• No results found

Material och konstruktioner 71

4   Resultat 67

4.1   E KO V ILLAN 67

4.1.2   Material och konstruktioner 71

Väggar och tak är välisolerade för att inte leda värme från byggnaden. En väl isolerad vägg förhindrar även invändiga övertemperaturer på sommaren genom att inte leda in värme i lika stor omfattning som en mindre isolerad vägg.

Konstruktionerna är diffusionsöppna men luft- och vindtäta. Isoleringsmaterialets fuktbuffrande förmåga utnyttjas för att få ett bättre och jämnare inomhusklimat. Nedan visas samtliga konstruktioner. De visas även på ritningar i Bilaga 1.

Golvmaterial

• Massivt trägolv med brädor av ask i samtliga rum utom våtrum, kök, tvättstuga, entré och installationsrum

• Linoleumplattor i kök och vid matplats

• Slipade stenplattor av svensk diabas i entré, runt kakelugn och i uterum • Polerade stenplattor av svensk diabas i våtrum och tvättstuga

• Betonggolv i installationsrum

Väggmaterial

• Polerade stenplattor av granit på väggar i badrum och WC • Polerade stenplattor av granit som stänkskydd vid köksbänk • Eventuellt en cellulosaväv på övriga väggar (om kunden önskar)

Färger och ytbehandlingar

• Träpanel utomhus: slamfärg • Utvändiga fönsterfoder: slamfärg

• Invändiga fönsterfoder och fönsterbräda: emulsionsfärg

• Fönsterkarm och fönsterbåge, utvändigt och invändigt: linoljefärg • Innertak: emulsionsfärg

• Golv- och taklister samt övriga snickerier: emulsionsfärg • Trägolv: träolja

Fönster och ytterdörrar

• Fönster av 3-glas isolerruta med en spalt mellan glasen fylld med argon. U- värde=1,0 W/m2°C.

• Ytterdörr av naturliga träfiber och träfiberskivor i entrén. U-värde=1,0 W/m2°C. Dörren har inget fönster för att uppnå u-värdet.

Fast inredning

• Svanenmärkt kök • Massiva innerdörrar

Drevmaterial

• Drevremsor av hampa till fönster och dörrar

4.1.2.1 Motivering till materialval

Isolering: Hampaisoleringen med alla dess fantastiska egenskaper gör den till ett

utmärkt val. Dessutom har hampa en starkt ökande marknad, vilket gör att den

troligtvis kommer att konkurrera ut andra miljöskadliga isoleringsmaterial i framtiden. Att visa att hampan fungerar lika bra som andra isoleringsmaterial är viktigt för hampans tillväxt i Sverige och även i andra länder.

Hampaisoleringen har goda fuktbuffrande egenskaper och kan därför kombineras med en diffusionsöppen konstruktion utan att dess isoleringsförmåga försämras eller att fuktskador uppstår. Att isoleringen finns i form av mattor underlättar betydligt vid produktionen i Eksjöhus fabrik. Hampa är ett relativt välbeprövat isoleringsmaterial. Hampamattorna tillverkas i Tyskland under produktnamnet Thermo-Hanf av företaget Hock. Samma företag levererar även drev tillverkad av hampa. Därför kändes

hampadrev som ett naturligt val vid drevning av fönster och dörrar.

Cellglas har minst lika bra egenskaper som cellplast och är ett utmärkt material i grunder. Cellglasets stora miljöfördel är att det tillverkas av returglas. Att återvinna och ta vara på material är en viktig del i miljöarbetet för en hållbar utveckling. Tillverkningen av cellplast är betydligt farligare än tillverkningen av cellglas.

Isolering av plastmaterial leder till många miljöfarliga processer och en stor åtgång av energi.

Vid användning av cellglas finns det möjligheter att utesluta pågjutning av betong på grund av cellglasets höga tryckhållfasthet. Eftersom tillverkningen av cement är en mycket energikrävande process fanns detta i åtanke vid val av grund, men på grund av att golvvärmen helst ska gjutas in i betongen valdes ändå ett betongskikt. Eksjöhus har idag golvvärme ingjuten i betongen.

Skivor: I dagsläget använder Eksjöhus OSB-skivor bakom en gipsskiva i de flesta

husen för att lättare kunna sätta upp tavlor, hyllor med mera för de boende. Dessa skivor monteras i fabriken. Limmerna i OSB-skivorna är inte bra ur miljösynpunkt. Därför valdes istället en träfiberskiva bakom gipsen, vars bindemedel är träets eget lignin. Eksjöhus använde tidigare träfiberskivor bakom gipsskivor på innerväggar, men eftersom OSB-skivorna dammar mindre och på så vis innebär en bättre arbetsmiljö för arbetarna valde de istället denna skiva som standard.

Gipsskivor har valts som invändig beklädnad för alla väggar utom våtrumsväggarna där gipsfiberskivor används. Att använda gipsskivor som beklädnad är en välbeprövad metod och innebär inget extra arbete för Eksjöhus eftersom gipsskivor används idag. De är ur ekologisk synpunkt bra och skivan lämpar sig för både målning och

tapetsering. Gipsfiberskivorna i våtrum är också en beprövad teknik som lämpar sig bra bakom tätskikt i våtrum. Skivorna har små fuktrörelser och är näst intill

oorganiska. Eksjöhus använder idag gipsfiberskivor i våtrummen.

Tätskikt: Som vindspärr utvändigt diskuterades träfiberskiva och cellulosapapp med

impregnering av bitumen. Cellulosapapp med impregnering valdes av

tillverkningsskäl för Eksjöhus. Denna papp gör inte tillverkningen mer komplicerad och det är lättare att transportera och hantera en papp jämfört med en skiva.

Ånggenomgångsmotståndet är 20x103 s/m.

Mellan isoleringsskikten i ytterväggar och i tak har en diffusionsöppen och lufttät duk som fungerar som ångbroms placerats. Den är luft- och vattentät samtidigt som den är ånggenomsläpplig, vilket gör att fukt inte stängs in i konstruktionen.

Ånggenomgångsmotståndet är 400x103 s/m.

I väggarna i våtrummen används en plastmatta från TarkoDry som gör att fukt inte kommer in i konstruktionen. Den har en präglad yta som gör det lätt att fästa en fästmassa på. BBR ställer krav på tätskikt i våtrum. Ångmotståndet måste vara minst 1,0x106 s/m och TarkoDry har ett ångmotstånd som är 2,5x106 s/m och klarar därför kravet med god marginal.

Tätskikt av plastomerasfalt används under sedumtaket. Enligt tyska Ökotest är tätskikt av plastomerasfalt det bästa alternativet ur miljösynpunkt. Det kan återvinnas och har en livslängd på cirka 30 år.

Taktäckning: Sedumtak är vackert och miljövänligt. Jämfört med grästak är sedum

tåligare mot torka och värme och kräver inte lika tjockt lager jord och inte heller lika mycket skötsel. Gröna tak isolerar bra mot kyla och värme och sänker på så vis

energibehovet. Det är viktigt att solfångarna på taket inte skuggas. Av detta skäl är det bättre att använda sedum än gräs eftersom sedum är en marktäckande växt som inte växer mycket på höjden. Taklutningen på huset möjliggör användning av sedumtak. Sedumtakslösningar tillverkas bland annat av företaget Veg Tech i Vislanda i

Småland. Under sedum och jordlager finns en VT-filt som både har en dränerande och en vattenhållande funktion. Den tillverkas av textilfibrer.

Fasadmaterial: Liggande träpanel av typ enkelfasspont har valts. Trä är det minst

miljöbelastande fasadmaterialet och är det överlägset vanligaste i Sverige. Eksjöhus använder idag trä som fasadmaterial till de flesta av sina hus. Liggande panel ger det arkitektoniska uttryck som önskats.

Golv: Golv av massivt askträ är hårt och har en lång livslängd. Det kan slipas om vid

behov och kan kombineras med golvvärme. Golvet behandlas på ett miljöriktigt sätt med olja för att göras tåligare. Under golvet har en grålumppapp och en plastfolie placerats. Plastfolien krävs för att inte fukten från betongen ska tränga upp i trägolvet.

Linoleumplattor i köket ger kontrast mot trägolvet och går att få i många olika

mönster och färger. Plattor valdes istället för en matta för att slippa limma fast golvet. Eftersom linoleumplattorna mestadels består av naturmaterial är den skonsam mot miljön och är en bra ersättning till plastmattan. Den är tåligare mot fläckar än trägolv och är inte lika hårt och dyrt som stengolv. Golvet läggs flytande på en plastfolie och en grålumppapp. Viktigt är att informera köparen om skötselanvisningar av golvet eftersom det är känsligt mot fukt.

Svensk svart diabas har valts som golvmaterial i våtrum, hall, tvättstuga och uterum och även som väggbeklädnad i våtrum och som stänkskydd i kök. Diabas tillhör stengruppen granit. Diabasplattor bryts och tillverkas på ett antal platser runt om i Sverige, vilket gör att transporterna inte behöver bli långa. Granit är ett extremt hårt material och livslängden är mycket lång. Plattorna slipas där en grövre struktur önskas och de poleras i våtrummen. Diabasplattorna som valts har en storlek på 200x400 på väggar och 300x300 på golv. De tillverkas av Naturstenskompaniet och bryts i södra Sverige. En annan tillverkare är Emmaboda Granit som också har stenbrott i södra Sverige.

Färger och ytbehandlingar: Som fasadfärg har slamfärg som blandas själv valts,

eftersom färg som blandas själv inte innehåller miljöfarliga konserveringsmedel. Slamfärg skyddar träet bättre än till exempel järnvitriol och innehåller inte lika många skadliga ämnen. Slamfärg finns i en mängd olika färger och kräver inte så många målningslager. Dessutom blir fasaden lätt att underhålla. Slamfärg tillverkas bland annat av Falu Vapen Färg AB i Falun.

Emulsionsfärg används på innerväggarna eftersom det är svårt att få tag på

miljövänliga tapeter. Färgen används även på innertaket och på golv- och taklister. Emulsionsfärg kan vara laserande så att träets ådring lyser igenom.

Linoljefärg används på fönsterkarm och fönsterbåge, både utvändigt och invändigt. Jämfört med emulsionsfärg tål linoljefärg fukt bättre och därför används linoljefärgen utvändigt på fönstren i projektet. Invändigt kan det bildas mörkare fläckar när föremål står på en yta behandlad med färgen. Därför har istället emulsionsfärg valts på ytor som till exempel fönsterbrädor.

Oljat trägolv är tåligare än golv behandlat med såpa. Det går lättare att ta bort fläckar på ett oljat golv. Ett oljat trägolv kan sedan underhållas och rengöras med såpa.

Tapeter och väv: Som ett alternativ till endast släta, målade väggar kan en

cellulosaväv väljas av kunden för att få en struktur på väggen. Denna målas på liknande sätt som gipsskivorna med emulsionsfärg.

Fästmassor: Cementbaserad fästmassa används till granitplattorna eftersom de är mer

miljövänliga än plastbaserade fästmassor.

Fönster och ytterdörrar: Fönster och ytterdörrar bör ha ett lågt u-värde för att inte

orsaka stora energiförluster eller problematik när golvvärme används. Fönster är av modellen EFH/EFK och fönsterdörrar av modellen ED som tillhör Elit Original Trä från Elitfönster. Dessa ska ha ett U-värde på 1,0 W/m2°C. De är miljömärkta med Svanen och beställs obehandlade och målas sedan med en linoljefärg.

Ytterdörren som valts heter Renoir 2071 och kommer från företaget Kilsgaard. Dörren består av en massiv kärna av naturliga träfibrer som är omgiven av en träfiberskiva och en aluminiumplåt. Konstruktionen klarar hårda väderförhållanden utan att ändra sin formstabilitet. Dessutom får den värmen att stanna kvar inne i huset. Dörren har inget fönster eftersom ett U-värde på 1,0 W/m2°C då inte skulle uppnås. Kulör bestäms av husköparen.

Även innerdörrarna som valts är från Kilsgaard. De är uppbyggda på två olika sätt. Den släta dörren 200/GW Fredrik är uppbyggd som en lätt konstruktion av fiberskivor med en fyllning av papper. Spegeldörrarna 700/01L och 155/03 Bosse är massiva. Dessa dörrar valdes för att undvika bland annat MDF-skivor och spånskivor i innerdörrarna. Dörrarna är vitmålade. Av dessa modeller får husköparen välja vilka dörrar som ska användas.

Fast inredning: Kök som är Svanenmärkta har valts på grund av att märkningen

innebär att de i många fall är mindre miljöbelastade än andra utan märkning. Ett exempel på en tillverkare av Svanenmärkta kök är Marbodal AB. Företaget har 31 kök som klarar kraven. De som valts är Arkitekt vit, Classica vit, Ekerö, Form vit, Primula och Torö ek eftersom de skulle passa bra ihop med övrig inredning och husets karaktär i detta projekt. Kunden får själv välja köksmodell. Eksjöhus använder idag HTH:s kök, men eftersom de inte har Svanenmärkta kök valdes istället en annan tillverkare. Kök med massiva träluckor från HTH kan väljas. [5, 10]

4.1.2.2 Den bärande konstruktionen

Samtliga ytterväggar utformas som bärande. Kertobalkar bär taket och vilar på de bärande ytterväggarna på husets långsidor. Eftersom spännvidden är för stor finns även en bärande linje inne i byggnaden som sträcker sig från kortsida till kortsida. Den består av bärande väggar mellan badrum och sovrum 3, mellan hall och tvätt samt av balkar upplagda på dessa bärande väggar. I kök/vardagsrum vilar balken även på den murade väggen i tegel. Lasten från taket och vissa ytterväggar på husdelen med vardagsrum, kök, tvätt och installationsrum tas ned till grunden via bärande innerväggar och balkar mellan de bärande väggarna.

Till EkoVillan har Kerto-balkar valts som takstolar. Kerto-balkar är miljömärkta enligt PEFC och de kan återanvändas eller återvinnas. Kerto-balken är en homogen och rektangulär fanerträbalk. De tillverkas av nordisk gran där 3 mm tjocka faner limmas ihop med vattenfast fenolhartslim under högt tryck och hög temperatur. Faneren limmas så att fibrerna ligger i längdriktningen. Tillverkningen av Kerto finns i Finland. Kerto är den starkaste och styvaste träprodukten som finns på marknaden. Den är även mycket formstabil. Kerto-balkar klarar större spännvidder än till exempel masonitbalkar som också var ett alternativ. Takbalkarna i huset har en sådan längd att de kan transportars i en lastbil till byggarbetsplatsen.

I samtliga väggar används träreglar istället för till exempel stålreglar eller en betongkonstruktion. Det är ett miljövänligt material som historiskt sett använts som konstruktionsmaterial och används av Eksjöhus idag. [90]

Related documents