• No results found

1.1 Trafikförsörjningsprogrammet

Trafikförsörjningsprogrammet utgör den långsiktiga strategiska planeringen för regional kollektivtrafik i Örebro län. Detta sker genom att ta avstamp i utveckling av

arbetsmarknadsregioner, linjenät för kollektivtrafik och resmönster i länet.

Vid årsskiftet 2011/12 inträffade två viktiga förändringar för kollektivtrafiken i Örebro län, dels trädde den nya kollektivtrafiklagen i kraft, dels blev Landstinget i Örebro län regional kollektivtrafikmyndighet (RKTM).

Den nya lagen innebär fritt marknadstillträde för kommersiella aktörer att driva regional kollektivtrafik på kommersiell grund. Framtidens kollektivtrafik kommer att omfatta såväl kommersiell som samhällsköpt trafik. Den samhällsköpta trafiken kommer sannolikt att dominera för lokalt och regionalt resande. Lagen innebär också ett tydligare politiskt ansvar för kollektivtrafikens strategiska inriktning med en regional kollektivtrafikmyndighet i varje län. Som en följd av detta har Landstinget i Örebro län inrättat en politisk nämnd som getts rollen av kollektivtrafikmyndighet. Denna nämnd kommer att ansvara för utveckla trafiken med buss och tåg runtom i Örebro län. I nämndens uppdrag ingår bland annat att utarbeta ett förslag till regionalt trafikförsörjningsprogram som senast den 1 oktober 2012 skall fastställas av Landstingsfullmäktige.

(Text nedan som faktaruta)

Några viktiga begrepp:

 Trafikplikt - med trafikplikt menas den trafik som ligger till grund för beslut om allmän trafik, det vill säga den trafik som myndigheten väljer att tilldela eller upphandla och avtala om.

 Regional kollektivtrafik - med regional kollektivtrafik menas enligt lagen all kollektivtrafik inom länet (både allmän och kommersiell trafik),samt trafik över länsgräns där det huvudsakligaste resandet utgörs av vardagsresor.

 Särskild kollektivtrafik – med särskild kollektivtrafik menas samhällsbetald trafik som inte är öppen för alla utan kräver någon form av tillstånd. Till särskild kollektivtrafik räknas färdtjänst, riksfärdtjänst, vissa sjukresor samt skolskjutsar.

1.2 Ny kollektivtrafiklag

Den nya lagen för kollektivtrafikbörjade gälla från den 1 januari 2012. Lagen är anpassad till EU:s regelverk för kollektivtrafik. Med lagen finns förhoppning om att få drivkrafter till stånd för ökad samverkan mellan kollektivtrafikens utveckling och övrig samhällsplanering samt ökat resande och ökat kundfokus. Processen att utveckla kollektivtrafiken bygger i hög grad på öppenhet och samråd med kollektivtrafikens intressenter. Kollektivtrafikmyndigheten tar efter samråd beslut om vilken trafik som ska beläggas med allmän trafikplikt. Myndigheten upphandlar och sluter avtal med trafik utövare för att driva trafik i områden eller på linjer som

1.2.1 Kollektivtrafikens ansvar beträffande trafikförsörjningsprogrammet regleras i 2 kapitlet 8 § och 9 §

Den regionala kollektivtrafikmyndigheten ska regelbundet i ett trafikförsörjningsprogram fastställa mål för den regionala kollektivtrafiken. Programmet ska vid behov uppdateras.

Det regionala trafikförsörjningsprogrammet ska upprättas efter samråd med motsvarande myndigheter i angränsande län. Samråd ska även ske med övriga berörda myndig- heter, organisationer, kollektivtrafikföretagsamt företrädare för näringsliv och resenärer. I de fall ett landsting ensamt är regional kollektivtrafik myndighet ska samråd även ske med kommunerna i länet.

Kollektivtrafikmyndigheten fäster särskild stor vikt vid att trafikförsörjningsprogrammet är väl förankrat i enlighet med lagen och enligt de samverkansformer kring kollektivtrafiken som kommunerna och Landstinget gemensamt utarbetat.

(Följande text i faktaruta)

Lagen i korthet:

§ Lättare att etablera trafiköver länsgränser.

§ Strategiska beslut om kollektivtrafikensut- veckling tas på förvaltningsnivå.

§ Trafikhuvudmännenersätts med regionala kol- lektivtrafikmyndigheter.

§ Myndighetenkanbeslutaomallmäntrafikplikt för att säkerställa det offentliga serviceåtagan- det med trafiki alla relevanta områden, stråk eller linjer.

§ Större möjligheter för trafikföretagatt bedriva kommersiell regional kollektivtrafik.

§ Kommersiella aktörer anmäler till myndighe- ten om in- respektive utträde senast 21 dagar innan detta sker.

§ Kommersiella aktörer måste lämna informa- tion om sitt trafikutbudtill SamtrafikenAB.

(Följande text i faktaruta)

Huvudpunkterna i vad trafikförsörjningsprogram- met ska innehålla är enligt lagen följande:

1. Behovet av regional kollektivtrafik i länet ska beskrivas samt mål för kollektivtrafikförsörjningen

2. Alla former av regional kollektivtrafik i länet, både trafik som bedöms kunna utföras på kommersiell grund och trafik som myndigheten avser att ombesörja på grundval av allmän trafikplikt.

3. Åtgärder för att skydda miljön,

4. Tidsbestämda mål och åtgärder för anpassning av kollektivtrafik med hänsyn till behov hos personer med funktionsnedsättning,

5. De bytespunkter och linjer som ska vara fullt tillgängliga för alla resenärer.

6. Omfattningen av trafik enligt lagen (1997:736) om färdtjänst och lagen (1997:735) om riksfärdtjänst och grunderna för prissättningen för resor med sådan trafik, i den mån uppgifter enligt dessa lagar har överlåtits till den regionala kollektivtrafikmyndigheten.

1.3 Det första trafikförsörjningsprogrammet för Örebro län

Det här trafikförsörjningsprogrammet är det första i sitt slag. Programmet omfattar fyra övergripande mål med konkretisering av den strategiska inriktningen för att nå målen.

Dessutom innehåller programmet en beskrivning av nuläget och framtida utmaningar med behovet av framtida trafik samt bedömningar av hur detta svarar mot de övergripande målen för kollektivtrafiken i Örebro län och andra samhällsmål. Det innehåller även en beskrivning av myndighetens hållning till det kommersiella marknadstillträdet. De ekonomiska

förutsättningarna samt uppföljning är också en viktig del av programmet. Vidare pekar programmet på att utbudet av kollektivtrafik ska ske på ett sådant sätt att det beaktar den kommunala fysiska planeringen.

Ambitionen i programmet är att tillgänglighets-, miljö- och trygghetsaspekterna samt resenärsperspektivet och infrastruktur ska vara integrerade delar av kollektivtrafiken i länet.

Utmaningarna är stora, men de ska klaras av genom att inta rätt fokus under de närmaste åren.

Ett fokus som utgår från resenärernas krav och förväntningar

Landstinget ansvarar för all regional kollektivtrafik på väg eller järnväg inom länet och målpunkter i angränsade län.

1.4 Planeringsprocess

Trafikförsörjningsprogrammet har tagits fram i samråd med kommuner, myndigheter och organisationer med intresse för kollektivtrafikens utveckling. Utgångspunkten för

trafikförsörjningsprogrammet har varit den av Regionfullmäktige fastställda

Utvecklingsstrategin för Örebroregionen. Vidare har kollektivtrafikmyndigheten strävat efter att följa de rekommendationer för planeringen som lyfts fram i Regional översiktlig planering, som också är antagen av Regionfullmäktige. Målen för kollektivtrafiken har formulerats med utgångspunkt i samråden.

1.5 Organisation

Landstinget utgör den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKTM). Myndigheten har en politisk nämnd bestående av 15 ledamöter och 15 ersättare. Under nämnden har bildats en regional trafikberedning.

Beredningen utgörs av de ledamöter som ingår i Regionförbundets styrelse, samt av

kommunstyrelseordföranden i länets kommuner. Samtliga representanter i beredningen har samma status. Den regionala trafikberedningen är beredande organ till nämnden och har till uppgift att säkerställa en god förankring i kommunerna av de beslut som fattas av

myndigheten.

Ett par gånger om året kommer regionala länsdelsträffar att anordnas där kommunpolitiker, tjänstemän och företrädare för kollektivtrafiken träffas och diskuterar aktuella och strategiska trafikfrågor. Därtill sker tätare samråd med de kommuner som har tätortstrafik.

När det gäller det storregionala perspektivet finns framför allt processen kring ”En Bättre Sits” med Mälardalsrådet som sammanhållande. ”En Bättre Sits” har utvecklats till en stark och historiskt unik process med ett samverkande nätverk av politiker med stöd av tjänstemän från de planupprättande organen, de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i länen samt Trafikverket.

Planeringssamverkan kring den regionala tågtrafiken i Mälardalen hanteras i första hand genom Mälardalstrafik AB (MÄLAB) och Tåg i Bergslagen (TiB), där frågor om planering, trafikering, marknadsföring, färdbevis och strategisk utveckling hanteras i nära samverkan med trafikbolag och berörda län.

Figur 2: Organisation

2 Nuläge och utmaningar för

Related documents