• No results found

Harmonogram realizace praktické části

červen 2019 – Konzultace námětu pomůcky s odborníky ze SPC Liberec.

Ve SPC pro zrakově postižené v Liberci proběhla konzultace s odborníky v oboru tyflopedie, kteří představili již existující pomůcky a hry pro jedince se slabozrakostí. Zároveň vnesli do návrhu požadavky, které by pomůcka měla obsahovat a návrh, jak by zhruba mohla vypadat, čím by se měla zabývat.

červenec – srpen 2019 – Tvorba příběhů a sepsání úvodu knihy.

Po konzultaci bylo zapotřebí stanovit si námět knihy. Klíčová bylo volba maňáska, který do každého příběhu vkládá smysl a pointu. Nejprve vznikl úvod, který vymezuje postavu maňáska a naznačuje, jakým směrem se dále ubírají jednotlivé příběhy. Postupně začaly vznikat texty, které jsou členěny do ročních období a mají edukační záměr.

září 2019 – Konzultace příběhů s vedoucí práce.

35

Podoba zhotovených textů byla předvedena vedoucí práce. Ta kromě kontroly samotného obsahu příběhů dohlédla i na jejich vizuální podobu, tak aby odpovídala potřebám jedinců se slabozrakostí.

říjen – listopad 2019 – Tvorba první verze úkolů a jejich konzultace.

Po schválení textů nastala práce na souvisejících úkolech. Bylo nutné vymyslet úkoly, které posilují rozvoj vnímání, odpovídají věkové kategorii jedinců a zahrnují co nejširší skupinu dětí se slabozrakostí (ve smyslu od lehké po těžší formy). Zároveň bylo třeba úkoly vymyslet tak, aby odpovídaly potřebám jedinců se slabozrakostí po vizuální stránce.

listopad – prosinec 2019 – Tvorba doplňujících obrázků a jejich konzultace.

V průběhu dalšího vývoje pomůcky přišel čas i na tvorbu obrázků, které dokreslují jednotlivé příběhy. Ukázalo se, že obrázky budou ve smyslu jejich provedení nejobtížnější částí celé tvorby. Zpočátku bylo třeba zvolit vhodnou techniku, kterou budou obrázky vytvořeny. Namísto klasické kreslené podoby obrázků, která může obsahovat jisté nepřesnosti čar a obrysů, byla zvolena technika lepení barevného papíru. Ta zajistila přesnou strukturu, ale i při ní bylo třeba hledět na vhodnou volbu barev, velikosti a tvarů jednotlivých prvků tak, aby práce odpovídala potřebám cílové skupiny.

leden 2020 – Konzultace celkového prozatímního konceptu.

Podoba obrázků a úkolů byla konzultována průběžně během jejich tvorby. Veškeré prvky pomůcky (texty, obrázky, úkoly) potřebovaly jasný formát, ve kterém budou uloženy.

Podoba formátu byla zkonzultována s vedoucí práce a posléze byla předvedena téměř kompletní pomůcka. Práce byla vložena do kancelářských desek a obsah byl vložen do průhledných folií.

leden – únor 2020 – Tvorba maňáska.

Po zkompletování pomůcky zbývalo už jen vytvořit maňáska. Podoba postavy byla navržena zcela jednoduše. Maňásek má podobu krtka a prvky, které postavy vyplňují, tvoří pouze oči, pusa a nos. Konkrétní částí jsou zvětšené a kontrastní. Postavy byly vytvořeny dvě – menší a větší verze.

únor – březen 2020 – Tvorba finální podoby pomůcky.

Po konzultaci podoby maňáska byla vedoucí práce představena kompletní pomůcka.

Byla schválena jako celek a následoval prostor pro její otestování.

36

5 Charakteristika cílové skupiny

Jedinci se slabozrakostí tvoří jednu ze čtyř skupin osob se zrakovým postižením. Jde o osoby, které trpí orgánovým postižením obou očí, jež jim i při využití vhodné brýlové korekce dělá potíže v oblasti běžného života. V praxi se můžeme setkat s lehkou, střední a těžkou slabozrakostí, která se projevuje různými způsoby. Postižení obvykle provází zhoršená zraková ostrost, potíže v oblasti prostorového vidění, výpadky v zorném poli, poruchy barvocitu a další projevy. Existují formy slabozrakosti, které se v průběhu života zhoršují, jiné jsou stabilní. V případě práce s dětmi se slabozrakostí je třeba brát v úvahu jejich sníženou soustředěnost a pozornost, která souvisí s rychlejší unavitelností. Tyto děti obvykle pracují pomalejším tempem a mohou být více citlivé. Materiály, se kterými pracují, je třeba upravit do podoby, která je pro ně vhodná.

Právě pro skupinu jedinců se slabozrakostí byla pomůcka vytvořena. Předtím než započala samotná tvorba, bylo třeba zjistit, jaké již zhotovené pomůcky a hry k dostání jsou.

Pro tyto informace byly osloveny různé speciálněpedagogické organizace a zařízení, ve kterých se zabývají rozvojem jedinců se zrakovým postižením, jejich výchovou a vzděláváním. Ze získaných poznatků vyšlo na povrch, že skupina, pro kterou není na trhu příliš mnoho pomůcek, je tvořena právě jedinci se slabozrakostí a z toho důvodu je práce věnována právě jim.

Cílovou skupinou, pro kterou je používání pomůcky vhodné ve smyslu rozvoje vnímání, jsou jedinci ve vývojovém období mladšího školního věku. Pomůcka byla vytvořena spíše pro nižší stupeň zmíněného období, konkrétně tedy pro děti od 7 do 9 let. Projekt může být použit v práci s kterýmkoli dítětem, primárně je však pomůcka určena pro děti se slabozrakostí ve zmíněném vývojovém období.

37

6 Popis pomůcky

Pomůcka má působit dojmem dětské knihy. Cílová skupina, pro kterou byla pomůcka vytvořena, však vyžaduje určité úpravy. Ve výše uvedeném textu zaznělo, že jedincům se slabozrakostí při práci s textem pomáhá, když je písmo zvětšené, bezpatkové a zesílené. Při práci s jinými materiály (obrázky, úkoly) je vhodné využívat zesílených kontur, kontrastnosti a dobře zvolené barevnosti, abychom dosáhli co nejvyššího zrakového komfortu. Bylo tedy nezbytné knihu a její celkový formát přizpůsobit požadavkům, a proto je na první pohled patrné, že o knihu, jak ji známe, se nejedná.

Knížka nemá pevnou vazbu ani pevný obal, jejím krytem jsou desky, do kterých je možné vkládat folie. Do jednotlivých folií jsou vloženy papíry s texty, které pak slouží jako stránky. Klasická kniha také jistě obsahuje vyšší počet stran. Význam pomůcky se však neodvíjí od výše zmíněných parametrů a její jinakost v tomto směru může být jen přínosná.

Další nespornou výhodou provedení pomůcky v deskách je také to, že se dá průběžně dle potřeby obměňovat, doplňovat a upravovat. Popisu jednotlivých částí pomůcky a jejich specifik se věnuji níže.

Maňásek krtek

Celým textem děti provází maňásek, který je umístěn na přední straně desek. Z kapsy je možné si krtka kdykoliv vytáhnout a nasadit na ruku. Aby tak mohlo učinit každé dítě, byly vytvořeny postavy krtka dvě. Jedna je menší a druhá o něco větší. Postavička funguje jako motivace a zároveň se může stát oporou dítěti při čtení a plnění úkolů. Krtek funguje i jako hračka ve chvílích, kdy je dítě unavené a potřebuje se odreagovat, protože relaxace je nezbytnou součástí učení či tréninku.

Volba zvířecího pomocníka v podobě krtka byla po krátké úvaze jasná. Velká část krtkova těla je tvořena černou barvou, díky které ve spojení s barvou bílou vzniká velice dobrý kontrast. Další větší plochu těla postavy tvoří oči, jež jsou tvořeny právě zmíněnou bílou barvou. Černobílá kombinace se s úspěchem využívá jak v rámci zrakové stimulace, tak v rámci zrakové terapie. Pro většinu dětí se slabozrakostí, i těch, kteří trpí její těžší formou, je tedy postava dobře vnímatelná.

Maňásek má v příbězích klíčovou roli, protože se od jeho postavy odvíjí celý text.

V úvodu pomůcky, který si děti přečtou ještě před samotnou četbou příběhů, je uvedeno, proč je právě krtek průvodce příběhy. Je zde i nastíněno, ve kterém prostředí se text odehrává a cílem úvodu je motivovat dítě ke čtení. Pokud bychom však chtěli šetřit energii a zrak

38

dítěte, abychom zabránili jeho brzké únavě, můžeme úvod dítěti jednoduše spolu s krtkem přečíst či říci svými slovy.

Texty

Mimo úvodní slovo se knížka skládá ze čtyř textů. Pro jedince se slabozrakostí je vhodné, když text není příliš dlouhý z důvodu zrakové pohody. Toto kritérium bylo dodrženo a každý příběh je dlouhý maximálně na jednu stranu formátu A4. Zároveň je pro lepší čitelnost strana přizpůsobena na šířku, místo obvyklého nastavení formátu na výšku. Dle výše uvedených požadavků na úpravy bylo při psaní textu použito bezpatkové písmo Calibri a velikost jednotlivých znaků je zvětšena na 24 bodů. Písmo je kromě zvětšení i zesílené, aby byla jeho čitelnost pro jedince co nejkomfortnější. Celý text je zarovnán do bloku a řádkování je nastaveno do podoby běžného textu – tedy 1,5 řádku.

Jednotlivé příběhy neobsahují žádný nadpis, který by dětem napověděl, o čem budou číst. Jedná se o záměr, protože kromě samotného čtení je důležité, aby dítě textu rozumělo.

Bez nadpisu je jedinec nucen přijít sám na to, o čem text je. Po přečtení může dítě navrhovat, jaký by asi daný text mohl mít název. Tato forma hry v dítěti posiluje motivaci a chuť ke cvičení. Navíc pokud jedinec název uhodne, velmi brzy zjistí, že ho krtek provází čtvero ročním obdobím.

V každém příběhu se krtek ocitá v situaci, kterou musí pochopit a poznat, aby byl schopen ji vyřešit. Na některé situace řešení najít umí a na jiné zase ne. Tento přístup by měl dětem ukázat, že ani ony nemusí všechno zvládnout, protože je přirozené, že nám něco jde a něco zase ne. Všechny texty mají edukační záměr – krtek v každém příběhu podle různých indicií postupně poznává, o jaké roční období se jedná. Spolu s ním si děti mohou zopakovat, jak takové roční období vypadá, co v daných měsících děláme, jaké je počasí, co si oblékáme, co v období roste a podobně. Zároveň by postava krtka měla v dětech vzbuzovat vytrvalost a trpělivost, protože i on nakonec všechny záhadné situace odhalí. V neposlední řadě by příběhy pro děti měly být zábavné.

Stručný děj příběhů:

 Jarní příběh

Krtek spí ve svém domově a probudí ho rána. Strachy se schovává a z dálky pozoruje, kdo ho ohrožuje. Po chvíli si všimne rýče, který hloubí díru do zemně a ruku člověka, který do jámy sype drobná semínka. Krtek si rozpomene na roční období, které právě nastalo a dochází mu, že právě tato činnost se na jaře dělává a uvědomí si, že se nemá čeho bát.

39

 Letní příběh

Krtek odpočívá ve svém domově a probouzí ho mokro na tlapkách. Otevře oči a vidí vodu, která se hrne přímo k němu. Chce zjistit, co se děje a vydává se na zem se strachem, že přišla povodeň a celý jeho dům bude vytopen. Na zemi však zjišťuje, že si nedaleko užívají letních dní děti v bazénu a voda pramení od nich.

 Podzimní příběh

Krtek vylézá z podzemí a vydává se prohlédnout si krajinu. Po čichu ihned poznává, že je podzim. Cestou se o něco píchne a přemýšlí, o co by se mohlo jednat. Nejprve si pomyslí, že do něj asi narazil ježek. Po chvíli k němu ale pronikne záblesk zeleného odrazu světla a dojde mu, že potkal kaštan.

 Zimní příběh

Po probuzení se krtek chce vydat na zem, aby se podíval, co nového je na zahrádce.

Cesta pro něj byla oproti jiným dním náročná. Namísto měkčí hlíny na povrchu byla půda stále tvrdší a krtek se začal bát, že se ztratil v betonové výstavbě. Po chvíli si ale všiml, že navrchu je sníh a půda je tedy tvrdá od mrazu. Rozhodne se, že si zahrádku zkontroluje na jaře a vrací se zpět do svého domova.

Obrázky

Ke každému textu je vytvořen obrázek, který doplňuje čtený text. Obrázky mají do pomůcky vnášet barevnost a zpříjemnit tak dítěti čtení. Celková podoba knížky je díky nim více dětská a na první pohled pomůcka na dítě nepůsobí pouze jako práce. Po přečtení textu má dítě prostor si obrázek prohlédnout a může nahlas popisovat, co na něm vidí. Díky němu je také možné trénovat rozlišování a pojmenování barev. Mimo barvy dítě pojmenovává jednotlivé předměty a vypráví, k čemu slouží, na co je používáme apod.

Obrázek obsahuje pouze ty předměty a postavy, které jsou k danému textu nezbytně nutné. Zbytečné detaily by na dítě mohly působit rušivě a mohla by tak nastat rychlejší unavitelnost. Z hlediska lepší soustředěnosti je obrázek umístěn na zadní straně textu, takže ho jedinec vidí, až když list otočí. Základ obrázku se vždy opakuje – hlína, ve které je umístěn krtek (malá změna nastává pouze na podzimním obrázku). Krtek má na každém listě stejnou velikost a jeho vzhled se stále opakuje. Stejně tak má hlína i tráva totožnou barvu. To by mělo dítěti umožňovat lepší orientaci v obrázku. Při jejich tvorbě byl brán zřetel na kontrastnost barev a byly vytvořeny tak, aby rozlišování jednotlivých barev a jejich odstínů bylo co

40

nejjednodušší a komfortní. Tam, kde bylo třeba lépe odlišit barvy, byl použit černý fix pro zvýraznění kontur.

Popis obrázků:

 Jarní obrázek

Největší plochou na obrázku je hlína – tedy krtkův domov. V její levé části je umístěna postava krtka. Jak bylo uvedeno výše, toto rozložení se opakuje na každém obrázku. Půda je pokryta zelenou trávou a je do ní vykopaná díra, do které putují semínka mrkve. Vedle díry je umístěn rýč, který ji zapříčinil. Na obrázku jsou zachyceny jen tyto symboly, které pramení z textu. Návaznost obrázku na text by tak měla být patrná, přesto že veškeré předměty modré kapky, které putují z bazénu do země.

 Podzimní obrázek

Zde je základní pozice krtka v hlíně pozměněna. V příběhu se totiž krtek prochází po zemi, tudíž je jeho postava přemístěna na trávu. Hned vedle něho je zobrazen kaštan, do kterého v textu krtek narazí. Děj příběhu ilustrují právě tyto dva symboly. Obrázek doplňují po obou stranách stromy s barevným listím, které jasně symbolizuje podzim. Kaštan má černé kontury a je zvětšený, větší velikost mají také listy na stromech.

 Zimní obrázek

I na tomto obrázku jsou základní prvky umístěny jako na dvou předchozích. Jedná se však o zimní list a z toho důvodu hlínu nekryje tráva ale sníh. Příběh nehovoří o konkrétním ději na zemi, z toho důvodu obrázek zdobí pouze sněhulák a modré vločky. Aby dítěti nedělalo potíže rozlišit sníh od bílého papíru, je zvýrazněn silnými černými konturami. Stejné odlišení bylo aplikováno i na sněhuláka. Vločky jsou zvětšené a modrá barva byla zvolena kvůli vhodnému kontrastu s bílým podkladem.

41 Úkoly

Příběhy jsou kromě obrázků doplněny úkoly. Tato cvičení slouží k odreagování dítěte, ale zároveň je při nich kladen důraz na práci zraku. Každý úkol buď přímo souvisí se čteným textem, díky čemuž dítě trénuje kromě zrakového vnímání i paměť, nebo je spojený s ročním obdobím, ve kterém se děj odehrává.

Popis úkolů:

 Jarní úkol

Činnost je vázaná na paměť a pozornost jedince, kterou věnoval čtenému textu. Před dítě je předloženo sedm obrázků a dvě značky – jedna značí, co v textu zaznělo a druhá, co ne. Označení předložíme dítěti tak, aby k nim mohlo přikládat patřičné obrázky. Vzniknou tak dvě kupičky obrázků, které má kromě rozřazení dítě za úkol i pojmenovat. Úkol může vést k debatě o jednotlivých obrázcích. Jedinec může popisovat, kde takový předmět můžeme vidět, na co ho používáme apod.

Při tvorbě obrázků byl brán zřetel na dodržení zrakového komfortu dítěte, aby pro něj činnost byla příjemná a bavila ho. Počet obrázků je zredukován, aby nedocházelo k únavě jedince a měl chuť v činnosti pokračovat. Obrázky jsou vytvořeny na bílém podkladě, jejich barvy jsou syté a kontrastní, zároveň však odpovídají reálné podobě předmětů. Pro lepší viditelnost byl použit černý fix, který zvýrazňuje kontury a je kontrastní s bílým podkladem.

 Letní úkol

Aktivita přímo nesouvisí s přečteným textem. Dítě se tedy nemusí soustředit na zpětné vybavení a přemýšlet. Při této činnosti je nutné koncentrovat se na koordinaci oka a ruky.

Jedinec má před sebou obrázek velké žížaly a jeho úkolem je fixem vyznačit tvar jejího těla.

Práce probíhá přes folii, ze které se dá fix lehce odstranit a činnost se tak může stále opakovat.

Úkolem dítě trénuje kromě souhry oka s rukou i prostorovou představivost a jemnou motoriku. Aktivita je rozdělena do dvou obrázků – pro začátečníky a pro pokročilé. Od toho se odvíjí náročnost úkolu a dítě tak nemusí mít strach ze svého selhání.

Žížaly, které jsou symbolem letních dešťů, jsou vytvořeny ve formátu A4, což dítěti zajišťuje dostatečný prostor pro práci. Úkol je založen na principu klasických bludišť, která však pro děti se slabozrakostí nejsou příliš vhodná z hlediska náročnosti. Obrázky jsou jednobarevné, doplňují je pouze černé kontury, které zvýrazňují tvar žížaly.

42

 Podzimní úkol

Vzhledem k tomu, že úkoly jsou řazeny od nejjednoduššího po nejsložitější, se jedná již o náročnější aktivitu. Úkol nevyžaduje zpětné vybavování, ale některé předměty, jež zazněly v textu, se v činnosti vyskytují a dítěti je tak poskytován prostor pro opakování. Jedinec před sebou po přečtení textu vidí křížovku a pět obrázků. Každý obrázek je označen číslem, stejné číslo najde dítě i v křížovce. Úkolem dítěte je obrázek pojmenovat a zapsat do správného řádku v křížovce. Výsledkem je tajenka, která jedince zavede zpátky k maňáskovi. Dítě zapisuje písmena do křížovky opět fixem přes folii, což mu poskytuje možnost opravy. Při této činnosti dochází k trénování prostorové představivosti, koordinaci oka a ruky, jemné motoriky apod.

Obrázky jsou vytvořeny ve zvětšené velikosti, aby byly pro jedince lépe rozeznatelné.

Barvy jsou syté, kontrastní, přesto odpovídají realitě a i zde platí pravidlo, že obrázky neobsahují nadbytečné detaily. Pro lepší viditelnost jsou obrázky i křížovka zvýrazněny černým fixem. Políčka v křížovce jsou zvětšená tak, aby dítěti nedělalo potíže zapsat do nich písmena. Tajenka je zvýrazněna žlutou barvou, která tvoří s bíločerným podkladem kontrast.

Čísla označující řádky v křížovce a jednotlivé obrázky jsou psána zvětšeným písmem, černým fixem. To by mělo zajistit lehčí orientaci pro jedince při zaznamenávání slov do křížovky.

 Zimní úkol

Činnost je v řadě poslední, a tedy nejtěžší. Je vázaná na zimní příběh a je zde kladen velký důraz na zpětné vybavení a pozornost. Úkol se skládá ze sedmi otázek, na které dítě odpovídá. Odpověď může být zaznamenána písmem – fixem přes obal v prostoru na papíru, ale postačí ji pouze vyslovit. Aktivita může vést ke společné debatě o jednotlivých otázkách, o příběhu, obrázku apod. Činnost vyžaduje soustředěnost, ale v oblasti jemné motoriky a koordinace ruky s okem je jedinci poskytnut prostor pro relaxaci. V případě, kdy je dítě unavené, postačí, když otázky přečte ten, kdo jedince knihou provází. Tím docílíme odpočinku očí a pozornost tak může dítě věnovat pouze přemýšlení o odpovědi.

Úpravy textu, které probíhaly při tomto úkolu, jsou stejné jako korekce příběhů. Bylo zvoleno bezpatkové písmo Calibri a velikost textu je 24 bodů. Text je zesílený a odstupy jednotlivých řádků jsou nastaveny na 1,5 řádku. To umožňuje dítěti pohodlnější čtení, při kterém by k únavě zraku mělo docházet pomaleji. Na listu je dostatek prostoru pro zaznamenání odpovědi, pokud by dítě chtělo úkol doplnit písmem.

43 6.1 Použité materiály

Při výrobě pomůcky bylo třeba kromě výše uvedených úkolů, příběhů a obrázků promyslet i volbu materiálu, ze kterého bude knížka vytvořena. Při výběru materiálu byl brán zřetel na požadavky zajišťující zrakový komfort, který je pro jedince se slabozrakostí nezbytný, pokud je po nich vyžadován určitý výkon. Jednotlivé části pomůcky a jejich

Při výrobě pomůcky bylo třeba kromě výše uvedených úkolů, příběhů a obrázků promyslet i volbu materiálu, ze kterého bude knížka vytvořena. Při výběru materiálu byl brán zřetel na požadavky zajišťující zrakový komfort, který je pro jedince se slabozrakostí nezbytný, pokud je po nich vyžadován určitý výkon. Jednotlivé části pomůcky a jejich

Related documents