• No results found

kliniker är anslutna till 1177 Vårdguiden och har infört

webbtidbokning. Folktandvården har dock inte uppnått målet att öka andelen sms-kallelser under året. Anledningen är en allmän uppfattning hos en del kliniker, att kallelser skickade via sms orsakar fler uteblivna patienter. Det har dock visat sig att oavsett kallelsemetod är uteblivandefrek-vensen densamma över tid.

Vilka förbättringsområden finns?

För att digitalisering ska bli en självklar del i verksamhets-utvecklingen behöver ytterligare satsningar göras för att öka kompetensen inom området. Målet är att öka imple-menteringstakten och införa nya, smartare arbetssätt för att klara framtidens utmaningar och uppnå önskad effekt och nytta för såväl vårdens medarbetare, beslutsfattare som för invånare/patienter. Det finns också förbättringar att göra avseende strukturen för styrning, ledning och samordning av området. Det finns ett behov av att tydliggöra och för-bättra styr- och ledningsprocesser samt utveckla formerna för samverkan och samarbete inom Region Uppsala så att samlad erfarenhet och kompetens tas tillvara på bästa sätt.

Det finns också ett behov av att i större utsträckning invol-vera invånare/patienter i Region Uppsalas digitala utveck-lingsarbete.

återigen befäste en dålig position (upp en placering till plats 50 2017) för Akademiska sjukhuset och en sista plats i landet för Lasarettet i Enköping. Vid Akademiska sjuk-huset har man i dialog med AT-läkarna påbörjat ett antal aktiviteter för att förbättra situationen. Vad gäller Lasarettet i Enköping är det framförallt introduktion, handledning och utbildning som anges som bristområden. En handlingsplan för att förbättra AT fastställdes i början av 2017. Under hösten har ytterligare åtgärder planerats i dialog med AT-läkare. Under 2017 fattade regionstyrelsen beslut om att öka antalet AT-platser från 30 till 40 från och med 2018.

Vilka förbättringsområden finns?

Orsaker till den dåliga AT-rankningen har utretts och man ska fortsätta att fokusera på de identifierade åtgärderna för att förbättra AT-läkarnas upplevelse av utbildning vid sjuk-husen inom Region Uppsala.

ÄR LEDANDE INOM E-HÄLSA

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits två uppdrag och fem indikatorer.

➤ Det angivna värdet är bättre än målvärdet (+- 2 pro-cent) och regionen har därmed uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Antalet enheter (gäller även privata) som är

anslutna till 1177 Vårdguidens e-tjänster. ➤ Antalet enheter som använder den införda

webbtidboken (steg ett, visa bokad tid) ➤ Antalet länsinvånare som har

användarkon-ton på 1177 Vårdguidens e-tjänster ➤

Andel kallelser till undersökningar inom Folk-tandvården som sker via sms

Antal vårdcentraler hos Primärvården som erbjuder videomöten mellan patient och vårdgivare

Vilka åtgärder har vidtagits?

I februari 2017 fastställde regionfullmäktige ”Strategi för digitalisering och e-hälsa i Region Uppsala”. För att förstär-ka och förtydliga arbetets inriktning, antog regionstyrelsen i mars ett tio-punktsprogram, tio uppdrag, med målsätt-ningen att levereras under 2018–2019. Utifrån strategi och uppdrag har en handlingsplan tagits fram och beslutats på tjänstemannanivå. Arbetet med att realisera såväl strategi som uppdrag har tagit fart under året. Åtta av tio uppdrag i tiopunktsprogrammet har påbörjats, bland annat digital ankomstregistrering, remissinformation i journalen via

”Alla Folktandvårdens

kliniker är anslutna till 1177

Vårdguiden och har infört

tjänster för vårdkontakt samt

webbtidbokning.”

ÄR LEDANDE INOM KUNSKAPSSTYRD VÅRD Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits fyra uppdrag och tre indikatorer.

➤ Det angivna värdet är bättre än målvärdet (+- 2 pro-cent) och regionen har därmed uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Antal påbörjade Health Technology Asses-ments samarbeten (HTA) med Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinska metoder i Region Örebro (CAMTÖ)

Antal kliniska processer som införts på

Pri-märvårdens vårdcentraler ➤

Kvalitetsindex inom området

kunskapstyr-ning ➤

Vilka åtgärder har vidtagits?

Under året har nio regionövergripande programråd varit aktiva och arbetat med implementering av Socialstyrelsens aktuella nationella riktlinjer. Programråd finns inom föl-jande områden: diabetes, astma/KOL, depression/ångest, hjärtsvikt, stroke, MS/Parkinson, sjukdomsförebyggande metoder/levnadsvanor, demens och palliativ vård. Samtliga förvaltningar har varit delaktiga i programrådsarbetet och Akademiska sjukhuset har haft en dominerande roll.

De två senast bildade programråden demens och pallia-tiv vård inledde sin verksamhet sent under hösten 2017.

Programråden har arbetat med att kartlägga och definiera ansvarsgränser, fastställa kvalitetsindikatorer och följa upp dessa, informera och fortbilda om rekommendationer.

Vilka resultat har uppnåtts?

En samsyn kring hantering av ett visst sjukdomstillstånd har uppnåtts inom programrådet. Inom flera av de fastställda indikatorerna har förbättring av värdena erhållits. Då avvi-kelser noterats har en plan utarbetats för förbättringsarbete.

Programrådet för levnadsvanor har kontinuerligt arbetat tillsammans med övriga programråd för att inom respektive område också införa rekommendationer om levnadsvanor.

Vilka förbättringsområden finns?

Programråden behöver i fortsättningen arbeta mer systema-tiskt och samordnat i kvalitetsarbetet och ha en samordnan-de och övergripansamordnan-de roll när samordnan-det gäller värsamordnan-debaserad vård och kliniska processer som sker inom förvaltningarna.

För programråden finns behov av kompetensutveckling inom processledning och ytterligare kunskap om övergri-pande processarbete samt behov att arbeta mer samordnat.

BIDRAR TILL ATT SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR NÄRINGSLIVET ATT FORTSÄTTA VÄXA, MED SÄRSKILT FOKUS PÅ LIFE SCIENCE, ENERGISEKTORN OCH GRÖNA NÄRINGAR.

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits två uppdrag och tre indikatorer.

Det angivna värdet är sämre än målvärdet (+- 2 pro-cent) och regionen har därmed inte uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen inte närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Antal företag som har fått stöd att starta eller

växa ➤

Antal nystartade företag per 1 000 invånare ➤ Utlånade medel från Almi Företagspartner

Uppsala

Vilka åtgärder har vidtagits?

Region Uppsala ger utvecklingsanslag till främjaraktö-rerna i Uppsala län. Främst kan nämnas satsning på Almi Företagspartner som får utökat stöd inför 2018 att intensi-fiera arbetet med tillväxt och internationalisering. En grupp med länets näringslivschefer och VD på Almi har bildats med uppdrag att genom ökad regional samverkan bidra till att skapa ett gott företagsklimat samt underlätta för nya eta-bleringar och investeringar i Uppsala län. Ett regionalt ex-portcentrum har etablerats där Almi är koordinator. Region Uppsala deltar i arbetet med en regional handlingsplan för livsmedel som leds av länsstyrelsen.

Regeringen har initierat en satsning specifikt inriktad på innovation kring produktion av biologiska läkemedel, och anslagit 90 miljoner kronor till uppbyggnaden av en öppen innovationsmiljö och testbädd på GE Health Cares site i

Uppsala. Genom tillskapandet av Testbädden i Uppsala kan Sverige förstärka positionen som en global spelare när det gäller framtidens produktionssystem för nya generationer av bioläkemedel. Region Uppsala har, med hjälp av med-finansiering från Tillväxtverket, tagit en ledande roll för att utveckla en tydlig samverkansstruktur kring testbädden och arbetar i styrgrupp och arbetsgrupper. Testbädden ska tillgängliggöra en innovations- och produktionsmiljö som är öppen för såväl små och stora företag som akademiska FoU-projekt och kan förenklat beskrivas som en infrastruk-tur för industriell utveckling i en realistisk produktionsmiljö.

Vilka resultat har uppnåtts?

För antal företag som har fått stöd att starta eller växa nås måluppfyllelsen, dock skiljer sig varje aktörs definition av vad ”har fått stöd” faktiskt innebär och över tid kan därför detta ändras inom respektive aktörs organisation.

Mätningarna har även blivit noggrannare hos aktörerna och uppföljningen tydligare från Region Uppsala. För antal ny-startade företag per 1 000 invånare så avser siffrorna kvartal ett och två 2017, helårsiffor finns först tillgängliga i juni 2018. Jämförs kvartal ett och två 2016 med 2017 så ser vi en minskning av nystartade företag per 1000 invånare från 6,6 till 5,6, det slutliga resultatet kan fortfarande ändras.

Utlånade medel från Almi Företagspartner Uppsala har sjunkit 2017 jämfört med tidigare år. 2015 och 2016 var år med mycket stor efterfrågan på Almis tillväxtlån samtidigt som fördelning och tillgänglighet av den låneprodukten har varit mer begränsad under 2017. Almi har också arbetat målmedvetet för att bankerna ska ta större andel av den totala krediten till ett företag vilket de har lyckats bra med.

Antalet lån har därför kunnat hållas uppe, men snittkrediten blivit lägre. En tredje faktor som påverkat volymerna i år är att Almi arbetat mer med uppföljningar på existerande kunder för att minska risken att de går i konkurs. Almi ser att deras lånekunder specifikt genomför en ökande andel av affärsutvecklingsstöd med hjälp av Almi.

Vilka förbättringsområden finns?

Region Uppsala kan tydliggöra hur vi styr våra regionala utvecklingsmedel till önskad effekt på prioriterade områden samt tydliggöra hur vi satsar på utpekade fokusbranscher och vad som påverkar dem i syfte att få bättre styrning, bevakning och effekt. Uppföljning och utvärdering är områ-den som är eftersatta.

BIDRAR TILL ATT UTVECKLA EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING.

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits två uppdrag och inga indikatorer.

Vilka åtgärder har vidtagits?

Den besöksnäringsstrategi för Uppsala län som antogs av Regionförbundsfullmäktige 2013 och gäller till och med 2020, har i år aktualiserats. Länsstrategin ligger till grund för kommunernas egna lokala strategiarbeten och handlingspla-ner. I samband med regionbildningen har en genomlysning av varumärket Visit Uppland gjorts. Region Uppsala arbetar

idag med förutsättningsskapande insatser inom besöksnäring-en, där en viktig del är samordning av länets kommuner och destinationsbolag i syfte att stärka och utveckla näringen. För att skapa tydlighet är det Region Uppsalas varumärke som nu används i kommunikationen, och Visit Uppland fasas ut.

Region Uppsala är sammankallande för Nätverket för destinationsutveckling, där länets kommuner, desti-nationsbolag, Länsstyrelsen, Upplandsstiftelsen, UUI ingår. Nätverket har träffats fyra gånger under året för att diskutera aktuella frågor som rör hela länet. Nätverket är även referensgrupp och medfinansiärer i det pågående HPU-projektet (hållbar produktutveckling) som delfinan-sieras av Tillväxtverket. Forum för turismanalys i Östra Mellansverige har under året utvecklat sitt samarbete när det gäller statistik och analys för besöksnäringen. Med utgångspunkt i behovet av att nå en bredare förståelse för besöksnäringens utveckling och påverkan, med en djupare analys än tidigare. Region Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen lämnat inspel till utredningen SOU 2017:95, En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring, utredningen blir klar under december 2018.

Vilka resultat har uppnåtts?

Inom ramen för HPU-projektet har under året 16 företag genomgått affärsutvecklingsprogrammet Kurbits Export.

Här har samarbetet med Almi stärkts, då de fått uppdraget att göra urvalet och vara första kontakt gentemot företagen.

Produktutvecklingsprocesser för företagen har startats upp inom 1) Kultur (mathantverk i Fjärdhundraland, Uppsala stad, Slott och herrgårdar) och inom 2) Natur (vandring, fis-ke/nationalpark/biosfärområde). Under året har 15 företag i Uppsala län fått besök av en Swedish Welcome-certifierad rådgivare som ger konkret hjälp för företagen att bli starka-re i sitt hållbarhetsarbete och i att utveckla sin produkt och erbjudande. Dessa insatser är en del i det arbete som görs kring att skapa nya upplevelser och öka exportmognaden hos företagen. Här har vi under året samarbetat med Region Västmanland och Region Örebro län för att tillsammans dela på anställningen av en rådgivare. Den första av totalt fem planerade 3D-visualiseringar lanserades precis innan sommaren, där visas med hjälp av ny Augmented Reality-teknik hur området runt Uppsala Domkyrka såg ut i början av 1500-talet. Arbete pågår med kommande två visualise-ringar för Öregrunds medeltida hamn och området runt Wiks slott, som båda ska lanseras våren 2018. Workshops inom synlighet i digitala kanaler har genomförts för företa-gen i Enköping, Uppsala och Håbo kommun och fortsätter i resterande kommuner under våren.

Vilka förbättringsområden finns?

Majoriteten av de aktiviteter som genomförs för att bidra till en stark och hållbar besöksnäring i Uppsala län, finansieras nu av det pågående HPU-projektet som avslutas i oktober 2019. En plan för hur Region Uppsala ska fortsätta det arbetet behöver sättas under 2018 för att få till en bra över-gång och säkra ett långsiktigt arbete. Samarbetet med länets kommuner och destinationsbolag, länsstyrelsen och Almi är prioriterat, för fortsatt optimering av resurser och en samlad bild av de insatser som görs.

STR ATEGISK T

UT VECKLINGSOMR ÅDE

Related documents