarationsblanketter

De vanligaste deklarationsblanketterna om inkomst av kapital när det gäller ärenden om bostadsbidrag nämns nedan. Blanketterna finns på

www.skatteverket.se.

• Sammanställning över kapitalvinster/kapitalförluster, K1

• Uthyrning m.m. av småhus, bostadsrätt och hyresrätt som är privatbostad, K3

• Försäljning av värdepapper, K4

• Försäljning av småhus, K5

• Försäljning av bostadsrätt, K6

• Uppskov, bostad, K2