• No results found

Installationer 81

4   Resultat 67

4.1   E KO V ILLAN 67

4.1.3   Installationer 81

4.1.3.1 Valda installationer

• Självdragsventilation med vindsnurror • Plana solfångare

• Vattenmantlad kakelugn • Pelletspanna och pelletsförråd • Golvvärme

• Centraldammsugare • Ackumulatortank

De valda installationerna innebär att byggnaden får ett uppvärmningssystem utan el. Enligt BBR:s krav ska EkoVillan, som dimensioneras för att ligga i klimatzon 3, klara en specifik energianvändning på 110 kWh/m2 och år.

4.1.3.2 Motivering till installationer

Ventilationssystem: Husets ventilationssystem är självdrag förstärkt med vindsnurror.

Eftersom konstruktionen är diffusionsöppen är det viktigt att ett konstant undertryck i byggnaden säkerställs för att inte riskera att det uppkommer fuktskador i väggar och tak. Med självdragsventilation kan det som nämnts tidigare vara svårt att få ett tillräckligt luftflöde under sommaren och därför placeras vindsnurror på

skorstenstopparna. Användningen av vindsnurror istället för fläktar gör att ingen energiförbrukning behövs. Till- och frånluftssystem innehåller fler komponenter som förbrukar el och gör att systemet blir mer komplicerat. Huset har en hög takhöjd vilket är till fördel för att självdragssystemet ska fungera.

Uteluften tas in via spaltventiler placerade högt upp på yttervägg för att undvika drag. Spaltventiler finns i sovrum och vardagsrum. Frånluften släpps ut från hall, badrum, WC, tvättstuga och kök. Luften drivs ut genom skorstenar med vindsnurror placerade på toppen. I köket finns dock en traditionell köksfläkt som suger ut matos. WC och tvättstuga kopplas till samma frånluftskanal. Även centralt i huset, i hallen mellan allrum och entré, placeras en skorsten med vindsnurra för att driva ut frånluften och öka luftflödet i huset. Den vattenmantlade kakelugnen hjälper också till med att få ett luftflöde genom att luft från rummet värms upp i den och flödar vidare ut genom skorstenen. Avluften lämnar byggnaden och samtidigt kan ny luft strömma in.

El- och värmesystem: De tre värmekällorna solfångare, vattenmantlad kakelugn och

pelletspanna kopplas till en ackumulatortank. Det gör att förbränningen blir effektiv och värmen kan lagras under en tid. Det är också ett flexibelt system som möjliggör att i framtiden byta ut en värmekälla mot en annan, som även den går att ansluta till det vattenburna värmesystemet. Ackumulatortanken rymmer cirka 750-1000 liter och placeras i installationsutrymmet. Under vinterhalvåret står den vattenmantlade

kakelugnen och pelletspannan för uppvärmningen. Den vattenmantlade kakelugnen värmer huset genom golvvärmesystemet då den används. Pelletspannan står både för uppvärmning av huset samt uppvärmning av tappvarmvattnet. Se Tabell 5 nedan. Pelletspannan värmer i första hand upp tappvarmvattnet och när det behovet är tillgodosett går resterande värme ut till golvvärmesystemet. När den vattenmantlade kakelugnen används bromsas förbränningen i pelletspannan så att den endast

producerar så mycket värme som behövs. Under sommarhalvåret då endast

tappvattnet behöver värmas används inte pelletspannan, eftersom verkningsgraden försämras. Solenergin tas istället tillvara med solfångarna som värmer

tappvarmvattnet. Den vattenmantlade kakelugnen är ett komplement till solfångarna och används då det krävs uppvärmning av huset.

Sommar Vinter

Solfångare Tappvarmvatten

Pelletspanna Golvvärme och tappvarmvatten

Vattenmantlad kakelugn (Golvvärme) Golvvärme

Det är viktigt att utnyttja solens enorma kapacitet för att uppnå låg energiförbrukning. Solenergin är gratis och kan ersätta hela eller delar av varmvattenförbrukningen under sommaren. De kan lätt kompletteras med andra energikällor genom en

ackumulatortank. Plana solfångare har valts eftersom de är vanligast i Sverige idag och därmed också billigare. De har en area på 8 m2 och placeras på taket med en lutning på 35 grader.

Pelletspannan är ett bra komplement till solfångarna. Den kan med fördel kopplas till en ackumulatortank och på så sätt ge ett flexibelt system tillsammans med

solfångarna. Pellets är förnyelsebart och därför bra för miljön. Pellets är det biobränsle som kräver minst arbetsinsats och släpper ut den minsta mängden av skadliga ämnen vid förbränning. Genom att en pelletspanna görs automatiserad minskas arbetsmängden betydligt.

Värmen från kakelugnar brukar ofta gå till spillo genom att värmen bara släpps ut i luften. Att kunna ta tillvara på denna värme med hjälp av en vattenmantlad kakelugn kommer att spara energi, speciellt under vintern.

De valda värmekällorna gör att huset försörjs med värme till uppvärmning och till tappvarmvatten helt utan någon användning av el. El kan komma från både förnyelsebara och icke förnyelsebara energikällor.

Samtliga uppvärmda rum i huset har vattenburen golvvärme istället för radiatorer. Vissa rum har granitplattor som golvmaterial och då är det en stor fördel att ha golvvärme för att förhindra kalla golv. De andra golvmaterialen är ask respektive linoleum, som båda lämpar sig för golvvärme. I och med att golvvärmen fördelar värme över en stor yta undviks punktformiga värmekällor som kan skada den bakomliggande konstruktionen som till exempel hampaisolering och gipsskivor. Golvvärmen är ansluten till ackumulatortanken. Golvvärmeslingorna gjuts in i betongplattan och består av värmeslingor som monteras i rörhållarskenor som fästs i isoleringen, se Figur 38. Värmeslingorna monteras med 300 mm mellan rören. Golvvärme som gjuts in i betongplattan valdes eftersom Eksjöhus använder systemet idag och har erfarenhet av metoden.

Figur 38. Golvvärmesystem [91]

Centraldammsugare: Centraldammsugare i jämförelse med en vanlig dammsugare

ger ett renare inomhusklimat, vilket är ett av kriterierna för ett ekologiskt hus. Den är dessutom tystare och har lång livslängd.

4.1.4 Beräkningar

Related documents