• No results found

Åhléns citys mål är att vi ska vara de bästa säljarna, bästa varuhuset i Sverige med de bästa möjligheterna under ett och samma tak. Genom att uppmuntra, finnas till hands, lyssna och utveckla medarbetarna kan jag få dem att nå dessa mål och visioner.

Jag utgår från de riktlinjer som finns på företaget som också medarbetarna ska utgå ifrån när det gäller företagets mål och visioner.

Jag är alltid med på att medarbetarna kommer med idéer där de kan uppnå ett mål, det är det bästa som finns. Det är inte chefen som skall komma med alla förslag, medarbetare får också göra det.

Jag har fått höra genom medarbetarsamtal att de flesta vågar prata med mig. Jag kan också prata öppet med dem.

Det är väldigt bra att mina medarbetare tar initiativ. Detta kan jag märka ifall jag varit ledig en dag då vi fått leverans och fått allting uppackat på ett ordentligt sätt på avdelningen. Ju mer ansvar medarbetarna tar desto bättre blir det för chefen. Man slipper gå, peka och visa vad medarbetarna ska göra.

Jag brukar kontinuerligt varje år ha ett medarbetarsamtal med varje medarbetare där vi

sitter och diskuterar om vad det är som är bra respektive dåligt. Därefter får man jobba med det. Man ser mycket tydligt hos många medarbetare att de vill utvecklas, många av dem vill vidare utbilda sig för att bli bättre, jag hjälper ganska mycket på traven. Feedback ges alltid och vi ger det kontinuerligt på ett direkt och indirekt sätt.

Ex. Det är skillnad på Å- väskor och accessoarer. Det ska vara rätt man på rätt plats. Vi har shoppar där man står ensam hela dagarna och då ska man inte behöva placera en medarbetare som behöver prata mycket och vara social. Medarbetare har rätt att söka vart som helst på Åhléns city. Kompetens och förmåga skall finnas där man står men det styr inte vart man placeras.

Jag som chef stöttar mina medarbetare genom kris och kaotiska situationer. Mina önskemål är att vara ute mer på golvet bland mina medarbetare, just för att finnas till hands. Jag finns alltid till hands om någon vill prata ut. Under vissa perioder på året är jag mindre ute bland mina medarbetare, då det administrativa tar över. Mycket av min tid går åt till medarbetarsamtal, utdelning av scheman, julen och mycket annat som skall göras på kontoret.

Då hinner man inte finnas till hands lika mycket. När det är kris och kaotiskt lägger jag allt som har med kontoret att göra åt sidan och är bara ute t.ex. vid julrush och leveranser av nya kollektioner. Vissa saker får man ibland vänta med eftersom det inte är akut eller aktuellt. Det är viktigt att man finns ute, för det är då man ser om t ex en medarbetare inte mår bra, det är då man hoppar in, hjälper och utvecklar personen med extra stöd.

Styrform

Det finns inga tydliga ramar för medarbetarna hur de skall arbeta, det finns inga regler utan undantag, det spelar ingen roll hur länge man har jobbat, alla har samma befogenheter. Det är upp till var och en som person att kunna ta ansvar.

Jag kan för det mesta vara borta från jobbet utan att bekymra mig men det kan bero lite på om det är en stor löningshelg, det kan kännas lite nervöst, man undrar om det finns gott om personal eller om många är sjuka. Men när jag tar semester hoppas jag att det ska gå bra. Vi har ju också andra kollegor som tittar till andra avdelningar. På semestern kopplar jag ifrån jobbet helt. Jag försöker att inte komma in på Åhléns, eftersom detta kopplas till mitt jobb.

Då det inte finns tydliga riktlinjer för vad som ingår i arbetsuppgifterna gäller det framför

allt att sälja, det är det vi anställer medarbetare till. Vissa rutiner måste medarbetarna ta hänsyn till genom att utföra vissa arbetsuppgifter under dagen såsom att bemöta kunden och finnas till hands, packa upp varor, städa och stå i kassan. Det är kollegorna på golvet som hjälper den nyanställde att lära sig rutinerna. Det finns inget dokument skrivet med regler och rutiner som man skall följa under dagens gång. Jag går in vissa gånger med att styra och lära upp. Vi är säljare och inte kassörskor.

Mitt ledarskap kan beskrivas utifrån dessa egenskaper: väldigt lyhörd, bra på att lyssna och ta reda på fakta, väldigt stresstålig, kan vara stressad utan att visa det, kan vara väldigt bestämd när det gäller vissa situationer, vill alltid mina medarbetare väl, vill att mina medarbetare skall vara de bästa på sina arbetsuppgifter. Jag vill alltid kunna utveckla människor för att medarbetarna ska kunna nå högre positioner och komma vidare. Jag vill lyfta fram det som finns hos varje person och få dem att må bra. Lyssna, vara ute och vara en i gänget samtidigt som man har sin chefsposition. Man ska ha en bra relation till medarbetarna som chef.

Eftersom jag har haft en väldigt stor avdelning på 65 stycken medarbetare så har jag varit tvungen att delegera i högsta grad för mycket. Nu har jag fått färre medarbetare, 35 stycken.

Då jag känner att jag inte kommer att delegera lika mycket som förut. Jag beordrade mina medarbetare när jag hade en större grupp men nu försöker jag dela ut mindre uppgifter, för att det blir lättare för dem att själva se vad som behöver göras. Eftersom vi nu har delat upp avdelningarna så blir det mer självgående arbeten.

Just nu har mina medarbetare varit överbelastade av försäljning, skulle jag då komma och delegera ut mer jobb till dem, skulle det inte bli mer gjort. Jag delegerar när jag känner att allt är lugnt och under kontroll. Om jag delegerar på ett bra sätt blir det utfört utifrån min arbetserfarenhet. Det mycket situationsanpassat.

5.1.2 Sammanställning av enkätundersökning med anställda på Åhléns city.

Enkäten består av 18 frågor som har samma syfte som deras avdelningschef har svarat på ovan. Svarsfrekvensen på enkätundersökningen är 30 av 30: samtliga.

Relationsfördelar

Jag upplever att det finns utvecklingsmöjligheter på mitt företag.

Min avdelningschef är m ålfokuserad och är inte intresserad av m ig som person utan vill endast se resultat.

0% Vilken typ av tjänst har du ?

0

Jag känner m ig engagerad och inspirerad i m itt arbete.

Företagets affärsidé stämmer överens med hur jag upplever företagets mål.

Related documents