• No results found

7. Resultat och analys

7.2 Retorisk textanalys

7.2.3 Innehållet: Pathos/Logos

De nyheter som eventuellt har mindre krav på att upprätthålla sin trovärdighet genom fakta, nyheter som till exempel handlar om att sälja in ett koncept eller att informera mottagaren, kan behöva genomsyras mer av appellformerna Pathos och Logos. Detta då nyheten på så vis kan vara mer benägen att påverka det mänskliga intresset genom känslomässiga reaktioner hos mottagaren, vilket Boréus (2018) förtydligar; Logos handlar om att övertyga genom fakta och förnuft medan Pathos innefattar att appellera på mottagarens känslor (Boréus 2018;94).

Vid en analys av Fredriks pressmeddelande kunde vi se att han appellerat på mottagarens känslor genom att kombinera positiva och negativa aspekter i texten. Genom att peka ut potentiella kunder som riskerar att påverkas av det nyheten ämnar

Alicia Asklund och Desirée Frank 34 handla om påverkar Fredrik det mänskliga intresset negativt. Dessutom appellerade Fredrik på Logos genom att övertyga mottagaren med relevant information som involverar ett stort antal personer, det vill säga alla som på ett eller annat sätt använder digitala medel; “Nästa stora IT-säkerhetsskandal kan mycket väl handla om ett privat företag som inte följer regler för upphandling eller dataskyddsförordningen” (Knowit Digital Law 2017). Genom att peka ut avsändaren som lösningen på problemet påverkar Fredrik det mänskliga intresset positivt, “Kunderna riskerar då att lämnas åt sitt öde, varken klokare eller mera skyddade från upplevda hot och risker. Detta vill Knowit Digital Law ändra på” (Knowit Digital Law 2017). Nyhetsvärderingskriterierna som vi kunde urskilja i Fredriks pressmeddelande var således; negativ händelse, positiv händelse,

relevant och omfattande (se tabell: 6.4.4 kriterier 3A, 3B, 3E & 3H).

Emil tillämpade likande Pathos och Logos argument som Fredrik, vilket även innefattar samma nyhetsvärderingskriterier (se tabell: 6.4.4 kriterier 3A, 3B, 3E & 3H). Omfattning, kunde vi urskilja i hur Emil involverar alla kommuner som deltar i studien som nyheten handlar om. Positiv händelse och relevans kan vi koppla till hur han poängterar kommunernas betydande roll inom miljöarbetet och varför studien är viktig.

Kommunernas roll som motor i det svenska miljöarbetet kan inte överskattas. Det är de som i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition [...] 225 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkäten vilket är en svarsfrekvens på 78 procent, något mindre än förra året [...] (Aktuell Hållbarhet 2019).

Precis som Fredrik kombinerade Emil den positiva aspekten av nyheten med en negativ, i form av att han nämner innebörden av att alla kommuner inte deltar i studien; “Knappt en av fyra kommuner har ett systematiskt arbete för att minska förbränning och inköp av plast, så kallad plastbantning, i kommunal verksamhet” (Aktuell Hållbarhet 2019).

Även Adam stärkte Pathos och Logos i sitt pressmeddelande genom att tillämpa samma nyhetsvärderingskriterier som Fredrik och Emil (se tabell: 6.4.4 kriterier 3A, 3B, 3E & 3H). Den negativa aspekten av nyheten kunde vi urskilja i hur Adam söker sympati hos

mottagaren; “Situationen är fortsatt svår för det svenska lantbruket och många har ännu inte hämtat sig från katastrofsommaren [...]” (Landshypotek Bank 2018). Däremot poängterade han även vilken betydelse mottagarens stöd har för det svenska lantbruket, därigenom väcker han det mänskliga intresset positivt.

Torkan har dock inte undgått den breda allmänheten som genomgångende visat sitt stöd för den krisande jordbruksnäringen […] I Landshypotek Banks undersökning svarar 4 av 10 att deras betalningsvilja ökat på grund av torkan och 9 av 10 svarar att de är villiga att betala mer för svenskproducerad mat än vad de gör idag (Landshypotek Bank 2018).

Omfattning och relevans kan kopplas till hur Adam talade till den breda allmänheten och

tillämpade information om studien, som nyheten handlar om. Dessutom är information som handlar om matproduktion en nyhet som kan tänkas intressera och involvera många.

Till skillnad från Fredrik, Emil och Adam som appellerat på Pathos genom att kombinera negativa och positiva aspekter för att väcka det mänskliga intresset, tillämpade Anna endast positiva aspekter i sitt pressmeddelande. Förutom det kunde vi i

Alicia Asklund och Desirée Frank 35 analysen urskilja att Anna appellerat på Pathos och Logos genom samma

nyhetsvärderingskriterier som de ovan nämnda (se tabell: 6.4.4 kriterier 3B, 3E & 3H). Dessutom tillämpade hon kriteriet användbar (se tabell: 6.4.4 kriterium 3D), något som inte kan urskiljas i de andra PR-konsulternas pressmeddelanden. Att nyheten anses vara

användbar kan förklaras med hur Anna informativt beskrev avsändarens utbud med

säljande argument; “Tillsammans upplever gästerna svensk historia, dramatiken vid slussarna och besök vid berömda slott och gårdar” (Strömma 2017). Anna stärkte också nyhetens Logos med faktiska argument som är relevant för den intresserade mottagaren; “Den är prisad som årtusendets främsta byggnadsverk, grävd, sprängd och murad under 22 år av 60 000 man för att underlätta handel” (Strömma 2017). Nyheten är även omfattande eftersom avsändarens primära kunder nämns i pressmeddelandet; “De

kryssningsintresserade resesällskapen ombord kommer traditionellt främst från Sverige, Australien, USA och Europa” (Strömma 2017).

Precis som Anna, appellerade Sara på Pathos genom att bland annat väcka det mänskliga

intresset positivt, vilket kan urskiljas i hur hon poängterade den familjära gemenskapen

som genomsyrar lantbruksyrket; “Allt fler kvinnor söker sig till lantbruket och det svenska lantbruket har dessutom alltid byggt på ett familjeengagemang med hög delaktighet av både kvinnor och män” (Landshypotek Bank). Sara skapade dessutom ett engagemang genom att tala direkt till det svenska folket som en massa, “Svenska folket underskattar andelen kvinnor som arbetar i lantbruket [...] Vi är många inom de gröna näringarna som behöver bli bättre på att visa den verkliga bilden av svenskt lantbruk […]” (Landshypotek Bank), nyheten är således omfattande. I Saras pressmeddelande kunde vi även urskilja ett nytt kriterium som ingen av de andra PR-konsulterna tillämpat, ett Logos argument som bidrar till att nyheten är oväntad, detta genom att fastställa hur många kvinnor som jobbar inom lantbruket, “Mer än hälften av alla svenskar bedömer att andelen kvinnor är tio procent eller färre […] Den senaste undersökningen från Jordbruksverket visade på en stark ökning av andelen kvinnor i lantbruket och angav en andel på 43 procent [...]” (Landshypotek Bank), vilket även kan anses vara användbar information för mottagaren av nyheten. Utifrån det vi kunnat se stärkte Sara sina Pathos och Logos argument med hjälp av nyhetsvärderingskriterierna positiv händelse, användbar, oväntad och omfattande (se tabell: 6.4.4 kriterium, 3B, 3D, 3F, 3H).

Sammanfattningsvis kunde vi konstatera att hur de olika PR-konsulterna appellerar på Pathos och Logos delvis skiljer sig åt. Däremot verkade de tillämpa liknande kriterier som mer eller mindre är återkommande i de fem pressmeddelanden som analyserats.

Related documents