• No results found

5. Analys

5.12 Analys Marknadskommunikation

5.13.4 Sammanfattning av Kreativitet

Det finns en hel del att säga om Egeryds kreativa arbetssätt, samtidigt som det finns en hel del som inte går att uttala sig om på basis av för klen kännedom. Därför är författarna första

rekommendation att noggrant se över och analysera den egna verksamheten vad gäller kreativ förmåga, och hur de vill arbeta kreativt. Per vill ständigt utvecklas, och detta gäller även det kreativa arbetssättet.

De har vetskap om betydelsen av kreativitet, innovation och förnyelse. De arbetar med det, men riktigt hur väl de nyttjar fördelarna av diskontinuerliga skiften har författarna svårt att göra

77 uttalanden om. Det skulle kräva en djupare och mer ingående intern undersökning för att ta reda på mer detaljerat hur de arbetar med detta. Förslagsvis anser författarna att de anställer någon

analytiker utifrån, som kan granska verksamheten med objektiva ögon. Detta för att observera fel som Egeryds egen personal kanske inte har förmåga att se, då de kanske blir förblindad av sitt eget arbetssätt. Många arbetsmoment kan tänkas vara inkörda efter rutiner etc. vilket kan påverka förmågan att se egna brister och fel.

Vad gäller ledstjärnorna, anser författarna att dessa enbart har en positiv funktion. Även om dessa fungerar som ett slags reglemente eller ramverk, behöver dessa inte hämma kreativiteten. Istället skall dessa enbart leda medarbetarna och hela organisationen mot samma håll, och få samtliga anställda att dela värderingarna som företaget står för, förstå verksamheten och hur man skall arbeta för att nå uppsatta mål. Och inom det sistnämnda skall arbetssättet kunna genomsyras av ett kreativt och flexibelt tänk. Per nämnde att flexibilitet finns då möjlighet till rotation finns, samt personalen kan agera fritt så länge arbetet utförs. Pers förståelse för kreativitetens betydelse i dagens samhälle är för författarna uppenbar, och detta tros kunna smitta av sig på personalen. Dock rekommenderar författarna att en kontroll genomförs för att lyfta fram kreativitet och pusha personalen att våga agera kreativt.

Pers syn på personal är positivt riktad, där författarna delar Pers inställning. Idag är de 26 anställda. Vilka som kommer ha ansvaret för och vara insatt i VillaService är ännu inte fastställt, dock ser författarna att intresset hos villaägarna säkerligen kommer överträffa Egeryds förväntningar. En överbelastning i efterfrågan kan komma att uppstå, och därför rekommenderar författarna att redan nu börja rekrytera personal i större omfattning. Detta för att kunna möta och besvara denna möjliga efterfrågan utan problem. Anledningen att författarna tror att efterfrågan kommer bli stor är då samtliga av respondenterna har ett intresse av att gå med i tjänsten när den finns att tillgå på marknaden. Sannolikheten är därför stor att en större andel av Örebros villaägare vill göra samma sak som respondenterna.

5.14

Tjänsteutveckling

Teorin förespråkar en projektbildningsfas som steg två i tjänsteutvecklingen. Denna syftar till att skapa en projektgrupp som skall utveckla tjänsten. Modellen återfinns under rubrik 3.5.3

Tjänsteutveckling.

Då en grupp består av ett antal individet kan det vara lämpligt att även utveckla dessa. Detta är ett synsätt som Egeryds har full förståelse för ”Utveckla människorna i gruppen för då kommer det andra

automatiskt”.

Då empirin förklarar att idéfasen börjar landa och utformningen av tjänsten börjar ta fart, är själva utformningsfasen ett moment att beakta. Projektbildningsfasen som beskrivs som den fas som befinner sig mellan idé och utformning av tjänsten, utförs i mångt och mycket simultant med utformningen och beaktas således som interaktiva faser. Under projekt och utformningsfaserna kan även ytterligare idéer tillkomma, vilket poängterar att ena fasen inte utesluter den andra.

Projektbildningsfasen syftar till att finna lämplig organisationsform för tjänsten samt skapandet av projektgrupp. Projektgruppen är för tillfället Egeryds, men när lämplig utformning etablerats, kan en ny projektgrupp tillsättas för genomförandet av tjänsten. Utformningen bestämdes i mångt och mycket av den strategiska grunden, där ”avtalsansvarig” kan ses som ”projektgrupp”.

78 Genom att tolka empiri kan en känsla av iver och exaltering gentemot lanseringen förnimmas. Det som då kan vara lämpligt för Egeryds är att lugna ner tempot, så att utformningen tilldelas den tid som krävs för en optimal tjänstelansering. Det torde även vara lämpligt med en djupare

undersökning genom förslagsvis enkäter för att försäkra sig om att tjänsten tillgodoser kundens behov. En annan reflektion är att utformningen inte bör ta för lång tid, då konstellationen ses som ny och bör lanseras innan andra konkurrenter eller potentiella etablerare lanserar en liknande tjänst och inhämtar stora marknadsandelar.

Implementeringsfasen är momentet som komma skall. Denna aktivitet skall utföras simultant med marknadsföringen. Precis som tidigare reflektioner kan det vara förnuftigt att genomföra en djupare undersökning även gällande marknadsföringskanaler. Detta för att ta reda på vilka kanaler som kan vara lämpliga för att uppnå ett lyckat slutresultat. Däremot borde marknadsföringen förslagsvis kunna genomföras tidigare, för att skapa en ”hype” och förväntningar om tjänsten. Så länge tjänsten kan leva upp till förväntningarna bör tillförlitligheten hållas intakt.

Teorin förespråkar även att en tjänst ej skall vara avskärmat från vad den tidigare har innehållit. Då Egeryds har stor och omfattande kunskap inom flertalet områden av tjänsten såsom bl.a. felanmälan dygnet runt, torde detta inte vara ett problem.