• No results found

En region för alla

Region Uppsala ska främja hälsa och förbättra livskvaliteten hos invånarna.

HAR EN VÅRD SOM PLANERAS OCH GES UTIFRÅN BEHOV, ALLAS LIKA VÄRDE OCH MED INDIVIDENS DELAKTIGHET I FOKUS

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits åtta uppdrag och fyra indikatorer.

Det angivna värdet ligger inom en felmarginal på (+-2 procent) och regionen har därmed delvis uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen delvis närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Delaktighet och involvering

Respekt och bemötande

Andel av patienter med kroniska sjukdomar

som tillfrågas om levnadsvanor ➤

Andel undersökta patienter som får en risk-bedömning hos Folktandvården

Vilka åtgärder har vidtagits?

Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping, Primärvården och Folktandvården har genomfört samtliga sina tilldelade uppdrag. Hälsa och habilitering har genomfört fem av sex uppdrag. Uppdraget som Hälsa och habilitering inte genom-fört berör handlingsplan för stöd till anhöriga.

Vilka resultat har uppnåtts?

Den sammanlagda bedömningen avseende indikatorerna är att de angivna värdena delvis har uppnåtts. Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping har ej uppnått målvärdet gällande den nationella patientenkäten (NPE) som berör delaktighet och involvering samt respekt och bemötande. Det redovisade utfallet är dock inte fullt jämförbart med 2016 på grund av att akutmottagningen inte ingått i den nationella patientenkäten under 2017. Primärvården har delvis uppnått målvärdet gällande den nationella patientenkäten (NPE) som berör delaktighet och involvering samt respekt och bemö-tande. Det har inte genomförts någon nationell patientenkät för Hälsa och habilitering och Folktandvården under 2017.

Gällande indikatorn om andelen undersökta patienter som får riskbedömning hos Folktandvården har det endast skett en marginell minskning från 93,4 procent 2016 till 93,2 pro-cent 2017.

Vilka förbättringsområden finns?

Akademiska sjukhuset behöver fortsätta att utveckla när-vårdsverksamheten i Tierp och öppna samtliga planerade vårdplatser. Lasarettet i Enköping behöver formulera rutiner för efterlevandestöd och efterlevandesamtal för barn som anhöriga.

Bedömningen är att Hälsa och habilitering och

Primärvården inte har genomfört samtliga aktiviteter i hand-lingsplanen för stöd till anhöriga barn och vuxna. Det som kvarstår är bland annat att skapa rutiner för att efterfråga barn som anhöriga och erbjuda dem adekvat stöd. Kvarstår gör också att samverka med kommunernas anhörigstöd i länet.

BEDRIVER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DÄR BÅDE DEN AKUTA OCH PLANERADE VÅRDEN UTMÄRKS AV GOD TILLGÄNGLIGHET

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits två uppdrag och sex indikatorer.

➤ Det angivna värdet är bättre än målvärdet (+- 2 pro-cent) och regionen har därmed uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Andelen patienter som får telefonkontakt med vårdcentraler samma dag

Andelen patienter som får ett läkarbesök inom 7 dagar på vårdcentral (alla Vårdcentraler) Andel väntande patienter som får sitt första

besök inom 30 dagar ➤

Andel väntande patienter som får sin

behand-ling/operation påbörjad inom 90 dagar ➤ Andelen patienter inom allmäntandvården

som får planerad vård inom tre månader ➤ God strokesjukvård – tid från ankomst till

sjukhus till start av trombolysbehandling vid stroke

Vilka åtgärder har vidtagits?

Förvaltningarna har arbetat med ett gemensamt uppdrag som berör att särskild analys och riktade åtgärder ska genomföras inom områden och verksamheter som över tid uppvisat problem i tillgänglighet. Samtliga uppdrag är genomförda.

Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping har därtill arbetat med att utveckla samarbetet mellan sjukhusen, bland

annat genom att tillsätta en arbetsgrupp för att optimera operationsverksamheten. Primärvården har i samarbete med regionens väntetidssamordnare besökt ett antal vårdcentraler och genomfört utbildningstillfällen om vårdgarantin. Hälsa och habilitering har etablerat en ny dialog med sina vårdgran-nar för att utveckla vårdkedjan gällande barn och ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Folktandvården har förändrat sina arbetssätt och utvecklat sina rutiner gäl-lande produktions- och tidboksplanering för att kontinuerligt förbättra tillgängligheten.

Vilka resultat har uppnåtts?

Den sammanlagda bedömningen avseende indikatorerna är att de angivna värdena uppnått årets målvärde. Lasarettet i Enköping har en mycket god tillgänglighet till operation och behandling med 95 procents tillgänglighet, men har inte uppnått målvärdet då förra årets värde var 97 procent.

Akademiska sjukhuset har en lägre grad av tillgänglighet, men har gjort stora förbättringar sedan förra året och sjukhuset uppnår därmed målvärdet att värdet ska öka. Tillgängligheten till läkarbesök inom Primärvården har under hösten 2017 varit påverkad av införandet av den nya versionen av journal-systemet Cosmic, eftersom tid för utbildning påverkar läkar-produktionen och därmed tillgängligheten. Folktandvården ligger kvar på ungefär samma nivå som 2016 kring planerad allmäntandvård inom tre månader. Patienttillströmningen är stor, bland annat på grund av de förhöjda åldersgränserna för fri tandvård samt ökad befolkning i länet.

Vilka förbättringsområden finns?

Länets båda sjukhus fortsätter att utveckla och bredda sitt samarbete, som möjligen kan utvecklas ytterligare både inom elektiv kirurgi och ögonsjukvård under nästa år. Inom Primärvården förändras vårdgarantin under 2019, vårdgaran-tin kommer att förstärkas och inkludera medicinsk bedöm-ning av samtliga legitimerade yrkesgrupper. Detta kommer kräva förberedande arbete kring förändrade arbetssätt inom Region Uppsalas vårdcentraler under 2018.

avvikelser för ett systematiskt förbättringsarbete pågår i alla förvaltningar. Ett patientsäkerhetsråd har bildats på Hälsa och habilitering och en fallpreventionsgrupp har startat vid Närvårdsavdelningen. Lasarettet i Enköping har genomfört åtgärder enligt projektplan för PRISS (Protesrelaterade infek-tioner ska stoppas) vid de kirurgiska enheterna.

Det suicidpreventiva arbetet har stärkts under 2017 ge-nom inrättandet av en samordningsfunktion på regionkonto-ret. I uppdraget ingår bland annat att delta i sjukhusregionens nätverk kring suicidprevention och leda en arbetsgrupp som ska upprätta ett handlingsprogram för Region Uppsala.

Akademiska sjukhuset har under 2017 gjort en analys av vilka suicidpreventiva åtgärder som behöver prioriteras. Ett samar-bete med Primärvården har inletts inom ramen för program-rådet depression och ångest. Utbildningar i suicidprevention har genomförts.

Vilka resultat har uppnåtts?

Av de sju indikatorer som mäts är det två som helt uppnås eller överstiger målvärdena, två indikatorer har delvis upp-nått målvärdet och tre har inte uppupp-nåtts. Den sammanvägda bedömningen är att det strategiska målet för patientsäkerhet inte uppnåtts och att det finns utrymme för förbättringar inom vissa områden. Störst förbättringspotential finns avse-ende vårdhygien och indikatorerna för följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler. När det gäller de två indika-torer som delvis har uppnåtts, så har Lasarettet i Enköping uppnått målvärdet för antal vårdrelaterade infektioner men inte Akademiska sjukhuset. Primärvården och Lasarettet i Enköping har också uppnått målvärdet när det gäller ut-hämtade dygnsdoser av olämpliga läkemedel till äldre.

Vilka förbättringsområden finns?

Fortsatta insatser behövs för att uppnå ett effektivt vårdhy-gienarbete och därmed förebygga uppkomst av vårdrelate-rade infektioner och minska risken för smittspridning i vår-den. För att uppnå kontinuerlig förbättring är det viktigt att den upprättade handlingsplanen för området följs samt att resultatet i de uppföljningar som görs i punktprevalensmät-ningar och hygienobservationer används till riktade

infor-mationsinsatser infek-tioner (VRI) finns utrymme för förbättringar. Under 2018 ska Uppsala läns handlingsplan för VRI ses över. Fortsatt utveckling och användning av infektionsverktyget (IV) är viktigt för att stärka det förebyggande arbetet.

BEDRIVER VÅRD MED HÖG PATIENTSÄKERHET Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits tre uppdrag och sju indikatorer.

Det angivna värdet är sämre än målvärdet (+- 2 pro-cent) och regionen har därmed inte uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen inte närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Antal vårdrelaterade infektioner i somatisk slut-envård i relation till antalet vårdtillfällen

Andelen vårdrelaterade infektioner

Följsamhet till basala hygienrutiner ➤

Följsamhet till klädregler ➤

Antalet förskrivna och på apotek uthämtade

recept på antibiotika (per 1 000 inv.) ➤ Antalet uthämtade definierade dygnsdoser

av ”olämpliga läkemedel till äldre” som är för-skrivna till patienter 75 år och äldre

Andelen ddd av smalspektrumantibiotika i

relation till totala förbrukningen av antibiotika ➤

Vilka åtgärder har vidtagits?

Uppdragen handlar om att minska andelen vårdrelaterade infektioner, minska antalet patienter som drabbas av und-vikbara vårdskador samt att utveckla det suicidpreventiva arbetet.

Informations- och utbildningsinsatser har genomförts för att minska vårdrelaterade infektioner (VRI). Det hand-lar om förbättrad handhygien genom informationsinsatser, egenskattning av följsamhet

till basala hygienrutiner och utbildning kring vårdhygien.

Akademiska sjukhuset har genomfört uppföljning och ut-värdering av VRI-resultat samt patientsäkerhetsronder och har arbetat med att säkerställa att riskhantering, riskanalyser och händelseanalyser genom-förs enligt uppsatta rutiner.

Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping har

ge-nomfört riktade insatser för att minska infektionsrisker, bland annat avseende vårdrelaterade urininfektioner och postopera-tiva sårinfektioner.

När det gäller att minska undvikbara vårdskador har satsningen på patientsäkerhetsutbildningar fortsatt under året inom Akademiska sjukhuset. Primärvården har genomfört kvalitetsbokslut och utvärderat resultaten. Användning av

”Akademiska sjukhuset har under

Related documents