• No results found

Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, hemvistprincipen som huvudmetod vid beskattningen. Den innebär att den som är bosatt eller stadigvarande vistas i Sverige eller vid utflyttning från Sverige har väsentlig anknytning hit, är obegränsat skattskyldig här. Att vara obegränsat skatt-skyldig betyder att all inkomst beskattas här oavsett om den förvärvats inom

eller utom Sverige. För att undvika att inkomster beskattas både i det land där pengarna utbetalas och det land man bor i, har det införts flera undantag från hemvistprincipen.

Den som har bott i Sverige och har väsentlig anknytning hit anses som obegränsat skattskyldig under fem år efter det att personen flyttat från Sverige om han eller hon inte visar annat (3 kap. 7 § IL). Det gäller för svenska medborgare och för utländska medborgare som har varit bosatta i Sverige under minst tio år.

6.6.1 Utlandsinkomster som räknas med i BGI

Bestämmelserna om vilka utlandsinkomster som ska räknas med i BGI gäller normalt bara för personer som anses obegränsat skattskyldiga i Sverige enligt beskrivningen ovan.

Vissa utlandsinkomster är inte skattepliktiga här men ska ändå räknas med i BGI (97 kap. 13 § SFB). Det rör sig om inkomster som

• inte beskattas i Sverige på grund av bestämmelserna i 3 kap. 9–13 §§ IL

• inte beskattas i Sverige på grund av skatteavtal

• är skattepliktiga enligt 5 § lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK).

Sabina, som är svensk medborgare, flyttade till Norge för tre år sedan för att arbeta där. Hon anses ha haft väsentlig anknytning till Sverige under utlandsvistelsen. Under augusti månad flyttar Sabina tillbaka till Sverige tillsammans med sina två minderåriga barn. Hon ansöker då om bostadsbidrag. Försäkringskassans handläggare talar om för Sabina att hon måste räkna med inkomster hon fått under kalenderåret från Norge när hon beräknar bidragsgrundande inkomst.

En familj som tidigare varit bosatt i Libanon, kommer till Sverige i maj. De har aldrig varit i Sverige tidigare. Pappan i familjen har haft inkomster i Libanon fram till avresedagen. I Sverige söker familjen bostadsbidrag. De beviljas bidrag från och med juni. Försäkringskas-sans handläggare talar om för familjen att inkomsterna som intjänats i Libanon inte ska tas med när bidragsgrundande inkomst beräknas.

Hur ska utlandsinkomsterna beräknas?

Utlandsinkomster som ska ingå i BGI kan beräknas på samma sätt som om de intjänats i Sverige. Det vill säga inkomsten som ska ligga till grund för BGI beräknas före skatt och hänsyn tas till exempel till avdrag för rese-kostnader.

Inkomster som inte beskattas i Sverige på grund av bestämmelserna i 3 kap. 9–13 §§ IL

Hushåll som berörs av bestämmelserna i 3 kap. 9–13 §§ IL är framför allt personer som bor eller har bott i Sverige men som under längre eller kortare tid arbetar utomlands. Deras inkomster ska räknas med i BGI om de betrakt-as som obegränsat skattskyldiga här trots att de inte betalar skatt i Sverige (97 kap. 13 § SFB).

När det gäller inkomster som undantas från beskattning enligt 3 kap. 9–

13 §§ IL brukar man tala om sexmånadersregeln och ettårsregeln.

Sexmånadersregeln innebär att en person som arbetar utomlands i minst sex månader och betalar skatt i utlandet inte behöver betala skatt i Sverige också.

Ettårsregeln innebär att en person som arbetar utomlands i minst ett år inte behöver betala skatt i Sverige. Det gäller även om personen inte blir skattskyldig i det andra landet och detta beror på landets lagstiftning eller administrativa praxis. Det kan också bero på annat avtal än skatteavtal.

Ettårsregeln gäller normalt inte om personen är anställd hos svenska staten, landstinget, kommun eller församlingar inom Svenska kyrkan.

Sexmånaders- och ettårsregeln gäller inte för anställda ombord på svenskt, danskt eller norskt luftfartyg. De gäller inte heller anställning ombord på fartyg.

Inkomster som inte beskattas i Sverige på grund av skatteavtal Inkomster som enligt dubbelbeskattningsavtal undantas från beskattning i Sverige ska också ingå i BGI (97 kap. 13 § SFB).

Vilka länder som Sverige har dubbelbeskattningsavtal med och vad som står i avtalen framgår på www.skatteverket.se.

Ett exempel är pensioner som utbetalas från ett annat nordiskt land till en person som bor i Sverige (artikel 18 i avtalet mellan de nordiska länderna för att undvika dubbelbeskattning beträffande skatter på inkomst och förmögenhet).

Sirkka bor i Haparanda med sina två barn. Hon får sjukersättning från Sverige och en finsk pension som betalas ut från Finland. Den finska pensionen beskattas i Finland. Enligt dubbelbeskattningsavtalet mellan de nordiska länderna undantas den från skatteplikt i Sverige.

När BGI beräknas ska den finska pensionen tas med som utlands-inkomst eftersom den inte kommer att ingå i den fastställda förvärv-sinkomsten som Skatteverket lämnar uppgift om. Uppgiften (utlands-inkomsten) kommer i stället att hämtas från bostadsbidragsregistret.

Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Skattepliktig inkomst enligt 5 § SINK kan gälla vissa personer som bor utomlands. Det kan också vara frågan om personer som vistas kortare tid än sex månader i Sverige. För det senare fallet gäller dessutom att ersättningen

• betalas av arbetsgivare som inte har sitt hemvist i Sverige

• inte belastar driftställe som arbetsgivaren har i Sverige.

Sådan inkomst ska räknas med i BGI (97 kap. 13 § SFB).

Vilka inkomster som är skattepliktiga framgår av 5 § SINK.

6.6.2 Valutakurs

Försäkringskassan måste räkna om bidragsgrundande inkomster som den försäkrade får i ett annat lands valuta till svenska kronor. Den valutakurs som gäller den första dagen i den månad som bidrag beviljas från ska användas. Det finns inte någon officiell valutakurs vilket innebär att För-säkringskassan får avgöra vilken banks eller växlingskontors valutakurs (lämpligen köpkursen) som ska användas. När det gäller EU/EES-området kan man finna valutakurser på Försäkringskassans intranät Fia under EU-familjeförmånssidan.

Det preliminära bostadsbidraget bestäms slutligt när den slutliga skatten har fastställts för bidragsåret. Det är då fråga om att fastställa inkomsten slutligt.

Om det framkommer att utlandsinkomsten var en annan än den som uppgavs preliminärt, ska valutakursen inte påverka det nya beslutet. Det betyder att man ska använda samma valutakurs som vid beviljandet av det preliminära bostadsbidraget.

Detta framgår av 13 § RFFS 1996:12.