• No results found

Resultat av semiotisk bildanalys

5. Resultat

5.2 Resultat av semiotisk bildanalys

5.2.1 Varumärke som produkt

Bild 1: Publicerad 2016-08-11 Denotation

Bild 1 föreställer ett stort runt vinglas med drinken Gin och Tonic som står på ett bord. Drinken är gul/bärnstensfärgad och i den ligger en citron och en grön garnering som skulle kunna vara mynta. Bredvid står Swedish Tonics flaska som är svart med en vit etikett runt halsen där företagets logotyp, swe/tnc, syns. Intill står ett gyllene mätglas och framför den ligger en guldig drinksked. Bakgrunden är lite suddig upptill och grönt från växterna bakom. Bildtexten är This is the real colour of a Gin and Tonic!

Framing

Bildtexten syftar till Swedish Tonic koncept av att deras tonic är gul/bärnstensfärgad eftersom att den är gjord på kinabark vilket särskiljer dem från andra tonictillverkare. Miljön på bilden är ljus och somrig med gröna växter. Swedish Tonics flaska står inte i centrum men företagets logotyp syns tydligt ändå. Upplägget i bilden är konkret och enkelt.

Konnotation

Bilden utstrålar en uppfriskande god drink på en sommardag som kunder ska bli sugna på att dricka. Enkelheten i bilden inger en lyxig och fräsch känsla som även bidrar med att drycken upplevs exklusiv, även de guldiga tillbehören indikerar på detta. Fokus med bilden är att framföra hur en “riktig” tonic ser ut och tydligt visa upp sin produkt.

5.2.2 Varumärke som organisation

Bild 2: Publicerad 2017-08-30 Denotation

Bild 2 föreställer en man som står bakom en bardisk och häller champagne i en nästan färdig drink. Mannen är den enda personen i bilden. Drinken innehåller förmodligen Swedish Tonic eftersom flaskan står bredvid glaset. Det står även en grön, förmodligen spritflaska, bredvid drinken. På den svarta flaskans hals hänger Swedish Tonics etikett där företagets logotyp swe/tnc syns. Färgen på drinken är även här gul/bärnstensfärgad som Swedish Tonic är. Bakgrunden är lite suddig men ser händelserik ut. Bildtexten lyder: Make sure to visit Fashion Night at Sturegallerian tomorrow between 17-21:30 to try London's best gin cocktail created by @sean_eden at @turessturegallerian.

Framing

Bilden utspelas i en händelserik miljö och i och med bildtexten förstås det att bilden fungerar som en inbjudan till ett evenemang under Fashion week. Om bilden inte hade haft bildtexten hade inte budskapet med bilden framgått på samma sätt, det hade då endast varit en snygg bild på en bartender som blandar drinkar med Swedish Tonic.

Konnotation

Bilden ger en lyxig och trendig känsla och bildtexten syftar på att du som kund ska vilja gå dit. Drinken och champagnen ger också en känsla av lyx. Bilden och konceptet indikerar på att det finns en viss svårighet att komma till evenemanget vilket gör att det känns mycket exklusivt. Detta gör att du som kund ska vilja gå dit ännu mer. Swedish Tonic vill, genom den här bilden, uppfattas som detta och att den här livsstilen är en del av deras organisation.

5.2.3 Varumärke som person

Bild 3: Publicerad 2017-06-27 Denotation

Bild 3 föreställer en vit bil parkerad på en sandstrand med tre killar lutandes mot den. Swedish Tonics logotyp swe/tnc syns på både bilen och på alla de tre killarnas svarta t-shirts. Alla killarna har badshorts på sig och tittar in i kameran och ser glada ut. En av killarna har även en burk i handen och det står lite burkar på marken. I ena hörnet av bilden, framför

bilens bakre hörn, sitter två killar i ett par solstolar och ser ut att titta på något som är utom synvinkel för bilden. Bildtexten lyder: Our buddies enjoying the beach volleyball tournament in Ystad today!

Framing

Bilden är tagen i en somrig miljö och känslan som uppstår är att det är sol, det är härligt och att det är sommar. Burkarna i bilden ger även intrycket av att det är ett festligt sammanhang. I och med bildtexten förstås att det är i sportig och rolig situation eftersom de berättar att de spelar volleyboll. Bildtexten är inte jätteviktig i detta sammanhang. Känslan av sportighet, sommar och fest framgår oavsett.

Konnotation

Bilden utstrålar att Swedish Tonic är ett lekfullt företag som glider runt på roadtrip i sin egna bil under sommaren. De ser ut att ha roligt, de spelar volleyboll och känslan som uppstår är att det är något som människor vill vara delaktiga i. Då alla är klädda i Swedish Tonic tröjor med en Swedish Tonic bil i bakgrunden upplevs det att dessa killar lever varumärket och därmed använder sig själva som frontfigurer för varumärket och organisationskulturen. Det känns även exklusivt att företaget har en egen bil med swe/tnc logotyp som de kan åka vart de vill med. Bilden indikerar även på att dessa tre killar som är i fokus är grundarna själva även om det i själva verket inte är så.

5.2.4 Varumärke som symbol

Bild 4: Publicerad 2017-09-17 Denotation

Bild 4 föreställer en hand som håller i en Swedish Tonic flaska med etiketten på där swe/tnc logotypen syns. Flaskan är svart och i den sticker en liten bukett blommor ut i färgerna vit, grön och lila. Bakgrunden är vit samt lite bucklig och skimrande. I bildtexten står det Give your used bottle a new life!

Framing

Bildtexten vill visa på att Swedish Tonics flaska kan komma att användas som vas när innehållet är slut. Detta i strävan om att bli mer organiska och återanvända brukade flaskor. Texten innehåller även en återvinningssymbol som förtydligar det här budskapet. Miljön på bilden känns även här somrig då den är ljus med ljusa färger. Flaskan på bilden är centrerad vilket tydligt visar på en produktbild.

Bilden visar upp Swedish Tonics flaska i ett annat sammanhang. Här visas det hur den användas som vas för att kunderna och företaget därmed ska vara och uppfattas mer miljövänliga. Placeringen av flaskan mot den vita bakgrunden understryker att den är fokus i bilden. Flaskan tillsammans med etiketten blir som företagets symbol. Bilden är mycket enkel och upplevs estetisk fin att titta på.

Related documents