• No results found

7. Resultat och analys

7.5 Känslan av frånkoppling

Under frånkopplingen ersattes Messenger av främst SMS samt i viss mån telefonsamtal. Facebook och Instagram ersattes av annan underhållning i form av spel, nyhetsläsning och poddlyssnande. Utanför mobilvärlden blev en deltagare mer social vid lunchbordet med kollegorna och en annan upplevde en skön känsla som infann sig när sociala medier inte var

Emma Thelin & Julia Hansson 33 involverade i de vanliga samtalsämnena med nära och kära. Användandet av Messenger framför SMS kan bero på att andra människor ser om man är online på Messenger, men inte på SMS. På Messenger står det även “läst” när en person har läst meddelandet vilket skapar en automatisk press på att individen bör svara snarast, något som generellt sett inte syns på SMS. För några deltagare i studien var känslan av frånkoppling intensiv och mycket påfrestande, då de kände sig frånkopplade från en väsentlig del av deras liv. På samma sätt beskriver ordspråket Man saknar inte kon förrän båset är tomt känslan av att man inte vet vad man har förrän det är borta. Roberts och Koliskas (2014) beskriver hur människor inte inser sin medieanvändnings betydelse förrän den uteslutits från vardagen. Deltagaren Eric hade innan studien en vana som innehöll en hög uppkoppling på sociala medier, vilket gjorde att han kände ett stort tomrum efter dessa. Nedan beskriver Eric känslan efter några dagars frånkoppling.

Frånkoppling från sociala medier måste jag säga är lite knepigt. Inte att jag mår psykiskt dåligt utan snarare att det är något som sitter i ryggmärgen. Det är verkligen en vana för mig att titta på mobiltelefonen när jag står i en kö på Ica, väntar på mat som jag beställt eller sitter på bussen själv. (Eric)

För deltagaren Eric handlade frånkopplingen inte om själva saknaden av sociala medier, utan snarare om att det är ett vanemässigt beteende som fyller ut hans vardag. Vid rastlöshet har sociala medier fyllt en underhållande funktion för honom, men det var inte främst den delen som han saknade under frånkopplingen, utan snarare kommunikationsformen som sociala medier erbjuder vilket han kände en stor uppgivelse över att inte kunna använda. Allen et al (2014) diskuterar hur sociala medier både kan skapa en känsla av inkludering samt exkludering. För Eric har det nästintill blivit till ett tvång från umgängeskretsen att finnas på sociala medier på grund av den stora sociala interaktioner som sker där. En person som väljer att stå utanför sociala medier kan automatiskt bli exkluderad från olika grupper då människor anser att kommunikationen försvåras. Det blev fallet när konversationer på Messenger övergick till SMS, och på så sätt försvårade den sociala interaktionen, enligt Erics umgängeskrets. Däremot kände deltagaren Hanna att det var främst underhållningen som hon gick miste om under frånkopplingen.

Dag 1: Det har känts konstigt! Var lite orolig över att jag skulle känna mig stressad av att veta att jag missar en massa på exempelvis Instagram och så har det känts idag... (Hanna)

Dag 2: Idag har det känts lite bättre. Jag har redan missat massor av händelser på Instagram eftersom de endast visas i 24 timmar och jag har ingen möjlighet att ta igen det jag har missat längre. (Hanna) Första dagen under frånkopplingen kände Hanna en viss oro över att gå miste om aktiviteter på sociala medier, men redan dag två kände hon en viss lättnad då hon ändå inte kunde ta igen det hon redan hade missat och istället släppte hennes känsla av fenomenet FOMO. Roberts och Koliska (2014) belyser hur frånkoppling utifrån deras studie mestadels sammankopplades med negativa reaktioner när du som användare är van vid en frekvent uppkoppling. Dock motsäger några av vår studies storanvändares känslor vad Roberts och Koliskas studie främst visade på, då de inte upplevde frånkopplingen som speciellt påfrestande. Efter frånkopplingen berättade Hanna:

Emma Thelin & Julia Hansson 34 Jag har valt att inte börja använda det igen. Jag vet inte hur länge det kommer hålla i sig, men i alla fall i några dagar till. Jag känner inte alls för det. Jag lever mitt eget liv nu och jag tycker att det är riktigt skönt (Hanna)

Hanna inledde frånkopplingen med att känna att hon gick miste om mycket utan sociala medier. I skrivande stund, fem veckor efter frånkopplingens slut, har Hanna fortfarande inte börjat använda det igen. Hon tyckte att det var så befriande att vara utan dem, dock fuskade hon genom att använda Whatsapp under hela perioden vilket tycks ha blivit ett substitut till främst Messenger och Snapchat. Det här var den deltagaren som kände en press att posta inlägg på Instagram, var rädd att missa vad andra människor publicerade på sociala medier samt kände att andra levde ett mycket mer spännande och roligare liv än henne själv. Hon kände under den frånkopplade veckan att det är först nu hon lever sitt eget liv. Kaun & Schwarzenegger (2014) menar att när människor frånkopplar sig över en längre tid, kommer även hens vanor och ritualer att förändras med tiden, något som även Marias frånkoppling resulterade i. Hon kände sig mindre stressad av att inte behöva vara tillgänglig och att kolla mobiltelefonen hela tiden.

Jag känner mig mindre stressad helt enkelt. Det är nog det som har känts skönast. Mindre tvingad och mindre stressad. Jag kan lägga telefonen och så kan jag göra annat. Annars känns det som att man alltid har telefonen i handen, om ifall nåt händer. (Maria)

Maria upplevde en känsla av stress vilket resulterar i en slags press utifrån att hon internaliserar de här sociala normerna av att ständigt vara tillgänglig då hon tror att det är de som förväntas av henne, men hon pekar även ut att det är teknologin som ger henne den pressen. När hon är utan mobiltelefonen känner hon sig mindre pressad. Innan frånkopplingen hade Maria känslor som kan relateras till Nomophobia, FOMO och stress över att eventuellt gå miste om något när mobiltelefonen inte var konstant närvarande, men under frånkopplingen insåg hon att det inte var lika jobbigt att lägga ifrån sig sin mobiltelefon. Hon var inte längre rädd för att gå miste om något och fann ett lugn som hon inte tidigare hade känt av relaterat till sociala medier.

Related documents