• No results found

1. Hur länge har du jobbat som fastighetsmäklare? Fastighetsmäklare 1: 20 år och 16 år som chef.

Fastighetsmäklare 2: 22 år totalt, 14 år som egenföretagare. Fastighetsmäklare 3: 3 år.

Fastighetsmäklare 4: Ett och ett halvt år.

Fastighetsmäklare 5: Jag började som assistent för sex år sedan och har jobbat som mäklare i två år.

Fastighetsmäklare 6: 17 år. Fastighetsmäklare 7: 12 år. Fastighetsmäklare 8: 4 år. Fastighetsmäklare 9: 4 år.

2. Har du sett några förändringar i attityderna gentemot fastighetsmäklare under den tid du har jobbat som fastighetsmäklare?

Fastighetsmäklare 1: Det är högre status nu på yrket. Jag upplever nog inte den tråkiga attityden, folk är mer positiva mot mäklare. Det är ofta som högutbildade söker sig till yrket. Är man dock inte säljartypen så passar det helt enkelt inte. Kunskap är viktigt men man måste vara säljare.

Fastighetsmäklare 2: Enligt en undersökning så tycker människor i Sverige illa om mellanhänder såsom bilhandlare och fastighetsmäklare. Jantelagen råder också. Detta är svårt för unga mäklare och lite lättare för lite äldre. Fastighetsmäklare tjänar visserligen mycket pengar men det är också mycket hårt slit. Just nu är det guldår men det går i vågor. Förut var det problem med köpare som hade marknaden på sin sida. Nu är det säljaren som är kung.

Fastighetsmäklare 3: Nej inga egentliga förändringar, men attityderna går lite i vågor mellan positiva och negativa attityder.

Fastighetsmäklare 4: Jag märker inte av någon negativ attityd ute i fältet.

Fastighetsmäklare 5: Mäklaryrket har förändrats: kravet på utbildning, Mäklarsamfundet, Mäklarlagen och FMF.

Fastighetsmäklare 6: Folk förväntar sig mer service från fastighetsmäklaren nu. Man betalar så mycket att man vill ha service för det. Också för att det har lyfts fram i media att man jämt ska ställa upp.

Fastighetsmäklare 7: Man får ett större förtroende, p.g.a. högre utbildning, från kunder nu. Fastighetsmäklare 8: Kanske inga stora snabba förändringar. Med mer erfarenhet så har jag

blivit mer van och även jag har kanske ändrat attityd mot de kunder jag möter. Vi möter personer i så många olika situationer så det gäller att kunna lyssna och förstå kunden.

Fastighetsmäklare 9: Folk är lite misstänksamma mot fastighetsmäklare. Man måste vara tydlig och låta affären vara transparent för kunden.

3. Hur tror du att reportage som Insider och Plus påverkar de förväntningar som människor har mot fastighetsmäklare?

Fastighetsmäklare 1: Jag tror att det som visades på Insider är väldigt extremt.

Fastighetsmäklare 2: Jag är väldigt negativ mot de mäklare som visades i Plus. De är en skam för branschen och ganska sällsynta. Ett misstag räcker och man är ute ut Mäklarsamfundet. Det finns tyvärr också många oauktoriserade fastighetsmäklare. Jag tycker inte att det finns något samband mellan programmen och attityden mot fastighetsmäklare.

Fastighetsmäklare 3: Nej jag har inte sett några förändringar. Jag har fått några kommentarer, men jag tror att det är något som främst gäller stockholmsmäklare.

Fastighetsmäklare 4: Direkt efter programmen märktes det en skillnad, då var det utfrågning. Nu (tre veckor senare) har det gått över.

Fastighetsmäklare 5: Uppmärksamheten kring Insider och Plus har märkts bl.a. genom att kunderna funderar och vill diskutera programmen. Vi hade möte på kontoret efter programmet om hur vi på bästa sätt skulle kunna bemöta kunderna.

Fastighetsmäklare 6: Det pratades i några dagar om det. Fick kanske sammanlagt fem frågor från mina kunder. Sedan försvann ämnet.

Fastighetsmäklare 7: Har inte märkt av någon reaktion från kunderna.

Fastighetsmäklare 8: Programmen har ett aktualitetsvärde. Folk måste ändå byta bostad. Visst har den senaste tidens uppmärksamhet i media påverkat allmänhetens syn på vår yrkesroll. Vid val av fastighetsmäklare tror jag ändå att mäklarens kunskap, seriositet och erfarenhet spelar en stor roll.

Fastighetsmäklare 9: Har inte märkt något. Inga kunder har tagit upp ämnet med mig. Möjligen så har programmet förstärkt åsikterna för de som redan tyckte att fastighetsmäklare var opålitliga.

4. Vad tror du att du som fastighetsmäklare kan göra för att förändra människors attityder gentemot fastighetsmäklare?

Fastighetsmäklare 1: Den som driver ett kontor måste se till att alla mäklare följer etiska riktlinjer. Sen är det inte ovanligt att kunder är missnöjda med något. Tala om alla fel som ni känner till om bostaden. Försök utveckla en dialog så att säljaren vidtar åtgärder.

Fastighetsmäklare 2: Mäklare får ej trissa upp bud. Man ska veta namn på den man bjuder mot. Man måste också hela tiden vara rak annars blir det tingsrätt. Mäklare måste även sluta med lockpriser som bara leder till besvikna kunder. 20 % under lämpligt pris är ett lockpris. Nogrannare prissättning och bättre priskunskap är önskvärt. Det skulle också vara bra att erbjuda olika ”paket” för kunderna, t.ex. får kunden en viss tjänst för x mycket pengar och en annan för summa y. Det råder hög mäklarkonkurrens och då är det ju så att för ett lägre arvode får man en annan tjänst. Man ska försöka att åstadkomma ett bra pris för kunden men inte till vilket pris som helst. Kunder har ofta för höga prisförväntningar. Uppsala är ej en logisk marknad med ”fasta priser”. Vissa fastighetsmäklare är för sugna på att få in uppdrag och tackar inte nej till ett uppdrag där de känner att personkemin inte stämmer. Man ska ta in uppdrag där prisbilden ligger rätt och personkemin stämmer.

Fastighetsmäklare 3: Att alla mäklare har en ordentlig utbildning och att man får kontinuerlig vidareutbildning. Sedan gäller det att göra ett bra jobb och vara professionell och seriös i sitt yrkesutövande.

Fastighetsmäklare 4: Att förändra attityden hos människor är ofta väldigt svårt, tror att attityden handlar om att många tror att vi tjänar massor med pengar och jobbar väldigt lite för dem. Och det är helt fel. Det är ett säljyrke, är du duktig att sälja in dig själv och vill jobba extremt mycket då kan man alltid tjäna mycket pengar som i vilket annat säljyrke som helst. Tror det hela med dåliga ryktet handlar just om pengarna.

Fastighetsmäklare 5: Man kan tydliggöra för kunden vad fastighetsmäklaren gör och vad som ligger i provisionen.

Fastighetsmäklare 6: Jag tycker nog att man ska förvänta sig mycket av fastighetsmäklaren. Däremot ska man nog inte förvänta sig att mäklaren kan ställa upp jämt. Att sälja bostad är

en så pass stor affär att man måste kunna ta sig tid en timme på dagen. Dock är mäklaren också villig att ställa upp på grund av hög konkurrens.

Fastighetsmäklare 7: De attityder som inte är positiva känner man inte av. De kanske känner att de vill sälja själva så man kommer alltså inte i kontakt med dem.

Fastighetsmäklare 8: En mäklare måste vara lugn och saklig. Ska i alla lägen vara ärlig, aldrig gå över lagen och hålla sig till regler. En fastighetsmäklare får absolut inte hetsa till bud. Det kan verka så ibland, men marknaden är hetsig. Ingen affär är klar förrän ett kontrakt är skrivet. Därför kan det uppfattas, framför allt från köparens sida, att det går för snabbt. Fastighetsmäklare 9: Man kan inte lura köpare och det behövs mer information så att de inte

känner sig lurade. Folk ska kunna se vad som händer. Vi är också anslutna till Mäklarsamfundet och tar deras material samt följer deras riktlinjer.

5. Vilken betydelse tror du att visningen har för kunderna? Fastighetsmäklare 1: −

Fastighetsmäklare 2: −

Fastighetsmäklare 3: Det är en viktig bit, att säljaren känner att allt blir bra och att köparna som kommer på visningen får uppmärksamhet.

Fastighetsmäklare 4: Visningen är ofta det första intrycket man får av bostaden och fastighetsmäklaren. Jag tycker att man ska gå ut med ett pris säljaren accepterar att sälja sin bostad för om inget högre inkommer. Detta gör att spekulanterna känner sig mer trygga och vet vilka visningar de har råd att gå på eller inte.

Fastighetsmäklare 5: Visningen är otroligt viktigt, att det är fint, att man har tid att prata med folk. 10 personer under en halvtimme är lagom.

Fastighetsmäklare 6: Den första kontakten med fastighetsmäklaren sker ofta över Internet. Därefter kommer visningen och är allra viktigast. 5-6 personer på en halvtimme är lagom. Kan inte vara en eller två personer heller, då syns inget intresse. Visningen är också viktig för fastighetsmäklaren då man under den kan marknadsföra sig för framtida kunder.

Fastighetsmäklare 7: Man möter kunden på visningen. Det ska vara mycket folk och positiv stämning. Man ska lyfta fram 8 av 10 fördelar med bostaden i annonsen, 2 ska komma till uttryck på visningen och skapa den positiva stämningen.

Fastighetsmäklare 8: Visningen har en mycket stor betydelse. Det är här du gör första intrycket för köparna. Mäklaren måste vara påläst om bostaden och området. Han ska erbjuda bra

visningsmaterial och vara aktiv och prata med folk. Tänk på att de flesta köpare har något att sälja och är en kommande säljare. Idealt är 10-15 personer på en visning. Då har man träffat rätt med utgångspriset. Det stämmer inte att ju mer folk på en visning desto högre pris.

Fastighetsmäklare 9: Stor betydelse. Det är där som de både har möjlighet att undersöka bostaden och se hur fastighetsmäklaren agerar.

6. Enligt fastighetsmäklarlagen ska en fastighetsmäklare fungera som en opartisk mellanman mellan bostadssäljare och bostadsköpare. Hur tycker du att detta fungerar i praktiken? Fastighetsmäklare 1: Det går nog inte att vara helt opartisk. Vad som är viktigt är att aldrig föra

osanning, man måste tala om allt. Alla parter måste förstå de regler som gäller. Sedan är det ju så att det pris som marknaden sätter är rätt pris.

Fastighetsmäklare 2: En köpare vid ett tillfälle är en potentiell säljare vid ett annat så det är oerhört viktigt att båda parterna blir nöjda.

Fastighetsmäklare 3: Jag tycker att det fungerar bra, det är en förhandlingssituation som man ska hjälpa köpare och säljare med. I priset är vi på säljarens sida så det brukar inte vara några problem. Man ska ju fungera som problemlösare.

Fastighetsmäklare 4: Efter varje affär genomförs kundundersökningar. 90-95% skulle rekommendera oss till sina bekanta. Detta visar att även köpare är nöjda. När det gäller priset måste inte mäklaren vara opartisk.

Fastighetsmäklare 5: Jag tycker att det fungerar jättebra. Allting är väldigt öppet idag och man kan granska allt.

Fastighetsmäklare 6: Rollen som opartisk mellanman fungerar nog bra. När det gäller priset ska man tänka på säljaren, annars ska man vara rådgivande.

Fastighetsmäklare 7: Jag tycker att det fungerar bra. Endast när det gäller priset behöver man inte vara opartisk.

Fastighetsmäklare 8: Där har vi i Sverige en mäklarlag att följa. Upplever inte det som ett större problem. Hänvisar till svaret på fråga 4. En köpare är en kommande säljare, så det gäller att vara ”snäll” även mot köparen. När det gäller försäljningspris står man på säljarens sida.

7. Om du ser till enkäten, tror du att vi har missat att ta upp något som påverkar människors förväntningar på fastighetsmäklare?

Fastighetsmäklare 1: Visningar är en oerhörd viktig del av affären. Fastighetsmäklare 2: −

Fastighetsmäklare 3: Att man ska tänka på att människor ofta är i en svår situation i livet vilket gör att mäklaren ofta får fungera lite som en psykolog. Det är något som kan påverka människors förväntningar.

Fastighetsmäklare 4: Slutpriset är oerhört viktigt.

Fastighetsmäklare 5: Kunderna tittar på hur stor provisionen är, inte på vad som ingår i provisionen.

Fastighetsmäklare 6: − Fastighetsmäklare 7: −

Fastighetsmäklare 8: Folk förväntar sig att mäklaren är professionell genom hela processen. Det är den största affären du gör ditt liv. Då måste du kunna lita på din mäklare. Det är inte mäklaren som bestämmer priset, det gör köparen.

Related documents