• No results found

och Järva 2:15 med överlåtelse av mark

In document Budgetuppföljning per april 2021 (Page 63-72)

Överenskommelse om exploatering för regionnätstation inom del av fastigheterna

Järva 2:2 och Järva 2:15 med överlåtelse av mark

Bakgrund

Inom ramen för projektet Stockholms Ström behöver Vattenfall gradera upp det regionala elnätet i Solna med bland annat två nya regionnätstationer. Parterna har gemensamt identifierat ett markområde, nedan kallat Markområdet inom fastigheterna Järva 2:2 och Järva 2:15 som en möjlig plats för en sådan regionnätstation. Vattenfall har sedan 1970 en transformatorstation inom den del av Markområdet som är beläget inom Järva 2:15, upplåten med ledningsrätt. Den nya regionnätstationen kommer att ersätta den befintliga transformatorstationens funktion fullt ut.

Parterna träffade 2015-06-19 ett markanvisningsavtal för uppförande av regionnätstation med tomträtt inom Markområdet. Föreliggande överenskommelse om exploatering ersätter markanvisningsavtalet.

§ 1 MARKÄGANDE OCH DETALJPLAN

1.1 Beslut om tomträttsupplåtelse/överlåtelse av mark

Kommunstyrelsen beslutade 2015-06-19 att anvisa Markområdet inom Stadens fastigheter Järva 2:2 och Järva 2:15, med tomträtt till Vattenfall för att uppföra regionnätstation. Under tiden som har gått mellan beslutet för att upplåta fastigheten med tomträtt så har Vattenfall ändrat policy där de ska äga fastigheten när det gäller regionnätstation. Staden och

Vattenfall har kommit överens om att frångå beslutet om tomträttsupplåtelse och istället överenskomma om överlåtelse av markområdet.

Markområdet är markerat med röd linje på bifogad detaljplanekarta, Bilaga 1.

1.2 Detaljplan

Parterna förbinder sig ömsesidigt att verka för att detaljplan för del av Järva 2:15, regionnätstation vid kv Myran (BN 2016:768), nedan kallad Detaljplanen, antas och vinner laga kraft i huvudsaklig överensstämmelse med detaljplaneförslaget. Detaljplanekarta

2 (9)

bifogas, Bilaga 1. Det geografiska område som omfattas av Detaljplanen benämns nedan Planområdet.

När regionnätstationen är anlagd och tagen i drift ska parterna tillsammans verka för att befintlig ledningsrätt för den befintliga transformatorstationen upphävs.

1.3 Övriga lov och tillstånd

Vattenfall ansvarar för att ansöka om och inhämta de övriga lov och tillstånd som krävs för att exploateringen ska kunna genomföras. Parterna förbinder sig ömsesidigt att verka för att nödvändiga lov och tillstånd ska kunna beviljas respektive inhämtas.

§ 2

FASTIGHETSBILDNING OCH MARKÖVERLÅTELSE, MM 2.1 Överlåtelse av kvartersmark

Staden överlåter med äganderätt till Exploatören del av fastigheten Järva 2:2 samt Järva 2:15, dvs det område omfattande en markareal om ca 800 m2, som på Bilaga 1 definierats som Markområdet. För denna överföring skall Exploatören till Staden utge en ersättning om FEMMILJONERFEMHUNDRATUSEN (5 500 000) kronor.

Exploatören, som har besiktigat Markområdet, förklarar sig härmed godta Markområdets skick och avstår med bindande verkan från alla anspråk mot Staden på grund av fel och brister i Markområdet.

Exploatören tillträder Markområdet senast 30 dagar efter att detaljplanen vunnit laga kraft, eller det senare datum som parterna kommer överens om.

Vattenfall förbinder sig, att den dag som område inte är nödvändigt för Vattenfalls verksamhet är helt avvecklad, sälja tillbaka den fastighet som bildats från Järva 2:15 samt Järva 2:2 och i samband med detaljplan enligt ovan till Solna om denna part önskar, enligt Bilaga 2. Detta förbehåll ska skrivas in hos lantmäteriets inskrivningsmyndighet.

2.2 Överenskommelse om Fastighetsbildning

Staden ska ansöka om erforderlig fastighetsbildning. Ansökan ska lämnas in till lantmäterimyndigheten senast 6 månader efter undertecknandet av denna

överenskommelse om exploatering. Parterna ska medverka till att fastighetsbildning kan ske så snart som möjligt efter det att Detaljplanen vunnit laga kraft. Vattenfall svarar för

förrättningskostnaderna.

Exploatören tillträder i § 2.1 ovan angivet område senast 30 dagar efter det att detaljplanen

3 (9)

Skulle vid blivande fastighetsbildningsförrättning gränserna för i § 2.1 ovan angivet område i mindre utsträckning ändras skall överenskommelse om fastighetsreglering enligt denna överenskommelse i stället avse det vid förrättningen bestämda området.

2.3 Markföroreningar

Vattenfall ansvarar för arbeten och kostnader för att sanera marken inom Markområdet i den omfattning som krävs för att marken ska kunna användas i enlighet med Detaljplanens bestämmelser.

2.4 Gatukostnader, anslutningsavgifter mm

Efter fullgörande av § 3.4 nedan är Exploatören såsom ägare till del av fastigheten Järva 2:2 samt Järva 2:15 befriad från gatukostnadsersättning enligt Detaljplanen. Detta gäller inte kostnader för framtida förbättringar av gator eller andra allmänna platser med därtill hörande anordningar.

Exploatören svarar för alla övriga kostnader inom Exploateringsområdet såsom kostnader för anslutning av vatten och avlopp, el och fjärrvärme mm.

§ 3 GENOMFÖRANDE AV EXPLOATERING 3.1 Samordning och tidplan

Vattenfall förbinder sig att genomföra exploatering inom Markområdet i enlighet med Detaljplanen och denna överenskommelse.

Vattenfall ska verka för att samordna sina entreprenader med övriga byggherrar inom Planområdet och med berörda ledningsägare.

Vattenfall ska, i samråd med Staden, upprätta en huvudtidplan för exploateringen.

3.2 Bebyggelse inom Markområdet

Vattenfall förbinder sig att inom Markområdet i enlighet med Detaljplanen uppföra en regionnätstation med tillhörande omgivande markanläggningar, sammanlagt ca 1 300 kvm markyta.

Vattenfall ansvarar för och bekostar projektering samt bygg- och anläggningsarbeten på kvartersmarken inom Markområdet. Vattenfall ansvarar för och bekostar därvid även projektering och genomförande av återställande- och anslutningsarbeten, som måste göras i allmän platsmark invid kvartersmarken och som är en följd av Vattenfalls bygg- och

anläggningsarbeten på kvartersmarken. Projektering och utförande av alla återställande- och anslutningsarbeten ska utföras i samråd med Staden och enligt Stadens standard.

4 (9)

Vattenfall bär hela ansvaret för och bekostar de åtgärder som erfordras för att bebyggelsen inom Markområdet ska erhålla erforderligt skydd mot buller och vibrationer från vid tidpunkten för inflyttningen omgivande verksamheter.

3.3 Gestaltningsprogram

För att samordna och skapa gemensamma kvaliteter i nybebyggelsen och för att samordna utformningen av regionnätstationen med utformningen omkringliggande allmän plats har Staden, genom dess stadsbyggnadsnämnd i samråd med Vattenfall, upprättat ett

gestaltningsprogram, Bilaga 3. Detta gestaltningsprogram ska utgöra ett för underlag för Vattenfalls projektering, bygglovhantering, byggande och förvaltning av bebyggelse inom Markområdet. Vattenfall ska, vid projektering, upphandling och uppförande av bebyggelse och anläggningar på tomtmark, verka för att detta program följs och ha kostnadsansvaret för dess genomförande.

Eventuell konstnärlig utsmyckning inom Markområdet ska anordnas och bekostas av Vattenfall. Förslag till sådan utsmyckning ska tas fram i samråd med Staden i samband med bygglovsansökan för exploateringen inom Markområdet.

3.4 Kommunala anläggningar

Staden svarar för utbyggnaden av erforderliga gator och övriga kommunala anläggningar på allmän platsmark inom och i anslutning till Planområdet.

Kommunala anläggningar som behöver anpassas med anledning av uppförande av regionnätstationen:

- Omdragning av gång- och cykelväg - Förstärkning av gång- och cykelväg

- Anläggande av infart till regionnätstationen

Vattenfall ska erlägga exploateringsbidrag till Staden för den utbyggnad av kommunala anläggningar som Staden ska utföra enligt ovan. Exploateringsbidraget ska täcka Stadens beräknade kostnader för upphandling, projektering, byggledning, samordning, utbyggnad, besiktning samt Stadens interna kostnader i samband med projektet och utbyggnaden av de kommunala anläggningarna. Exploateringsbidraget uppgår till FEMHUNDRATUSEN (500 000 :-) kronor i penningvärde 2021-02-15 och ska erläggas utan dröjsmål efter det att Detaljplanen vunnit laga kraft. För det fall Detaljplanen vinner laga kraft mer än ett år efter tecknandet av detta avtal ska exploateringsbidraget justeras med stöd av byggindex som då viktas enligt följande:

• 50 % 231 Överbyggnad

• 50 % Asfaltsbeläggning

5 (9)

Efter det att Vattenfall fullgjort betalningsansvar enligt denna § 3.4 ska Vattenfall såsom tomträttshavare till Markområdet vara befriad från gatukostnadsersättning enligt

Detaljplanen.

3.5 Ledningar

Vattenfall bekostar alla ledningsåtgärder inom Markområdet samt följdåtgärder utanför Markområdet.

3.6 Åtgärder under byggtiden Allmän platsmark

Vattenfall ansvarar för att gatu-, park- och naturmarksträd samt annan vegetation såväl intill Markområdet, som intill eventuellt område för byggetablering utanför Markområdet, inte skadas under den tid exploateringen genomförs. Vattenfall ska skydda träd och vegetation på ett betryggande sätt genom att avgränsa dem med ett stabilt två meter högt staket. Vattenfall ansvarar för att Vattenfall, eller något företag som Vattenfall anlitar, inte på något sätt nyttjar denna mark utan skriftligt tillstånd från Staden.

Storleken på vitet beräknas utifrån trädets värde för skadan och skadans omfattning, i enlighet med vad som framgår av bifogad formel och skaderegleringsmatris, Bilaga 8.

Innan byggstart ska Staden och Vattenfall gemensamt inspektera träd och annan vegetation som omfattas av denna § 3.6. Vid denna inspektion ska status och eventuella

skyddsåtgärder för berörda träd och annan vegetation säkerställas.

Viten och krav på återplantering kommer inte att falla ut eller ställas i de fall Vattenfall genom fotografier och annan erforderlig dokumentation kan påvisa att skyddsåtgärder efterlevts till fullo samt att skador på träd och annan vegetation som uppkommer under den tid exploateringen pågått inte har uppkommit på grund av försumlighet från Vattenfall eller av Vattenfall anlitad entreprenör.

3.7 Krav på tillgängliga anläggningar under utbyggnadstiden

Vattenfall ska säkerställa tillgänglighet och tekniska anslutningar under hela

utbyggnadstiden för rättighetshavare utanför Planområdet som behöver nyttja anläggningar som ligger inom Planområdet. Samråd med Staden ska ske.

3.8 Byggetablering

Byggetablering ska i första hand ske inom Markområdet. Skulle Staden och Vattenfall bedöma att befintlig allmän plats trots detta behöver tas i anspråk för byggetablering, ska Vattenfall tillse att Vattenfall, eller av Vattenfall anlitad entreprenör, i god tid före byggstart samråder med Staden om vilka ytterligare ytor som behövs för byggetablering och under hur lång tid dessa behövs.

6 (9)

Upplåtelse av allmän plats för byggetablering kräver polistillstånd och debiteras enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Vattenfall ska ansöka om polistillstånd för den med Staden överenskomna etableringsytan.

Vattenfall ska tillse att Vattenfall, eller av Vattenfall anlitad entreprenör, håller sig inom Markområdet och godkänd byggetableringsyta upplåten med polistillstånd enligt

ordningslagen. Vattenfall är införstådd med att Staden kan komma att kräva skadestånd för olovlig markanvändning om Vattenfall eller dess entreprenör nyttjar mark utanför

Markområdet och den godkända byggetableringsytan.

Markområdet och den godkända byggetableringsytan ska avgränsas med ett stabilt två meter högt stängsel. Vattenfall ansvarar för Markområdet och den godkända

byggetableringsytan hålls i ett säkert och vårdat skick.

3.9 Miljöprogram

Staden och Vattenfall har gemensamt tagit fram ett miljöprogram med målformulering och handlingsplan för Markområdet, Bilaga 4, med syfte att sammanfatta miljömål samt

åtgärder och uppföljning.

Då utvecklingen inom teknikområdet är snabb är parterna medvetna om att mål och åtgärdsförslag kan komma att behöva revideras innan exploateringen är genomförd.

Miljöprogrammet med handlingsplan ska följas intill dess överenskommelse träffats mellan parterna angående revidering. Eventuell revidering bekostas av Vattenfall.

Vattenfall ska upprätta ett kontrollprogram för den miljö- och omgivningspåverkan som kan uppkomma under byggtiden. Programmet ska även innehålla åtgärder för att minimera sådan påverkan. Kontrollprogrammet ska tas fram i samråd med miljö- och

hälsoskyddsförvaltningen och ska vara fastställt senast två månader före byggstart.

Vattenfall ska stå för samtliga kostnader hänförliga till kontrollprogrammet.

3.10 Dagvatten

I enlighet med Stadens dagvattenstrategi, Bilaga 5 samt ”Dagvattenutredning för

Galoppvägen”, Bilaga 6, förbinder sig Vattenfall, genom val av byggnadsmaterial, att inte förorena Markområdets dagvatten med tungmetaller eller andra miljögifter, samt att omhänderta detta dagvatten inom Markområdet genom exempelvis infiltration i marken.

Är det enligt Stadens bedömning inte möjligt eller lämpligt att infiltrera dagvattnet, får detta efter fördröjning, enligt Stadens anvisningar, avledas från Markområdet. Vid bedömning och anvisningar rörande hantering av dagvatten kan Staden komma att sätta Solna Vatten AB i sitt ställe.

3.11 Riskanalys

Vattenfall har tagit fram en riskutredning ”Riskanalys för regionnätstation avseende utsläpp och brand”, Bilaga 7.

7 (9)

3.12 Informationsskyltar

Vattenfall förbinder sig att utan kostnad för Staden med skyltar på plats kontinuerligt informera allmänheten om projektet och byggnadsarbetena och därvid ange Stadens medverkan i projektet. Text på byggskylten angående Stadens medverkan i projektet ska utformas efter anvisningar från Staden.

§ 4 ÖVRIGA VILLKOR

4.1 Överlåtelse av överenskommelse om exploatering

Vattenfall förbinder sig vid vite av 500 000 kronor i penningvärde 2021-02-15 att vid överlåtelse av denna överenskommelse om exploatering tillse att de nya ägarna övertager samtliga förpliktelser enligt denna överenskommelse genom att i respektive avtal angående överlåtelse införa följande bestämmelse:

”Köparen förbinder sig vid ett vite av 500 000 kronor i penningvärde 2021-02-15, i av Solna stad påfordrade delar efterkomma mellan Solna stad och Vattenfall träffat

Överenskommelse om exploatering med upplåtelse av tomträtt för regionnätstation inom del av fastighet Järva 2:2 och Järva 2:15 daterat [Datum]. Överenskommelse om

exploatering bifogas i avskrift. Köparen skall vid överlåtelse av äganderätten tillse att varje efterföljande ägare binds vid överenskommelsen, vilket skall fullgöras genom att denna bestämmelse, med i sak oförändrad text intages i överlåtelsehandlingen. Sker ej detta skall köparen utge vite till Solna stad med 5 00 000 kronor i penningvärde 2021-02-15.

Motsvarande ansvar skall åvila varje ny köpare.

Vitet skall omräknas till penningvärdet vid den tidpunkt då vitet förfaller till betalning genom användning av konsumentprisindex eller det index som kan komma ersätta det.”

4.2 Ändringar och tillägg

Ändringar och tillägg till detta avtal får endast göras genom en skriftlig handling undertecknad av behörig företrädare för Staden och Vattenfall.

4.3 Hävning

Vid väsentligt brott mot detta avtal äger parterna häva avtalet om inte rättelse sker efter skriftlig tillsägelse därom. Vid hävning ska ekonomisk reglering utgå för skada som är anledning till hävningen.

4.4 Force majeure

8 (9)

Force majeure såsom eldsvåda, miljökatastrof eller annan omständighet som parterna inte råder över och som förhindrar part att fullgöra sina avtalsenliga skyldigheter, befriar part från fullgörelse av berörd förpliktelse.

Det åligger part att utan dröjsmål skriftligen underrätta andra parten om uppkomsten av force majeure liksom dess upphörande. När hindret upphört eller undanröjts är part skyldig att utan dröjsmål återuppta sina åtaganden enligt avtalet.

4.5 Ansvar för skada

Part ansvarar för skador som åsamkas motpartens egendom som följd av oaktsamhet i samband med utförandet av förpliktelse enligt detta avtal. Part ansvarar också för

skadeståndsskyldighet gentemot tredje man som kan uppkomma vid oaktsamt utförande av förpliktelse enligt avtalet.

4.6 Tvist

Tvist angående tolkning eller tillämpning av detta avtal och därmed sammanhängande rättsfrågor skall avgöras av svensk allmän domstol med tillämpning av svensk rätt.

* * * * *

Detta avtal har upprättats i två likalydande exemplar av vilka parterna tagit var sitt.

Solna den

För Solna kommun genom dess För Vattenfall Eldistribution AB kommunstyrelse

... ...

( ) ( )

... ...

( ) ( )

BILAGOR:

1. Detaljplanekarta med Markområdet markerat.

2. Förbehåll, inför köp mot ny fastighet 3. Gestaltningsprogram

9 (9)

5. Dagvattenstrategi Solna stad 6. Dagvattenutredning

7. Riskutredning

8. Trädbilaga-Beräkning-vite

PARK

Fläderstigen

ENKÖPINGSVÄGEN E18 Galoppvägen

Grundkartan upprättad av Solna kommun genom utdrag och komplettering av Mätklass

Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet.

Gränser

Planområdesgräns Användningsgräns

Administrativ- och egenskapsgräns

Användning av allmän platsmark med kommunalt huvudmannaskap (PBL 4 kap 5 § punkt 2)

Park PARK

Användning av kvartersmark (PBL 4 kap 5 § punkt 3) Elnätstation

E1

Egenskapsbestämmelser för kvartersmark

+0,0 Högsta totalhöjd i meter över angivet nollplan

b1 Byggnaden ska utföras så att spill av vätskor inte sprids till omgivningen

b2 Fläktar får ej uppföras på fasad som vetter mot Galoppvägen b3 Takytan ska vara vegetationsklädd med ett djup om minst 0.1 meter f1 Väggar mot transformatorrum skall ha brandklass El 90, alternativt

El 60 tillsammans med automatisk sprinkler

m1 Buller från verksamheten inom område E1 får inte överstiga 35 dB(A) ekvivalent ljudnivå på ett större avstånd än 14 meter från fastighetsgräns

p1 Byggnad får placeras 2 meter från fastighetsgräns +5.2 Förskriven höjd över nollplanet

Marken får inte förses med byggnad

Administrativa bestämmelser

Genomförandetiden är 5 år från den dag planen vinner laga kraft

u1 Markreservat för allmännyttiga underjordiska ledningar

Stadsdelen Järva i Solna stad

del av kv Myran m.fl.

(del av Järva 2:15 m.fl.)

Detaljplan för

In document Budgetuppföljning per april 2021 (Page 63-72)