• No results found

Jämställdhet och mångfaldsgruppernas praktiska arbete

In document Från lagstiftning till jippon (Page 41-45)

7. Analys och resultat

7.1 Jämställdhet och mångfaldsgruppernas praktiska arbete

Jämställdhet- och mångfaldsgrupperna på Miljöförvaltningen och Stadsbyggnadskontoret har under åren haft flera olika aktiviteter. Aktiviteterna har vi utläst från gruppernas minnesanteckningar. Vi ser minnesanteckningarna från jämställdhets och mångfaldsgrupperna som en översättning av policydokumenten och Diskrimineringslagen. Aktiviteterna kan vid benämningen vara lika för alla tre år men innehållet kan variera. Det kan också vara att vissa aktiviteter är återkommande men inte syns i minnesanteckningarna och då tänker vi främst på workshops/föreläsningar på arbetsplatsträffar. Vissa kategorier flyter in i varandra. Det kan exempelvis förekomma workshops på en konferens eller på en arbetsplatsträff. Vi har dock valt att dela upp det för att översättningen och analysen ska bli så tydlig som möjligt, så att vår frågeställning kan besvaras. Vi kommer bara att utgå ifrån det som står i minnesanteckningarna. Eftersom vi har ett konstruktivistiskt synsätt är det vår egen tolkning av översättningen av policydokumenten. Nu kommer vi att presentera jämställdhet- och mångfaldsgruppernas aktiviteter i en tabell, där vi har kategoriserat aktiviteterna under assimilering, särkoppling och transformering. Våra översättningsbegrepp redogör vi för i avsnitt 6.5 Analysverktyg. Under tabellerna presenterar vi kort de olika aktiviteterna. Denna första del och även andra delen i

Analys och resultat svarar på vår frågeställning som lyder:

− Hur ser översättningen ut från policys gällande antidiskriminering, jämställdhet och mångfald i Malmö stad, vidare till det arbete som återges i och/eller utgörs av minnesanteckningar från jämställdhet- och mångfaldsgruppen på Miljöförvaltningen och Stadsbyggnadskontoret?

115

41 Nedan presenterar vi vilka aktiviteter som jämställdhet- och mångfaldsgruppen på Miljöförvaltningen och Stadsbyggnadskontoret genomfört under år 2016, år 2017 och år 2018.

Miljöförvaltningen år 2016

Assimilering Särkoppling Transformering

Arbetsplatsträff Quiz Analys

Obligatorisk workshop Konferens Utvärdering

Snacka med macka Revidering av policy

Föreläsningar

Under år 2016 har jämställdhet- och mångfaldsgruppen haft fyra stycken möten. Från minnesanteckningarna har vi fått information om att gruppen ska ta in en studentmedarbetare som ska genomföra jämställdhetsanalyser på förvaltningen. Gruppen har under året arbetat med att ta fram ett jämställdhets- och mångfaldsquiz som gruppen ska genomföra på alla arbetsplatsträffar. Gruppen har även analyserat och reviderat olika dokument så att de är korrekt utformade enligt Malmö stads policys. Det har förekommit olika föreläsningar och konferenser som gruppen har varit på. Det är FN-dagen mot rasism, en spridningskonferens, MR-dagarna, och Miljöförvaltningens halvdag med temat normkritik i jämställdhet- och mångfaldsfrågor. Andra aktiviteter är “Snacka med macka” där medarbetarna får en frukost eller lunchmacka under tiden som olika frågor diskuteras, bland annat jämställdhet inom fastighetsbranschen. Miljöförvaltningen har även haft en obligatorisk workshop med tema normkritiskt tänkande.

Miljöförvaltningen år 2017

Assimilering Särkoppling Transformering

Quiz Utvärdering

Konferens Revidering av dokument

42 År 2017 förekom det tre stycken möten för jämställdhet- och mångfaldsgruppen på Miljöförvaltningen. Gruppen har redovisat lönestatistik för förvaltningen som finns inom gruppens områden. De har varit på föreläsning i jämställdhetsanalys och spridit information om Pride-veckan. Det har även förekommit ett quiz gällande löneskillnader som användes på förvaltningens arbetsplatsträffar. Det förekom en halvdagskonferens i form av en jämställdhet- och mångfaldsdag. Jämställdhet- och mångfaldsgruppen har sett över deras jämställdhetsplan.

Miljöförvaltningen år 2018

Assimilering Särkoppling Transformering

Arbetsplatsträff Workshop Utvärdering

Konferens Föreläsningar

År 2018 genomfördes sju stycken möten för jämställdhet- och mångfaldsgruppen. Det har förekommit arbetsplatsträffar där gruppen har haft olika frågor som har diskuteras. Bland annat “bemöter du kvinnor och män strukturellt olika” och “kränkande attityder och jargonger”. Medlemmarna i jämställdhet- och mångfaldsgruppen har ansvarat för workshops på deras respektive enheter och förvaltningar. Föreläsningar som gruppen har varit på är om intersektionalitet. Gruppen arbetar med hur jämställdhet- och mångfaldsfrågor ska arbetas vidare med på avdelningen. Det har skett en konferens om härskartekniker och en jämställdhet- och mångfaldsdag.

Stadsbyggnadskontoret år 2016

Assimilering Särkoppling Transformering

Workshop Analys

Quiz Utvärdering

Konferens

Snacka med macka Föreläsning

43 Jämställdhet- och mångfaldsgruppen på Stadsbyggnadskontoret har haft sex stycken möten under år 2016. Gruppen har varit på två konferenser: Jämställdhetsdagarna och Mänskliga rättigheter-dagarna (MR-dagarna). Olika former av workshops har förekommit bland annat på Form och Design center. Gruppen har upprättat könsuppdelad statistik som ska analyseras. Konsultföretaget Add Gender har upphandlats, de ska bistå i föreläsningar, analys och utvärdering. Ett jämställdhetsquiz i form av jämställdhetskort har tagits fram för att användas på bland annat arbetsplatsträffar. Snacka med macka med frågor gällande jämställdhet och mångfald har genomförts. Gruppen har även gjort en utvärdering av de olika föreläsningarna.

Stadsbyggnadskontoret år 2017

Assimilering Särkoppling Transformering

Arbetsplatsträff Konferens Utvärdering

Föreläsning Revidering av dokument

Fyra stycken möten ägde rum för jämställdhet- och mångfaldsgruppen under år 2017. På förvaltningens arbetsplatsträffar har det förekommit jämställdhet- och mångfaldsfrågor. Det har gjorts utvärdering av analyserna och gjort en sammanställning av vilka medarbetare och chefer som gått på föreläsningarna/utbildningarna. Konsultföretaget Add Gender har utbildat nya deltagare i jämställdhet och mångfald genom föreläsningar. Gruppen var på en studieresa i Wien där de fick information om stadens jämställdhetsarbete inom stadsbyggnad. Gruppen har gjort utvärderingar av sitt egna arbete och även arbetat med revidering av handlingsplanen.

Stadsbyggnadskontoret år 2018

Assimilering Särkoppling Transformering

Arbetsplatsträff Föreläsning Utvärdering

Snacka med macka Revidering av dokument

Konsultföretaget Add Gender har granskat Stadsbyggnadskontorets hemsida ur ett genusperspektiv. Jämställdhet- och mångfaldsgruppen har tagit upp vilka två frågor som ska tas upp på förvaltningens arbetsplatsträffar, frågorna är om MeToo, sexuella trakasserier och ett jämställdhetsquiz. Det har varit utbildning för chefer gällande diskrimineringsgrunderna.

44 Gruppen har även varit på en föreläsning vid namn “Makten och kritik”. En person i jämställdhet- och mångfaldsgruppen berättar om HR:s arbete med aktiva åtgärder gällande diskrimineringslagen på alla avdelningsledningar. Gruppen har haft en diskussion om namngivning av gator. De har tagit kontakt med en guide i Wien för att få information om hur processen gått till där kvinnliga personnamn getts till en stor andel av gatorna i den nya stadsdelen. Det har varit en “snacka med macka” om studieresan till Wien.

In document Från lagstiftning till jippon (Page 41-45)

Related documents