• No results found

Sjukvårdens förbrukningsprodukter

Produkterna återfinns i CPV-koden 33140000 (Medicinska förbrukningsartiklar). Upphandlingarna har sedan genomgåtts manuellt avseende rubriceringen för att de valda upphandlingarna ska avse relevanta produkter. Samtidigt har hänsyn även tagits till vilken typ av upphandlande myndighet som har gjort respektive upphand- ling.

Fördelningen mellan kategorier av upphandlande myndigheter:

• Kommuner 0 st

• Landsting 10 st

• Statliga myndigheter 0 st

Anledningen till att urvalet avviker från vad som skall gälla generellt (sex kommu- ner, ett landsting, tre statliga myndigheter) beror på utbudet. Det fanns inga upp- handlingar av statliga myndigheter i sökresultatet och endast några få kommuner. Representationen av landsting i övriga produktområden är dock låg av naturliga orsaker – det finns 21 upphandlande myndigheter som förs till kategorin landsting6,

att jämföra med 290 kommuner. Vi har därför valt upphandlingar som har gjorts uteslutande av landsting, när det var möjligt.

Resultat – ställs miljökrav?

Miljökrav förekommer i samtliga upphandlingar. Nio av dessa innehåller endast väldefinierade miljökrav och en upphandling innehåller till viss del icke väldefinie- rade miljökrav. Det ska dock sägas att många av upphandlingarna innehåller rela- tivt få krav. Exempelvis har de flesta krävt producentansvar för förpackningar, i kombination med krav om att produkterna ska vara CE-märkta och att förpack- ningarna inte får innehålla PVC.

Åtta upphandlingar innehåller skallkrav på leverantörerna, medan alla tio innehål- ler krav på produkterna. Miljökrav som utvärderingskriterium förekommer i tre upphandlingar. I en av dessa upphandlingars kravspecifikation står dock följande att utläsa: ” Produkter tillverkade av PVC som innehåller mjukgörande ftalat

DEHP, DBP eller BBP bör inte förekomma. (Kravet ställs utifrån försiktighets- principen. Dessa tre ftalater är inom EU klassificerade som reproduktionsstörande och giftiga.)”

6 Det finns 18 landsting och två s.k. regioner (Västra Götalandsregionen och Region Skå-

Det framgår dock inte hur detta kommer att utvärderas och ifrågavarande upphand- ling har därför bedömts innehålla icke väldefinierade miljökrav till viss del. En annan upphandling med miljökrav som utvärderingskriterium tillämpar Miljöstyrningsrådets kriteriedokument ” Förbrukningsmaterial till Hemodialysu- trustning”, daterat 2007-11-16. Detta är den enda upphandlingen som hänvisar till Miljöstyrningsrådet. Denna upphandling använder även de utvärderingskrav som rådet föreslår, men det framgår inte riktigt, även om miljöarbetet viktas till 10% av utvärderingen, hur miljöarbetet bedömts. Upphandlingen har ändå, genom en hel- hetsbedömning, ansetts innehålla väldefinierade miljökrav.

Den sista upphandlingen med miljökrav i utvärderingsfasen premierar leverantörer som erbjuder produkter fria från PVC med två poäng i jämförelse med 0 om detta inte kan erbjudas.

Fyra upphandlingar innehåller miljökrav som utförande-/avtalsvillkor, ofta genom att leverantören ansvarar för att produkterna under avtalstiden ska uppfylla över- enskomna miljökrav. Om inte, är köparen inte skyldig att betala för dessa och sälja- ren ska ersätta varorna utan kostnad för landstingen.

Exempel på väldefinierade kvalificeringskrav

-Produkterna skall vara CE-märkta

-Producentansvar för förpackningar skall uppfyllas genom att anbudsgivaren (gäller även utländska anbudsgivare) är anslutna till REPA-registret eller genom ett eget fungerade system (SFS 1997:185 med ändringar)

Exempel på väldefinierade utvärderingskriterium

-Utvärdering av anbuden:

Under förutsättning att inkomna anbud uppfyller kraven enligt ”kvalificering” ovan, kommer det/de anbud att antas som är det/de för landstinget ekonomiskt mest fördelaktiga med hänsyn taget till följande rangordnade utvärderingskriterier: 1.Funktion

2.Pris 3.Miljö

Betydelsen av de olika kriterierna kommer att vara sådan att nr 1 tillmätas 60%, nr 2 30%, nr 3 10%.

-Kanyl till cylinderampullspruta bör vara pvc fri. Hänvisa till bifogad dokumenta- tion som styrker detta. Nej=0 poäng, Ja = 2 poäng.

Exempel på väldefinierade utförande-/avtalsvillkor

Om en levererad produkt avviker från funktions-, kvalitets- eller miljökrav enligt kravspecifikation F2 som bekräftats i anbud, skall beställaren reklamera felet. Beställaren betalar inte för produkter som inte uppfyller avtalade krav. Felaktiga

produkter returneras till leverantören. Kostnader som uppstår p g a reklamation betalas av leverantören.

Exempel ur förfrågningsunderlagen

Följande miljökrav finns representerade i upphandlingarna:

Avfall, återvinning

Emissioner, utsläpp, avgaser Förpackningar (lätta att återvinna) Ingående ämnen

Kunskap om miljö Lagkrav

Miljöfarlig

Miljöhänsyn, miljöeffekter, miljövänlig Miljöledningssystem Miljömärkning Miljöplan Miljöpolicy Märkning av plastförpackningar Producentansvar, el Producentansvar, frp

Produkt-, miljö-, miljövarudeklaration

Avfallshantering, återvinning

Ett eget upprättat system för att uppfylla producentansvaret enligt lag 1997:185 skall minst omfatta följande moment.

• Producenten tillhandahåller lämpliga insamlingssystem och underlättar utsorte- ring av förpackningar från hushållsavfall och annat avfall.

• Producenten informerar om sortering, insamling och borttransportering av an- vända förpackningar.

• De utsorterade förpackningarna i insamlingssystemen transporteras bort samt återanvänds, återvinns eller tas hand om på ett annat miljömässigt godtagbart sätt.

• Vid tillverkning skall förpackningarna ha utformats så att kan återvinnas och att avfallet minskas.

Emissioner, utsläpp, avgaser

AOX-utsläppet till recipienten får inte överstiga 0,25 kg/ton massa.

(AOX=Absorbera organiskt bundna halogener mäts i utsläpp från tillverknings- processen).

Se avfallshantering, återvinning

Ingående ämnen

Landstinget arbetar stegvis för en avveckling av PVC. Mjukgörande DEHP ska inte förekomma i PVC-produkter inom Norrbottens läns landsting. I de fall där det finns DEHP fria produkter skall dessa i första hand väljas.

Kunskap om miljö

Får personalen kontinuerlig utbildning/information i miljöfrågor?

Lagkrav

Ett eget upprättat system för att uppfylla producentansvaret enligt lag 1997:185 skall minst omfatta följande moment.

Miljöfarlig

Skall inte innehålla farliga ämnen (tamponader) Skall vara giftfri och vattenlöslig (kylgel, förband) Skall ej vara toxiskt (absorbtionsband innehållande silver) Skall ej innehålla läkemedel, toxiska eller cancerogena ämnen ej heller kolofonium.

Miljöhänsyn

Transporter bör ske på det efter omständigheterna totalekonomiskt mest fördelak- tiga sättet även med hänsyn tagen till miljön.

Miljöledningssystem

I anbudet skall framgå om företaget är EMAS registrerat eller certifierat enligt ISO 14001.

Miljömärkning

Produkterna skall vara CE-märkta

Miljöplan

Finns en skriftlig handlingsplan med tidsatta, mätbara miljömål som åtgärdas, redovisas och följs upp hos leverantören

Miljöpolicy

Har företaget en skriftlig miljöpolicy?

Märkning av plastförpackningar

Är den offererade produktens förpackning tydligt märkt för återvinning enligt DIN 6120 eller AMERICAN SPI eller likvärdigt? Förpackningen i sig kan styrka detta.

Av anbudet skall framgå att anbudsgivaren uppfyller kraven för producentansvaret för elektriska och elektroniska produkter enligt förordning (2005:209) med änd- ringar för offererade produkter. Detta kan bevisas genom att anbudsgivaren eller att anbudsgivarens leverantörer i tidigare led är ansluten till El-Kretsen eller mot- svarande. Anbudsgivaren eller anbudsgivarens leverantörer i tidigare led skall vara registrerad i Naturvårdsverkets EE-register.

Producentansvar för förpackningar

Producentansvaret för förpackningar skall uppfyllas för offererade produkter ge- nom att leverantören eller leverantörer i tidigare led är ansluten till REPA- registret eller genom ett eget fungerande system.

Produkt-, miljö-, miljövarudeklaration

Desinfektionsmedel för suganläggningar och reningsöringsmedel för avtrycksske- dar: Miljödeklarationer skall fyllas i fullständigt. Information som lämnas på an- nat sätt beaktas inte.

Textilier

I sökningen har CPV-koderna 19000000-6 (Skinn och textilier, plast- och gummi- material) och 39500000-7 (Textilvaror) använts:

Fördelningen mellan kategorier av upphandlande myndigheter:

• Kommuner 6 st

• Landsting 1 st

• Statliga myndigheter 3 st

De upphandlande myndigheterna finns representerade i olika regioner i Sverige.

Resultat – ställs miljökrav?

Miljöhänsyn förekommer i åtta av tio upphandlingar. En av dessa åtta innehåller dock enbart, sett ur ett miljöperspektiv, ett skallkrav om att anbudsgivaren tidigare inte får vara dömd enligt gällande miljölagstiftning. Eftersom kravet är tydligt och inga andra krav förekommer, anses upphandlingen innehålla väldefinierade miljö- krav. I en annan upphandling ställs inga krav på produkten, däremot ska anbudsgi- varen bedriva ett aktivt miljöarbete och detta gäller även under avtalstiden. Denna upphandling bedöms till viss del ha ej väldefinierade krav eftersom det inte går att utläsa vilka kriterierna är för att miljöarbetet ska bedömas vara aktivt.

Sju av de upphandlingar som innehåller miljöhänsyn anses har väldefinierade mil- jökrav. Fem av dessa har använt sig av de kriterier som Miljöstyrningsrådet före- slår på produktområdet Textil och läder. Tre av dessa fem har dessutom hänvisat till rådet eller EKU.

Sex av de sju upphandlingar som innehåller väldefinierade krav innehåller skall- krav på produkten (ofta med hjälp av Miljöstyrningsrådet). Däremot är det endast tre av tio upphandlingar som innehåller kvalificeringskrav.

Sex av de granskade upphandlingarna har gjorts av kommuner. Två av dessa inne- håller ingen miljöhänsyn överhuvudtaget. En tredje innehåller till viss del icke väldefinierade miljökrav. När det istället gäller upphandlingarna som gjorts av landsting och statliga myndigheter, innehåller samtliga väldefinierade miljökrav. Miljöhänsyn förekommer inte som utvärderingskriterium i någon av de granskade upphandlingarna. I två fall förekommer utförandevillkor och då gäller det dels en skyldighet att tillåta stickprov på produkterna, dels en kontroll om att ett aktivt miljöarbete upprätthålls.

De textilier som ingår i anbudet skall uppfylla nedan angivna krav för kemikalier (förbjudna eller begränsade) som aktivt tillförts (additiver). I anbudet skall an- budsgivaren visa att produkterna uppfyller nedanstående krav.

Exempel på väldefinierat utförande-/avtalsvillkor

Följande rutiner skall gälla under avtalstiden: Kontrollmätning ingår i leverantö- rens åtagande.

Exempel ur förfrågningsunderlagen

Följande miljökrav finns representerade i materialet:

Ingående ämnen Lagkrav Miljöarbete Miljömärkning Producentansvar, frp

Produkt-, miljö- eller miljövarudeklaration Verifikat

Ingående ämnen

Avgivning av formaldehyd från färdiga textilier får ej överstiga 300 mg/kg.

Lagkrav

Av anbudet skall framgå att anbudsgivaren uppfyller kraven för producentansvaret för förpackningar enligt förordning (SFS 2006:1273 med senaste ändring).

Miljöarbete

Norrtälje kommun eftersträvar en miljöanpassad drift och förvaltning. Detta inne- bär för denna upphandling att anbudsgivare skall eftersträva att endast använda träråvara som kommer från uthålligt skogsbruk enligt ursprungslandets krav och normer. I möjligaste mån skall FSC-certifierad (Forrest Stewardship Council, http://www.fsc-sverige.org) träråvara användas vid framställning av möbelproduk- ter. Arbetar företaget aktivt med miljöfrågor som kan hänföras till uppdraget enligt ovan? (Kravgräns Ja)

Miljömärkning

Kraven har utarbetats av Miljöstyrningsrådet tillsammans med IFP Research, TEKO-branschen, Textilimportörerna, SIS Miljömärkning Svanen, SLL, Hållbar Idé och FMV. Kraven bygger på ÖkoTex och Textilimportörernas kemikalieguide och omfattar miljökrav på de färdiga produkterna.

för förpackningar enligt förordning (SFS 2006:1273 med senaste ändring). Produ- centansvaret kan uppfyllas för offererade produkter genom att anbudsgivaren eller att anbudsgivarens leverantörer i tidigare led är ansluten till REPA-registret eller motsvarande, eller genom att anbudsgivaren har ett eget upprättat system. Bifoga anslutningsintyg till REPA-registret eller beskrivning av eget system för produ- centansvar.

Produkt-, miljö-, miljövarudeklaration

Anbudsgivaren kan visa att ovanstående krav uppfylls till exempel genom uppvisa: TEKO:s miljövarudeklaration maj 2000 eller senare (godkänd kontroll)

Vitvaror

Vitvaror återfinns i CPV-koden 39700000: Hushållsapparater. Utvalda delar av kodträdet redovisas nedan.

39700000-9 (08) Hushållsapparater

39710000-2 (08) Elektriska hushållsapparater

39712000-6 (08) Elektriska hushållsapparater för personhygien 39713100-4 (08) Diskmaskiner

39713200-5 (08) Tvätt- och torkmaskiner

Upphandlingarna har sedan genomgåtts manuellt avseende rubriceringen för att de valda upphandlingarna skall avse relevanta produkter. Samtidigt har hänsyn även tagits till vilken typ av upphandlande myndighet som har gjort respektive upphand- ling.

Fördelningen mellan typer av upphandlande myndigheter ser ut som följer:

• Kommuner 6 st

• Landsting 2 st

• Statliga myndigheter 2 st

Anledningen till att urvalet avviker från vad som skall gälla generellt (6 kommu- ner, 1 landsting och 3 statliga myndigheter) beror på utbudet. De upphandlande myndigheterna finns representerade i olika regioner i Sverige.

Resultat – ställs miljökrav?

Två av upphandlingarna innehåller inga miljökrav överhuvudtaget. I två andra upphandlingar krävs att anbudsgivaren lämnar in en beskrivning av företagets mil- jöarbete, men i dessa upphandlingar förekommer det inte någon övrig miljöhänsyn. Av tio upphandlingar innehåller sex upphandlingar väldefinierade miljökrav. Icke väldefinierade miljökrav förekommer i två upphandlingar (de ovan nämnda upp- handlingarna som endast begär in en miljödeklaration).

Ingen av de granskade upphandlingarna hänvisar till Miljöstyrningsrådets kriterier för vitvaror. Det kan dock nämnas att två av upphandlingarna innehåller långtgåen- de och väldefinierade krav på produkten (i den ena av dessa upphandlingar finns även krav på leverantören) och att dessa nästan helt överensstämmer med de krite- rier som rådet har föreslagit. I ytterligare tre upphandlingar finns väldefinierade krav på såväl produkten som leverantören och dessa krav har stora likheter med Miljöstyrningsrådets kriterier.

I sju av upphandlingarna finns skallkrav på leverantören och i fyra av dessa upp- handlingar ställs även krav på att tidigare leverantörsled ska uppfylla dessa krav. I sex av upphandlingarna förekommer skall-krav på produkten.

Avtalsvillkor förekommer inte i någon upphandling. Verifikat förekommer sällan. Exempel på väldefinierat kvalificeringskrav:

Av anbudet skall framgå att anbudsgivaren uppfyller kraven för producentansvaret för förpackningar enligt lagen (1997:185 med senaste ändring). Det innebär att anbudsgivaren eller anbudsgivarens leverantörer i tidigare led är ansluten till REPA-registret eller kan visa att anbudsgivaren har ett eget upprättat system. Offererade produkter skall vara CE-märkta, EU energimärkta och uppfylla gällan- de krav på elsäkerhet.

I två upphandlingar finns miljö med som utvärderingskriterium (i en upphandling ingår miljö i kriteriet kvalitet). Exempel på väldefinierat utvärderingskriterium:

Pris 50%

Sortiments bredd 25% Leveranstid/Service 15% Miljökrav 10%

Utvärdering av pris

Den anbudsgivare som sammantaget lämnat det lägsta priset erhåller 3 poäng. Anbudsgivare som lämnat ett högre pris erhåller en lägre poäng motsvarande den procentuella differensen mellan deras pris och lägsta pris (Ex.: Ett pris som är 10% högre än lägsta pris erhåller 3/1,10=2,73).

Utvärdering sortiments bredd

En anbudsgivare som offererat hela sortimentet och där hela sortimentet uppfyller ställda miljökrav erhåller 10 poäng. Därefter proportionerligt lägre poäng per antal produkter i sortimentet kontra miljövänliga produkter.

Utvärdering av leveranstid/servicenivå

Anbudsgivarens beskrivning av rutinerna kommer att tas med i den värdering som ligger till grund för antagande av leverantör vid utvärderingsfasen. Exempel på faktorer som kommer att värderas vid bedömningen av servicenivån är bl.a. till- gång till servicetekniker lokalt och inställelsetid för dessa.

Den leverantören som kan erbjuda en tidigare leveranstid (än fem arbetsdagar) samt servicetekniker kommer att erhålla poäng enligt följande:

Sex arbetsdagar eller längre = 0 poäng Fem arbetsdagar = 1 poäng

Fyra arbetsdagar = 2 poäng Tre arbetsdagar = 3 poäng Två arbetsdagar = 4 poäng

En arbetsdag = 5 poäng Utvärdering av miljökrav

Anbudsgivaren erhåller ett poäng för varje uppfyllt miljökrav. För varje miljökrav där anbudsgivarens produkt understiger de enligt direktiven angivna minipoängen erhålls ytterligare ett poäng per hel del som produkten understiger angivna värde ex. ljudnivå krav på 40 dB(A), anbudsgivarens produkt redovisar 38 dB (a) så erhålls 1+2 poäng =3 poäng.

Endast en upphandling nämner att transporter ska ske med hänsyn till miljön. Det är också bara en upphandling som nämner beaktande av miljöfarliga ämnen.

Följande miljökriterier förekom i förfrågningsunderlagen: Avfall, återvinning Energiförbrukning Ingående ämnen Lagkrav Miljöarbete Miljöfarlig

Miljöhänsyn, miljöeffekter, miljövänlig Miljöledningssystem Miljömärkning Miljöplan Miljöpolicy Miljöprogram Producentansvar, frp Producentansvar, el Sparsam körning Avfall, återvinning

Förpackningsmaterial skall i största möjliga utsträckning bestå av återvunnet eller förnyelsebart material.

Energiförbrukning

Diskmaskin skall uppfylla kriterierna för EU energiklass A, diskeffekt A samt ljud- nivå 49 dB(A) enligt Direktiv 97/17/EC.

Ingående ämnen

Plast i varan innehåller inte tillsats av flamskyddsmedlen PBB, PBDE och klorpa- raffiner (undantaget plast i elektriska/elektroniska komponenter och kablage samt återvunnen plast).

Lagkrav

Produkterna ska även uppfylla alla krav som ställs enligt lagar och förordningar

Miljöarbete

Miljöarbetet ska redovisas i blankett (Syftet med detta frågeformulär är att få en bild av leverantörens eget interna miljöarbete. Svaren kan eventuellt utgöra under- lag till framtida krav vid upphandlingar.)

Miljöfarlig

Produkter bör inte innehålla silver eller andra miljöfarliga antimikrobiella ämnen.

Miljöhänsyn

Kommunen strävar efter att i enlighet med gällande miljöpolicy upphandla produk- ter som är skonsamma mot miljön. En grundprincip är att en produkt inte bör bi- dra till några onödiga eller för miljön skadliga ämnen för att uppfylla sitt syfte.

Miljöledningssystem

Anbudsgivaren ska styrka att kravet uppfylls genom att bifoga anbudet antingen intyg om certifiering eller en redovisning av det egna miljöledningssystemet för verksamheten. Följande ska framgå:

miljöpolicy; ansvarig person;

senaste uppdatering av styrande dokument;

en beskrivning av metoder som används för att fortlöpande verifiera och validera miljöpåverkande aktiviteter så att de motsvarar kundernas behov och krav; samt rutiner och kriterier för inköp av miljöpåverkande produkter.

Miljömärkning

Produkter skall levereras med vedertagen godkänd miljömärkning i de fall lag eller förordning så kräver.

Producentansvar, el

Anslutningscertifikat till El-kretsen eller genom ett eget fungerande system. Ett eget upprättat system för att uppfylla producentansvaret innebär att anbudsgivaren eller anbudsgivarens leverantör i tidigare led bl.a. ska informera kunder om sin skyldighet att ta emot uttjänta produkter, ta hand om de mottagna produkterna på ett miljöanpassat sätt samt lämna de upplysningar om innehållet som behövs för ett miljöriktigt omhändertagande.

Producentansvar, frp

Av anbudet skall framgå att anbudsgivaren uppfyller kraven för producentansvaret för förpackningar enligt lagen (1997:185 med senaste ändring) . Det innebär att anbudsgivaren eller anbudsgivarens leverantörer i tidigare led är ansluten till REPA-registret eller kan visa att anbudsgivaren har ett eget upprättat system.

Sparsam körning

Transporter bör ske på det fördelaktigaste sättet med hänsyn tagen till miljön. Leverantören skall på uppmaning från Kommunen kunna verifiera att ställda mil- jökrav uppfylls.

Related documents