• No results found

Installations och reparationsarbeten

I sökningen har flera CPV-koder använts. Ett urval av dessa redovisas nedan: 45310000-3 (08) Installation av elektriska ledningar och armatur

45312100-8 (08) Installation av brandlarmssystem.

45331000-6 (08) Installation av värme, ventilation och luftkonditionering. 45331100-7 (08) Installation av centralvärme.

45331210-1 (08) Installation av ventilation. 45453000-7 (08) Reparation och renovering 50000000-5 (08) Reparation och underhåll

50882000-1 (08) Reparation och underhåll av restaurangutrustning

51310000-0 (08) Installation av radio-, televisions-, ljud- och videoutrustning. Upphandlingarna har sedan genomgåtts manuellt avseende rubriceringen för att de valda upphandlingarna skall avse relevanta produkter. Samtidigt har hänsyn även tagits till vilken typ av upphandlande enhet som har gjort respektive upphandling. Fördelningen mellan kategorier av upphandlande enheter:

• Kommuner 6 st • Landsting 1 st

• Statliga myndigheter 3 st

Resultat – ställs miljökrav?

I två av tio upphandlingar saknas miljökrav. I sju upphandlingar förekommer skall- krav på leverantören (kvalificeringskrav). I en upphandling förekommer skallkrav på tjänsten. I tre upphandlingar anges miljökrav som utvärderingskriterium och i sex upphandlingar som utförandevillkor/avtalsvillkor. I en upphandling förekom- mer bara ej väldefinierade krav.

Exempel på icke väldefinierat kvalificeringskrav:

Entreprenören skall redovisa sitt miljöledningssystem i sin helhet. Saknas miljö- ledningssystem anges delar av systemet, t ex miljöpolicy, miljöorganisation.

Exempel på ett väldefinierat skallkrav på tjänsten:

Källsortering enligt kommunens anvisningar ska utföras.

Exempel på ett väldefinierat utvärderingskriterium:

Miljöledningssystem, vikt 5%. 1-5 poäng. Bifogade miljödeklarationer bedöms och poängsätts.

Exempel på ett icke väldefinierat utförandevillkor:

Där byte sker skall kvalitets- och miljöaspekter ur ett livscykelperspektiv, funktion, prestanda och storlek vara likvärdiga.

Inga upphandlingar hänvisar till Miljöstyrningsrådet.

Följande miljökriterier förekom i förfrågningsunderlagen: Avfallshantering, återvinning Ingående ämnen Kunskap om miljö Lagkrav Miljöavgift Miljöfarlig Miljöhänsyn, miljöeffekter Miljöledningssystem Miljöplan Miljöpolicy

Produkt-, miljö-, miljövarudeklaration Sparsam körning

Avfallshantering, återvinning

Som en del av miljöplanen ska Entreprenören upprätta en rivningsplan (AFS 1999:3) där regler för källsortering, hantering av restprodukter och vilka material som kan återanvändas ska redovisas.

Ingående ämnen

Endast hydraulvätska som uppfyller svensk standard ss 155434 med tillägget miljöanpassad eller innehåller mer än 65% vatten får användas.

Kunskap om miljö

Från och med 2008-01-01 skall samtliga fordons- och maskinförare inom entreprenaden ha genomgått utbildning i sparsam körning.

Lagkrav

Entreprenören skall upprätta en plan för hantering av avfall enligt avfallsförord- ningen, SFS 2001:1063.

Miljöavgift

Miljöfarlig

Lagring, uppläggning och hantering skall ske på sådant sätt att spill och läckage fångas upp och ej orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller för miljön. Detta gäller alla kemiska produkter och allt material som hanteras i uppdraget, såväl insatsvaror som avfall.

Miljöhänsyn, miljöeffekter

Där byte sker skall kvalitets- och miljöaspekter ur ett livscykelperspektiv, funktion, prestanda och storlek vara likvärdiga.

Miljöledningssystem

Entreprenören skall redovisa sitt miljöledningssystem i sin helhet. Saknas miljö- ledningssystem anges delar av systemet, t ex miljöpolicy, miljöorganisation.

Miljöplan

Blivande generalentreprenör och underentreprenör skall för projektet upprätta en miljöplan. En preliminär miljöplan skall bifogas anbudet.

Slutlig miljöplan utarbetas därefter i samråd med beställaren. Entreprenadarbeten får ej startas förrän miljöplanen godkänts.

Miljöpolicy

Finns miljöpolicy?

Produkt-, miljö-, miljövarudeklaration

Produkter som används i entreprenaden skall vara miljödeklarerade enligt allmänt accepterade miljökriterier.

Sparsam körning

Från och med 2007-01-01 skall minst hälften av samtliga fordons och maskinförare inom entreprenaden ha genomgått utbildning i

Persontransport

I sökningen har följande CPV-koden 60100000-9 (Vägtransporter) används. Upphandlingarna har sedan genomgåtts manuellt avseende rubriceringen för att de valda upphandlingarna skall avse relevanta produkter. Samtidigt har hänsyn även tagits till vilken typ av upphandlande myndighet som har gjort respektive upphand- ling.

Fördelningen mellan typer av upphandlande myndigheter ser ut som följer: • Kommuner 6 st

• Landsting 1 st

• Statliga myndigheter 3 st

De upphandlande myndigheterna finns representerade i olika regioner i Sverige.

Resultat – ställs miljökrav?

I en av tio upphandlingar har varken miljökrav eller miljöhänsyn ställts överhuvud- taget. Den upphandlingen utfördes av en statlig myndighet och avsåg taxi- och budtransporter. En upphandling som avser skoltransporter med taxi nämner endast följande: Transporterna ” skall utföras på ett trafiksäkert och miljövänligt sätt”. I en upphandling står det under rubriken ”leverantörskrav” att en beskrivning av leverantörens miljöhänsyn beaktas. Informationen kan lämnas enligt en bilaga men är samtidigt frivillig. Upphandlingen anses därför i detta avseende ha icke väldefi- nierade krav.

En kommun som upphandlade skolskjuts har ett bonussystem enligt vilket leveran- tören erhåller bonus per kilometer beroende på typ av drivmedel.

Två upphandlingar innehåller endast väldefinierade krav. Sex upphandlingar inne- håller icke väldefinierade krav till viss del.

I fem upphandlingar förekommer skallkrav på leverantören. I fem upphandlingar förekommer skallkrav på produkten/tjänsten.

I tre upphandlingar anges miljökrav som utvärderingskriterier. Nio av de tio grans- kade upphandlingarna har miljökrav som utförandevillkor/avtalsvillkor.

Ingen av de granskade upphandlingarna har hänvisat till Miljöstyrningsrådets krite- rier.

Anbudsgivaren skall redogöra för sitt miljöarbete och eventuell miljöpolicy.

Exempel på väldefinierat utvärderingskriterium:

Uppfyllandet av angivna miljökriterier och företagets interna miljöpolicy utgör 20% av utvärderingen.

Exempel på väldefinierat utförandevillkor:

Vid nyanskaffning av personbilar inklusive minibussar under avtalstiden måste varje ny bil (inklusive nyinköpta begagnade bilar) som används för uppdraget: uppfylla kraven för den miljöklass/Euro-klass som vid inköpstillfället gäller som lagkrav för försäljning av nya fordon.

ha en högsta bränsleförbrukning, enligt EU:s körcykel för blandad körning, på 9,2 liter bensin/100 km eller 8,2 liter diesel/100 km.

Exempel ur förfrågningsunderlagen

Följande miljökriterier förekom i förfrågningsunderlagen:

Avfallshantering, återvinning Bränsleförbrukning

Emissioner, utsläpp, avgaser Energiförbrukning Förnybara/alternativa bränslen Ingående ämnen Kunskap om miljö Lagkrav Miljöarbete Miljöbilar

Miljöhänsyn, miljöeffekter, miljövänlig Miljöklass, Euroklass Miljöledningssystem Miljömärkning Miljöpolicy Miljöplan Miljöprogram Rullmotstånd/belastningsindex Sparsam körning Ålder

Avfallshantering

Anbudsgivaren böri sitt dagliga arbete effektivisera och minska förbrukningen av naturresurser samt att välja miljöanpassade alternativ vid val av produkter samt ombesörja sitt avfall genom exempelvis återvinning.

Bränsleförbrukning

Vid nyanskaffning av personbil (inklusive minibuss) får bilen ha en högsta bränsle- förbrukning, enligt EU:s körcykel för blandad körning, på 9,2 l bensin/100 km eller 8,4 l diesel/100 km.

Emissioner, utsläpp, avgaser

Anbudsgivaren skall vid kontraktsstart ha ett strukturerat miljöledningsarbete som avser uppdraget och rutiner för att minska bränsleförbrukningen och utsläppen av växthusgaser.

Energiförbrukning

Den upphandlande myndighetens miljöpolicy är bland annat att minimera använd- ningen av energi och ändliga resurser.

Förnybara/alternativa bränslen

Den upphandlande myndigheten ser positivt på att kontrakterande entreprenörer använder fordon som drivs med alternativt bränsle som etanol och gas.

Ingående ämnen

Transporttjänster med fordon utrustade med regummerade däck innehållande HA- oljor med PAH-innehåll högre än 3%.

Kunskap om miljö

Anbudsgivaren ska kunna erbjuda chaufförer som genomgått utbildning i miljövän- lig körning.

Lagkrav

Vid nyanskaffning och byte av däck ska sådana användas där slitbanegummit är fritt från märkningspliktig olja enligt EU:s klassificerings- och märkningskriterier (67/548/EEC med tillägg) såvida inte leverantören kan visa att sådana däck av- sedda för den aktuella fordonstypen inte finns på marknaden.

Miljöarbete

Entreprenören skall ha en uttalad miljöpolicy med ett dokumenterat och strukture- rat miljöarbete.

Miljöbilar

Erbjudna fordon kommer ur miljösynpunkt att delas upp i två grupper och denna uppdelning kommer att påverka ersättningen genom att miljöfordon kommer att

Miljöhänsyn, miljöeffekter, miljövänlig

Den upphandlande myndigheten bedriver ett aktivt miljöarbete där miljöhänsyn och resurshushållning är integrerade i verksamheten. De kräver därför att en framtida samarbetspartner genom ett systematiskt och genomtänkt miljöarbete, för den egna verksamheten, bidrar till en bättre miljö. Som bevis på att kravet uppfylls ska till anbudet bifogas en beskrivning av anbudsgivarens interna miljöarbete.

Miljöklass, Euroklass

Vid anskaffning av fordon under avtalstiden gäller för begagnade och fabriksnya fordon, som skall används i uppdraget, att de skall uppfylla kraven för den miljö- klass/Euro-klass som vid inköpstillfället gäller som lagkrav för försäljning av nya fordon.

Miljöledningssystem

Anbudsgivaren skall i anbudet bifogas/redovisa en beskrivning av miljöpla- nen/miljöledningsarbetet.

Miljömärkning

Bilvårdsprodukter och smörjoljor måste uppfylla eller motsvara produktkriterierna för SIS-miljömärkning Svanen eller motsvara produkter som finns upptagna på Göteborgs stads lista, Kemikaliesvepet, såvida inte särskilda funktionskrav som förhindrar detta finns.

Miljöpolicy

Miljösystem/miljöpolicy kommer att bedömas utifrån hur anbudsgivaren arbetar för att tillmötesgå de miljökrav som ställs i lagstiftningen. Lägsta godtagbara stan- dard för miljösystem/miljöpolicy är att leverantören använder sig av eget eller i branschen förekommande miljösystem.

Miljöplan

Anbudsgivaren skall i anbudet bifogas/redovisa en beskrivning av miljöpla- nen/miljöledningsarbetet.

Miljöprogram

Företaget skall lämna beskrivning av företagets interna miljöarbete, exempelvis huruvida det finns ett miljöprogram och när det är fastställt.

Rullmotstånd/belastningsindex

Rätt ringtryck skall hållas så att rullmotståndet och bränsleförbrukningen inte är större än nödvändigt.

Sparsam körning

Lägre bensinförbrukning leder till mindre avgasutsläpp, och därmed också till mindre luftföroreningar. En mjuk körstil kan sänka bränsleförbrukningen med upp

till 20%. Ett mjukt körsätt innebär också att fordonet släpper ut mindre hälsofarli- ga avgaser. Därför är det ett krav att fordonen framförs med ett mjukt körsätt.

Ålder

Personbil får ha en högsta ålder om fem år räknat från första registreringsdatum. Specialfordon får ha en högsta ålder om åtta år räknat från första registreringsda- tum.

Related documents