• No results found

Medicintekniska produkter

Produkter med CPV-koderna 33100000 (medicinsk utrustning) och 38000000 (la- boratorieutrustning) har ingått i granskningen.

Upphandlingarna har sedan genomgåtts manuellt avseende rubriceringen för att de valda upphandlingarna ska avse relevanta produkter. Samtidigt har hänsyn även tagits till vilken typ av upphandlande myndighet som har gjort respektive upphand- ling.

Fördelningen mellan kategorier av upphandlande myndigheter:

• Kommuner 0 st

• Landsting 8 st

• Statliga myndigheter 2 st

Anledningen till denna fördelning är att medicintekniska produkter i princip endast avser sjukhusverksamhet och därför inte upphandlas av kommuner. Gotlands kommun har i detta avseende klassificerats som ett landsting eftersom upphand- lingen sker inom ramen för dess landstingsverksamhet.

Resultat – ställs miljökrav?

Miljökrav förekommer i nio av tio upphandlingar. Sex av dessa innehåller endast väldefinierade krav, men det ska sägas att fyra enbart ställer som krav att de offere- rade produkterna ska vara CE-märkta. De övriga två upphandlingarna med endast väldefinierade krav har, förutom kravet på CE-märkning, även använt sig av Miljöstyrningsrådets kriterier för medicintekniska produkter. En av dem hänvisar till rådet medan den andra har använt sig av exakt samma krav.

Två upphandlingar innehåller icke väldefinierade krav till viss del. En av dessa använder sig av följande formuleringar i förfrågningsunderlaget:

- ” Norrbottens läns landsting har antagit ett miljöpolitiskt program som ska ligga till grund för all verksamhet som bedrivs inom Landstinget. I detta följer att bedri- va ett miljöanpassat upphandlingsarbete, där NLL följer Miljöstyrningsrådets miljökrav.

-”Leverantören bör ha en fastställd miljöpolicy, tidsatta miljömål med uppföljning och dessutom driva ett aktivt miljöarbete och arbeta kontinuerligt med att: aktivt verka för att minska miljöpåverkan, använda mindre miljöbelastande råvaror och produkter i tillverkning och distribution, i största möjliga mån samordna sina transporter och ställa miljökrav på sina underleverantörer. Finns det ett antaget miljöpolicy/program för företaget bör detta bifogas anbudet.”

Någon information om vilka miljökrav som åsyftas finns dock inte och någon ut- värderingsmodell för leverantörens miljöarbete finns inte.

Den andra upphandlingen som till viss del innehåller icke väldefinierade krav har som kvalificeringskrav att leverantören ska ange om anslutning till Repa-registret

finns. Eftersom det i övrigt bara ställs enstaka krav i form av produktkrav och av- talsvillkor, påverkar detta helhetsbedömningen.

En upphandling innehåller endast icke väldefinierade krav. I denna upphandlings förfrågningsunderlag står följande:

”Som underlag till våra miljökrav använder vi oss av miljöstyrningsrådets upp- handlingskriterier, som är en Internetbaserad databas med förslag till miljökriteri- er (miljökravsspecifikationer) vid upphandling av varor och tjänster, www.msr.se”

Dessutom finns miljökravsspecifikationer som bilagor och dessa skall bifogas an- budet fullständigt ifyllda. De är dock enbart för framtida bruk. Förfrågningsunder- laget anger också att miljökrav utgör 5% av utvärderingen, dock utan någon närma- re angivelse om hur miljöarbetet bedöms.

Fyra upphandlingar innehåller skallkrav på leverantören och i åtta fall förekommer krav på produkten (oftast CE-märkning enligt lag). Tre upphandlingar innehåller miljöhänsyn uttryckta som utvärderingskriterium, men endast i ett fall är det välde- finierat. Två av upphandlingarna har miljöhänsyn som avtalsvillkor som i båda fallen innebär att leverantören förbinder sig att följa gällande miljölagar.

Miljöstyrningsrådet och dess kriterier nämns i tre upphandlingar, men bara i en av dem på ett tydligt sätt. I de andra två framgår det inte för leverantören vilket krite- riedokument som gäller. En upphandling använder, som tidigare nämnts, dessutom samma krav som rådet, dock utan att hänvisa.

Exempel på väldefinierat skallkrav

Medicintekniska produkter skall vara CE-märkta enligt tillämpligt EU-direktiv.

Exempel på väldefinierat utvärderingskriterium

Hela utrustningen eller dess tillbehör (undantaget batterier) bör vara fri från till- sats av bly och blyföreningar.

Exempel på väldefinierat avtalsvillkor

Exempel från förfrågningsunderlagen

Följande miljökrav finns representerade i upphandlingarna:

Avfallshantering, återvinning Ingående ämnen Lagkrav Miljöarbete Miljöavgift Miljöhänsyn, miljöeffekter Miljöledningssystem Miljömärkning Miljöplan Miljöpolicy Miljöprogram Producentansvar, el Producentansvar för förpackningar Avfallshantering, återvinning

Anbudsgivaren ska i sitt anbud ange om denne är ansluten till REPA-registret, samt bör ange hur denne avser att hantera försålda produkters förpackningar enligt principen återanvändning och återvinning.

Ingående ämnen

Hela utrustningen eller dess tillbehör (undantaget batterier) bör vara fri från till- sats av bly och blyföreningar.

Lagkrav

Gällande miljölagar skall efterföljas.

Miljöarbete

Leverantören bör ha en fastställd miljöpolicy, tidsatta miljömål med uppföljning och dessutom driva ett aktivt miljöarbete och arbeta kontinuerligt med att aktivt verka för att minska miljöpåverkan

Miljöavgift

Miljöavgift för batterier som betecknas som miljöfarliga skall vara betald enligt SFS 1997:645 med ändringar

.

Miljöhänsyn

Leverantören bör ha en fastställd miljöpolicy, tidsatta miljömål med uppföljning och dessutom driva ett aktivt miljöarbete och arbeta kontinuerligt med att: använ-

da mindre miljöbelastande råvaror och produkter i tillverkning och distribution samt i största möjliga mån samordna sina transporter

Miljöledningssystem

Var vänlig och fyll i nedan angående företagets miljöledningssystem och miljödo- kument.

Miljömärkning

Medicintekniska produkter skall vara CE-märkta enligt tillämpligt EU-direktiv.

Miljöplan

Leverantören bör ha en fastställd miljöpolicy, tidsatta miljömål med uppföljning och dessutom driva ett aktivt miljöarbete

Miljöpolicy, miljöprogram

Finns det ett antaget miljöpolicy/program för företaget bör detta bifogas anbudet.

Producentansvar för el

Producentansvaret för elektriska och elektroniska produkter skall uppfyllas för offererade produkter genom att anbudsgivaren eller leverantörer i tidigare led är anslutna till El-retur eller genom ett eget fungerade system (SFS 2000:208 med ändringar).

Producentansvar för förpackningar

Producentansvaret för förpackningar skall uppfyllas för offererade produkter ge- nom att anbudsgivaren eller leverantörer i tidigare led är ansluten till REPA- registret och/eller Svensk Glasåtervinning eller genom ett eget fungerade system. (SFS 2006:1273 med ändringar).

Related documents