• No results found

5. Resultat

5.3 Karriärbeslut under etableringsprocessen

I Sverige fattat har kvinnorna fattat beslut som har inneburit en karriärväxling. Det är egentligen endast Louise som fortsätter på samma karriärbana som hon hade i sitt hemland. Hon övervägde under en period att även söka jobb som kräver lägre kvalifikationer än vad hon är utbildad till.

33

Jag hade blandade känslor mellan att börja jobba direkt som barista i Espresso-house eller hitta ett jobb som ligger i min karriär och ambitioner och mål. Så vi gav det en chans och övergav att vara en barista [...] Det är lätt att göra men vi vet att nackdelen är att du inte har tid att leta efter ett ordentligt jobb.

[I had mixed feelings between let’s get to work right away and be a barista in Espresso house or find a job that is in my career and aspirations and objectives. So we gave it a chance and discarded being a barista [...] That’s the easy thing to but we know what the down-part is that you don’t have time to look for a proper job.] (Louise, Frankrike)

Utbildningskapital är en faktor som påverkat informanternas karriärbeslut och brist på svenskt utbildningskapital har lett till ofrivillig karriärväxling för Sophie och Amanda. Sophie genomförde en yrkesutbildning och arbetade inom samma arbetsområde under fyra år i sitt hemland. I Sverige försökte hon hitta ett arbete inom något närliggande område men har inte lyckats. Hon arbetar för närvarande som vikarie inom barnomsorgen men upplever anställningen som otrygg och vill gärna arbeta inom hennes tidigare yrke då detta stämmer överens med hennes intresse och färdigheter. Hon har därför tagit beslutet att söka in till en svensk yrkesutbildning inom det önskade yrkesområdet.

Amanda har en nästintill fullständig kandidatexamen och även arbetslivserfarenhet inom samma område från Australien. Hon har gjort flertalet försök att erhålla ett arbete inom samma område i Sverige men har fått återkoppling att svensk utbildning och/eller svensk arbetslivserfarenhet är nödvändig för att hon ska ha en chans att erhålla en anställning. Hon har erfarit att potentiella arbetsgivarna inte vill satsa på någon som har främmande erfarenheter:

Och sedan när jag undersökte ytterligare, jag tror det var när jag slutade SFI, i grund och botten när de sorterade igenom alla ansökningar och eftersom mina inte var någonting som de kände igen kom det inte med i intervjuhögen. Och vid tiden jag hört mig för hade de anställt någon som känner till det svenska systemet, som har svensk erfarenhet. Det finns verkligen ingenstans att gå med det.

[And then when I investigated further after, I think it was when I finished SFI, basically when they sort through all the applications and because mine wasn’t anything that they recognised it doesn’t get into the interview pile. And by that time I had inquired they had already hired someone who knows the Swedish system, who has Swedish experience. There is really nowhere to go with that.] (Amanda, Australien)

Tami har utbildningskapital från sitt hemland men känner att hon vill satsa på en annan karriär. Hon får uppfattningen att det är nödvändigt med utbildning för att kunna skapa sig en karriär i Sverige och beskriver sig själv som en nyfiken person som gärna studerar samt fördjupar sina kunskaper i olika ämnen. Hon studerar nu andra året på en

34

universitetsutbildning. Hennes flytt till Sverige har därmed inneburit en frivillig karriärväxling. När Emma bodde i USA hade hon ett yrke i åtanke för hennes framtida karriär. Det skulle dock inte vara möjligt för henne att utföra detta yrke i Sverige och hon fick därmed tänka om. Hon hade samtidigt börjat utveckla ett intresse inom ett annat arbetsområde och fick möjligheten att läsa sin masterutbildning inom detta i Sverige genom ett utbytesprogram. Zahra innehar en universitetsutbildning från Iran men hennes arbetslivserfarenhet ligger inom ett annat, om än närliggande, arbetsområde. Hon har en stark motivation till att fortsätta på samma karriärbana som hennes arbetslivserfarenhet då hon känner att hennes färdigheter och talanger där kan komma till sin rätt. I Sverige har hon kämpat med att få in en fot i denna bransch dock utan resultat. Hon har upplevt att potentiella arbetsgivare har fokuserat på vilken utbildning hon har och inte lagt något värde i de färdigheter hon utvecklat i samband med arbetslivserfarenheterna.

Erfarenheten av att bli mamma har påverkan på deras relation till arbetslivet. Mödraskapet är en källa till motivation då de vill vara en inspiration för sina barn. Samtidigt är det en utmaning att ha barn eftersom de uttrycker att det begränsar tiden som kan investeras i ett arbete och att de behöver göra kompromisser till följd av det. Exempelvis Sophie har haft en heltidstjänst men upplevde att det fick negativa konsekvenser för barnet och ser sig istället sig själv arbeta deltid i sin kommande yrkesroll. Hon uttrycker samtidigt att om hon har en arbetsgivare som tillåter flexibel arbetstid så kan hon tänka sig att arbeta heltid. Vad flexibiliteten beträffar så säger Emma att möjligheten för henne att styra sin arbetstid är en absolut förutsättning för att hon ska uppnå balans och för att hennes barn inte ska bli lidande av för långa dagar i barnomsorg. Kvinnorna strävar således efter ett arbete som innebär att de kan inneha en god balans mellan arbete och där hänsyn tas till familjerelationer. Arbetstider och flexibilitet blir därmed två viktiga faktorer i sammanhanget då karriärbeslut ska tas.

Informanterna säger att den svenska barnomsorgen och möjligheten att vara föräldraledig är möjliggörande faktorer sett till karriären och vilka beslut som tas. Emma delar med sig av hur detta var en stark bidragande faktor till att hon och hennes man valde att flytta till Sverige. Även Amanda uttrycker hur betydelsefulla dessa möjliggörande faktorer är för henne som mamma:

Jag tror inte att jag skulle välja att bli mamma i något annat land om det var upp till mig. På grund av hur föräldrarna, båda föräldrarna har de rättigheter de innehar med hänsyn till både arbetet och att vara hemma. [I don’t think I would be a mum in any

35

other country. If I had the choice. Because the way the parents, both parents the right that both parents have regarding to work regards to being at home] (Amanda, Australien)

Kvinnorna anser därmed att det är enklare att kombinera mödrarollen med karriären i Sverige än i deras hemländer.

Related documents