• No results found

Involvering genom att selektera rabatter, kontinuerligt få information samt kunna delge

4.3 Information om villaägarna och deras intressen samt preferenser

4.3.5 Involvering genom att selektera rabatter, kontinuerligt få information samt kunna delge

4.3.5.1 Att selektera rabatter

Alla vill kunna välja vilka butiker och vilka produkter som de ska erhålla rabatterbjudanden ifrån. Dock skiljer det sig mellan respondenterna i vilken utsträckning detta skall ske. Jerry uttrycker sig lite milt enligt följande:

”Jag kan ju komma med önskemål”125

Han önskar att själv kunna påverka för att själv få ut något av det hela. Framför allt när du som villaägare planerar något större projekt och kan vara i behov av rabatt i någon specifik butik som går att nyttjas. Detta är Christoffer inne på också:

”Ja absolut, framför allt också om man känner att man behöver någonting”126

Samtidigt känner Christoffer att det finns en gräns för hur mycket man ska delta. Ska varje vara selekteras kan det ta upp för mycket tid, samtidigt som inga överraskningar och tankar väcks. Christoffer uttrycker graden av involvering på följande sätt:

”Det får inte vara så högt att man måste bestämma varje vara, utan det kan vara rätt kul ibland att man, åh det skulle jag vilja ha, att man ser att det är rabatterat, så man inte behöver bestämma varje

gång”127 123 (Andersson, 2009) 124 (Källström, 2009) 125 (Källström, 2009) 126 (Blomberg, 2009)

57 Berith tycker likaså att detta är väldigt bra och jämför med hur det ser ut idag, då hon ser en brist att detta inte Icas rabattsystem är utformat på detta vis.

”Ja det tycker jag ju är bra att man får ha synpunkt för det har man ju inte haft idag”128

Berith ser ingen som helst gräns för hur högt involverad en kund kan bli. Istället tycker hon att detta går att ta reda på genom en enkätundersökning, då de kan gå ut och ställa den frågan.

Vad gäller Mattias inställning till detta, anser han att detta är toppen. Han ser ingen nackdel med att vara högt involverad. Mattias vill delta väldigt mycket i detta om han fick möjlighet till det. Han föredrar systemet att själv kunna vara med och föra en dialog med enskilda individer, för att få ett bättre utfall som gynnar honom. Mattias ser detta som fördelaktigt då han själv får möjlighet att föra talan, påverka och tjäna bättre på det i egen vinning. Jerry är inne på samma spår, och väljer samma ord. Han menar också på att det handlar mycket om att föra en dialog, vilket han ser som positivt. 4.3.5.2 Att kontinuerligt få information om tjänsten

Det ligger i alla fyras intresse att få delta i utvecklingsarbetet med tjänsten. Samtliga vill kunna få information om såväl vad som sker med tjänsten, om något nytt tillkommer eller tas bort, något förändras och utvecklas på något sätt, eller vilka erbjudanden som kommer skickas ut i förtid. Jerry tycker det är bra då det kan väcka tankar och idéer kring vad som behöver göras. Han väljer att uttrycka det på följande sätt:

”Väcka björnen som sover”129

Christoffer ser även fördel ur planeringssynpunkt, då han kan planera och lägga undan pengar inför ett köp av erbjudande som uppkommit. Även Berith delar denna åsikt och tycker att det är bra att kunna planera lite, då allt sker så snabbt hela tiden och många gånger hinner hon inte uppfatta vad som sker.

Hur de vill bli tilldelade information och hur de föredrar att bli kontaktade varierar en aning. För Mattias är reklamblad i form av fortlöpande veckobrev och dylikt helt meningslöst. Detta tar han inte del av, utan det åker i återvinningen. Istället kan reklamblad som skickas via post vara bra vid något nytt och aktuellt som verkligen har förändrat tjänsten i någon form, men det får inte bli för ofta. Samtidigt tycker han att det ändå är bra att det finns för dem som föredrar det.

4.3.5.3 Att delge synpunkter kring tjänsten

Att få engagera sig i och kring tjänsten genom att delge sina synpunkter är något respondenterna vill göra. Det är något de tycker är positivt för både sig själva men även för de som driver tjänsten.

”Då får dom en feedback också att dom är på rätt väg”130

Mattias tycker det är bra på så vis att han själv kan reglera och styra en aning och därmed få tjänsten mer anpassad efter sina önskemål. Han är medveten om att alla inte tycker lika, och därför anser han det lämpligt att kunna utlämna information om hur han själv vill att tjänsten skall vara utformad för att bäst matcha hans intresse.

127 (Blomberg, 2009) 128 (Andersson, 2009) 129 (Källström, 2009) 130 (Källström, 2009)

58

”Vissa kanske tycker det är jätteintressant att få veckobrev, medan jag kanske tycker att det är totalt onödigt, så att det kan vara skönt att få vara med och styra lite grann om vad det är för information man vill ha”131

Berith och Christoffer tycker det är bra så länge det inte blir för mycket. Berith tycker att hon matas med så ofantligt mycket information att hon inte har orken att granska och ta del av allt. Christoffer känner samma sak, och vill kunna välja vad han skall kunna påverka och inte. Om han ställs inför en fråga kring minsta lilla detalj om tjänsten och dess system m.m. blir det för mycket.

Hur informering skall gå till och vilka kanaler som skall användas varierar en aning, där dock alla utom Christoffer är överens om att hemsida är det främsta verktyget att använda sig av. Detta innebär en självinformering, där villaägaren på egen hand besöker hemsidan för att ta del av den information han/hon tycker är intressant. Christoffer tycker hemsida kan vara bra, men är mer för mejl i kombination med post, och anser därför att det är bäst för honom. Mattias och Berith tycker även post i lagom stor omfattning är att föredra som komplement till hemsidan. Jerry anser att mejl passar honom väl som komplement till hemsidan. Ingen av respondenterna utesluter sms och telefon, men föredrar de andra informationskanalerna. Berith tycker både telefon och sms är bra, men framhävde andra informationssätt. Christoffer tycker sms skulle fungera väl i vanliga fall, men i dagsläget har han ingen mobiltelefon.