• No results found

Skillnader mellan villaägare som kan påverka Egeryds arbete med tjänsten

5. Analys

5.12 Analys Marknadskommunikation

5.14.8 Skillnader mellan villaägare som kan påverka Egeryds arbete med tjänsten

Adolfsberg och landsbygden som de två kluster att rikta undersökningen emot. Ur dessa valdes fyra respondenter, två från respektive kluster, att delta i undersökningen genom intervjuer. Dessa respondenter valdes medvetet då författarna även avsåg att undersöka möjliga skillnader i åldrar, samt att ett strategiskt urval som detta underlättar mycket.

Inför den empiriska undersökningen fanns en grundtanke hos författarna om att individer som valt att bosätta sig på landsbygden, har ett större intresse för hushållsarbete än de som bosatt sig i Örebros mer centrala stadsdelar. De på landsbygden troddes uppskatta att vara ute och sköta om trädgården, huset etc. för att denna boendeform medför ofta mer hushållsarbete. Detta i och med att villor på landsbygden i regel har större tomt, vilket innebär mer ”runt-omkring-arbete”. Emellertid

83 hade samtliga respondenter detta intresse. Dock tolkas informationen som erhölls från Jerry att han inte tycker det är alltför roligt utan gärna hellre gör annat än hushållsarbete. Mattias däremot hade en inställning om att göra allt på egen hand. Behöver han hjälp så ringer han en vän eller bekant som ställer upp. Således kan ändå en tendens finnas till att individer som bor på landsbygden inte

kommer att ha lika stort intresse av tjänstsegmentet som består av hjälp med hushållsarbete. Christoffer som också bor på landsbygden, men är relativt nyinflyttad och inte besitter samma kunskap inom olika områden, är mer i behov av hjälp och kan tänkas anlita firmor. Han anser att priset är styrande för om han tar hjälp eller inte.

5.14.8.1 Gemensamt för alla respondenter

Gemensamt för samtliga respondenter är att de inte har några problem med hushållsarbete i vanliga fall. Vissa hushållsarbeten anses rent av avkopplande. De anlitar endast hjälp inom områden där de inte har någon kunskap. Ofta rör det sig om större typer av åtgärder, som kräver utbildning och högre kompetens. Exempelvis kan det handla om teknologi, el, värme, vatten etc.

Samtliga har ett intresse av att ingå i VillaService när tjänsten finns att tillgå. Alla är positivt inställda till en hemsida som kommunikativt verktyg, men kan dock behöva kompletteras på något sätt. Med andra ord vill samtliga ha en kombination av informationskanaler. Detta skiljer sig mellan

respondenterna beroende på deras preferenser. De vill också vara involverade i tjänsten för att få denna utformad och anpassad efter dem. Synpunkter skall kunna delges om sådana finns, men inte tvingas fram av Egeryds, utan endast ges om och när de känner för det.

Alla de villaägare som intervjuats förutom Jerry understryker att det inte får bli för mycket. Berith menar på att samhället verkligen pumpar ut ofantligt mycket information som hon inte har orken att ta del av. Mattias tar även upp sin syn på postutskick, där han menar att det åker rakt ned i

papperskorgen. Respondenterna vill därför reglera informationsintaget på egen hand, vilket bäst görs genom självinformering via en hemsida. Samtidigt belyser Christoffer att viktig information inte får missas. Detta nämner även Berith och Mattias, då de säger att postutskick är bra så länge innehållet är av stor betydelse för dem själva.

De har en positiv inställning till rabatter vad gäller konceptet, men vad gäller Icas system finns en hel del brister som de är överens om och som nämnts tidigare. Om systemet utformas på ett bra sätt, gillar respondenterna detta. De tycker valmöjligheten att selektera rabatter utefter eget intresse låter positivt. Även om alla respondenterna har en positiv inställning till rabatter, är denna faktor inte den som lyftes fram först och belystes extra mycket. Olika faktorer ses som de främsta hos olika respondenter.

5.14.8.2 Skillnader beroende på geografisk placering

De två geografiska kluster som undersökts är Adolfsberg och landsbygden som många ser som landet eller vischan. Berith Andersson och Jerry Källström utgör respondenter för Adolfsberg. Christoffer Blomberg och Mattias Gregemo utgör respondenter för landsbygden.

Geografisk placering Främsta skillnad som kunnat lokaliseras

Adolfsberg Lånar hellre utrustning

Landsbygden Köper hellre utrustning

84 Detta kan tänkas bero på att de på landsbygden har en avsevärt mycket större tomt och egendom att sköta om i förhållande till de som bor mer centralt. Därför är de i regel behov av utrustning i större utsträckning än respondenterna i Adolfsberg. Samtidigt påpekade Mattias att utrustning som är väldigt stor och ovanlig att bruka, är självklart sådant även han föredrar att låna. Maskiner och verktyg i övrigt, dvs. något mindre utrustning i hans ögon såsom häcksax, slagborrmaskin etc. är något han säkerligen köper. Christoffer som också bor på landsbygden instämmer.

Ytterligare en reflektion kan vara att de som bor på landsbygden inte har lust att köra in till centrum för att låna verktyg varje gång de är i behov av det. Det skulle bli en bensinkostnad som på sikt skulle överstiga inköps- och driftskostnaderna för verktygen. Således kan villaägare som är bosatta på landsbygden se en investering att själv införskaffa verktyg, hellre än den förmån som finns att låna genom VillaService.

5.14.8.3 Skillnader beroende på ålder

De fyra respondenterna som deltagit i denna undersökning är olika gamla, då författarna ville undersöka huruvida skillnader i åsikter och intressen kan tänkas finnas som beror på ålder. Berith Andersson (född 1944), är den äldsta respondenten som är 65 år. Jerry Källström är näst äldst och har nyligen fyllt 44 år (född 1965). Mattias Gregemo följer därefter med sina 29 år (född 1980). Slutligen Christoffer Blomberg som är yngst på 24 år (född 1985). Nedan följer en tabell där de två 80-talisterna utgör en generation, och de övriga var sin. Tabellen illustrerar vilka skillnader som påträffats med avseende på ålder.

Respondent och dennes ålder Skillnader som lokaliserats beroende på ålder

Berith Andersson – 65 år  Inte uppvuxen med teknologiska verktyg såsom internet, sms etc. Hon känner till det och tros veta hur det används. Är hon ett undantag? Så kan tänkas vara. Åtminstone vid undersökning av ännu äldre villaägare.

 Har barnbarn som tar upp tid  Börjar bli gammal och har inte lika

mycket ork, samt en åkomma som hämmar hennes arbetsförmåga.  Nämnde att priset har betydelse.

Ekonomin kan begränsas inom snar framtid pga. pension

Jerry Källström – 44 år  Har erfarenhet av att ha bott i villa en längre tid.

 Inga småbarn att försörja

 Så pass ung att han har kunskap inom internet, sms etc.

 Egen företagare och kan försörja sig själv.

 Denna generation kan tänkas ha stark ekonomi.

Mattias Gregemo – 29 år  Har egna små barn som tar upp tid  Arbetar otroligt mycket för att försörja

sina barn. Ekonomin möjligen

85 kan tänkas innehålla

”karriärsmänniskor” som vill avsätta mycket tid för sitt jobb.

 Ung, stark, pigg och frisk. Har ork att ta hand om sitt hus

Christoffer – 24 år  Har mindre erfarenhet då han är nyinflyttad och är därför mer i behov av hjälp. Fler unga kan tänkas vara i samma sits.

 Mer kunskap om internet och dess användning. Har vuxit upp med denna teknologi.

 Föredrar hemsida och mejl. Sms kan också tänkas vara bra. Christoffer undantag då han inte äger en

mobiltelefon. Fler i hans ålder kan därför tänkas föredra utskick via sms.

 Har ännu inga barn, och mer tid för huset

Tabell 6, Skillnader beroende på ålder

Reflektionerna som råder efter denna tabell är huruvida ung och pigg med mindre erfarenhet behöver mer hjälp än en äldre mer erfaren, men med mindre energi? Kanske skall frågan istället omformuleras till vad respektive behöver hjälp med? Erfarenhet och kunskap går lite hand i hand, samtidigt som att åldern medför åkommor och drar ned på orken. Detta gör således att trots att en äldre människa har erfarenhet och kunskap att utföra arbetet själv, är i behov av hjälp. Generationen som Mattias tillhör har många småbarn, även i Christoffers generation blir det allt vanligare. Detta tar upp mycket tid och ger säkerligen upphov till stress. Därför kan dessa personer vara i behov av hjälp. Berith nämnde att hon har barnbarn som också tar upp tid. För henne som dessutom inte har samma ork, blir detta en ännu större kraftansträngning.

Gällande kunskaper och vana av att använda internet och andra teknologiska verktyg, besitter yngre en större erfarenhet och kunskap. Därför kan resultatet av en totalundersökning möjligen ge en tydligare insikt gällande detta. Christoffer är i dagsläget utan mobiltelefon, vilket författarna ser som ett undantag. Han nämnde att sms annars vore bra. Det kan tänkas vara fler villaägare i hans ålder som kan föredra denna form av informering.

5.14.8.4 Likheter och skillnader oberoende geografisk placering och ålder

Vissa likheter och skillnader observerades som inte beror på de urval som förts. Vad dessa beror på är dristigt att uttala sig om, då detta endast kan spekuleras kring. Emellertid kan det tänkas vara respektive respondents egna preferenser som ligger till grund. Men det bör understrykas att detta inte är ett påstående, utan endast författarnas spekulationer.

En viktig fråga berörde kommunikationsform. Författarna trodde på förhand att en åldersskillnad skulle prägla utfallet, dock stämde inte detta till fullo. Åtminstone inte när det gäller urvalet av respondenter i denna studie. Berith som är 65 år och den äldsta av respondenterna, troddes inför intervjun föredra postutskick och telefon. Resultatet blev istället hemsida i kombination med mejl. Hon ansåg även att sms och telefon är bra, men det var inte dessa hon valde att nämna först.

86 Christoffer som är den yngsta respondenten på 24 år, genererade samma utfall. Således uppkommer genast frågan om detta är en slump eller inte? Jerry är 21 år yngre än Berith, och även han gav samma resultat. Mattias är 29 år och anser att postutskick är en meningslös informeringsmetod som inte passar honom, om inte det verkligen är något viktigt som gäller honom själv. Emellertid anser han att det bör finnas för dem som föredrar det. Berith delar Mattias uppfattning och menar att post är bra så länge det är något viktigt.

Vilka föredrar då postutskick? Möjligtvis generationen äldre än Berith, men hur många av dem bor i villa? Hur länge klarar en människa av att bo i eget hus? Är det inte vanligare att en människa vid en viss ålder istället väljer att flytta till ett äldreboende? Oavsett hur situationen verkligen ser ut, väcker denna undersökning många frågor som vidare lämpligen behöver besvaras inför lanseringen av tjänsten. Detta för att inte lägga resurser på fel saker. Om inte villaägarna tycker om informering via postutskick är det onödigt att lägga resurser på detta.