• No results found

Intervju med Viktor Eriksson

5. Resultat

5.1 Intervju med Viktor Eriksson

En intervju har genomförts med Swedish Tonics grundare och delägare Viktor Eriksson som är en av de få personer som kan beskriva företagets mål och strategier. Erikssons position på företaget är ekonomichef men han har en relativt heltäckande tjänst där störst fokus ligger på ekonomin, retail och juridiken inom företaget. Intervjun utfördes den 27 november 2017 i Uppsala, hemma hos Viktor.

5.1.1 Swedish Tonics varumärkesidentitet

Intervjuns fokus låg på att undersöka hur Swedish Tonic själva vill bli uppfattade och redan då beskrev Viktor Eriksson hur företaget gått från att vilja vara dryckernas Chanel, ett lyxigt och exklusivt varumärke till ett coolare mer trendigt varumärke. Viktor Eriksson kallar det för att Swedish Tonic ska bli mer “hipster-ichiga” vilket kan förklaras som en lite mer skön livsstil snarare än elegant och korrekt men ändå ha kvar tanken över att vara tidlös och trendig. Denna förändring håller på att växa fram successivt eftersom att den passar bättre in på Swedish Tonics målgrupp och på de personer som dricker gin och tonic. Företagets drömkund definierar Viktor Eriksson som en ung Joel Kinnaman som älskar att gå ut och vara social, spenderar mycket pengar, klär sig trendigt och äter rätt mat. En kille med koll som själv är med och sätter trender. Viktor Eriksson påpekade att drinkar är extremt trendigt och att det därför är viktigt att framställa varumärket som något häftigt eller coolt att dricka. Viktor Eriksson beskriver företaget Swedish Tonic som unga, hippa, trendiga, organiska, nordiska och tidlösa. Med nordiska menar företaget att de framställer tonicen i Sverige och har mycket smaker från enbär och kryddpeppar. Swedish Tonic försöker alltid jobba med

närodlade råvaror och framställas som organiska även om inte hela deras produktion är ekologisk.

Viktor Eriksson berättade vidare att Swedish Tonic uppfattas väldigt olika av både sina kunder och konsumenter. Swedish Tonic försöker bli mer tydliga i deras budskap och i vilka de är. Företaget kommer att lansera en ny hemsida inom kort där den nya bilden om hur Swedish Tonic vill framställas kommer att förankras bättre. “Nu får vi inte köra något sånt där student gulligull utan nu är det ett riktigt bolag!” sa Viktor Eriksson. Han tog även upp att det är problematiskt att det är många vänner till de anställda som känner till Swedish Tonic och är kunder till dem. Detta innebär att det finns en risk att varumärket kan uppfattas mindre coolt och svårtillgängligt. Det kan bero på att Swedish Tonic är ett nystartat företag som inte är så stort än vilket gör att vänner till de anställda och de som grundade företaget blir så pass nära.

Viktor Eriksson förklarade sedan att det försöker ha event och fester där de bjuder in sina nära och kära för att visa upp att Swedish Tonic är ett coolt varumärke och inte endast några studenter som startat ett oseriöst företag.

5.1.2 Swedish Tonics visuella kommunikation på Instagram

Swedish Tonics Instagram används endast som en varumärkesbyggande plattform. Instagramprofilen är i högsta grad till för att visa upp företagets identitet och hur de vill framstå som varumärke. Jämförelsevis med Swedish Tonics facebooksida som främst ger sälj så leder instagramprofilen till medvetenhet om varumärket Swedish Tonic. Instagram skapar således endast en bild av varumärket. Swedish Tonic tänker mycket på att framställa en slags organisk livsstil på Instagram där det har blivit mycket inslag av friluftsliv på bilder som föreställer natur. Viktor Eriksson beskriver det som att Swedish Tonic vill förmedla att det har naturliga smaker och visa upp Sveriges fina miljöer. I sin fotografering försöker företaget alltid hitta platser där de kan få så många olika bakgrunder som möjligt. Han medger dock att detta inte helt stämmer överens med bilden om att vara trendig och hipp. Instagram används också för att marknadsföra vissa event och barer där Swedish Tonic säljs och fungerar då som ett samarbete.

Några av målen som Swedish Tonic strävar efter när de lägger ut en bild på Instagram är att få mycket kommentarer och likes eftersom att det leder till fler visningar. Desto fler som ser

bilden, desto bättre, och ju fler människor av rätt målgrupp som ser den, desto bättre. Instagramprofilen kan leda mycket trafik till Swedish Tonics facebook- och webbsida. Det problematiska med Instagram är att det inte går att veta säkert om trafiken kommer därifrån. Swedish Tonics optimala kundresa är att en person först hittar deras instagramkonto, tittar på bilderna och gillar dem. Sedan går personen ut på krogen, ser Swedish Tonic och tänker att de känner igen dem från Instagram. Personen testar en av deras drinkar som de förhoppningsvis tycker om och beställer sedan hem en flaska från deras webbsida eller besöker en återförsäljare för ett köp. Redan i första steget på den här resan som börjar på instagramprofilen konstateras att den visuella kommunikationen är av stor betydelse.

När vi frågade Viktor Eriksson om vad de får för respons på sina sociala medier berättar han även där att det är mycket blandat. Allt ifrån “det här är den godaste tonicen jag har druckit till “200 spänn för en flaska tonic är ju det sjukaste” och “det smakar piss”. Företaget får höra allt. Swedish Tonic svarar på alla sina kommentarer och försöker alltid att vända kunden till att bli positiv. Viktor Eriksson berättade att Swedish Tonic har extremt bra konverteringsbetyg i fråga om att vända kunder från arga till glada. Det kan handla om att skicka en ny flaska om tonicen smakade dåligt. Swedish Tonic vill alltid ha en god och hög kundservice som förhoppningsvis sprids genom mun till mun.

5.1.3 Fyra bilder från Swedish Tonics Instagram

Valet av de fyra bilderna från Swedish Tonics instagramprofil utgick från Aaker modellen, som avhandlar varumärkesuppbyggnad, där ett varumärke kan ses som en produkt, en organisation, en person eller en symbol. De fyra bilderna visades för Viktor för att förstå hans åsikter och tanke bakom dem. Den första bilden som visades var den som skulle symbolisera varumärke som produkt och utifrån den beskrev Viktor Eriksson att syftet med denna bild var att visa upp tonicsirapen och förmedla att deras produkt inte är transparent. (Se bild 1) Människor ska känna att de blir sugna på att dricka gin och tonic när de ser bilden. Den andra bilden vi visade syftade till varumärke som organisation. (Se bild 2) Här har bildtexten stor betydelse i sammanhang till bilden eftersom den, som en inbjudan, beskriver att kunder ska gå till en bar en viss dag under Fashion week för att dricka Swedish Tonics drinkar. Eriksson beskrev också att det här var ett samarbete mellan Swedish Tonic och baren. Bilden visar upp en slags kultur och en livsstil som Swedish Tonic vill förmedla till sina kunder att leva efter. Den tredje bilden, som skulle visa varumärke som person, (Se bild 3) handlar också om ett samarbete med en volleybollturnering som Swedish Tonic var med och sponsrade. Viktor

berättar att de tyckte att bilden var härlig med tre killar, som de känner, i Swedish Tonic-tröjor framför Swedish Tonic-bilen. Syftet med bilden var att visa Swedish Tonics instagramföljare vad företaget gör när de turnerar och vad som händer hos dem över sommaren. Den sista bilden skulle visa varumärke som symbol och föreställer en bild på Swedish Tonics igenkänningsbara flaska. (Se bild 4) Viktor menar att flaskan är en enorm stor del av deras produkt och att den därför ät otroligt viktig. Flaskan är också så pass fin att det går att använda den till en vas när innehållet är slut. Det här handlar om en strävan av Swedish Tonic att vara organiska vilket även är tanken att framföra med bilden.

Av David Aakers fyra olika aspekter över hur ett varumärke framställs anser Viktor Eriksson att Swedish Tonic kan förhålla sig till alla förutom varumärke som person eftersom att företaget inte har någon slags frontfigur i fokus. Eriksson berättade vidare att det är mycket svårt att komma fram till exakt hur Swedish Tonic vill uppfattas och att företaget lägger mycket tid på detta. Ibland vet Swedish Tonic själva att de uttryckt sig fel men det är då skönt att bilder på Instagram snabbt blir gamla. Intervjun avslutades med att Viktor Eriksson framförde att Swedish Tonic fortfarande håller på att mejsla sig fram i vart företaget ska och hur de vill bli uppfattade och att de hela tiden försöker anpassa sig till vart deras målgrupp egentligen befinner sig.

Viktor Eriksson berättade även att Swedish Tonic är helt beroende av den visuella kommunikationen och att utan den skulle företaget inte finnas. Swedish Tonics logotyp och bilderna på alla digitala kanaler bygger upp varumärket ständigt och visar upp vilket typ av företag de är.

Related documents