• No results found

5. Analys & resultat

5.2 Analys av spelets narrativ

5.2.5 Kapitel 5 - Guarma

Efter skeppsbrottet vaknar Arthur upp på en strand. Han hittar Dutch, Javier, Micah och Bill längs stranden och de hjälper honom och ger honom vatten. Dutch förklarar att de befinner sig på ön Guarma som ligger utanför Kuba. Några män kommer fram och sätter kedjor på dem. Dutch försöker förklara att de överlevt en storm och att deras skepp har sjunkit. Männen litar inte på dem och säger att de ska följa med. Männen arbetar för Albert Fussar på en sockerplantage på ön. De kommer fram till några andra fastkedjade män. Dutch frågar vilka dessa är och en av vakterna svarar att de är kriminella och att de är skyldiga till uppror. Vakterna blir beskjutna av någon och gänget lyckas ta sig loss från kedjorna. Vakterna får

36 förstärkning och lyckas skjuta Javier i benet. Gänget flyr in i skogen utan Javier, som blir tillfångatagen. En av männen som befriade gänget presenterar sig som Hercule Fontaine. De får reda på att ön styrs av Fussar, som anses vara en tyrann som folket inte vågar gå emot. Hercule är inte från ön, utan smugglar endast saker till och från Guarma. Gänget får också veta att Fussar äger slavar som driver hans plantage, och att några av dessa slavar lyckades fly för någon dag sedan och att Fussar nu jagar dem. Hercule säger att om gänget ställer upp för honom och hans vän Leon att hjälpa de förrymda slavarna kommer han att hjälpa dem med en båt.

Under hela detta kapitel är rollerna fasta. Utifrån aktionsnivån (Tønnessen, 1998, s.90–92) finns här sex aktanter som fyller olika funktioner, och dessa kommer inte att byta roller under hela kapitlet. Gänget är i detta kapitel subjektet som strävar att nå objektet. Det slutliga objektet i detta kapitel är att ta sig från Guarma, och komma tillbaka till de resterande gängmedlemmarna. Hjälparen och sändaren är Hercule Fontaine, det är han som hjälper subjektet att nå sitt objekt. Samtidigt är han den som bidrar med information till subjektet, samt den som skapar nya objekt för att nå det slutgiltiga objektet. Tønnessen (1998, s.91) menar att mottagaren och subjektet ofta är samma person/-er, vilket i detta fall stämmer. Motståndaren i detta kapitel är Fussar och hans mannar. Det är dessa som kommer att stå i vägen för subjektets strävan mot objektet.

Arthur blir tillfångatagen av en av Fussars män. Han lyckas ta sig fri och döda mannen, samt frige två av Hercules män, Baptiste och Leon, som också blivit tillfångatagna. De lyckas ta sig fram till de förrymda slavarna som är på väg att hängas i närheten. Arthur, Leon och Baptiste frigör slavarna och lyckas skjuta sig fri från vakterna. Baptiste säger att Hercule håller på att göra iordning en båt som ska ta Arthur och de andra från ön.

Hercule hade tidigare sagt att gänget måste hjälpa honom att rädda slavarna innan de kunde få en båt, vilket gör föregående stycke distributivt (Tønnessen, 1998, s.88). Arthur måste genomföra denna handling för att komma närmare sitt eget och gängets objekt. Denna händelse kan även kopplas till temat medmänsklighet (jmf. Skolverket, 2011, s.5). Denna berättelse utspelar sig flera år efter det amerikanska inbördeskriget. Detta betyder att slavar inte längre är tillåtet i USA. Albert Fussar talar dock engelska, till skillnad från majoriteten på Guarma som talar spanska, vilket vi tolkar som att han är från USA. Fussar äger slavar som arbetar på hans sockerplantage, vilket innebär att han besitter värderingar som var vanliga innan inbördeskriget. Dessa värderingar går inte i hand med medmänskliga värderingar då han inte ser till människors lika värde, samt diskriminerar människor på grund av deras etnicitet då slavarna inte är vita eller talar engelska.

Arthur och Dutch ska rädda Javier. De ska ta sig in till plantagen via en grotta som Hercule tipsat dem om. Här börjar Dutch och Arthur samtala om det som tidigare skett och om deras framtidsplaner. Dutch säger att de ska återvända till Saint Denis. Arthur lyfter fram hur det har gått hittills och frågar ironiskt: Hur skulle jag kunna tvivla på dig? Dutch svarar och säger att Arthur inte har en aning om vad han är kapabel till att göra för att överleva. Arthur menar att det är det han är rädd för. En dam kommer ut ur grottan och ska leda dem fram, i utbyte mot en guldtacka. Arthur frågar hur det gick för John under bankrånet. Dutch säger att han var den enda som agenterna tog levande, och att han antar att Abigail kommit undan. Han börjar

37 spekulera i hur det gått den senaste tiden, och menar att det kanske är någon som planerat detta. Han tycker att det är konstigt att så många Pinkertons dök upp så snabbt. De kommer fram till en stege som leder ut ur grottan och då vill damen ha mer i betalning. Dutch tar strypgrepp på henne och dödar henne. Arthur blir chockad och Dutch säger att hon tänkte förråda dem. Han säger också att han bara försöker se till så att de överlever. Arthur frågar hur han kunde veta att hon skulle förråda dem, varpå Dutch svarar att han kunde se det i hennes ögon och hur hon ledde dem. Arthur frågar om Dutch tänker döda honom men Dutch svarar att han försöker hjälpa alla så gott han kan. De tar sig in på plantagen och lyckas rädda Javier som är skadad. De skjuter sig fri och tar sig till ett fort vid kusten som Hercule använder som utpost.

Uppdraget att rädda Javier är distributiv, då objektet är att samtliga i gänget ska ta sig från Guarma. Konversationerna och det som händer i grottan på väg till Javier fyller dock både integrativa och distributiva funktioner (Tønnessen, 1998, s.88–89). Här beskrivs hur Dutch börjar ifrågasätta samhörigheten i gänget då han misstänker att John och Abigail har någonting med Pinkertonagenterna att göra. Han mördar även damen som hjälper dem, då han misstänker att hon kommer att förråda dem. Arthur blir chockad då detta är ett beteende han inte brukar se hos Dutch. Damen har agerat hjälpare till Arthur och Dutch, och det är första gången Dutch dödar någon som inte är en motståndare. Arthur visar bristande tillit till Dutch då han ifrågasätter detta mord. Vi tolkar dessa händelser som integrativa då de beskriver Dutchs bristande moral. Dessa integrativa element fyller dock en distributiv funktion då detta är ytterligare en händelse som visar hur Dutchs desperation kommer till uttryck, och hur han har förändrats som person. Dessa uttryck kommer att förstärkas och påverka narrativets förlopp.

Gänget gör sig redo för att fly med hjälp av en båt, men måste besegra Fussar och hans män innan de kan lämna ön. Med hjälp av Hercule och hans män lyckas de döda Fussar och kan därefter fly från Guarma. När de sitter på båten förklarar Dutch att planen nu är att dela upp sig och leta reda på resten av gänget. Micah, Bill, Arthur och Charles uttrycker sitt tvivel, men Dutch menar att han är redo att göra allt för sin familj och frågar om någon inte håller med, de andra är tysta.

Subjektet har nått sitt objekt, vilket var att fly från Guarma. Här skapar gänget som subjekt ett nytt objekt, vilket är att återförenas med resterande gängmedlemmarna. I föregående stycke kommer temat samhörighet till uttryck. Micah, Bill, Arthur och Charles är tveksamma över att leta reda på resten av gänget. Dutch prioriterar dock detta objekt, och hänvisar till att gänget är en familj. Efter allt som har hänt med Dutch uttrycks här värderingar som han tidigare förespråkat. Han visar en del av sin tidigare personlighet som inte uttrycktes på Guarma. Arthur kommer i land vid Van Horn Trading Post som ligger norr om Saint Denis. Han rider till Shady Belle men huset är tomt. I huset hittar han en lapp där det står att gänget flyttat till Lakay, en liten ort i träsket norr om Saint Denis. Han rider dit för att träffa dem. När Arthur kommer fram träffar han Pearson, Abigail, Sadie, Uncle, Mary Beth, Karen, Tilly, Mrs. Grimshaw, Swanson, Strauss och även Charles. Sadie berättar att John är fängslad. Efter ett tag kommer även Dutch och de andra dit. Milton och andra pinkertonagenter har även hittat dit. Agenterna börjar skjuta direkt och gänget besvarar elden. Till slut lyckas gänget driva bort

38 agenterna och börjar packa ihop för att flytta. Abigail vill att de ska rädda John, eftersom det talas om att han ska hängas. Dutch säger att de inte ska rädda honom då det inte finns tid för detta, så Abigail ber Arthur och Sadie att rädda honom.

Objektet att återförenas är fullbordat. Här skapas ett nytt objekt där gänget som subjekt måste avvärja attacken. Efter att de lyckats med objektet skapas ett nytt objekt. Detta objekt har gänget strävat mot tidigare, vilket är att flytta lägret. Även här uttrycks temat samhörighet. Tidigare påpekade Dutch gruppens gemenskap och menade att gänget är som en familj, vilka han gör allt för. Men när de kommer i land och återförenas med gänget uppvisar Dutch den tidigare omoraliska personligheten. Gänget menar att de måste rädda John som blivit tillfångatagen och snart ska hängas, däremot menar Dutch att han och gänget inte har tid med det. Dutch misstänker fortfarande John för förräderi och tror att det är han som gått emot gänget.

Arthur träffar Dutch innan de flyttat lägret. Dutch talar om att Pinkertons och Cornwall är ute efter dem och menar att det är ett schackspel. Arthur säger att gänget borde flytta någon helt annanstans. Dutch säger att han inte har spelat sitt sista drag än, men Arthur menar att han hellre vill rädda liv än att spela schack. Dutch sörjer Hoseas bortgång och frågar Arthur om han fortfarande håller hans rygg, varpå Arthur svarar “alltid”. Arthur säger dock att han sett Dutch döda folk kallblodigt, vilket han lärt Arthur att aldrig göra. Dutch svarar inte utan byter ämne och tipsar om en ny plats vid namn Beaver Hollow där de kan upprätta läger. Arthur och Charles ska rida i förväg medan Dutch och Micah ska rekognosera någon annanstans. Dutch säger att han behöver tid, tid och inga förrädare.

Denna konversation kopplas till temat samhörighet. Här framträder Hoseas roll i gruppen då Dutch sörjer honom. Arthur visar fortfarande tillit och lojalitet till Dutch då han menar att han fortfarande håller Dutch om ryggen. Han ifrågasätter dock Dutchs värderingar, då han börjar bryta mot det han lärt Arthur. Vi tolkar att Arthur börjar ta Hoseas roll. Han är den som strävar efter gängets säkerhet först och främst, och inte hämnd/attacker mot Cornwall och Pinkerton. Konversationen fyller en integrativ funktion (Tønnessen, 1998, s.89), då den beskriver Dutchs och Arthurs tankar.

Arthur och Charles rider till Beaver Hollow. På väg dit berättar Charles om ett gäng som heter Murfree som håller till där. Han berättar att det är ett farligt gäng och att människor är rädda för dem. När de kommer fram till Beaver Hollow skjuter de Murfree-gänget. I en grotta som finns där hittar de en kvinna inlåst i en bur. Hon blir först rädd, men Arthur förklarar att hon är i säkerhet nu. Hon berättar att hon kommer från Annesburg, en stad i närheten, och Arthur tar med henne dit. På vägen dit presenterar hon sig som Meredith och berättar att Murfree gjort hemska saker mot henne och hennes vänner som nu är döda, men klarar inte av att gå in på detaljer. När de kommer fram till Annesburg återförenas Meredith med sin mor. Hennes mor erbjuder Arthur pengar för att han fört hennes dotter till säkerhet. Här sker en valmöjlighet där Arthur kan välja att ta pengarna eller ej. Arthur tackar nej till pengarna och förklarar att han gjorde det som en god gärning. Arthur får +honor. När Arthur går tillbaka till sin häst får han syn på Edith Downes, som är på väg in i en stuga tillsammans med en man. När hon får syn på Arthur blir hon rädd och säger åt honom att hålla sig borta.

39 Denna del innehåller både distributiva och integrativa element (Tønnessen, 1998, s.88-89). Arthur och Charles besegrar Murfree-gänget, vilket är en distributiv handling då gänget nu kan upprätta läger på denna plats. Detta driver narrativet framåt och leder till ett nytt kapitel. Arthur hjälper Meredith att komma hem, vilket är en integrativ handling. Detta driver inte narrativet framåt, men den uttrycker temat medmänsklighet i förhållande till Arthurs personlighet (jmf. Skolverket, 2011, s.5). Här sker även ett val då Arthur kan ta pengar från Merediths mor eller ej. Vi som spelare valde att inte ta pengarna då Arthur agerade solidariskt gentemot Meredith. Här sker även en betingning utifrån ett behavioristiskt perspektiv (Säljö, 2017, s.209), då Arthur fick +honor av detta val. Ytterligare ett integrativt element kommer till uttryck då Arthur får syn på Edith Downes. Detta beskriver vad som hänt med henne efter att Arthur drivit in pengarna som hennes familj var skyldiga.

När Arthur kommer tillbaka till Beaver Hollow är hela gänget där. Dutch berättar att han och Micah hittat Cornwall, och att han håller på med affärer i Annesburg. När de står och pratar kommer Molly berusad. Hon säger att hon inte är en av dem, och att det var hon som berättade för Agent Milton och Ross om bankrånet. Hon säger att hon ville att agenterna skulle döda dem. Dutch tar fram pistolen, men Arthur säger att hon är galen och inte värd det. Grimshaw skjuter Molly och säger att hon visste om reglerna, och frågar vad som är fel på Arthur.

I föregående stycke uttrycks temana samhörighet och medmänsklighet. Molly har tidigare i berättelsen försökt tala med Dutch, men han har inte lyssnat. Vi tolkar att Molly inte tillhört gängets samhörighet då hon inte fått sin röst hörd. Arthur vill skona Molly, men Grimshaw skjuter henne då hon menar att det finns regler att följa. Arthurs och Grimshaws handlingar kopplas till båda temana. Vi tolkar att Arthurs försök att skona Molly grundas i temat medmänsklighet, vilket kopplas till människolivets okränkbarhet och solidaritet mellan människor (jmf. Skolverket, 2011, s.5). Grimshaw agerar dock utifrån gängets samhörighet och dess konventioner som stärker gängets samhörighet. Vi tolkar även denna händelse som en kärnfunktion då det är en viktig vändpunkt i berättelsen (Tønnessen, 1998, s.89). Gänget har här varit tvungen att byta plats ännu en gång. Innan de ens hunnit upprättat det nya lägret skjuter de en av gängmedlemmarna. Vi tolkar att denna händelse har en markant påverkan på gängets atmosfär. Gänget definierar sig som en familj, men nu får de reda på att en familjemedlem förrått dem. De har även dödat människor för att rädda sig själva, men detta är första gången de skjuter en i sin egen familj. Vi anser att detta är en avgörande faktor till framtida händelser då flera gängmedlemmar börjar ifrågasätta gängets samhörighet och trygghet.

Related documents