• No results found

Kamerun och (den engelskdel av landet)

4 Resultat och analys

4.1 Resultat

4.1.1 Kamerun och (den engelskdel av landet)

4.1.1.1 Varför vald/vill du stanna?

Politiska instabilitet, ekonomisk standard, levnadsmöjligheter och säkerhet i hemlandet är de främsta orsaker till att studenterna inte vill/väljer att återvända till Kamerun. Det pågår en konflikt mellan Kameruns engelska och franskdel. Den engelskadelen vill bli självständigt men den franskadelen vill inte det och har bidragit till att det pågår någon slags kalla kriget där flera människor har förlorat sina liv. S1 nämner att han/hennes liv har varit i fara på grund av att han/henne hade en familjemedlem som arbeta i parlamentet. ” Mitt liv har varit på spel och jag har varit och är efterlyste, så jag har all anledning att stanna här i Sverige, inte nödvändigt Sverige men utanför Kamerun, JAG MÅSTE! Jag kan inte gå tillbaka till Kamerun”.

När det kommer till säkerhet mellan länderna beskrivs Kamerun som en mycket osäker stat.

Mycket orolighet, maktkampen mellan den engelsk och fransk delen har bidragit till att de flesta människor i Kamerun lever i rädsla. S2 ” vi går igenom en säkerhetskris och det är en av anledning till att man inte vill återvända, det pågår konflikter och om jag väljer att återvända riskerar jag att mista mitt liv”.

Sverige beskrivs som en fredfull nation där säkerhetspersonaler är barmhärtiga än militärer i Kamerun. S2 ”Sverige är mycket bra. Här kan jag leva i fred, bilda familjen utan att oroa mig för dem. Allting är så mycket organiserat och det är ett industriland medan mitt hemland är utvecklingsland och det är inte alls organiserat”. Att inte behöva kämpa för överlevande var det också något som studenterna tyckte var bra med Sverige.

4.1.1.2 Upplevelse av säkerhet i hemlandet

Alla var överens om att de inte upplevde någon säkerhet i deras hemland och efter 2016 blev situationen ännu värre. De flesta känner också att de har blivit frihetsberövat eftersom de till exempel inte kan gå ut på kvällen utan att riskera deras liv. Något som har också normaliserat

22

i den engelska regionen är skjutningar. S3 berättar att ”ibland när man hörd skjutningar blev man tvungen att lägga sig på golvet och inte i sängen eftersom man kunde riskera även att bli mördad i sitt eget hem men när man log på golvet så kunde de tro att man redan var död”.

De åsikter som studenterna har om sitt hemland är att landet har; Diktatorledning, hög kurroption, noll demokrati. S1 säger, ”hur kan mitt land inte vara diktatorledning när vi har ännu idag samma president som har varit vid makt i 40 år? Det går även rykte om att presidentens son kommer att ta makten efter pappan. Så nu har det blivit som mer familj sak, det liknar en kungadöme /monarki och inte en presidentstyre, allt jag kan säg är att statsskicket i mitt hemland är värdigt dåligt”.

4.1.1.3 Ordet återvända!

Återvända är ett ord som många försöker att undvika så mycket som möjligt! Studenterna känner att det inte finns mycket att återvända till mer än bara död, trauma, kamp och alla svårighet som liv har att komma med i deras hemland.

S1 säger, ”det finns det här psykologiska trauma som spelar upp i mina tankar, som frågar vart ska du återvända? Du återvänder till en pool av död”. ”Om mitt liv har varit jagade tidigare kommer inte sluta att jagas nu. Så att återvända! vart ska jag återvända? till döden?

Korsfästa mig själv? Nej, Jag är inte Kristus! Så det finns ingen återvändo. Jag måste stanna kvar”.

S3 säger att ”Hemma är hemma och där kan man allt återvända oavsett hur dålig det än är.

Men självklart vill jag inte heller återvända på grund av att jag är orolig över mitt liv”

S2 berättar att ”När jag tänker på ordet återvända tänker jag på strid så det uppmuntra mig inte till att vilja återvända, för jag vet vad som väntar mig när kommer dit. Samtidigt som jag tänker att om jag ska återvända behöver jag en större vapen för att kunna bekämpa vad som väntar mig, för sist jag var där hade jag en liten vapen och det hjälp inte, det är en kamp att leva där, det är en daglig strid”.

4.1.1.4 Var idéen med studier att stanna här?

Ett JA från alla ”YES, from the very-moment I come here I decide to not go back” Det var lättare att komma hit via studiervisum än att emigrera via hav och riskera att dö. Att söka asyl

23

var också inget någon var intresserade av för att de kände att man kanske kunde få ett beslut när man redan var död, vilket inte skulle vara till något nytta.

4.1.1.5 Varför Just Sverige

De flesta hade ingen aning om hur Sverige som land var. De kom i kontakt med landet i samband med sökande efter internationella studier och det var efter då som de började utbilda sig själv om hur Sverige fungerade och en del hade vänner som hade pratat bra om landet vilket gav de mer anledningar till att sök hit. Studenterna fick då senare se också att landet var mycket fridfull vilket var det som lockade de flesta hit. En av Studenterna berättade dock att det här är han/hennes andra masters i Europa. Han/hon har studerat i X landet här i Europa där han/hon fick gå igenom rasism så djup att han/hon ibland inte fick handla mat på grunda av hans/hennes hudfärg. De dåliga bemötandet som personen gick igenom var det som bidrog till att han/hon sökt sitt andra masters här i Sverige.

S1”Jag upplevd rasism i X landet mer än jag någonsin kunde förställa mig. Min första vecka i X landet för att vara exakt min tredje dag i det landet, Jag gick till en mataffär för att köpa något att äta och dricka då jag var mycket törstig och hungrig. Jag blev stoppade vid dörren och blev tillsagd att de inte sold inte till svarta människor och det här var på en mataffär.

SORRY WE DON’T SELL TO BLACKS! Om du inte är psykologiskt starka skulle du bara fall ner på marken”.

4.1.2 Rwanda

4.1.2.1 Varför vald/vill du stanna?

För de studenter som hade barn, var det tillgänglighet och bra kvalité på utbildning, jobbsäkerhet och livskvalité avgörande för att inte återvända hem. De som inte hade barn tyckte att säkerhet/trygghet, lyckan och att kunna känna sig uppfylld på alla sätt och vis det viktigaste, vilket de inte kände att de kunde få i hemlandet. Jobbsäkerhet, låg politisk säkerhet, livskvalité, arbetslöshet, fattigdom, tillgång till ny kunskap och rädsla för ett krig. Detta var sakerna som alla var överens om och som var också en del av deras orsak till att inte vilja återanvända till Rwanda.

S4 ”Den rwandiska utbildningen har fortfarande många svårigheter den är inte riktig stabil.

Därför tänker jag stanna här oavsett priset”.

S5 ”Jag vill stanna här på grunda av att det finns bättre säkerhet jämfört med Rwanda och för att det är enklar att leva här och bygga morgondagens framtid”

24

S6 ” Säkerheten i hemlandet ger ingen garanti och även om man tänker investera i något vet man inte hur det kommer att se ute inom två år, man är alltid rädd på att det kan blir krig när som helst och det ger ingen säkerhet”.

4.1.2.2 Säkerhet mellan länderna

Alla är överens om att det finns för mycket skillnader mellan Rwanda och Sverige för att man ens ska kunna jämföra det.

S4 ”Du kan se att det finns säkerhet men den är för mycket i det mån att det finns militärer i varje hörn, vilket gör att man inte längre känner sig trygg, för när det är militäre och poliser överallt får man en känsla av att något inte riktigt står rätt till”.

Precis som S4 säger har även de andra studenterna sagt på liknade sätt. Säkerhet som finns där är inte stabil för att man ska kunna känna sig trygg. Det finns också olika rebellgrupper utanför landet men också inom.

S4 ” Ibland kan man till exempel höra att poliser har dödat människor, Militär har skjutit folk och våldtagit kvinnor och flickor, även att FLN har attackerat en vis område och dödat människor och allt detta är sakerna som skadar säkerhet i allmänhet”.

Fattigdomen, jobbsäkerhet, politisk säkerhet, individsäkerhet och dålig relation med grannländer var det också sakerna som de flesta nämnde.

S4 ”Man har ett arbete men känner sig inte trygg eftersom man kan förlora jobbet när som helt”.

S5 ”Du kan tävla om ett jobb och vinna den men ändå inte får den, det förkommer att man köper jobb eller att den går till chefernas släktingar och vänner”.

S4 ”Det är många som är medlemmar i RPF för att kunna få möjlighet till jobb inte för att de brinner för parti i sig utan för att de inte har något annat val”

S6 ”Den säkerheten som finns i flera länder i Afrika och Rwanda framför allt är säkerheten som är bara formellt på paper och nyheter som visar att säkerheten finns beroende på vem som säger det. Säkerheten finns på paper men går man i verklighet får man en annan bild av säkerhet än det som talas i rapporter och nyheter”.

25

”Rwandiska regeringens fördrar och vill att alla ska var en del av landet politiska parti RPF och när du inte gå med i part kan de börja ifrågasätta dina val/anledningar till att inte gå med, visa kan till med säga att du inte tycker om landet”.

S4 ”Sakerna som är oftast negativ för landet brukar inte får talas ut till allmän. Allt detta är ett bevis på att det inte finns någon bra säkerhet i landet. Rwanda har dessutom en del problem med våra grannländer, ex. Uganda som dessutom hjälpte Rwanda att stoppa folkmord 1994”.

Många beskriver Sverige som ett land där jobbsäkerhet, politisk säkerhet, individsäkerhet och rättvisan är en självklarhet för medborgarna.

S4 ”Här i Sverige låter vi våra bilar var ute, vi går ute när som helst, visa gånger stänger vi inte vår husdörrar och det händer ingenting. Här finns det mycket säkerhet och det är värdigt sällan som jag ser en polis ut, samma sak med militärer och ibland kan man undra om landet ens har militärer. Det känns som att säkerhet här är en av landets traditioner”.

S5 ”Här i Sverige när man får ett jobb är man garanterande säkerhet och trygghet om att inte förlora jobbet till någon annan”.

S6 ”Sverige har en bra ledning och regeringen bryr sig om sina medborgare vilket du inte kan se i Rwanda”.

4.1.2.3 Ordet återvända!

Det är en känslan om att inte känna sig trygg. Många känner att även om de återvänder kommer det aldrig att gå bra för de även om de skulle starta eget verksamhet.

S4 ”Jag känner mig inte trygg, Jag önskar mig inte det. Jag älskar mitt hemland men jag önskar mig inte att återvända dit på grund av all politiska problem och hat som finns mellan människor. Även om man återvänder hem kommer det aldrig att gå bra för en till och med om man skulle starta eget”.

S5 ”Det är svårt att gå från ett land som har god säkerhet till ett som inte har det. Det svårt att planera sitt liv när man vet att det finns något bättre där ut. När man lever i en omgivning som är ostabill kan man inte lita på att morgondagen kommer bli bra”.

26 4.1.2.4 Var idéen med studier att stanna här?

Alla förutom en sa ja och den som sa nej förklarade sedan att när han/hon såg hur livskvalité, hur jämlika människor var, landets säkerhet kändes inte länge lika roligt att återvända till.

S5”Man kan säga att största anledningen till att komma hit var att bosätta mig här än att studera. Det finns inget visum som man kan ansöka om at flytta till ett land bara så där.

Studierna var helt enkelt min utväg”.

4.1.2.5 Varför Just Sverige

Alla var överens om att de kom hit på grunda av de möjligheterna de fick, samtidigt som Sverige är blanda de bästa rankad länderna i världen där människor har bra säker, lyckligt liv och hög politik säkerhet och livsvillkor.

S6 ”Jag vald inte utan det var det enda möjlighet som fanns”.

4.1.3 Nigeria

4.1.3.1 Varför vald/vill du stanna?

Många valde att stanna på grunda av bättre möjlighet utanför Nigeria men också på grund av instabilitet och konflikt i hemlandet, en del som inte var klara med studier visste inte om de vill stanna just här i Sverige. De var dock överens om inte återvända till Nigeria vad som än hände.

Många planerar på att flyttar till andra länder såsom Kanada, USA osv.

4.1.3.2 Säkerhet mellan länderna

Studenterna upplever att det är enorma skillnader när det kommer till säkerhetssystem hem i Nigeria och här i Sverige.

S7 ”I Nigeria lever man i rädsla 24/7, rädsla om att blir attackerade när som helst och om jag skulle vilja gå ut sent på kvällen kan jag inte göra det ensam, jag måste göra det i sällskap med andra, för om jag skulle råka blir attackerade skulle de andra göra någon slags motstånd åtminstone”.

”På det vis som jag ser säkerhet hem det är att alla sköter sig själv, vi är våra egna poliser, vägledare, det finns ingen säkerhet där så man måste se efter sig själv så gott man kan, det är så jag ser på saker i mitt hemland, medan här allting är så annorlunda, folk här respektera sig själv och varandra, de har ingen anledningar att skada någon, och det kan jag inte säga om mitt hemland. Jag skulle säga att det är en daglig kamp där, när du vaknar är du rädd att gå ut för du vet inte om du kommer bli påkörd av bil eller om något annat kommer att skada dig”.

27

S8 ”Mitt land är inte säker just nu på grund av att det pågår mycket dödade, tjuvaktighet, det är mycket som inte står rätt till och det är framför allt på grund av att eliter alltså de som leder landet är korrupta”.

S7 ”För mig tycker jag inte att det går ens att jämföra säkerhetssystemen mellan länderna. Man har bra säkerhetssystem här i Sverige. I Nigeria bidra till med poliser till att människor inte känner sig trygga och det är även svårt för individer att vara sig själva”.

Studenterna tycker att de politisk systemet i Sverige är organiserat, det är lugnt, fredligt och man känner sig trygg.

S9 ”Det korta tiden som jag har varit här har jag inte upplevt någon konflikt”.

4.1.3.3 Studenternas tankar om landets ledning.

S7 ”Vem som helst som känner till Nigeria bord vet att staten befinner i akutsituation just nu, för regeringen har misslyckats på alla sätt och vis. ”OM DET HÄR KOMMER ATT HJÄLAP!!!

Så befinner vi oss i krissituation, Nigeria ligger i riskzon, våra ledare har svikit oss och de hjälper inte oss på något sätt, de hjälper inte till att återställa säkerheten, livet, vattenbehov, gatuarbete, allting är ett stort misslyckandet, och det går dålig för oss. Det finns ingen regering policy, det finns inga lagar, det finns inget, landet är bara en röra och jag ska inte ljuga om det, det är sanningen, VI BEHÖVER HJÄLP PÅ RIKTIGT! Politiker leker med våra liv och jag tror att de vill bara döda alla och jag vet inte varför”

S8 ”Mina åsikter är att jag tror att de som styre landet har slut på idéer, helt slut på idéer förstår du? För man kan inte göra samma sak om och om igen och förväntar sig ett annat resultat”. De gör saker om som de gjord för flera decennium sedan, och då kan man fråga sig själv, lever dessa människor i detta decennium eller? De har slut på idéer och jag tycker att de borde ge färska människor en chans att komma till makt så att de kan ta landet framåt för de har ingenting att komma med.

S9 ”Regeringen i Nigeria funkar inte riktigt, ingen ekonomiskt struktur, ingen humankapital och de som har lämnat landet finner ingen motivation till att återvända, de känner sig inte trygga. När man ser det som sker i sitt hem ställer man sig en fråga om man verkligen vill återvända till sitt hemlandet. Människor vågar inte att återvända hem”.

28 4.1.3.4 Ordet återvända

Åter igen är ordet återanvända ett ord som många inte vill höra även här. Många känner sig oroliga för sina liv och vet inte vad som skulle hända med de ifall de bestämde sig för att återvända.

S7 ”Det får mig att känna mig rädd. Man blir ett offer och jag vill inte gå tillbaka för jag vill inte bli ett offer. jag väldigt rädd att återvända hem, faktum att jag har gått ut ur landet och sedan återvända, nej det är en skrämmande tanke när man tänker på allting som kan gå fel.

Tanken att återvända hem skrämmer mig helt enkelt och jag kommer att beskriva Nigeria som ett HELVET”

S8 ”Det är på grund av säkerhets problem som jag inte vågar återvända”.

S9 ”Landet är instabilt och ordet återvända är skrämmande och många människor gillar nog inte att tänka på det. Med tanken på det som pågår i Nigeria måste man fråga sig om det är något som man vill återvända till på en gång”.

4.1.3.5 Var idéen med studier att stanna här

S7 ”JA! Jag sökte olika anledningar för att lämna landet och det är det som pågår i många ungdomars tankar, de vill bara lämna landet och de söker olika vägar såsom studier, äktenskap, jobb. De vill bara lämna landet. För min del var studier min utväg”.

S9 För mig var Studierna mitt främsta fokus och andra möjlighet kom senare.

4.1.3.6 Varför Just Sverige

Många kom till Sverige på grunda av det är här som de fick studieplatser, andra på grund av fred som råder här, bra utbildningsystemet och vänner som tipsade.

S7 ”Jag försökte att ansöka i många andra länder såsom USA, Kanada, Schweiz och fick inte studievisum och stipendier. Sverige var min fjärde land som jag försökte på och jag fick möjlighet så jag kom hit”.

Related documents