• No results found

Intervju Junior HR medarbetare, Stefan Stoike på ACS

In document Motivation och Prestation (Page 52-55)

3. Metod

4.3 Intervjuer med Transcom och Affiliated Computer Services

4.3.7 Intervju Junior HR medarbetare, Stefan Stoike på ACS

Stefan Stoike jobbar som Junior HR associative & administrator på företaget Affiliated Computer Services. Stefan berättar att han ansökte om tjänsten för att det kändes som en bra möjlighet, och även en bra start i Barcelona eftersom han bodde i Tyskland när han ansökte. Han har jobbat 9 månader på företaget än så länge.

Stefan berättar att när han sökte tjänsten på ACS så lät jobb profilen väldigt bra och man skulle ha en universitetsutbildning och även kännedom om ett antal program och vara flerspråkig.

När han började fick han genomgå en utbildning under en två veckors tid för att sedan börja med jobbet. Han berättar att ungefär 30 % av det som var med på utbildningen var av nytta då. Han tycker att det hade varit bättre om man hade fått gå sidan om någon under två veckors tid och lära sig på det viset istället. Stefan sökte till denna tjänst med löfte om att det inte skulle vara så mycket administrativa uppgifter utan mer koncentrerat på HR, men det blev inte riktigt vad han hade förväntat sig. Han vill jobba med HR men inte på denna nivå, han känner sig lite överkvalificerat till positionen med tanke på att det finns andra som inte har någon utbildningen överhuvudtaget och sitter och gör samma sak som han. Stefan berättar att hans uppgifter är att ta hand om de anställda i Tyskland på General Motors genom att sköta löneutbetalningarna, lönespecifikationer, pension och andra relaterade HR uppgifter förutom rekrytering. När man tar hand om anställd skapas en ”ticket” för varje sak man ska genomföra och det ska vara löst inom fyrtioåtta immar annars får ACS betala en straffavgift till GM. Samtidigt ska man även svara i telefon och agera som någon kundtjänstperson när någon anställd i Tyskland har något problem. Detta är väl den delen han säger att han inte tycker om och tycker att företaget borde koncentrera sig på vad de anställda är bra på och så sätt höja prestationen. Behöver man någon som svarar i telefon hela dagarna ska man söka efter det i jobbprofilen och inte lova något annat.

Stefan berättar att företaget har många möjligheter och han skulle vilja byta position till något som rör hans utbildning mer och där han känner att han kan utvecklas för det känner han inte gör nu. Det steget som är närmast för han är att bli Team Leader men det är inte något som han strävar efter för han känner att den positionen är inte riktigt en förbättring för hans del. Han skulle vilja göra något mer inom den finansiella avdelningen på företaget eller enbart inom HR utan det administrativa och att svara i telefon.

Företaget använder sig av en fast lön och av ett bonussystem. När han började använde de ett annat bonussystem än vad företaget har idag. Då betalades bonusen ut kvartalsvis och man kunde max få tusen euro per år före skatt. När det var dags för bonusen gjorde man tillsammans med sin Team Leader en utvärdering. Team Leadern plocka på måfå ut tre tickets som utvärderas och oftast är det en som är hundra procent korrekt och de resterande två mindre än hundra procent. Han berättar att det är väldigt sällan någon får en hundra procentig bonus. Det mesta han fick var runt åttio procent och då sa hans Team Leader till honom att hon ville ge han mer men hennes övervakare hade sagt nej för då fanns det inte rum för förbättringar. Vilket han tycker är orättvist. Jobbar man bra ska man också få erkännande för det annars spelar det ju ingen roll om man jobbar bra eller inte om man aldrig kommer få hundra procent eller åtminstone väldigt nära. Nu har företaget ersatt bonussystemet med ett ABC bonussystem där det är baserat på antal tickets du genomför och hur bra. Vilket han känner är bättre och det är lättare för den anställda att förstå vad han får och varför. Men fortfarande är det svårt att nå hundra procent. I början kände han sig väldigt motiverad på företaget men efter några månader började det dala lite berättar han, speciellt med bonussystemet för det kändes som att man var inte uppskattad för det jobbet man hade utfört och när även ens egen Team Leader tycker att man borde få mer i bonus känns det som om det är något som inte stämmer. Självklart skulle han vilja nå hundra procentig bonus varje månad men det känns som om det är omöjligt, därav lägger man inte ner så mycket energi på det för man vet att man inte kan få hundra procent ändå.

Han berättar att han har en bra relation med sin Team Leader men det finns en konkurrens mellan team medlemmarna. Det känns som om vissa är ute efter att förstörs för den andra, som om man är tillbaks i lågstadiet igen där man rapporterar allt till fröken, vem som kommer för sent, vem som har längre lunch etc. Små saker som kan förstöra gemenskapen i gruppen helt, vilket är synd då det existerar en bra stämning på företaget annars som gör att han trivs jättebra.

Stefan tycker att företaget borde koncentrera sig mer på de anställda och visa att de bryr sig, det behöver inte vara något extravagant sätt utan det räcker med kanske att anordna något där alla kan umgås tillsammans och skapa ännu bättre gemenskap. För att höja prestationen och motivationen bland de anställda skulle han rekommendera att anställa rätt person för rätt tjänst. Till exempel söker företaget efter någon att svara i telefon ska de skriva det i sin profil och inte lova en massa annat som sedan bara leder till att man som anställd blir besviken och omotiverad.

5 Analys

I denna del analyseras den teori vi valt ut i relation till den empiri som samlats in. Varje stycke inleds med en kort repetition av hur teorin används och kopplas sedan till vad våra intervjupersoner har gett oss för information inom ämnet.

In document Motivation och Prestation (Page 52-55)

Related documents