• No results found

Karriärval och drömmar

5.2.2 “Lagen har gett mig en ny chans i Sverige”

5.3 Karriärval och drömmar

De flesta visar sig vara nöjda med sina val av utbildning. Informanterna som studerar samt informant 6 kan se sig själva ha ett arbete i anknytning till deras utbildning. De flesta anser att deras utbildning och arbete kan kopplas samman med deras intressen och att det finns en meningsfullhet. Tre av informanterna menar att viljan att hjälpa andra har varit en drivkraft till att välja en utbildning där de kommer att få arbeta med människor.

Drömmar om andra yrkeskarriärer utanför sin utbildning och arbete är något som samtliga informanter, förutom informant 4, delar med sig av. Från vård och omsorgsprogrammet

berättar informant 1 att hans drömyrke är att bli pilot men kan också tänka sig att bli lastbilschaufför. Informant 2 vill bli fotbollsproffs eller jobba inom affärsbranschen. Informant 3 från restaurang och livsmedelsprogrammet drömmer om att jobba som lastbilschaufför. Informant 5 från undersköterskeutbildningen hade helst velat bli socionom. Informanterna som arbetar kan inte se sig själva arbeta i sin tjänst för resten av sitt liv. De båda drömmer om ett annat arbete. Informant 6 som jobbar inom detaljhandel drömmer om att en dag öppna ett eget företag som är kopplat till hans tidigare utbildning som fordon och bilmekaniker. Informant 7 som jobbar inom panel och produktionsföretag berättar att polis är hans drömyrke men han kan också tänka sig arbeta som förskollärare. Informant 4 från undersköterskeutbildningen är den enda som har hamnat på en utbildning och tjänst som ingår i hans drömmar, vilket är att arbeta med äldre inom hemtjänsten.

Både informant 4 och 6 anser att det är möjligt att arbeta med sina drömyrken i framtiden men informant 4 är öppen för andra tjänster. Resterande fem informanter anser att möjligheten är svår att arbeta med det dem egentligen vill men orsakerna till det skiljer sig åt. En del lyfter fram det permanenta uppehållstillståndet som ett hinder. Informant 5 är en av de som ser lagen som ett hinder. Socionom är hans drömyrke och han hade planer på att läsa samhällsprogrammet på gymnasiet innan lagen kom. För att omfattas av den nya gymnasielagen behövde han välja en yrkesinriktning och blev tvungen att tänka om sina val. Hans tanke från början var att arbeta med yngre barn men insåg efter ett tag att han trivdes bra med den äldre målgruppen efter att ha arbetat på äldreboendet. Citatet under berättar hur han resonerar kring möjligheten till studier inom socionomutbildningen:

Det jag jobbar med just nu (äldreboende) kommer också kunna hjälpa mig i framtiden när jag pluggar till socionom. Man vet aldrig, jag hoppas att jag kommer kunna göra det [...] Just nu ser jag inte så mycket möjlighet för att först och främst jag måste klara min utbildning sedan har jag 6 månader på mig att skaffa ett jobb. Hade jag fått välja hade jag definitivt studerat till socionom. (Informant 5)

Informant 7 hade tankar på att bli polis innan han kom till Sverige. Efteråt fick han reda på att kraven för att bli polis kräver ett svenskt medborgarskap. När han insåg att det tog lång tid att få ett uppehållstillstånd i Sverige blev han tvungen att tänka om sin karriärval.

Jag hoppar över det just nu men kanske sedan i framtiden. Jag ändrade mig då till förskollärare. Med förskolelärare så trivs jag med barn och barnen tycker också om mig plus jag har erfarenhet att ta hand om barn för jag har en lillebror. Just nu jobbar jag på panel företaget därför att jag behöver ett jobb på grund av min situation. Det är inte mitt drömyrke men det är inte som jag klagar. (Informant 7)

En annan informant delar liknande tankar och ser andra alternativ än sitt drömyrke.

Min dröm är att bli pilot [...] Just nu är uppehållstillståndet viktigaste. Längre fram skulle jag kunna jobba som lastbilschaufför men inte pilot tror jag. Det beror på att om man måste läsa mycket och det kommer ta många år. Sedan tror jag också min ålder är emot mig. Jag orkar inte läsa så länge heller. (Informant 3)

Informant 2 har en dröm om att bli fotbollsproffs och att bli professionell inom taekwondo. Han delar sin erfarenhet kring hur karriärvalen har ändrats under tiden han har bott i Sverige.

När jag kom till Sverige så tänkte jag att jag skulle fokusera på fotbollen. Men sen gick det inte bra för jag bodde långt borta och jag cyklade 8 km i regn. Det blev massor av problem och jag slutade. Sen började jag träna taekwondo och tränade det nästan i ett halvår. Sen fick jag avslag och då fick jag inte tävla. Jag kan inte tävla på grund av att ifall något händer så finns det ingen försäkring som täcker. Sen slutade jag. Det är sådana problem när man har drömmar som man inte kan rå för. Jag själv kommer hit för att fixa mitt liv, hjälpa andra och när jag inte får mitt uppehållstillstånd så blir det problem. [...] Att hjälpa andra är också anledningen till att jag väljer att läsa vård och omsorgsprogrammet. Jag har själv haft mycket problem och sett många som behöver hjälp men det finns ingen som hjälper de. Därför vill jag jättegärna hjälpa andra om jag kan. (Informant 2)

Utifrån informant 2 berättelse har han genomgått många svårigheter och han har sett andra vara i behov av hjälp men inte fått det. Det finns därav en stark vilja att hjälpa andra människor och han kan se sig själv göra detta genom att utbilda sig på vård- och omsorgsprogrammet.

5.4 Resursernas betydelser för ensamkommande ungdomar

Related documents