• No results found

O RGANISATORISKA FRÅGOR 1. T IDSPLAN

In document Kommunstyrelsen 2020-06-17 KS 2020.231 (Page 194-198)

Julia Andersson Thysell Planarkitekt

FASTIGHETEN 45:52, I SKURUP, SKURUPS KOMMUN

2.1. O RGANISATORISKA FRÅGOR 1. T IDSPLAN

Samråd ägde rum under våren 2018 och allmän granskning skedde under våren 2020. Detaljplanen beräknas bli antagen av kommunfullmäktige sommaren 2020 och vinner normalt laga kraft 3 veckor efter att

kommunfullmäktiges protokoll har anslagits om inte detaljplanen överklagas.

2.1.2. G

ENOMFÖRANDETID

Genomförandetiden är 5 år efter den dag då planen vunnit laga kraft.

2.1.3. A

NSVARSFÖRDELNING OCH HUVUDMANNASKAP Skurups kommun är huvudman för allmän platsmark.

Kommunen ansvarar för att iordningställa anslutningspunkter för vatten-, dagvatten- och avloppsledningar.

Anslutningsavgifter betalas av de som köper de nybildade fastigheterna i enlighet med den vid tidpunkten gällande vatten- och avloppstaxan.

Skurups Elverk ansvarar för framdragning av elledningar till de nya fastigheterna. Anslutningen bekostas av den som köper de nybildade fastigheterna.

2.2. F

ASTIGHETSRÄTTSLIGA GENOMFÖRANDEFRÅGOR OCH KONSEKVENSER

2.2.1. F

ASTIGHETSBILDNING

Nedan följer en förteckning över berörda fastigheter samt på vilket sätt fastigheterna påverkas av planförslaget.

Skurup 45:52

- Del av fastigheten Skurup 45:52 kommer att styckas av och få en ny fastighetsbeteckning.

- Den nya fastigheten föreslås ändrad användning från natur till bostäder, alltså ändras delar av fastighetens mark från allmän platsmark till kvartersmark för att inrymma bostäder.

Fastighetsbildningsåtgärder som uppkommer av planförslaget ansöks och bekostas av Skurups kommun hos Lantmäteriet.

2.2.2. G

EMENSAMHETSANLÄGGNINGAR

Om det skulle bli aktuellt med en gemensamhetsanläggning regleras det i kommande avtal.

2.2.3.

SERVITUT OCH LEDNINGSRÄTT

Det finns inga ledningar som anses behöva skyddas av ledningsrätter. Eventuell flytt av ledningar bekostas av exploatören.

Planbeskrivning

22 (24)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2017.803

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-05-27

Antagandehandling 2020

2.3. E

KONOMISKA FRÅGOR

2.3.1. P

LANEKONOMI

För Skurups kommun innebär planförslaget både exploateringsintäkter och långsiktiga kostnader för drift och underhåll. Framtida fastighetsägare ska utge ersättning för vatten, avlopp, dagvatten och el enligt vid tidpunkten gällande taxor.

Exploatören kommer antingen att debiteras en planavgift i samband med bygglovet eller så regleras planavgiften i ett kommande överlåtelseavtal. I planavgiften ingår kostnader för utfört arbete och eventuella utredningar som upprättas under planprocessen.

2.3.2. A

VTAL

All mark inom planområdet ägs av Skurups kommun. Kvartersmarken planlagd för bostäder kommer att säljas till framtida exploatörer genom köpeavtal/markanvisningsavtal. De viktigaste punkterna som kommer att tas upp i markanvisningsavtalet är:

- Utbyggnadstakt och tidpunkt för färdigställande - Framtida drift och underhåll av anläggningar

- Fördelning av inkomster och utgifter för exploateringens genomförande - Ekonomisk säkerhet/garanti för exploateringens fullföljande

- Ersättningar och anslutningskostnader som ska bekostas av exploatören - Åtgärder om exploateringen inte är färdigställd i enlighet med tidsplanen

Ett eventuellt inrättande av gemensamhetsanläggning regleras i kommande exploateringsavtal. Om

exploateringsavtal inte kan träffas så bestäms ersättning för det upplåtna utrymmet i enlighet med bestämmelserna i anläggningslagen.

3. K ONSEKVENSER AV PLANENS GENOMFÖRANDE

3.1. M

ILJÖKONSEKVENSER

3.1.1.

UNDERSÖKNING OM BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN I ENLIGHET MED BILAGA

4

TILL MKB

-

FÖRORDNINGEN Enligt 6 kap 11 § Miljöbalken ska en kommun som upprättar eller ändrar en plan, som krävs i lag eller annan författning, göra en bedömning av hur planen eller ändringen påverkar miljö. Denna bedömning ska ge svar på frågan om genomförandet kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Om planen antas medföra betydande miljöpåverkan ska en miljökonsekvensbeskrivning upprättas där avgränsning av vilka frågor som belyses framgår tydligt.

Kommunens preliminära ställningstagande avseende behovet av en MKB är att planen inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan. Detta grundar sig på en separat miljöbedömning. Sammanfattning av den separata behovsbedömningen följer nedan.

- Den tänkta bebyggelsen bedöms vara förenlig med en hållbar samhällsutveckling eftersom det rör sig om förtätning inom tätorten.

Planbeskrivning

23 (24)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2017.803

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-05-27

Antagandehandling 2020

- Ett genomförande av förslaget bedöms inte påverka några riksintressen negativt.

- Ett genomförande av förslaget bedöms inte ha en negativ påverkan på andra planers eller programs miljöpåverkan.

- Ett genomförande av förslaget bedöms inte innebära några miljöproblem som är relevanta för planen.

- Föreslagen bebyggelse bedöms inte motverka miljömålen. Med en god utformning bör området stärka miljömålen genom att bostäder skapas i kollektivtrafiknära läge.

3.1.2. M

ILJÖKVALITETSNORM LUFT

Planförslaget bedöms inte påverka miljökvalitetsnormerna för luft negativt. Miljökvalitetsnormerna för luft i Skurups riskerar inte att överskridas.

3.1.3. M

ILJÖKVALITETSNORM VATTEN

Den förslagna bebyggelsen ligger cirka 50 meter från kommunens dricksvattentäkt, men i och med att kommunen har avtal med Sydvatten kommer dricksvattentäkten att upphöra. Kommunen anser att risken för att den nya bostadsbebyggelsen får påverkan på dricksvattentäkten är minimal.

3.1.4. N

ATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL

- Miljömålet ”God bebyggd miljö” kommer att påverkas positivt då det är en förtätning i anslutning till redan utbyggd infrastruktur och kan på sikt leda till minskad energianvändning och bidra till hållbara transporter.

- Miljömålet ”Giftfri miljö” kommer att påverkas positivt då eventuella förorenade områden inom planområdet kommer att saneras innan byggnation.

3.1.5. R

IKSINTRESSEN

Planförslaget bedöms inte påverka några riksintressen negativt, eftersom det inte omfattas av något riksintresse.

3.2. S

OCIALA KONSEKVENSER

3.2.1. M

ÅL MED BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN

Flera av bostadsförsörjningsprogrammets mål och åtgärder tillgodoses delvis i detta projekt. Som beskrivs i

programmet har kommunen växt befolkningsmässigt de senaste åren i den takt som krävs för att uppnå visionen och 18 000 invånare år 2030. Dock har det inte byggts bostäder i samma takt, vilket innebär att det finns ett uppdämt behov av bostäder som kommunen måste tillgodose. Förslaget till detaljplan möjliggör för cirka 15 bostäder, vilket bidrar till att uppfylla målet om att bostadsbyggandet i kommunen ska öka för att uppnå visionen. Planen möjliggör för flerbostadshus, vilket kan tilltala flera olika målgrupper. Det kan även få igång en flyttkedja inom kommunen där bland annat befintliga villor frigörs.

3.2.2. B

EFOLKNING OCH HUSHÅLLSSAMMANSÄTTNING

I Skurups kommun består det genomsnittliga hushållet av 2.32 personer. Eftersom planområdet innebär cirka 15 nya bostäder kan detta innebär att cirka 35 personer kommer att bosätta sig i området.

3.2.3. F

RITID OCH FOLKHÄLSA

Strax norr om planområdet finns en fotbollsplan. Det finns möjlighet till lek och träning i stadsparken i form av en lekplats, ett nyanlagt utomhusgym och en tennisbana.

Planbeskrivning

24 (24)

Fastställd av Gäller fr.o.m. Diarienummer

KS 2017.803

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-05-27

Antagandehandling 2020

3.2.4. M

ÖTESPLATSER

Föreslagen detaljplan föreslår inga möjligheter till nya mötesplatser i nära anknytning till bostadsbebyggelse. Dock är utbudet på mötesplatser i närheten av planområdet mycket gott.

3.2.5. T

ILLGÄNGLIGHET

Kraven på tillgänglighet enligt Boverkets byggregler ska uppfyllas vid all ny bebyggelse. Marken är relativit plan inom området, vilket underlättar för rörelsehindrade att ta sig runt i området. Tillgängligheten till området är god, i och med att det finns goda anslutningar både till gång- och cykelvägar, kollektivtrafik samt E65:an.

3.2.6. S

ERVICE

I närområdet, cirka 400 meter bort, finns Skurups handelskvarter med en bred kommersiell service. I planens närområde finns också övrig service, såsom till Östergårdskolan (F-6), Östergårds förskola, vårdcentral och tandläkare.

3.2.7. B

ARNPERSPEKTIVET

Vid utarbetande av planförslaget har hänsyn tagits till barns intressen, behov och situation i enlighet med

barnkonventionen. Barn bedöms inte påverkas negativt av planförslaget. De planerade bostäderna kommer att ha goda möjligheter till lek och grönområden för både de små och stora barnen, bland annat i form av utbudet som erbjuds i Stadsparken strax söder om planområdet.

4. M EDVERKANDE

4.1. T

JÄNSTEMÄN

Förslaget till detaljplan har tagits fram av planarkitekterna Erik Hellberg och Julia Andersson Thysell i samråd med planarkitekterna Jennie Luthander och Ashley Andersson samt Per Andersson, exploateringsingenjör. Övriga medverkande tjänstepersoner är Jakob Fritz, trafikingenjör, Göran Sivertsen, driftledare Kommunteknik, Stefan Möller, elverkschef på Skurups Elverk samt Peter Dahl, kommunteknikchef.

4.2. K

ONSULTER

Ensucon AB har gjort den miljötekniska utredningen.

Skurup den 27 maj 2020

Erik Hellberg Julia Andersson Thysell

Planarkitekt Planarkitekt

Samrådsredogörelse 1 (6)

Fastställd av Diarienummer

KS 2017.803

Ansvarig Senast reviderad

Planarkitekt 2020-04-17

SAMRÅDSREDOGÖRELSE

FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN

SKURUP 45:52 (TIDIGARE KALLAD DEL AV FASTIGHETEN SKURUP 45:52 M. FL.) I SKURUP, SKURUPS KOMMUN

____________________________________________________________________

Förslaget till detaljplan för del av Skurup 45:52 m.fl. har varit ute på samråd under tiden 31 januari – 28 februari 2018 och har under tiden funnits tillgängligt på kommunhuset, St.

Torggatan 4, på biblioteket i Skurup samt på kommunens hemsida

www.skurup.se/detaljplaner.

Inkomna synpunkter från samrådet:

(Kommunens kommentarer i kursiv text)

Länsstyrelsen:

In document Kommunstyrelsen 2020-06-17 KS 2020.231 (Page 194-198)

Related documents