• No results found

V sou asném celosv tovém vývoji mají nezastupitelnou roli ICT, je pot eba i tuto ást b žného života vhodn za lenit mezi nejmladší uživatele – d ti, žáky, studenty. K tomu pomáhá již p es deset let vzd lávací technologie KidSmart Early Learning Programme. Jeho prvo adým úkolem je ukázat d tem odpovídající p ístup k užívání po íta , aby je používaly správn a hlavn k užite ným v cem. Auto i

projektu si uv domují, že podpora rozvoje d tí v perspektivní oblasti ICT znamená i rozvoj do budoucnosti.

KidSmart (podoba viz p íloha . 2) je vzd lávací technologie založená na podpo e lepších u ebních p íležitostí, a proto pomáhá snadn jšímu p echodu p edškolních d tí do školy. Spole nost IBM roku 1998 uvedla na trh Kid Smart Early Learning Program, který je v sou asné dob využíván v 60 zemích celého sv ta.

Program pomáhá d tem u it se a prozkoumávat pojmy v matematice a v d . Zárove u í d ti d ležitým socializa ním dovednostem, jakými jsou spolupráce a pomoc druhému. Což je velice d ležitý faktor pro budoucí úsp ch ve škole a zajišt ní stejných podmínek v p ístupu ke vzd lávání. Podpora je evidentní zejména v odlehlých oblastech, kde jsou jasn patrné znevýhodn né podmínky. Jedná se o m sta po celém sv t , kde mají d ti omezený p ístup k po íta m, pokud v bec n jaký mají. Projektové webové stránky jsou k dispozici v 8 sv tových jazycích. Pomáhají jak rodi m, tak i p edškolním pedagog m, v ú inn jším využití dané technologie. IBM Kid Smart Early Learning Program je ur ený pro v kovou kategorii d tí 3–7 let. Nezávislé studie prokázaly, že díky jejímu používání došlo ke zlepšení ve výuce a u ení. Dále vykazuje pozitivní výsledky u d tí a u itel ve znevýhodn ných komunitách. Samotní u itelé podílející se ve využívání KidSmart Programu jsou jist jší v p ístupu používání po íta ve t íd (IBM 2009).

V eské republice se tento projekt realizuje od roku 2002 a to na základ dohody mezi Ministerstvem školství, mládeže a t lovýchovy a spole ností IBM R.

Do vybraných mate ských škol byly dodány speciální po íta ové stanice. Do roku 2008 bylo v eské republice d tem a u itel m k dispozici 263 t chto po íta . Software Information Industry Association (SIIA) ud lila programu cenu 2005 Codie Award za nejlépe distribuované po íta ové ešení. Za azení mate ských škol do programu KidSmart probíhá na základ spln ní ur itých kritérií, zejména toho, že mate ská škola musí být neziskovou organizací. Dále mate ská škola musí poskytovat rodi m d tí informace o projektu a p edškolní pedagogové se musí zavázat k realizaci programu.

Do programu jsou za azeny i d ti ze sociáln znevýhodn ných rodin (nejen d ti z minoritních skupin, ale i z mén podn tného prost edí, ze sociáln slabších rodin

apod.), p íp. d ti s postižením. P edpokladem je i ú ast zástupc mate ské školy na proškolení k programu a získání základ práce na po íta i (Kocourek 2008).

Program je k dispozici v dev tadvaceti jazycích v etn eštiny a využívá ho více než 10 milion d tí. V metodách výuky s použitím ICT bylo proškoleno více než 100 000 u itel (IBM 2011).

Softwarové vybavení po íta ové stanice se skládá z šesti oddíl . Každý p itom p ispívá k rozvoji odlišných znalostí a dovedností – Mílin d m matematiky, Han in d m místa a asu, Sam v v decký d m, Mozkolamy 1, Mozkolamy 2, Mozkolamy 3. Prakticky se jedná o barevný plastový dome ek s implementovaným po íta em a veškerou pot ebnou technikou. Obsahuje sedátko pro dv d ti a d tskou myš, sou ástí je barevná tiskárna a fotoaparát (Mate ská škola Vyhlídka 2012).

Program má za cíl nau it d ti a rodi e správnému p ístupu k ICT a hravou formou podporovat po íta ovou gramotnost p edškolák . Speciáln vytvo ený software v t chto po íta ích napomáhá rozvíjet znalost jazyka, matematiky, v dy a humanitních obor . Díky t mto aktivitám se podporuje kvalita vzd lávání v eské republice.

U nejmenších d tí m že docházet k rozvoji logického myšlení a zájmu o exaktní v dy.

Software je jednoduchý na ovládání. Zohled uje zejména to, že pro d ti p edškolního v ku je mnohdy obtížné zacílit kurzor na konkrétní místo. Dále se úkoly a jejich ešení systematicky neopakují. Z tohoto d vodu musí d ti vždy hledat kreativní ešení.

Software u í d ti základ m matematiky a logiky ást nazvaná Mílin d m matematiky, ur ováním asu a prostorovou p edstavivostí se zabývá ást nazvaná Han in d m místa a asu. P írodov d je ur ena ást Sam v v decký d m. Všechny mají potenciál p ispívat k rozvoji jazykového vyjad ování d tí a spolupráci mezi nimi (Kocourek 2008).

K hodnocení úsp šnosti KidSmart v esku se vyjád ila Dana Moravcová, editelka Mate ské školy ty lístek tak, že celkov hodnotí program jako velmi kvalitní.

Auto i maximáln respektovali specifika d tí p edškolního v ku. ešené úkoly jsou p edkládány s ohledem na využití d tských dovedností, zkušeností a dosažených znalostí. Program pracuje integrovan , tj. vede d ti k logickému myšlení, procvi uje po etní, prostorové a asové p edstavy. Zárove p ispívá k rozvoji jazykového

vyjad ování. Podporuje fantazii, p edstavivost, tvo ivost a umož uje experimentování.

Rozši uje znalosti d tí o p írod a o sv t , podporuje d ti k poznání, vede je k pot eb získat další informace o problému, pracovat s knihou, u it se jazyky. Všechna zadání a témata jsou navíc ve shod s požadavky RVP PV (Kocourek 2008).

Jako nejv tší klad programu se jeví jeho snadná a bezproblémová obsluha.

Reaguje na pokyny dít te. Software nabízí širokou škálu možností a variant ešení úkol a je tedy tém nemožné schématické ešení. Neopakují se shodné fráze v rámci hodnocení d tí. Postavi ky, které jsou pr vodci jednotlivých oddíl , používají r zné formy hodnocení. Navíc verbáln reagují na pokyn dít te prost ednictvím kurzoru.

Dokonce verbáln i nonverbáln dávají najevo netrp livost nebo nudu, v p ípadech, kdy dít neví nebo se programu momentáln nev nuje (Kocourek 2008).

Naopak k zápor m lze za adit hlasovou modulaci dabér , která neodpovídá konkrétní postav , nap . hlasu dít te. Dále se nejeví zcela vhodn zvolené p eklady výraz jako mozkolamy, duje silný vítr, trochu prší apod. Mnohem vhodn jší by byly b žn používané výrazy (Kocourek 2008).

Provedený výzkum spole nosti IBM ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a t lovýchovy eské republiky z roku 2009 prokázal, že program u d tí upev uje vzájemnou spolupráci, posiluje soust ed ní a rozvíjí jemnou motoriku.

Pedagogové velmi oce ují samotné programy, které neobsahují žádné prvky násilí, ale naopak u í d ti zdvo ilostní fráze, které si následn osvojují (IBM 2011).

Další výzkumy provád né v n kolika zemích poukázaly na vysokou kvalitu zpracování t chto po íta ových jednotek, které bývají pro d ti velice atraktivní. Pracují s nimi lépe, pokud u po íta e sedí ve dvojicích nebo trojicích. Dokonce vzrostla u d tí motivace k výuce a u chlapc koncentrace (Kocourek 2008).

Related documents