• No results found

Intervjuguide

Hej, vi är Amanda Ohlsson och Sanna Bäckström och det är vi som kommer hålla i denna fokusgruppsintervju. Vi kommer börja med att presentera studien och lite om oss själva, och sen kommer ni få presentera er själva lite kort innan vi sätter igång med frågorna. Vi går på Uppsala universitet, på programmet medie-, kommunikationsvetenskap och journalistik. Studien som vi gör just nu är till vår C-uppsats inom kommunikation. I och med spridningen av det nya coronaviruset så tyckte vi det var intressant att studera experters legitimitet i en sån här kris.

Ni har alla fått svara på en liten anmälningsenkät om vad studien innebär bland annat, men för att upprepa oss lite så kommer den här intervjun att spelas in så att vi kan transkribera den i efterhand. Det är okej för att när som helst avbryta intervjun eller att välja att inte svara på någon fråga, och ni kan också kontakta oss i efterhand ifall ni ångrat er och inte vill att era svar ska användas till studien. Data kommer endast att användas till vår uppsats och du kommer att vara anonym. En fokusgrupp är alltså en vetenskaplig metod som går ut på att ni som deltagare diskuterar ett specifikt ämne med varandra. I det här fallet är det expertmyndigheter i coronavirusutbrottet vi ska prata om.

I den här fokusgruppen så kommer vi att agera moderatorer, alltså vi kommer ställa frågor, men tanken är att ni ska diskutera fritt med varandra kring de frågorna. Ställ gärna frågor till varandra och liknande! Ifall vi märker att det är lite svårt att få igång diskussionen så kan vi komma att dirigera ordet till någon, men har man inget att säga så är det helt okej. Sen så handlar det inte om att vi vill veta hur mycket kunskap ni har om ett ämne, utan vi vill bara höra eran uppfattning av ämnet. Vi vill också tipsa om att sätta på gallery view så du har möjlighet att se alla deltagare samtidigt, det gör du genom att klicka på knappen i högra hörnet!

Har ni några frågor innan vi börjar?

Vi tänkte att vi kan gå en runda så att ni kan säga ert namn och vad ni gör om dagarna, och vi kan börja…

Bakgrundsfrågor kring coronavirusutbrottet

Har ni pratat om coronavirusutbrottet med folk i din omgivning? - Hur har de reagerat?

- Vem pratar du med? Vad pratar ni om då? - Hur känns det att prata om det?

Tycker du att utbrottet av coronaviruset har påverkat ditt beteende? - Varför tror du det är så? / På vilket sätt?

- Har Folkhälsomyndighetens rekommendationer påverkat/ändrat ditt beteende/planer?

Folkhälsomyndighetens roll

Vad tänker ni kring Folkhälsomyndighetens roll i den här situationen? - Vad tycker ni de ska göra?

- Vad är deras ansvarsområden?

- Hur tycker ni att Folkhälsomyndigheten har skött det arbetet hittills?

Anders Tegnell – Vet ni vem han är? - Vad tycker ni om honom?

- Vad tycker ni hans roll är i den här krisen?

- Anser ni att Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell har olika roller i den här krisen?

(Definiera statsepidemiolog: Chefstjänst på Folkhälsomyndigheten, en läkare med specialistkompetens inom mikrobiologi, virologi/bakteriologi eller akuta infektionssjukdomar.) Nu ska ni få se ett ihopklipp av denna veckas presskonferenser som Folkhälsomyndigheten har haft. Därefter kommer ni få diskutera lite kring det ni har sett. Ni får gärna anteckna under tiden om det är något intressant som ni lägger märke till och vill diskutera efter. Det kan vara vad som helst som händer under presskonferensen, högt och lågt! Vi kommer inte att quizza er om innehållet.

*Visa presskonferens*

Vad är era spontana tankar efter att ha sett den här presskonferensen? Var det någonting ni fastnade för/tyckte var extra intressant?

Vad tycker ni om Folkhälsomyndighetens sätt att presentera informationen? - Hur tycker ni Anders Tegnell/Wall presenterade informationen?

Tycker ni att Folkhälsomyndigheten är trovärdiga i det de säger? Varför/varför inte?

Förändrade presskonferensen ert intryck av Folkhälsomyndigheten på något sätt? Eller stämmer den in på er bild av Folkhälsomyndigheten?

Folkhälsomyndigheten har fått kritik för att inte varit handlingskraftiga nog, för att information inte nått ut till alla och att den övergripande strategin för att bromsa smittspridningen är annorlunda jämfört med andra länders – Vad tycker ni om kritiken? Varför tror ni att de har fått sådan kritik? (Kanske ställa en fråga först, och vänta med nästa för att maximera svaren)

Tycker ni att Folkhälsomyndigheten har mycket att säga till om i den här krisen? Vad tycker ni om det?

Experter

Vad är en expert?

- Vad gör en sån/sådana? - Hur blir man en expert?

- Hur är man en expert i ett osäkert läge som coronakrisen?

- Tycker ni att Folkhälsomyndigheten är en expert i den här situationen? Varför/Varför inte?

- Tycker ni att Anders Tegnell är en expert i den här situationen? Varför/Varför inte? - Vad anser ni om experter i kriser – ska man lyssna på dem? Varför/varför inte?

Folkhälsomyndigheten är en statlig expertmyndighet (enligt t.ex. regeringen och dem själva) som sysslar just med att frågor som rör svenska folkets hälsa.

- Finns det andra experter i coronakrisen? Vad tycker ni om dem?

- Tycker ni att det är skillnad på hur den/de experterna uttrycker sig jämfört med Folkhälsomyndigheten?

Related documents