• No results found

K ONSEKVENSER AV PLANENS GENOMFÖRANDE

In document Kommunstyrelsen 2020-06-17 KS 2020.231 (Page 150-154)

I NNEHÅLLSFÖRTECKNING

5. K ONSEKVENSER AV PLANENS GENOMFÖRANDE

5.1. M

ILJÖKONSEKVENSER

5.1.1. B

EHOVSBEDÖMNING I ENLIGHET MED BILAGA

4

TILL MKB

-

FÖRORDNINGEN

Enligt 6 kap § 11 MB ska en kommun som upprättar eller ändrar en plan, som krävs i lag eller annan författning, göra en bedömning av hur planen eller ändringen påverkar miljön. Denna bedömning ska ge svar på frågan om

genomförandet kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Om planen antas medföra betydande miljöpåverkan ska en miljökonsekvensbeskrivning upprättas där avgränsning av vilka frågor som belyses framgår tydligt.

Kommunens preliminära ställningstagande avseende behovet av en MKB är att planen inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan. Detta grundar sig på en separat behovsbedömning. Sammanfattning av den separata behovsbedömningen:

Planbeskrivning

25 (27)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2019.1472

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-06-03

Antagandehandling 2020

5.1.2. M

ILJÖKVALITETSNORM LUFT

Planförslaget bedöms inte påverka miljökvalitetsnormerna för luft negativt. Miljökvalitetsnormerna för luft i Skurup riskerar inte att överskridas.

5.1.3. M

ILJÖKVALITETSNORM VATTEN

Sammantaget görs bedömningen att planförslaget med föreslagen dagvattenlösning inte bedöms påverka miljökvalitetsnormerna för vatten och vattenförekomsten Skivarpsån som är den slutliga recipienten.

5.1.4. N

ATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL

- Miljömålet God bebyggd miljö kommer att påverkas positivt då det är en förtätning i anslutning till befintlig bebyggelse och redan utbyggd infrastruktur och kan på sikt leda till minskad energianvändning och bidra till hållbara transporter.

- Miljömålet Ingen övergödning kommer att påverkas positivt då planområdet kommer att bidra till minskad övergödning när markanvändningen ändras från jordbruksmark till mark för skoländamål.

- Miljömålet Ett rikt odlingslandskap kommer att påverkas negativt då jordbruksmark av hög kvalitet kommer att tas i anspråk.

5.1.5. R

IKSINTRESSEN

Planområdet bedöms inte påverka riksintresse för kommunikationer (Ystadbanan) negativt. Planområdet ligger ca 90 meter från Ystadbanan.

5.2. S

OCIALA KONSEKVENSER

5.2.1. B

EFOLKNING OCH HUSHÅLLSSAMMANSÄTTNING

Detaljplanen innebär att en ny skola kan uppföras i Rydsgård vilket är positivt för samhället och kan bidra till att fler väljer att bosätta sig i Rydsgård.

5.2.2. K

OPPLINGAR TILL OMGIVNING

Planområdet ligger i direkt anslutning till bostadsbebyggelse och idrottsanläggningar och bedöms ha en god koppling till omgivningen.

5.2.3. F

RITID OCH FOLKHÄLSA

Planområdet ligger i direkt anslutning till idrottsanläggningar (tennisbanor, Rydsgårds arena, Granhällans IP med flera fotbollsplaner) och lekplats. En placering av en ny skola i anslutning till dessa funktioner är positivt.

Funktionerna kan nyttjas i skolverksamheten.

5.2.4. M

ÖTESPLATSER

Planområdet ligger i närheten av befintliga mötesplatser så som Rydsgårds arena, Granhällans IP, tennisbanor, lekplats, grillplats etc. Detaljplanen innebär dessutom att en ny viktig mötesplats skapas i Rydsgård. Avsikten är att skolan ska kunna nyttjas av Rydsgårdsborna under kvällar och helger. Exempelvis ska befintligt bibliotek kunna samordnas med skolbiblioteket.

Planbeskrivning

26 (27)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2019.1472

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-06-03

Antagandehandling 2020

5.2.5. S

ÄKERHET OCH TRYGGHET

Detaljplanen innebär att trafikmängderna kommer att öka på Västergatan och Norregatan. I samband med att en ny skola uppförs ska dessa båda gator kompletteras med gång- och cykelvägar. Det är viktigt att trafikmiljön är säker med gena gång- och cykelvägar. Det innebär att det blir säkrare och enklare för barnen att själva ta sig till och från skolan och det kan även bidra till att fler föräldrar väljer att gå och cykla framför att köra bil vid lämning och hämtning.

5.2.6. T

ILLGÄNGLIGHET

Tillgängligheten till skolan är god och tillgängligheten kommer att förbättras ytterligare när Västergatan och Norregatan kompletteras med gång- och cykelvägar samt befintlig gång- och cykelväg söder om

idrottshallen/idrottsanläggningen asfalteras.

Kraven på tillgänglighet enligt Boverkets byggregler ska uppfyllas vid uppförande av skolan. Till exempel bör byggnaden utformas med hiss för god tillgänglighet till samtliga våningsplan. Delar av skolans utemiljö kommer att ha god tillgänglighet. Minst en entré till skolbyggnaden ska vara tillgänglig för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga och ska placeras och utformas så att den kan användas av dessa personer. En angörings- eller parkeringsplats för rörelsehindrades fordon ska ordnas inom 25 meters gångavstånd från en sådan entré. Minst en gångväg mellan en byggnads entré och parkering, angöringsplats för bil, friytor och allmänna gångvägar ska kunna användas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

5.2.7. S

ERVICE

Planområdet ligger ca 700 meter från Rydsgårds station. Viss service finns i närheten av stationen. Skurups tätort ligger ca 4 km från Rydsgård.

5.2.8. B

ARNPERSPEKTIVET

Planförslaget bedöms medföra positiva konsekvenser för barn. Nya ändamålsenliga lokaler för skola kan uppföras samtidigt som friyta för lek säkerställs. I skolans närområde finns rekreationsområden, idrottshall, fotbollsplaner och tennisbanor.

6. M EDVERKANDE

6.1. T

JÄNSTEMÄN

Ansvariga planhandläggare på Skurups kommun har varit Ashley Andersson och Erik Hellberg. Övriga medverkande tjänstemän är Jane Bergman, VD Skurup kommunala AB, Johan Mattson, byggprojektledare, Per Andersson, exploateringsingenjör, Göran Sivertsen, driftledare-VA, Nimo Omar, GIS-ingenjör och Mohammad Sliei, Kart- och mätningsingenjör.

Planbeskrivning

27 (27)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2019.1472

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-06-03

Antagandehandling 2020

6.2. K

ONSULTER

Planhandlingarna har upprättats av Sweco AB genom uppdragsledare Anna Magnusson, planeringsarkitekt FPR/MSA och handläggare Johannes Sandgren, planeringsarkitekt.

In document Kommunstyrelsen 2020-06-17 KS 2020.231 (Page 150-154)

Related documents