• No results found

Intervjuer och samtal med barn

4. Resultat

4.5 Intervjuer och samtal med barn

De aktiviteterna barn utför när de vistas i skogen med personal ser olika ut, men i denna så drogs alla barnen till det mest spännande som var där, nämligen bäcken. Denna aktivitet är både vuxenledd och inte vuxenledd, eftersom barnen får leka fritt i skogen, men det är peda-gogerna som har bestämt att de ska gå dit.

Vi gick till skogen, det var två pedagoger, jag och barn från den ena avdelningen. Barnen fick sitta på en stock när vi kom fram för att få frukt av pedagogerna som delade det. Den andra pe-dagogen stod och trollade med ett reflexband, det tyckte barnen var kul. Först gick de igenom regler för skogen, och barnen visste precis: inte bryta grenar från buskar, inte springa för långt, lyssna på fröknarna. Barnen fick leka fritt, och jag såg att alla barn drog sig mot den lilla bäck som finns där, den är ganska smal och barnen ville genast hoppa över. En del av barnen ville att en pedagog skulle hålla i, andra klarade av det själva. En flicka satte sig på en stock som var mitt över bäcken, och försökte liksom ta sig fram, det gick bra en stund och jag tänkte hur ska det här gå. Då trillar hon ner, men det var inte så långt ner, men blöt blev hon, och hon skrek: hjälp mig fröken! Och pedagogerna fick lyfta upp henne. Men eftersom vi inte skulle gå hem direkt fick hon vara blöt ett tag. En del andra barn lägger pinnar i vattnet och följer dem som en båt, och går längs bäcken för att se hur långt pinnen kommer. Sedan gick vi hem och barnen gick på ett led och sedan kom vi till förskolan, och då skulle de vara ute mera.

4.5 Intervjuer och samtal med barn

I detta avsnitt kommer jag lyfta fram barnen beskrivningar och kommer redovisa och sam-manfatta resultat av samtalen och intervjuerna av barnen.

Min första fråga var:

Hur känns det i kroppen när du rört på dig? Denna fråga var svår att förstå för en del, så jag ändrade ord och uttryckte: hur känns det i kroppen när du springer eller dansar?

Sara, Anna, Erik, Emil och Ida var överens om att det känns skönt i kroppen, och att man blir pigg i kroppen och att det känns bra av att röra på sig, medan ett barn sa att hon blir stel och att hjärnan snurrar.

21

Jag frågade också: vart på förskolan är det lättast att röra på sig?

De tyckte det var lättast att röra sig i lekhallen dansrummet, bilrummet och utomhus. De var överens om de svaren, även fast de svarade olika svar. Två andra pojkar Linus och Per sa att ut-omhus var det lättaste att röra på sig, och i samlingsrummet där kan man dansa.

Jag ställde även frågan: Vad gör du när du rör på dig? Berätta!

De svarade att de leker mamma, pappa och barn, de bara springer ibland också, de dansar och spelar fotboll och även krabbfotboll.

Jag frågade barnen om: när är pedagogerna med och rör på sig? Vad gör ni då?

Sara sa: ”Fröknarna rör sig aldrig, de tjatar, tjafsar och pratar, det är tråkigt”.

Det var hennes upplevelse av vad fröknarna gör. Hon uttryckte även att ”Fröknarna dansar to-kigt”

De var överens om att fröknarna är med när de dansar till dansstopp som är en lek där en sätter på musik, sedan dansar de andra och sen trycker man på stopp, och då ska man stå still, annars åker man ur leken. ”De dansar bara, de dansar många gånger, sa flera av barnen. ”De är med och kollar på springtävlingar ibland och gungar, sa en pojke.

Jag frågade även, vilket rum brukar du vara i?

De svarade dansrummet, mest i bilrummet, i dockvrån och målarrummet.

Jag frågade även vem som dansar mest och min på förskolan.

En av pojkarna han sa att han tyckte att det var en flicka som dansa mest. ”Jag dansar inte så mycket, jag går ut ur rummet ibland”.

Sammanfattning

Barnen i min studie utför många olika fysiska aktiviteter under dagen. Inomhus lekte de en kurragömmalek som sedan blir en bockarna bruselek. De hoppar ner för en bänk. De går även bara runt ibland eller springer i hallen. De rör sig till musik också i de olika dansrummen som

22

de har på de olika avdelningarna, där får de utföra vilken dans de vill. De gör olika rörelsesti-lar i rummen, robotdans, de balanserar och de snurrar på rumpan. Utomhusaktiviteter, blev mycket att de cyklar, de har springtävlingar, de balanserar på en stenmur. Det var lättare för de att röra på sig ännu mer ute än inne såg jag. De klättrar i klätterställningen, går upp och ner för trappan till rutschkanan. När en pedagog var med och hade en rörelseaktivitet med barnen inomhus, såg jag att barnen följde henne mycket. De hade en skiva med instruktioner på hur de skulle göra. Men de lyssnade endast på vad pedagogen sa att de skulle göra. De kunde inte dansa hur de ville eftersom det fanns instruktioner att följa. En skogsaktivitet observerade jag också och då såg jag att barnen rörde sig och lekte med de som de tyckte var mest intressant-ast. I detta fall var det en liten bäck i skogen som var intressant, barnen undersökte och skulle se om saker flöt i vattnet och hur långt de flöt.

23

5 Diskussion

I detta sista kapitel kommer ett kapitel som handlar om hur metoderna gått, både för och nackdelar och vad som kan tänkas om till nästa gång. Sedan kommer även ett avsnitt om re-sultatet att diskuteras. I det kapitlet kommer det att framföras något från litteraturen, samt egna tankar och åsikter.

Related documents