• No results found

Sammanlagt intervjuades tre medarbetare från funktionerna: operativ ledare och affärsledare (2 av totalt 17 affärsledare). Med hänsyn till intervjuobjektens anonymitet presenteras här inte de individuella utsagorna separat utan är sammanförda till en kategori som ska representera Berotecs funktioner operativ ledare och affärsledare. För enkelhetens skull kommer denna kategori också att kallas för “ledning” hädanefter i rapporten. Intervjuerna inleddes med att varje intervjuobjekt berättade lite kort om Berotecs verksamhet.

Berätta lite kort om Berotecs verksamhet och er vision?

På Berotec är alla egenföretagare och det finns funktioner som operativ ledare, affärsledare, konsulter och administrativa stödfunktioner. Affärsledarnas roll kan beskrivas med två huvuduppgifter: försäljning och rekrytering. Utöver detta sitter affärsledarna även i “parlamentet” som motsvarar ledningen i företaget.

18 Affärsledarna ansvarar för ett team av konsulter på ca 15-20 personer, vilket är ett bra antal för att kunna bibehålla en personlig relation till respektive konsult. Utöver sina

arbetsuppgifter som försäljning och rekrytering gör affärsledarna även formella uppföljningar med sina konsulter gällande pågående uppdrag.

Vår vision är att vi ska vara den lustdrivna noden för människor som tillsammans skapar resultatfokuserad förbättring och delar kunskaper för framtidens teknik. Därför är vi också det självklara förstavalet när företag söker samlad ingenjörskompetens och erfarenhet. Vi är det tack vare vår nyfikenhet, yrkesskicklighet, vårt starka engagemang, vår fantastiska service och vår äkta arbetsglädje. Här möts vi för att tillsammans – kunder, konsulter och hela vårt stora nätverk – skapa resultat som gör världen smartare, tryggare och mer hållbar. Om

visionen är vår dröm, är vår attityd kraften som ständigt tar oss i den riktningen. Det är vi som har “hovmästarblicken” i branschen. Vårt syfte är att se till att Sveriges bästa ingenjörer får ett liv som blir bättre.

Hur tar ni er till visionen?

För att ta sig till visionen behöver visionen bakas in i DNA:t hos affärsledarna och därmed konsulterna. Det handlar om att omsätta beteendet i vardagen där värderingar kan underlätta vardagen, arbetssätten och beteenden. Värderingsarbetet blir aldrig färdigt utan är ett ständigt pågående arbete där vi arbetar med frågeställningar som “hur kan vi successivt förändra vårt beteende i vardagliga situationer som rör sig i linje med våra värderingar”. Det är således en ständig resa för både konsult och ledning att arbeta utifrån visionen.

Varför är just Berotecs värderingar viktiga eller betydelsefulla för er/dig?

Värderingarna fungerar som spelregler för beteende och för hur medarbetare inom Berotec ska vara bra och trevliga. Det finns en väldig skillnad mellan att vara anställd än att vara egenföretagare och jobba tillsammans med andra egenföretagare. Ledningen försöker därför få in värderingarna i vardagen och tidigt i rekryteringen samtidigt som vi tycker att det är det mest effektiva sättet att driva en verksamhet på.

Det pratas generellt inte så mycket om värderingar i vardagen, utan det är viktigare att verka efter dem. Eventuellt kan det förklaras med att värderingarna är såpass självklara för oss att vi inte pratar om dem regelbundet. Exempelvis kan olika individer använda sig av olika ord än vad som står skrivet i värderingarna. Värderingarna får inget värde förrän vi tar dem till oss på vårt eget sätt.

Vad är målet med värderingar?

En vision är mer pompös och målet med värderingarna är därför att tydliggöra vilka Berotec är som företag. De ramar in företaget på ett bra sätt och säkerställer att individerna inom organisationen trivs. Framförallt hjälper de oss i rekryteringsprocessen att hitta rätt individer som samverkar och “har ett sätt att vara”. Det är dock ett svårt ämne men är ändå det bästa styrmedlet. Värderingar är viktiga och ingenting som ändras i första taget.

19 Eftersom medarbetarna själva inte har format värderingarna kan det vara svårt att prata om det, samtidigt som det är svårt att få ner sina egna värderingar. Värderingar är inget individer pratar om på daglig basis. Därför behöver värderingar beskrivas i konkreta saker i vardagen.

Skulle du säga att era värderingar är en del av ert strategiska verktyg för att nå er vision?

Värderingarna är i grunden en del av företagets strategiska verktyg för att nå verksamhetens vision och företaget ska gilla sina verktyg men de ska inte fungera som ledstjärna för

utvecklingen av företaget. Våra fyra F fungerar som verksamhetens drivlina medan värderingarna är grunden som skapar tryggheten. Om individen inte gillar företagets värderingar är det svårt att börja på Berotec, varför man behöver ställa sig frågan vad dessa värderingar innebär för mig?

Vilka fördelar finns det med att ha värderingar i er verksamhet?

Värderingarna ramar in Berotec på ett bra sätt och som företag, framförallt vilka medarbetare Berotec vill ha in i sin verksamhet genom att prata om värderingarna under

rekryteringsprocessen. Det är viktigt att individerna mår bra med Berotec och att Berotec mår bra av att ha dem. Tillsammans med företagets drivlina, de fyra F:n, och värderingarna säkerställs att medarbetaren trivs. Värderingar underlättar också vardagen, arbetssätten och beteenden. Allt det här behöver jackas ihop. Värderingar behövs inte i alla aspekter men ibland uppstår problem från olika riktningar. De värderingar företaget har och på det sätt verksamheten prioriterar öppnar upp möjligheter för konsulten att välja mer själv än i ett vanligt konsultbolag.

Vi är inte så bokstavstrogna att vi kan rabbla upp alla värderingar men vi har klätt dem med egna ord vilket i sig har fungerat. Det är en förutsättning för att det ska fungera, men givetvis kan det skapa missförstånd varför vi diskuterar detta regelbundet.

Hur används värderingar?

De används i rekryteringen men inte så att vi bara öppnar en powerpoint med företagets värderingar.

Tycker du att det krävs verktyg för att implementera värderingarna?

Nej, endast i rekryteringsprocessen. Man lever som man lär. Om exempelvis en affärsledare inte gillar det företaget gör kommer värderingarna inte att implementeras i organisationen. Ja, om verktyget gör att företaget pratar, utmanar, ifrågasätter och bollar värderingarna. Verktyget kan vara att prata om det i workshop och att prata om det måste det göras. Det är ingenting som händer av sig själv utan vi måste prata om värderingarna, uppmuntra när medarbetarna gör rätt samt att leva efter dem. Verktyget handlar också om att hitta sätt att få in värderingarna i vardagen, klä dem i sina egna ord och att våga testa dem. När vi klär värderingar med egna ord kanske vi klär dem med andra attribut och då behöver värderingarna testas och därmed pratas om. För att värderingarna ska bli begripliga så

20 behöver de beskrivas på marknära nivå. Där är Berotec grundarens bok ett bra exempel på att man faktiskt gör det.

Det behövs några verktyg men inga verktyg som har nämnts inom företaget. Ett förslag kan vara att se över dem varje år, helst hela företaget men åtminstone i styrelse och ledningsgrupp så att de inte bara rullar på och blir förlegade.

Kommuniceras värderingarna ut till organisationen? Hur görs det?

Det är ingenting som görs speciellt ofta eller regelbundet, mer än hemsida, nätet och under rekryteringen. Att driva en policy-styrd verksamhet blir för platt och “corporate”, utan affärsledarna kommunicerar värderingarna i sitt agerande, samröre och i det dagliga arbetet med konsulterna. Affärsledarna pratar om värderingarna med enskild konsult löpande på varje möte. Det som spelar roll är vad vi säger och vad vi gör varje dag, vilket är vår förhoppning. Det är viktigt att värderingarna hålls konkret och att få till det i verkligheten, vilket är en utmaning. Vi tror att det är viktigt att undvika att bli för “högflygande”, utan hålla värderingarna konkreta. Utöver att prata om det, är det även viktigt att våga säga till och påminna varandra. Jag har aldrig varit på annat ställe som pratar om värderingar som på Berotec och på det sättet.

Hur ser rekryteringsprocessen ut hos er? Tas Berotecs värderingarna upp under rekryteringen?

Värderingarna är en stor del av företagets rekryteringsprocess. Under första intervjun pratas det om mjuka sidor, värderingar och hur man är som bra konsult. Exempelvis pratas det mycket om hur värderingarna fungerar i vardagen och vad de innebär. Vad innebär ett coachande ledarskap, hur Berotec och individen ska komplettera varandra o.s.v. Genom att prata mycket om företagets värderingar tidigt ser Berotec till att rätt individ kommer in i företaget. Rekryteringsprocessen är nästan för komplicerad och omfattande med tanke på att Berotec inte anställer konsulter på det sättet

Diskuteras kandidatens egna värderingar?

Ja det är dem vi försöker få fram under första intervjun. I vanliga fall börjar

rekryteringsprocessen med samtal om CV:et och erfarenheter, men på Berotec är detta andra intervjun. Under första intervjun försöker vi ta reda på hur kandidaten har agerat i olika sammanhang genom ett batteri med frågor. Denna intervjun går på djupet och syftet är att försöka förstå hur kandidaten agerar i olika situationer och därmed förstå deras värderingar. Det är en intervju som är jobbig för både affärsledare och kandidat att genomgå men väldigt viktig. Jag har aldrig varit med om ett företag som tar värderingar på så stort allvar under rekryteringsprocessen som Berotec.

Gör ni en bedömning om kandidaten är lämplig baserat på om det finns skillnader/inga skillnader mellan kandidatens värderingar och Berotecs värderingar?

21 Precis, det är en del av reflektionen från första intervjun, d.v.s. passar kandidaten in på

Berotec, tänker och agerar kandidaten på ett sätt som företaget tycker är vettigt o.s.v. Det handlar mycket om att vara trygg i sig själv, respektera sig själv och andra.

Genomgår nya medlemmar ett introduktionsprogram?

Ja, nya medarbetare genomgår ett introduktionsprogram där företagets värderingar tas upp relativt tidigt

Är Berotecs medlemmar medvetna om företagets värderingar?

De är medvetna om dem, men högst tveksamma om de kan rabbla upp dem.

Följer ni upp att Berotecs medlemmar är medvetna om värderingarna? Hur gör ni det?

Det följs inte upp, inte värderingarna specifikt, utan man lever som man lär. Värderingar finns inpräntade.

Hur väl tycker du att dina medarbetare efterlever Berotecs värderingar?

Det är olika, vissa är med på allting och mer engagerade än andra. Andra är glada att finnas i sammanhanget men kanske inte bidrar lika mkt. Det har vi sagt är OK, utan man är med olika mycket. Det kan också uppstå olika situationer där olika slutsatser dras av värderingarna och inte för att någon har en avvikande åsikt. Ibland behöver man gå tillbaka till värderingarna för att se över dem och komma överens om om vi går åt rätt håll. Värderingar fyller en viktig funktion på det sättet - att fatta rätt beslut. I övrigt efterlevs företagets värderingar väldigt väl. Viktigast är inte att lära sig värderingarna utantill utan att det pratas om dem. Värderingarna behöver stresstestas i vardagen för att de ska fungera. Individen behöver ta till sig

värderingarna, uttala och klä dem med egna ord för att sedan prata och ifrågasätta dem när det krävs. Är värderingarna fortfarande fungerande och aktuella? Om det inte lirar längre, ska man inte vara för snabb att ändra värderingarna men man ska inte tveka att diskutera dem.

Följer ledningen upp om du förstår och implementerar värderingarna i ditt arbete som affärsledare?

Här är det mycket mer löst hållet och det finns inga verktyg för uppföljning. Affärsledarna följer upp med konsulterna men det sker ingen uppföljning på att affärsledarna har följt upp. Det finns en risk att en affärsledare glömmer bort att följa upp samtidigt som fördelen är att inte känna sig övervakad, mätt och kontrollerad. Hela Berotec är en företeelse där individen inte vill ha det så, utan det finns en tilltro till varandra. Medarbetarna tror och hoppas att kollegor tar tag i en om man avviker från värderingarna på något sätt. Det finns med andra ord ingen kontrollinstans. Fungerar det, så fungerar det. Fungerar det inte, så märks det. På ett sätt är det befriande.

Nackdelen är att medarbetarna inte pratar om det mellan de olika grupperna. Det saknas ett riktigt forum där kunskap om värderingar kan delas. Allt som är viktigt bör följas upp. Det vore också bra om den operativa ledaren höll liknande samtal med affärsledarna.

22

Följer ni upp att värderingarna även efterlevs?

Nej, men affärsledaren är hårdkodad i detta synsätt och följer upp med konsulten under varje samtal. Varje samtal med konsulten känner affärsledaren av om konsulten agerar utifrån värderingarna eller inte. På ett sätt är det en muntlig uppföljning men löshållet. Det handlar om att coacha i vardagen. Upptäcks en avvikelse agerar affärsledaren efter det. Däremot följs det inte upp i form av ett konkret mål som sätts eller på ett annat strukturerat sätt.

Tanken med första intervjun under företagets rekryteringsprocess är att undersöka hur kandidaten agerar i olika situationer och förhoppningsvis har rätt värderingar. Det läggs ned mycket tid och kraft i det. Sen räknar företaget med att detta agerande inte ändras med tiden. Matchar inte värderingarna går kandidaten inte vidare i rekryteringsprocessen men det har hänt att kandidaten inte har samma värderingar och då har parterna gått skilda vägar.

Använder ni er av någon form av mätetal? Använder ni er av milstenar för att se eventuell förbättring/försämring i ert värderingsarbete?

Nej, inga mätetal utan vi sätter en ära i att inga mätetal används. Vi är många som är trötta på mätetal, vilket är ett av skälen till att vara egen företagare. Det ligger också i värderingarna att vi litar på varandra. Vi tror många lockas av Berotec för att vi känner att vi inte behöver mäta saker utan att vi litar på varandra. Berotec har fungerat i 20 år. Hade det inte fungerat med värderingarna hade det inte fungerat i dessa 20 år.

Det har tidigare skickats ut frågor till alla medarbetare gällande hur väl medarbetarna lever efter värderingarna. Detta gjordes regelbundet och gav ett genomsnitt på hur väl

värderingarna efterlevdes. Det har dock inte gjorts på ett tag. Idag finns ingen uppfattning om hur många som lever värderingar fullt ut eller litegrann.

Vad händer om inte medarbetare samtycker med värderingarna eller ändrar uppfattning under arbetets gång?

Då fungerar nog inte konsulten i långa loppet och parterna går skilda vägar. Tror man inte på det eller inte känner det, då är företagets modell lite svårsmält. Med tanke på de värderingar företaget har som handlar om respekt och samverkan, kollektivets kraft, märks det ganska tydligt i agerandet om en person inte är med på det spåret. I övrigt är det inget företaget aktivt tar reda på.

Har medarbetarna individuella mål baserat på företagets mål/vision/värderingar?

Nej, det har de inte men det sker en löpande dialog mellan affärsledare och konsult i detta ämne. Antingen drivs man av en frågeställning och jobbar i den riktningen, eller så gör man inte det. Då är målsamtal bortkastad tid. Individen ska vilja hänga på Berotec för att han eller hon vill och inte bli uppföljd får då är det tillbaks till anställningsform. Företaget vill

uppmuntra rätt beteende istället för att följa upp fel beteende.

Det vore dock trevligt om företaget hittade på ett bra sätt att göra det på. Vi kan göra mer där.

23 Ibland stöter vi på patrull i interaktionen med andra som inte tänkt igenom det tillräckligt länge. Det ska vara självklart med värderingarna men det kan trots det dyka upp vissa

oklarheter. Man får hantera det då eftersom det är såpass viktigt för oss att vi gärna pratar om det och tar tag i den konflikten tidigt.

Ja, den där att man älskar att hjälpa till. Värderingen tar aldrig slut utan behöver balanseras med familjen. Det kan exempelvis komma email sent på kvällen. Vi älskar att hjälpa till men då kanske man sitter med familjen.

4.3 Enkät

Sammanlagt har 25 av 169 konsulter besvarat en enkät bestående av 14 frågor. All data som presenteras är avidentifierad. För fullständiga svar för respektive fråga, se Bilaga 1.

Fråga 1: Hur väl känner du till Berotecs värderingar? 1-Inte alls och 5-Mycket väl

Av de tillfrågade konsulterna svarade 60% en 4:a på en skala 1-5, 20% ansåg sig känna till Berotecs värderingar mycket väl och endast 4% svarade 2:a. Se bilaga 1 för fullständiga svar. Fråga 2: Hur viktigt tycker du det är att ett företag har värderingar? 1-Inte alls och 5-Mycket

viktigt

Majoriteten av konsulterna svarade antingen 4 (40%) eller 5 (44%) på frågan och ansåg att det är viktigt eller mycket viktigt för ett företag att ha värderingar. Endast 4% svarade 1-Inte alls. Se bilaga 1 för fullständiga svar.

Fråga 3. Hur pass stor roll spelade Berotecs värderingar in vid valet av arbetsgivare? 1-Inte

alls och 5- Mycket stor

På denna fråga varierade svaren mellan de tillfrågade konsulterna, se figur 2. 45.8% av konsulterna svarade 4- att det spelade stor roll och 12.5% svarade 5- Att Berotecs värderingar spelar mycket stor roll i valet av arbetsgivare. 20.8% svarade 3, 16% har svarat endast 2 och 4% 1-inte alls.

Figur 2 Fördelning av respondenternas svar på enkätfråga 3- Hur pass stor roll spelade Berotecs värderingar in

24 Fråga 4 Hur fick du kännedom om Berotecs värderingar?

De tillfrågade konsulterna svarade med en stor variation av svar om hur de fick kännedom om Berotecs värderingar. De flesta konsulter svarade att de kände till värderingarna redan från start vid första mötet med Berotec, konferens, föreläsning samt att de fick information vid första intervjun eller rekryteringen. Några konsulter fick kännedom via hemsidan eller genom att läsa Berotecs bok som vid ett fall tillgodosetts av en annan Berotecare till konsulten. En konsult fick kännedom via en kollega medan en annan konsult var osäker på om de fyra F:n var värderingarna som det informerades om vid första mötet med Berotec som var en

informationsträff. En konsult deltog i framtagandet av värderingarna. En konsult valde att inte besvara frågan. Se bilaga 1 för fullständiga svar.

Fråga 5: Hur pass tydliga och lätta att förstå är Berotecs värderingar enligt dig? 1-Inte alls

och 5-Mycket tydliga och lätta att förstå

Svaren varierade där tillfrågade konsulter svarade antingen 3, 4 eller 5 där 1-inte och 5-Mycket tydliga och lätta att förstå. 52% svarade 4:a. 24% svarade 5. 20% svarade 3 och endast 4% svarade med en 2:a, se figur 3.

Figur 3 Fördelning av respondenternas svar på enkätfråga 5- Hur pass tydliga och lätta att förstå är Berotecs

värderingar enligt dig? 1-Inte alls och 5-Mycket tydliga och lätta att förstå

Fråga 6: Vad innebär eller betyder Berotecs värderingar enligt dig?

På följande fråga fick konsulten svara kortfattat med egna ord. Några konsulter nämnde att värderingarna skapade friare arbetssätt, mer balans i livet, livskvalitet, att inte behöva jobba mer än vad vad som man själv vill och möjlighet till att styra sig själv. Konsulterna nämnde att Berotecs värderingar är mer utav en livsstil där det är viktigt att må bra och att balansera med de fyra F:n. Konsulterna syftar på att värderingarna skapar respekt för kund och sig själv. Det avgör även om du som konsult vill vara med och ger stöd för svåra beslut mot kunder. Några konsulter nämnde att inte värderingarna har speciellt mycket betydelse och att det är i slutändan kundens värderingar som måste följas i slutändan. En konsult var osäker på vilka som var Berotecs värderingar. Se bilaga 1 för fullständiga svar.

25 Fråga 7: Hur väl lever du efter Berotecs värderingar? 1-Inte alls och 5- Mycket väl

44% besvarade med en 4:a på en skala 1-5 där 1-Inte alls och 5-Mycket väl. 20% svarade 5- att det känner till Berotecs värderingar mycket väl. 28% svarade 3 och 8% svarade 2, se figur 4.

Figur 4 Fördelning av respondenternas svar på enkätfråga 7- Hur väl lever du efter Berotecs värderingar? 1-Inte

alls och 5- Mycket väl.

Fråga 8: Hur mycket påverkar Berotecs värderingar ditt dagliga arbete? 1-Inte alls och 5-

Mycket väl

Konsulterna hade en jämn spridning på denna fråga där konsulterna ansåg att Berotecs

värderingar inte alls påverkar det dagliga arbetet till att de påverkar det dagliga arbetet mycket väl, se figur 5.

Figur 5 Fördelning av respondenternas svar på enkätfråga 8- Hur mycket påverkar Berotecs värderingar i ditt

Related documents