• No results found

Sammanfattande analys

6. Analys

6.4 Sammanfattande analys

Det kan argumenteras för att Swedish Tonic använder Instagram som en plattform för att bygga upp en varumärkesidentitet då allt empiriskt material utifrån de tre olika metoder har visat på det sammanfattande resultatet. Den visuella kommunikationen har därmed stor betydelse i Swedish Tonics arbete kring varumärkesbyggande.

För att besvara frågeställningen: Hur vill Swedish Tonic uppfattas på Instagram? har vi utifrån intervjun med Viktor Eriksson fått reda på att Swedish Tonic vill framställas som ett coolt, trendigt, organiskt och hippt varumärke som ska vara unga men tidlösa. På Instagram ligger mycket fokus på att framställa den organiska livsstilen där flertal bilder innehåller natur och vackra miljöer. Han medger dock att varumärkesidentiteten inte helt stämmer överens med bilden som framställs på Instagram och att det ibland kan uppfattas lite spretigt. Swedish Tonic arbetar aktivt med att forma deras varumärkesidentitet och hur de vill bli uppfattade för att hela tiden försöka anpassa sig till vart deras målgrupp egentligen befinner sig. Det här kan kopplas samman med Martin Hands teoretiska ramverk om vikten av ett varumärke i dagens medielandskap samt den visuella kommunikationens betydelse.

Den andra frågeställningen: Hur uttrycker sig/kommunicerar Swedish Tonic på Instagram? besvarades genom den semiotiska bildanalysen men även med inslag från både intervjun och enkätundersökningen. Swedish Tonic arbetar som tidigare nämnt med mycket naturbilder på deras Instagram samt uppvisandet av deras produkt i olika sammanhang. Företaget vill framföra en organisk känsla, då drycken ska innehålla naturliga smaker, men även attribut som trendigt, hippt och tidlöst. Utifrån Aakers modell använder Swedish Tonic sig av sitt varumärke som en produkt, en organisation samt en symbol. Företagets flaska syns i nästan varje bild på Instagram för att visa upp Swedish Tonics produkt i olika sammanhang, vilket gör flaskan till en symbol för varumärket. Produktfokus ligger på flaskans innehåll som särskiljer sig från mängden i och med dryckens färg. Swedish Tonic använder den visuella kommunikationen på Instagram för att förmedla en livsstil och organisationskultur vilket hjälper företaget att bygga upp sin varumärkesidentitet.

Swedish Tonics instagramprofil riktar tydligt in sig på unga vuxna genom att bilderna är tagna i barer där livsstilen stämmer väl överens med den generationen. Bilderna innehåller även unga personer och bildtexterna har ett språkbruk som passar in på den tänkta målgruppen. Idén om en drömkund som gestaltas som en ung Joel Kinnaman framställs genom den lyxiga känslan av att dricka drinkar i härliga miljöer och tanken av att vara originell genom att dricka tonic på ett nytt vis. De rustika färgerna och materialen i bilderna skapar också ett manligt attribut tillsammans med att personer av de manliga könet syns mer än kvinnliga personer.

Det kan självklart diskuteras om den särskiljande färgen på Swedish Tonic produkt hjälper eller stjälper företaget. Det kan upplevas som både nytänkande, häftigt men också irriterande. Människor som druckit tonic i flera år kan se detta som ett missnöje och inte hålla med om att den transparenta tonicen bör förändras, medan andra ser det som något nytt och trendigt. Det här kan vidare kopplas ihop med målgruppen då den yngre generationen vanligtvis uppmuntrar förändringar mer än vad den äldre generationen gör. Detta visar på att Swedish Tonic förmodligen valt den rätta målgruppen, unga vuxna, att fokusera på. Problematiken som kan uppstå utifrån det här är att samtidigt som Swedish Tonic vill framstå som unga, hippa och trendiga vill företaget även inneha en lyxig och tidlös känsla vilket passar bättre in på en äldre målgrupp. Detta både på grund av en ekonomisk aspekt samt att hålla drycken levande under en lång tid vilket krävs för att vara tidlös.

Den tredje frågeställningen: Hur uppfattas Swedish Tonic av konsumenterna utifrån Instagram? besvarades med hjälp av enkätundersökningen som visar på att konsumenternas uppfattning stämmer relativt bra överens med den varumärkesidentiteten Swedish Tonic vill framställa. Detta klargörs i de svar i enkätundersökningens frågor där respondenterna har fått svara själva genom kommentarer. Det framgår i kommentarerna att uppfattningen av varumärket till stor del grundar sig i Swedish Tonics instagramprofil. Det blir därför naturligt för konsumenter att uppfatta Swedish Tonic på det sätt som företaget framställer sig själva på Instagram eftersom de är ihopkopplade. De flesta svarande anser att Swedish Tonic som varumärke är hippt och trendigt och i frågan om vad de tycker om företagets instagramprofil är de ledande attributet också trendigt. Slutsatsen om att Swedish Tonics kunders uppfattning stämmer överens med hur företaget vill uppfattas kan därför fastställas. Däremot kommer attributet inspirerande efter trendigt i frågan angående Swedish Tonics instagramprofil men inte i frågan om Swedish Tonic som varumärke. Detta kan förklaras med att den visuella kommunikationen är väldigt viktig när det gäller inspiration och krävs för att konsumenter ska bli inspirerande. Det är därför fördelaktigt att Swedish Tonic använder sig av Instagram som plattform för detta vilket även passar in på hur Swedish Tonic bör kommunicera ut sitt varumärke utifrån Rossiter och Percys matris.

De tre mest populära attributen som de svarande i enkätundersökningen framförde var trendigt, hippt och inspirerande. Dessa attribut passar delvis bra in på hur Swedish Tonic vill bli uppfattade som företag. Attributen syns tydligt på instagramprofilen i och med de härliga och vackra miljöerna, trendiga drinkarna i olika färger och den unga livsstilen. I och med bilderna som visar på att företaget gör samarbeten med barer och är med på olika events gör att de framstår som unga, hippa och trendiga.

Studien har genomgått en svårighet av att nå ut till den rätta målgruppen genom enkätundersökningen eftersom de flesta som fick ta del av enkäten på Facebook var runt samma ålder som forskarna. Respondenterna som svarade på enkätundersökningen var i åldrarna 21-28 år och majoriteten av dessa var 23 år gamla. Detta beror på att enkäten delades på Facebook där många vänner till forskarna i samma ålder svarade. Det här stämmer tyvärr inte överens med Swedish Tonics målgrupp som är män mellan 25-34 år. En annan faktor som har kommit att påverka resultatet var att de två uppsatsskrivarna är bekanta med grundarna av Swedish Tonic. Detta har gjort att många gemensamma vänner besvarat undersökningen vilket kan ha bidragit med partiska svar och därmed ett resultat som blivit

svårt att generalisera. Detta har även lett till att det varit problematiskt att analysera resultatet med hjälp av en bivariat analys eftersom att det inte gått att få ut något konkret resultat av att ställa variabler mot varandra. Det fanns inga större skillnader mellan åldrarna i tal om uppfattningen av Swedish Tonics Instagram och detsamma gäller för kvinnor och män. En annan svårighet med den utförda enkätundersökningen var att se hur och till vilken grad de svarande är involverade i företaget Swedish Tonic eftersom detta var svårt att mäta. Några av de svarande kan ha varit inne på Swedish Tonics instagramprofil en gång medan andra eventuellt kände till företaget mycket väl.

Resultatet av enkätundersökningen kan i och med detta inte fungera som ett rättfärdigt och pålitligt resultat i undersökningen av hur Swedish Tonics målgrupp uppfattar företaget, men besvarar däremot hur 74 unga konsumenter uppfattar Swedish Tonic och deras visuella kommunikation på Instagram.

Related documents