• No results found

Känner du dig ”manad” att ställa upp? Maila till:

Genua Sultan: ghsu0400@student.miun.se

Emma Berg: embe0401@student.miun.se

Bilaga 2 – Informationsbrev

Hej!

Vi har tidigare i höst skickat ut en förfrågan om intervjupersoner till en studie gällande tjejer som förut tog till våld i olika sammanhang eller som kanske än idag utövar våld på ett eller annat sätt. Du har anmält dig som intresserad av att delta i studien och hoppas att Du fortfarande är intresserad av att ställa upp. Vi är, som vi tidigare berättat, två socionomstuderande tjejer från Mittuniversitetet i Östersund. Som avslutning på vår utbildning ska vi skriva en C-uppsats om: ”Tjejer som slåss”. Det är ett viktigt och aktuellt ämne att belysa och för att kunna genomföra detta behövs Er hjälp. Vi vill med det här informationsbrevet kortfattat beskriva vad vi tänkt med studien, höra om intresse att delta kvarstår samt delge er information avseende forskningsetik.

Syftet med studien är att öka förståelsen kring tjejers upplevelser av att ha utövat våld och således belysa personliga erfarenheter av detta fenomen. Vi har alltså valt att avgränsa oss till tjejer som tidigare använt våld. Några frågeställningar som kommer att tangeras under intervjun är exempelvis; Vad fick dig att börja slåss? Vilket sorts

våld användes? Vem var offret? Vad fick dig att sluta?

Deltagandet är frivilligt och Du kan när som helst, utan att behöva ange anledning, meddela att Du inte längre önskar att delta i studien. Intervjun kommer att spelas in på band för att den ska bli så korrekt återgiven som möjligt. Materialet kommer att hanteras konfidentiellt och endast vi som utför studien tillsammans med handledaren1 kommer att ha tillgång till materialet. Bandinspelningarna kommer att förvaras inlåsta i ett skåp på Mittuniversitetet i Östersund och endast vara tillgängliga för uppsatsskrivarna. Materialet kommer att förstöras när studien är avslutad. Resultatet av studien kommer sedan att presenteras så att ingen individ kan identifieras.

Dina svar behandlas så att den personliga integriteten skyddas. Detta innebär att det inte går att utläsa vad enskilda personer har svarat. De lämnade uppgifterna skyddas av personuppgiftslagen (1998:204) och sekretesslagen (1980:100).

Platsen för intervjun planeras i första hand efter Ert önskemål. Intervjuerna kommer att vara enskilda och båda författarna till C-uppsatsen kommer att delta. Intervjun kommer att ta ungefär en timme av Er tid. Det finns även möjlighet att enbart ha mailkontakt med Er som önskar detta, men det skulle underlätta om vi kan träffas ”i verkligheten”.

Den färdiga studien kommer att presenteras i en uppsats som kommer att finnas tillgänglig på Mittuniversitet i Östersund och på universitetets hemsida (http://www.miun.se/mhtemplates/MHPage____9472.aspx). Du kommer även, om önskas, att få ett exemplar av den färdiga uppsatsen.

Bilaga 2 – Informationsbrev

Har ni ytterligare funderingar eller frågor så är ni också välkommen att kontakta någon av oss eller vår handledare:

Emma Berg embe0401@student.miun.se

Genua Sultan ghsu0400@student.miun.se

Bilaga 3 – Intervjuguide till den personliga intervjun

Avsikten är att intervjun ska ta form av ett samtal/dialog och inte ett ”förhör”. Frågeområdena nedan kommer att behandlas vid intervjun. Intervjupersonen kommer att få en övergripande fråga inom varje område och beroende på vad informanten berättar kommer ett antal följdfrågor1 och sonderande frågor2 att ställas. Dessa frågor, dess ordning och formulering kommer dock att variera stort beroende på hur intervjun framflyter.

Inledning

Vi börjar med att inleda om studiens syfte, sekretess med mera.

Allmänna frågor

– Ålder?

– Var kommer du ifrån (storstad, mindre stad, samhälle eller by)? – Hur lever du idag, gällande arbete, studier och bostadsort?

Vägen in i våldsbrottslighet och livet som våldsam

– Berätta om en typisk händelse som du väl kommer ihåg då du utövade våld. Berätta så utförligt och detaljerat som möjligt!

Detta vill vi ska ha framkommit;

– Var i Sverige utövades våldet? Hur såg bostadsområdet ut? – Under vilka åldrar utövades våldet?

– Hur utvecklades våldet (eskalering, antal gånger och så vidare)?

– Vilka former av våld användes under den här tiden (misshandel, rån, olaga hot, ofredande, skadegörelse)?

– Var våldet lätt eller grovt?

– Var utövades våldet (i hemmet, utanför hemmet, nöjesliv)? – Var våldet riktat eller impulsivt? Användes tillhyggen? – Vem var offret (bekant/obekant)?

– Vad var syftet/motivet med våldet (skada, visa makt, för att få ut aggressioner, svartsjuka, avundsjuka)?

– Utfördes våldet ensamt eller i grupp, och i så fall hur såg gruppen och dess gemenskap ut?

– Kan du se att våldsutövandet var ett eget val eller mer påverkan från kompisar? – Var du/ni påverkade av alkohol eller någon annan drog? Kan du se något samband mellan våld och alkohol/droger eller inte?

– Vilka konsekvenser medförde våldsutövandet? Blev du till exempel dömd för något av det du gjort? Har du utfört någon annan kriminell handling?

Bakgrundsfrågor som vi kommer att väva in i det första området;

– Har våld varit accepterat i din familj, i din skolmiljö eller i din kamratkrets?

– Varför tror du att du tog till våld? Kan du se några orsaker (kamrater, skolförhållanden, familjeförhållanden, utanförskap, ensamhet och så vidare)?

Bilaga 3 – Intervjuguide till den personliga intervjun

Vägen ut ur våldsbrottslighet och livet efter

Berätta så utförligt och detaljerat som möjligt om hur det gick till då du slutade använda våld och vad som kan ha påverkat detta?

Detta vill vi ska ha framkommit;

– Vad gjorde att du slutade utöva våld, var det en specifik händelse eller något som växte fram?

– Vad tror du har hjälpt dig att komma dit du är idag? a. Faktorer inom dig själv (eget val)?

b. Faktorer i din miljö (familj, betydelsefulla personer, vänner, professionella)? Vad gjorde dem?

– Kom du under ditt våldsutövande i kontakt med några myndigheter (exempelvis socialtjänst, fältarbetsgruppen, polis)? Kan du se att någon av myndigheterna hjälpt dig att lämna denna livsstil?

– Under tiden du utövade våld kände du någon gång skuld eller ånger över ditt handlande? Hur känner du idag?

– Hur har dina erfarenheter av att vara ”en tjej som slagits” påverkat dig?

Avslut

– Hur tror du att samhället ser på en tjej som slåss eller begår andra brott? Är din syn annorlunda?

– Är det något som vi inte har berört som du skulle vilja berätta eller tillägga? Hur var det att bli intervjuad?

Bilaga 4 – Intervjuguide till e-mailkontakterna

Hej!

Du är en av våra intervjupersoner och vi är väldigt tacksamma över din medverkan! Innan frågorna börjar tänkte vi informera lite kort om studiens syfte och allmänt om konfidentialitet.

Syfte

– Tjejers upplevelser av att ha utövat våld och vara en tjej som slåss. – Fokus på två olika teman;

1. Vägen in i våldsbrottslighet och livet som våldsam. Detta tema kommer att behandla frågor såsom vad som gjorde att just Du började slåss, våldets karaktär, syftet med våldet och om det var ett eget val eller mer påverkan från andra med mera. 2. Vägen ut ur våldsbrottslighet och livet efter. Här är vi bland annat intresserade av hur det gick till när Du slutade slåss, om du fick hjälp och egna erfarenheter av att ha varit en ”tjej som slagits”.

Konfidentialitet

Vi kan garantera konfidentialitet då vi i uppsatsen till exempel kommer att avidentifiera namn, ålder, bostadsort och annat som kan göra att någon känner igen dig. Givetvis kommer bara vi och eventuellt handledaren få ta del av dina svar i mailet.

Related documents