• No results found

En växande region

Region Uppsala utvecklas med fokus på ekologisk hållbarhet.

FÖRDUBBLAR ANTALET RESOR TILL ÅR 2020 OCH KOLLEKTIVTRAFIKENS ANDEL AV DET MOTORISERADE RESANDET TILL 2030 JÄMFÖRT MED 2006.

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits två uppdrag och tre indikatorer.

Då indikatorvärden inte finns tillgängliga, kan ingen be-dömning göras om regionen närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Resande: Totala antal resor –

Resande: Totala antal resor per invånare – Kollektivtrafikens marknadsandel av det

mo-toriserade resandet. ➤

Vilka åtgärder har vidtagits?

Under 2017 infördes ett nytt linjenät för stadsbusstrafiken i Uppsala. Inriktningen för uppbyggandet av det nya lin-jenätet är att räta ut körvägar och att vidta åtgärder för att minska restider med stadsbusstrafiken. En stor nyhet var införandet av en ringlinje för att erbjuda resor mellan vik-tiga målpunkter utanför stadskärnan utan att behöva resa via centrala delarna av Uppsala bara för att byta till en an-nan busslinje.

Ett testresenärsprojekt har genomförts och erfarenheter från tidigare genomförda projekt där bilister får testa att resa kollektivt har bidragit till ett ändrat resebeteende hos många bilister.

Busstrafiken i stråket Östhammar–Gimo–Alunda–

Uppsala har ändrats så att flera bussavgångar erbjuder kor-tare restid för resor mellan de större orterna.

Vilka resultat har uppnåtts?

Marknadsandelen har enligt kollektivtrafikbarometern ökat.

När det gäller antal resor är statistiken inte samman-ställd när denna årsredovisning upprättas. Men med tanke på antalet rapporter om fullsatta bussar och tåg är bedöm-ningen att resandet har ökat. En sammanställning av den faktiska resandestatistiken redovisas senare under 2018.

Vilka förbättringsområden finns?

Kort restid är ett av de viktigare argumenten för att få bilister att välja kollektivtrafiken. Därför ska samarbetet fortsätta med Uppsala kommun om åtgärder för att kollek-tivtrafiken ska komma fram snabbare i staden

HAR EN KOLLEKTIVTRAFIK SOM ÄR DET NATURLIGA VALET FÖR RESOR TILL OCH FRÅN ARBETE, STUDIER OCH FRITIDSAKTIVITETER.

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits tre uppdrag och fem indikatorer.

Det angivna värdet är sämre än målvärdet (+- 2 pro-cent) och regionen har därmed inte uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen inte närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning Av Upplandsstiftelsen långsiktigt förvaltade

naturområden med syftet att bevara biologisk

mångfald och att främja friluftsliv, antal ➤ Av Upplandsstiftelsen långsiktigt förvaltade

naturområden med syftet att bevara biologisk

mångfald och att främja friluftsliv, areal (ha) ➤ Uppmärkta leder och naturstigar, km

Besöksmål i naturen som är iordningställda

för att vara tillgängliga för alla, antal ➤ Naturskoleverksamhet i länets kommuner,

antal kommuner

Vilka åtgärder har vidtagits?

Under 2017 har naturområden skyddats långsiktigt genom att Örnsätraskogen, 17 hektar, Jumkil i Uppsala kommun skyddats som naturreservat. I Björns skärgård, Tierps kom-mun har 2480 hektar skärgård förvärvats och beslut om naturreservat väntas tas under 2018. Upplandstiftelsen arbe-tar för att successivt göra naturen mer tillgänglig. I år har vi byggt en handikappanpassad toalett vid Rullsands camping samt i Källarbergets naturreservat. Ytterligare åtgärder till exempel en tillgänglighetsanpassad rastplats och anpassade grindar har också tillkommit för att göra Wikparkens natur mer tillgänglig. I dag finns naturskoleverksamhet i fem av länets åtta kommuner. I Älvkarleby kommun pågår ett ut-omhuspedagogiskt projekt i kommunal regi som stöds av Upplandsstiftelsen.

Vilka resultat har uppnåtts?

Målet för skydd av naturområden 2017 var 45 stycken och 9 171 hektar. Utfall 2017 är att 45 områden har skyd-dats med en areal motsvarande 10 651 hektar. Det statliga miljömålet för skyddad natur i Uppsala län har dock inte uppnåtts. Nio områden har gjorts mer tillgängliga för per-soner med funktionsnedsättning, vilket innebär att målet är uppfyllt. De gjorda insatserna är dock relativt begränsade på grund av resursbrist. Det bör dock tilläggas att behoven är mycket större än vad som anges i målformuleringen.

I dag finns permanent naturskoleverksamhet i fem kom-muner och projektverksamhet i en sjätte. Målet var satt till naturskoleverksamhet i sex kommuner i länet vilket innebär att det delvis är uppfyllt.

Vilka förbättringsområden finns?

Upplandsstiftelsen ökar kunskaperna ytterligare vad gäller att ställa i ordning natur för personer med funktionsned-sättning. Med ökade resurser finns det stora möjligheter att göra betydligt mera för många både för iordningställande av naturen. En viktig metod i utvecklingen av ökad tillgänglig-het är att skapa förutsättningar för grupper att komma ut i naturen. Resurser för samverkan mellan involverade parter är en nödvändighet. Förnyade ansträngningar görs för att få

Resultat indikatorer Bedömning

Kundnöjdhet allmänheten ➤

Kundnöjdhet resenärer ➤

Kundnöjdhet, nöjdhet med senaste resan ➤

Upplevd trygghet bland allmänheten ➤

Upplevd trygghet bland resenärer ➤

Vilka åtgärder har vidtagits?

Att öka den upplevda kvaliteten och ge god service till re-senärerna är en ständigt pågående arbetsuppgift inom alla verksamheter inom kollektivtrafikförvaltningen och tillsam-mans med trafikföretagen som regionen samarbetar med.

En viktig åtgärd har under 2017 varit att införa ett nytt linjenät för stadsbusstrafiken i Uppsala. Tätare avgångar och kortare restid är två väsentliga skillnader jämfört med tidi-gare tidtabellsupplägg och linjenät.

I slutet av 2017 startade ett försök med trygghetsvärdar på Uppsala resecentrum för att både öka tryggheten och servicenivån för resenärer.

Vilka resultat har uppnåtts?

Mätningen av kundnöjdhet görs via kollektivtrafikbarome-tern. Från och med 2017 har datainsamlingsmetodiken änd-rats och det påverkar möjligheten att jämföra med tidigare års resultat.

Vilka förbättringsområden finns?

En fortsatt satsning på att förkorta restiden i busstrafiken och att öka kapaciteten i Upptågstrafiken genom att nya tåg sätts i trafik under 2019 kommer att få flera resenärer att bli nöjda.

HAR EN NATUR SOM ÄR EN TILLGÄNGLIG ARENA OCH MÖTESPLATS FÖR FYSISK AKTIVITET OCH SOCIAL GEMENSKAP.

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 inte funnits några uppdrag, endast fem indikatorer.

➤ Det angivna värdet är bättre än målvärdet (+- 2 pro-cent) och regionen har därmed uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen närmar sig det strategiska målet.

till stånd naturskoleverksamhet och mer utomhuspedagogik i de kommuner där det saknas. Naturskoleverksamheter är i första hand en kommunal angelägenhet men

Upplandsstiftelsens kunskaper och resurser är i många fall en stor tillgång särskilt vid uppstarten av verksamheter ute i kommunerna. Stiftelsen har bidragit aktivt vid uppbyggna-den av fyra av de fem fungerande verksamheterna.

BIDRAR TILL EN SOCIALT, EKONOMISKT OCH EKOLOGISKT HÅLLBAR UTVECKLING.

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits fyra uppdrag och tio indikatorer.

➤ Det angivna värdet är bättre än målvärdet (+- 2 pro-cent) och regionen har därmed uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Andel ekologiska livsmedel ➤

Användning av ftalatinnehållande

förbrukningsartiklar ➤

Förskrivning av substanser med hög

miljöpåverkan – Diklofenak ➤

Förskrivning av substanser med hög

miljöpåverkan – Kinoloner ➤

Andel fossilfritt bränsle i busstrafiken ➤ Energiförbrukning Kwh/fordonskilometer

(bussar)

Kollektivtrafik som är tillgänglig för alla – tillgängliga fordon

Kollektivtrafik som är tillgänglig för alla – tillgängliga hållplatser

Andel material återvunnet avfall ➤

Energianvändning per kvadratmeter

(Regionägda fastigheter) ➤

Observera att mer information, statistik och analyser om indikatorerna kopplade till miljömålen avrapporteras i miljöredovisningen för Region Uppsala.

Vilka åtgärder har vidtagits?

I alla upphandlingar ställs baskrav på miljöpåverkan. I särskilt miljöprioriterade upphandlingar såsom upphand-lingar inom livsmedel, textilier och datorer ställs avancerade miljökrav för att minimera miljöpåverkan. De stora ram-avtalsupphandlingarna följs upp löpande under avtalstiden för att säkerställa att upphandlade avtal följer de specifika miljökrav som ställts.

Ekologiska livsmedel och ftalatfria förbrukningsartiklar avropas från avtalen i allt större utsträckning och bibehål-ler kraven även vid nya upphandlingar. Förskrivningarna av målsatta läkemedelssubstanser minskar inom samtliga för-valtningar med förskrivningsrätt. Andelen materialåtervun-net avfall minskar, dock inte med i tillräcklig utsträckning för att uppnå målet. En bidragande förklaring till detta är att matsvinnet (som räknas som återvunnet avfall) har minskat avsevärt.

Regionen har under 2017 arbetat med att fortsätta minska spridningen av farliga ämnen genom en minskad spridning av kemikalier och läkemedel med farliga egenska-per. För att utreda hur resistensutvecklingen av antibiotika kan minskas i verksamheterna har två olika labbskaleförsök har genomförts för att rena avloppsvatten från antibiotika med ozonering under år 2017. Fastighet och service har även implementerat kemikaliehanteringssystemet ”Klara” i verksamheten, vilket underlättar kontroll av farliga ämnen, val av kemikalier och säker kemikaliehantering.

Strategin för fossilfri kollektivtrafik har genomförts och en omställning av drivmedel har gjorts för bussar i UL-trafik. Busstrafiken har sedan år 2016 i allt större ut-sträckning drivits med icke-fossila drivmedel, framför allt till biogas och biodiesel (HVO). En stor del av dieselbussarna körs på fossilfri diesel och gasbussarna som kör stadstra-fiken i Uppsala kör på biogas utan iblandning av naturgas.

Uppgraderingen av fordonsparken till tillgänglighetsanpas-sade fordon har fortsatt under året.

En översyn av energikällor till transporter och energi-försörjning har genomförts under året. Energi effektivi-serings programmet har fortsatt under året och ett antal

driftoptimeringsåtgärder har genomförts i Region Uppsalas fastigheter, parallellt med detta har solcells anläggningar installerats på fastigheternas tak.

Vilka resultat har uppnåtts?

Genom att kontinuerligt utveckla såväl kravställande som uppföljning av upphandlingar ur ett miljö- och socialt per-spektiv kan Region Uppsala påverka utvecklingen av nya produkter och tjänster.

De labbskaleförsök som genomfördes för att rena av-lopp från antibiotika med ozonering gav tillräckligt goda resultat för att utvidga testerna i verklig miljö framöver.

Andelen busstrafik som körs med fossilfritt bränsle är 77,8 procent och målet för 2017 var 60 procent.

Andelen fordon som är tillgängliga för alla har ökat från 90 till 95 procent. I takt med att äldre bussar byts ut påver-kas både energiförbrukning i positiv riktning och andelen bussar som uppfyller kraven för att anses tillgängliga för alla ökar.

Energiåtgärderna har lett till att den totala energiför-brukningen per kvadratmeter 2017 minskat med 7,62 pro-cent jämfört med 2016, vilket motsvarar en reduktion av koldioxidutsläppen med drygt 160 ton. Det gör att Region Uppsala når målvärdet för 2017 och beror på de energief-fektiviseringsåtgärder som genomförts de senaste åren.

Vilka förbättringsområden finns?

Arbetet med uppföljning av krav i upphandlingarna behöver intensifieras och rutiner behöver skapas av upphandlingsen-heten och enupphandlingsen-heten för hållbar utveckling gemensamt.

Arbetet med att utreda hur resistensutvecklingen mot antibiotika kan minskas behöver fortsätta genom bredare tester i verklig miljö. Ett pilotreningstest vid Akademiska sjukhuset planeras till årsskiftet 2018 – 2019. Ett utvidgat test av toalettblock med enzymer tänkta att rena avloppsvat-ten från antibiotika och mikrobiella organismer genomförs våren 2018 vid Akademiska sjukhuset.

En revidering av hållplatshandboken och tillgänglighets-handboken behövs för att dels få tydliga kriterier för att en hållplats ska klassas som tillgänglig för alla, dels för att ta fram en handlingsplan för att anpassa hållplatser.

UTVECKLAR INFRASTRUKTUR SOM

SKAPAR FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT ÖKAT BOSTADSBYGGANDE OCH EN HÅLLBAR UTVECKLING AV LÄNET.

Inom ovanstående strategiskt mål har det under 2017 fun-nits ett uppdrag och en indikator.

Det angivna värdet ligger inom en felmarginal (på +-2 procent) och regionen har därmed delvis uppnått målvärdet för 2017 och bedömningen är att regionen delvis närmar sig det strategiska målet.

Resultat indikatorer Bedömning

Trafikverkets investerade medel i länets transportinfrastruktur.

Vilka åtgärder har vidtagits?

Nämnden skickade i juni 2017 ett förslag på länstrsportplan på en bred remiss. Under hösten har en an-tagandeversion arbetats fram utifrån remissen samt nya statliga uppdrag kopplade till större bostadsexploateringar.

Regionfullmäktige fattar beslut om att anta förslag till läns-transportplan 2018–2029 i juni 2018. Trafikverkets förslag till nationell plan innehåller en första etapp av fyrspårsut-byggnad på Ostkustbanan, vilket bekräftas i det intentions-avtal som slutits med statens förhandlingsman.

Arbetet med att lägga fast en korridor för Arosstråket har påbörjats och fortsätter under 2018. Ett möte med före-trädare för Region Västmanland och Region Örebro län har genomförts. Dialogen med Trafikverket och Uppsala kom-mun har under 2017 fortsatt. Fokus har legat på att arbeta fram en gemensam målbild för utvecklingsarbetet kring Dalabanan, vilket också innefattar uppehåll i Vänge. Region Uppsala har deltagit i arbetet med vägplan för Hjulstabron.

Vägplanen förväntas fastställas under 2018. Region Uppsala har gemensamt i Stockholm-Mälarregionen under 2017 tagit fram strukturanalyser och befolkningsframskrivningar, vilket är en grund för att utveckla det regionala samarbetet inom rumslig planering.

Vilka resultat har uppnåtts?

Samtliga uppdrag har genomförts eller fortskrider. En läns-transportplan har antagits i Regionstyrelsen i januari 2018 för att sedan skickas in till regeringen. Trafikverket har i sitt förslag till nationell plan avsatt medel för en första etapp av utbyggnad till fyrspår på Ostkustbanan. Ett ställningstagan-de för korridor för Arosstråket har inte uppnåtts på grund av att ytterligare underlag efterfrågas för att regionerna i Örebro län, Västmanland och Uppsala ska uppnå enighet.

Vilka förbättringsområden finns?

Under 2017 har grunden lagts för en tydligare genomför-andeprocess för länstransportplanen. Under 2018 kommer denna process att implementeras. Syftet är att uppnå en större transparens och ett mer effektivt genomförande av Trafikverkets, Region Uppsalas samt kommunernas arbete med att förbättra den regionala transportinfrastrukturen.

Eftersom Region Uppsala numera ansvarar både för den regionala kollektivtrafiken och den regionala transportinfra-strukturen så finns det en stor potential att fortsätta utveck-la verksamheten vidare. Inom ramen för det finns också ett behov att utveckla arbetet med kvalificerade analyser och utredningar.

STYRNING OCH

Related documents