• No results found

6. Resultat

6.2 Intervjuer med barnen

Under denna rubrik kommer barnens intervjusvar att belysas och betoningen ligger på deras perspektiv på lek. Inför alla intervjuer med barnen tillfrågades dem om de vill ha en pedagog närvarande under intervjuerna. Detta till följd av att barnen skulle kunna känna sig trygga och bekväma under intervjuerna då de inte träffat oss innan. Alla barnen tackade ja till detta vilket ledde till att alla intervjuer genomfördes med en närvarande pedagog.

6.2.1 Barnens perspektiv på lek

Alla barnen som intervjuades nämnde att de leker både utomhus och inomhus när de är på förskolan och beskriver olika slags lekar de tycker om att leka samt några de inte tycker om lika mycket.

Barn 1 berättar att hen leker både själv och med kompisar på förskolan, när det kommer till utomhuslek uttrycker Barn 1 att de brukar göra olika aktiviteter såsom att gunga, spela fotboll och cykla. Däremot förklarar Barn 1 att det är tråkigt att leka i sandlådan utomhus. Barn 1 förklarar vidare att inomhus brukar hen leka med olika typer av pussel men även delta i leken mamma, pappa, barn, vilket är en rollek.

Barn 2 uttrycker att jagalekar är rolig att leka utomhus och menar på att hen leker med de stora barnen men hjälper även de små. Barnet berättar även att hen brukar gunga men inte så mycket då hen blir trött, men förtydligar att de bara sker ibland. Inomhus förklarar Barn 2 att man inte får leka jaga lekar eftersom det går för snabbt. Här tolkar vi att när en jagalek startas fritt av barnen, och när barnen blir tillsagda av pedagogen att inte springa för snabbt, uppstår

det osynliga regler och strukturer som begränsar den fria leken och gör att den inte blir helt fri.

Barn 4 säger att det brukar vara mycket lek på förskolan och mer innan maten än efter. Barnet förklarar att de brukar leka lika mycket inomhus som utomhus. Inomhus brukar hen bland annat leka med lego där hen stolt berättar om en racerbil barnet konstruerat.

Barn 5 förklarar att de har lekt hemliga agenter med cyklar utomhus precis innan intervjun, vilket barnet tyckte var roligt. När det kommer till inomhuslekar så nämner barn 5 att de leker i en restaurang på förskolan som de kallade för “guldgaffeln”.

Jag- “Vad brukar ni leka?” B5 - “Leka i guld gaffeln”

Jag - “Vad kan man leka i guld gaffeln då?” B5 - “Laga mat”

Jag- “Har du någon favorit mat du brukar laga i guld gaffeln?” B5 - “Hamburgare”

Guldgaffeln är ett återkommande moment i intervjuerna med barnen där restaurangen finns. Vi tolkar därför restaurangen som en betydelsefull plats för barnen där de kan leka rollekar, låtsaslekar och imitationslekar med inspiration från sin omvärld.

Barn 6 har precis kommit in från en kurragömmalek på utegården, och när frågan ställdes vad barnet gillar att leka förklarar hen att kurragömma är roligast. Barnet fortsätter med att

berättar vart det bästa och det sämsta gömstället finns på utegården. Då både Barn 6 och Barn 5 beskriver lekaktiviteter som tog plats precis innan intervjun som de aktiviteter de mest tycker om att leka, reflekterar vi över om barnen kanske gav dessa svar då de var ett färska minnen över lekar de utfört på förskolan som de ansåg var roliga och lekfulla. Detta kan ha gjort att det var dessa minnen barnen först tänkte på, vilket ledde till att det var barnens första svar. Barn 6 berättade även hur hen mest pysslar eller leker med grejer från förskolans

sjukhus hörna när de är inne och leker.

Barn 3 förklarar att de inte får leka på vilan, eftersom barnen måste vara tysta och inte störa de andra barnen som vilar.

Vi leker inte på vilan iallafall, vi sover. Men xxx hon står upp och leker och bara leker och leker och snurrar runt och låter inte hennes syster sova och då får barnen ont i öronen och fröken kommer. (B3)

Detta tolkar vi är ett av momenten i förskolans rutiner som lek inte får uppstå i då det inte passar sig, utan hänsyn måste tas till exempelvis lokal, ljudnivå eller andra individer. Pedagogerna beskrivs därför vara noggranna med att se till att barnen följer de normer och förväntningar som rutiner såsom vilan har på barnen.

6.2.2 Förskollärarnas deltagande i leken och barnens perspektiv på det

När frågan ställdes om vad barnen tycker om att pedagogerna är med och leker i barnens lekar svarade barn 1:

Jag - “Vad brukar ni leka tillsammans då?”

B1 - “Jag vet inte, men ibland sitter hon på en stol och kollar på oss.”

Jag - “Brukar fröknarna störa er när ni leker eller är det rolig när de leker med er?” B1- “(Kollar på pedagogen).. Säger; Mittemellan. Ibland dom bestämmer.”

Pedagogerna intar en passiv roll genom att sitta på en stol och observera barnens lek, vilket kan bli att barnen kan känna sig övervakade, men samtidigt stör inte pedagogen leken. Detta tolkar vi som ett sätt för pedagogerna att lyssnar på vad barnen är intresserade av och vad de leker med i leken för att i framtiden eventuellt kunna skapa ett undervisningsmoment med utgångspunkt från vad pedagogen har sett i observationen.

Barn 2 förklarar att pedagogerna ibland är med i lekar med barnen, men att de främst hjälper till när någon slår sig eller behöver hjälp. Barn 2 påstår även att pedagoger leker mer med de mindre barnen än de större och att pedagoger oftast brukar prata med varandra och ibland med barnen. Vår tolkning av det är att de äldre barnen leker mera självständiga lekar än de yngre barnen och därför är de vuxna inte medverkande i deras lekar. Därför kan det ses som att pedagogerna är mer närvarande med de mindre barnen då de behöver mer grundläggande omvårdnad och stöd än de äldre barnen.

Barn 3 uttrycker dock att pedagogerna inte brukar leka med de större barnen. I våra

reflektioner kring detta skapas tankar kring att pedagogerna återigen anser att de äldre barnen leker mera självständigt och inte behöver de vuxnas stöd lika mycket som de yngre. Men det kan även vara så att barnet anser att pedagogernas medverkan inte är lustfyllt eller roligt och kan därför inte anses vara lek, vilket kan förklara att barnet uttrycker sig som hen gör.

Barn 5 och barn 6 menar på att pedagogerna är med och leker och vid frågan om hur mycket pedagogerna är delaktiga i leken svarar båda barnen lite. Samtliga barn menar på att de tycker

att det är kul när pedagogerna är med dem och leker. Även Barn 4 uttrycker att hen tycker om när pedagogerna är med i leken.

Jag - “Vart brukar ni leka när fröknarna är med? Brukar ni vara inne eller ute eller?” B4 - “Inne”

Jag- “Tycker du det är roligt när fröknarna är med?” B4 - ((nickar))

Om detta svar gavs av barnen på grund av att det fanns en pedagog närvarande vid frågan eller att barnen verkligen tycker på detta sätt är svår att tyda. Vi reflekterar över att då pedagogerna var närvarande vid denna fråga kanske barnen kände sig manade till att svara som de gjorde, vilket väcker tankarna till vad barnen skulle ha svarat om pedagogerna inte var närvarande.

I flertal intervjuer med barnen framkommer det att pedagogerna är delaktiga i barnens lekar när de befinner sig i förskolans köksvrå eller restaurang. Barn 1 förklarar bland annat hur barnen brukar laga mat till pedagogerna i köksvrån. Barnen nämner även att pedagogerna är delaktiga i legobyggning och spelande av olika spel. Detta skapar funderingar kring om pedagogerna anser att dessa lekaktiviteter är lättare att medverka i eller om barnen på ett annat sätt räknar pedagogernas deltagande i dessa lekar som lek i jämförelse med andra

lekaktiviteter som tar plats i förskolans verksamhet.

Related documents